Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy GK71 gra inaczej to trudne pytanie. Pewnie tak, zależy też od aplikacji. GMki generalnie występuja w projektach monoblokowych ( choć znam wyjątki ). Moja GK jest mimo wszystko integrą, Na pewno jest to dzwięk klasowy. Czy można lepiej - wg. mnie tak. Najprawdopodobniej posiada wąskie gardło w postaci wyjściowych traf.Ale Lundahle już stoją w blokach.

Pozdr

PS. co do zimy to fakt - oszczędzę troche na gazie :)

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Kazek - no pięknie :) widzę, że podążasz tą samą drogą co ja (accutony prawie taka sama aplikacja od tego samego twórcy, zasilanie gm'ką). Ile mocy uzyskałeś ze swojej integry?

P.S. bez przesady z tym grzaniem - przeżyłem nie jedną porę roku i aż tak bardzo temperatura w pokoju się nie zmienia.

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

No tak:) ale z accutonami bylem szybszy hehe. Jako że GK są ciut chyba mocniejsze od GM-ek to w tej konstrukcji SE - około 25-27 watów w klasie A. Accutony nie stanowią żadnego problemu jeśli chodzi o wysterowanie, pełna swoboda i luzik.

PS - faktycznie z tym grzaniem nie ma tragedii. A że mam kratownicę to i nawet do mocnego świecenia można się przyzwyczaić.

Ja

I dobrze, że byłeś szybszy. Dzięki tobie przetestowałem accutonowego basowca - he he he .

Cieszy mnie to co mówisz - miałem małe obawy czy dobrze wysteruję swoim potworkiem nowe głośniki (co do kolumn niestety dalej jeszcze ich nie mam, jeden z accutonów pękł mi i czekam na nowy -ech ta ceramika...).

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

O cholerka! A co to się podzialo ?

A kupujesz sztukę czy parę - bo teoretycznie ( praktycznie też ) niemcy dobieraja je elektrycznie w pary.

Co do obaw nie ma żadnego strachu - dynamika super.

Pozdr

Ja

Sam z siebie pękł, Accuton uwzględnił gwarancje (nie zadawał pytań, poprosili o fotkę, numery seryjne i po sprawie), czekam na wymianę.

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

• 3 tygodnie później...

Co powiecie na temat schematu z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam

Co myślicie o tej aplikacji GM70?

Cena 2,5 tyś USD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wieniu26

Aczkolwiek jest jedna przesłanka :

Driver tube: ECC88 (or 6922, 6DJ8, 6n23p), 6SN7 (or 6N8S)

Nie sądzę, by GM-ka, napędzana poprzedzającym stopniem z 6SN7, była w stanie dać z siebie wszystko (a nawet nie wiadomo, czy wstawiono tan zwykłe 6SN7, czy mocniejsze GTB). Dla mnie standard to pędzenie GM-ki stopniem średniej mocy. Przecież w najlepszych driver jest obsadzony 300B, (jak w MPM) lub innymi odpowiedniej klasy.

Dla mnie co najwyżej średnia półka (co nie znaczy, że w ograniczonym zakresie nie może być całkiem niezły).

pzdr.

Edytowane przez argus

chyba, ze wtornikiem katodowym...

a propos...chyba znowu przyjdzie mi testowac kolejnego interstage, tym razem znowu 1:1, na rdzeniach finemet. Właśnie przyszły. Poprzednie 1:1.5 sie nie sprawdzily :-(...i wrocily do konstruktora.

Oddzielanie stopni kondensatorem daje tyle wspanialych mozliwosci ksztaltowania brzmienia....IT wiąże nieco ręce.... :-/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie standard to pędzenie GM-ki stopniem średniej mocy. Przecież w najlepszych driver jest obsadzony 300B,

Jest ku temu jakieś techniczne uzasadnienie?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wtórnik White'a na łatwo dostępnej i taniej 6N30P nie dość, że jest wielokrotnie tańszy, to ma wielokrotnie niższą impedancję wyjściową. Just sayin'.

a propos...chyba znowu przyjdzie mi testowac kolejnego interstage, tym razem znowu 1:1, na rdzeniach finemet.

polecam trafa interstage robionea na amorficznych rdzeniach Metglas Powerlite ,robione w Polsce ,rewelacyjne

Lampa GM70 jest bardzo łatwa do sterowania pod warunkiem że nie wchodzi się w A2 i doprawdy nie rozumiem po co stosować 300B.

A jak nie ma interstage`a do niej to już zupełnie nie kumam.

Wtórnik White'a na łatwo dostępnej i taniej 6N30P nie dość, że jest wielokrotnie tańszy, to ma wielokrotnie niższą impedancję wyjściową. Just sayin'.

Ubiegłeś mnie w odpowiedzi i wyjąłeś mi to .... z mojego wzmacniacza :)

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

Lampa GM70 jest bardzo łatwa do sterowania pod warunkiem że nie wchodzi się w A2 i doprawdy nie rozumiem po co stosować 300B.

A jak nie ma interstage`a do niej to już zupełnie nie kumam.

Kuma to żaba...........natomiast tu sprawa prosta.

jest 2xdht po sobie masz barwne granie................także zacznij Waść wreszcie kumać

Z Twoimi lampami jest tanio-w Mpm-ach jest drogo-to tak dla przypomnienia.

O brzmieniu z grzeczności nie wspomnę.............słuchaliśmy obaj-ja słyszałem jak grało,a Ty?

próbowalem wielu driverów, IDH, DHT, w roznych ukladach i ewidentnie DHT brzmi pelniej przy innych komponentach stalych...jednak brzmienie calosci to zlozenie wielu elementow pasywnych aktywnych i smiem twiedzic, ze male lampki z dobrymi komponentami moga brzmiec lepiej niz DHT ze slabymi komponentami. Nie ma co religijnie podchodzic do tego.

próbowalem wielu driverów, IDH, DHT, w roznych ukladach i ewidentnie DHT brzmi pelniej przy innych komponentach stalych...jednak brzmienie calosci to zlozenie wielu elementow pasywnych aktywnych i smiem twiedzic, ze male lampki z dobrymi komponentami moga brzmiec lepiej niz DHT ze slabymi komponentami. Nie ma co religijnie podchodzic do tego.

Proszę więc mi powiedzieć gdzie jest wzmacniacz z małymi lampkami co by lepiej brzmiał od mojej gm-ki?

Czy go ktoś posiada?...........czy istnieje możliwość porównania?

Proszę nie pisać nieprawdy............mogą brzmieć? gdzie u kogo? jeszcze nie dane mi było słyszeć takich cudów.

=> MaciekP

Mam pytanie jakie pasmo przenoszenia uzyskiwałeś na interstag`ach. Pytam bo mnie to zawsze nurtowało. Jak się to w realu wszystko zachowuje. Jakie jest pasmo przenoszenia pojedynczego stopnia i całego wzmacniacza już z trafem wyjściowym. Osobiście nie robiłem wiele prób kiedyś spróbowałem i wychodziło mi to delikatnie mówiąc nieciekawie.

A i jeszcze jedno pytanie czym meteriały amorficzne są lepsze od dobrych taśm FeSi. Z moich wyliczeń wszystkie zalety tych materiałów dają w technice audio delikatnie mówiąc w łeb.

Liczyłem to kilka razy i zawsze mi wychodziło że to nie ma sensu. Potem próby w "realu" to potwierdzały. Niestety uzysk z małej stratności i kwadratowej hizterezy nie kompensują strat w zakresie góry spowodowanych najkrócej mówiąc ilościa dodatkowych zwojów w stosunku do rzdzeni tradycyjnych.

Zerknij na link podany wyzej.

1:1 siega 100khz przy jakoes -3dB i idealnie plasko do 31khz. Nie mierzylem. Widac na oscyloskopie.

Co ciekawe, przy interstage lepiej zachowuje sie na gornej granicy pasma przenoszenie zalego toru i jest plasko do 20khz na gm70. Przy kondensatorze na siatce gm70, mimo ze sama separacja siega bardzo wysoko ( mierzone za kondensatorem przed gm), to jednak caly uklad daje ok -1.5db@20khz.

Dziwne to jest, ale mam wrazenie ze interstage lepiej radzi sobie ze sterowaniem siatki gma niz kondensator. Moze jednak pojawia sie pobor pradu w A1 lub chodxi o pokonanie pojemnosci na wejsciu gma.

Glownym ogranicznikiem pasma od gory jest jednsk trafo wyjsciowe i dosc ciezko zdrobic duze trafo 8-10kohm przenoszace powyzej 20khz. Wiem ze sie udaje, jednak tribute zwykle konczy sie na ok -1dB@20khz

Kazdy rdzen brzmi inaczej i nawet rozne rodzaje szkiel amorficxnych brzmia inaczej i nawet szczekiny na DC w trafach SE nie zabijaja brzmienia rdzenia.

Rdzenie C na cienkich blachach ze stali silikonowej typu 0.05mm sa doskonale i neutralne brzmieniowo.

Amorfiki graja szybko, lekko, i maja otwarta i dzwieczna gore. Czasem graja chlodno i bas jest skoczny ale bez wagi i twardosci fesi.

Amorfiki sa doskonale do PP.

Dobrze graja rdzenie niklowe.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

A i jeszcze jedno pytanie czym meteriały amorficzne są lepsze od dobrych taśm FeSi. Z moich wyliczeń wszystkie zalety tych materiałów dają w technice audio delikatnie mówiąc w łeb.

Liczyłem to kilka razy i zawsze mi wychodziło że to nie ma sensu. Potem próby w "realu" to potwierdzały. Niestety uzysk z małej stratności i kwadratowej hizterezy nie kompensują strat w zakresie góry spowodowanych najkrócej mówiąc ilościa dodatkowych zwojów w stosunku do rzdzeni tradycyjnych.

Jakim sposobem wychodziło Ci, że miałeś dodatkową ilość zwojów w stosunku do rdzeni tradycyjnych skoro przenikalność rdzeni amorficznych jest co najmniej kilkakrotnie wyższa a indukcyjność nasycenia na podobnym poziomie ?

Zerknij na link podany wyzej

O jakim linku mowa ?

Rdzenie C na cienkich blachach ze stali silikonowej typu 0.05mm sa doskonale i neutralne brzmieniowo.

Można wiedzieć gdzie się zaopatrywałeś w rdzenie ze stali krzemowej z taśm 0.05 mm ?

Edytowane przez vittorio

Link do diytriode.

Kilka traf na tych rdzeniach zrobil mi tribute. Nie nawijalem sam.

Oczywiscie przejezyczenie ze stala silikonowa:)

Edytowane przez MaciekP
  • Pokaż nowe odpowiedzi