Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vittorio

(Konto usunięte)

A to nie jest czasem dobrze, że histereza jest chuda i kanciasta?

Tak sie nieszczęśliwie składa, że im pętla histerezy jest chudsza i wyższa tym lepiej (w przeciwieństwie do chudych i wysokich lasek) ;)))

Odnośnie punktu pracy to Św.pamięci Prof.B.Podkowa zwykła mawiać "...należy pracować poniżej kolana k**wy..." (tytułem wyjaśnienia dodam, że mowa o osobie która wykształcenie wyższe zdobywała przed II wojną światową i dla niej k**wa to była po prostu krzywą) czym wywoływała salwy śmiechu wśród słuchaczy sama pozostając przy tym śmiertelnie poważną, oczywiście wiedziała doskonale jaki jest powód śmiechu ale udawała, że nie wie o co studentom chodzi i z czego się śmieją ;)

Edytowane przez vittorio

Witam

Coś w tych czarach jest jak się o nie tak zabijają. Jak licznik pokaże 100 h to sam to powiem. Wiem jedno że amorfiki Lundahla,Hashimoto i np Tamury kosztują straszne pieniądze

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Glass?

W sensie jak "szkło" ???

O kurcze.

Stokrotne dzięki, kazek680, za zwrócenie mi uwagi na ten materiał, a w szczególności na drugi człon jego nazwy.

To szkło trzeba czymś zastąpić.

Rdzenie w technologii metglas - było poruszane wszystko na tym forum

Pozdr

Pytałem kto "ciągnął druta" czyt. nawiajał trafa? :)

Kiedyś myślałem o wypróbowaniu tego materiału ale na planach się skończyło.

Kiedyś myślałem o wypróbowaniu tego materiału ale na planach się skończyło.

Nie trzeba było odpuszczać ...

Trafa genialne oczywiście Wojciech Głowiński IDHOS ,polecam re we la cja.

Panowie to nie jest tak że ja szukam transformatorów. Mam swoje ale brakuje mi czasu na eksperymenty a chciałem wypróbować rdzeń amorficzny.

Nie ukrywam że sceptycznie trochę do tego odchodzę bo amorfiki mają zalety ale też mają wady. Niestety trzeba "namajdać' sporo więcej zwojów a to powoduje wzrost pojemności i cały zysk z rdzenia amorficznego może zniknąć. Niestety przy wysokonapięciowych lampach czyli relatywnie dużej Ra to jest naprawdę sztuka to dobrze zrobić.

Ktoś mierzył takie trafo?

Edytowane przez amplifon

O moich pomiarach pisałem wielokrotnie żadna tajemnica.

W SET42 mam następujące parametry mierzone w gotowym układzie

Ra= 14kOhm

Moc wyjściowa 42W

Pasmo przy pełnej mocy 20Hz - 41 kHz (-3dB) takie samo na odczepach 4 i 8 Ohm, spadek 0,5dB na 22kHz, rezonans własny trafa na około 56 khz

Edytowane przez amplifon
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

To mają być pomiary?

Dla mnie pomiary to parametry elektryczne i charakterystyki, np. Ku w funkcji czestotliwosci, THD w funkcji mocy, THD w funkcji częstotliwości, itd. Te kilka liczb, które podałeś, to żadne pomiary. Wejdź na stronę SAC Thailand i zobacz, jak to się robi.

Ja wiem jak to się robi i doprawdy nie musisz mnie dokształcać tylko myślałem że rozmawiamy tu o parametrach trafa a nie całego układu.

Mnie przede wszystkim interesuje pasmo przenoszenia trafa obciążonego lampą a nie generatorem. Dla mnie to jest wyznacznikiem jakości trafa.

Albo inaczej jak to jest ok dopiero można mierzyć resztę. Tych kilka liczb mówi już sporo o transformatorze. To najprostszy pomiar jaki można zrobić. Mimo wszystko nikt tu tego nie podaje. Nie może zmierzyć czy może po prostu nie ma czym się chwalić.

Niestety nauczony doświadczeniem wiem że nie wszystko złoto co się świeci.

SAC Thailand podaje wyniki pomiarów, Amplifon - nie... To chyba najprostszy komentarz do sytuacji.

Ja mogę udostępnić transformatory do pomiarów. Ale liczę że inni zrobią to samo. Wszystko będzie wtedy jasne. Albo inny pomysł:)

Wiesz co dam ci wzmacniacz sam sobie go pomierzysz. Mówię poważnie bo to co ja napiszę i tak będzie mało wiarygodne.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ale właśnie nie chodzi o to, żeby se jeden ziomek pomierzył, tylko żeby producent umieścił na stronie. Ileś lat temu szukałem traf. I było tak: Tribute - audiofilskie pie***lenie i zero konkretów. AE - 3 liczby na krzyż i zero konkretów (...) SAC Thailand - wyniki, wykresy, opisane metody, sprzęt pomiarowy. Nie roztrząsałem nawet, czy SAC jest najlepszy, bo był... jedyny. To była jedyna firma, gdzie wiedziałem, czego się spodziewać po produkcie.

Amplifon nie sprzedaje traf, więc po co te żale.

Skorzystaj z oferty, pomierz podaj na forum i będzie to jakiś konkret z korzyścią dla forumowiczów.

Pozdrawiam.

Amplifon nie sprzedaje traf, więc po co te żale.

Skorzystaj z oferty, pomierz podaj na forum i będzie to jakiś konkret z korzyścią dla forumowiczów.

Pozdrawiam.

popieram

Nawet jak Andrzej pomierzy powiedzą ludzie ,że niewiarygodne

Panowie nie ma o co kruszyć kopii. Tradycyjnie pozostaje pytanie czy warto ? Nikt nie pisał że miałem to i to żelastwo i zamieniłem na amorfiki i stały się cuda. Za miesiąc sam to powiem czy warto wywalać kupe kasy na takie cuda

Pozdr

Ja

Prostownik też do wymiany

W monosach nie mam żadnej standardowej lampy a w preampie tylko jedna została do podmianki i jakby komuś zalegała jakaś przyzwoita el84 albo para to proszę o kontakt

Nikt nie kruszy kopii :)

Ja nie sprzedaję traf nie wykonuję na zamówienia itp. po prostu zastanawia mnie jak takie trafo na amorfiku może grać tylko mam duże obiekcje do tego czy wszystkie zalety amorfika nie pójdą na marne jeśli uwzględni się dodatkowe zwoje i problemy z tym związane. Stąd moje pytanie dotyczące parametrów. Bo jeśli takie trafo jest tak nawinięte że ma może ledwo 20khz (-3db) to uważam że to bez sensu. Jak już kiedyś pisałem liczyłem to i wychodziły mi spore dodatkowe zwoje w stosunku do FeSi.

Sposób nawinięcia to już osobny temat. Niestety 80% sukcesu to nawinięcie a powiedzmy te 20 to rdzeń. Nawet jak rdzeń jest rewelacyjny to wszystko można skopać złym nawijaniem. Zwłaszcza na trafach SE do wysokonapięciowych lamp. Niestety obawiam się że znaczna większość traf z tego wątku jest marnie nawinięta. Sam się o tym przekonałem jak zleciłem wykonanie traf. Nie spodziewałem się cudów ale to co dostałem mnie rozbawiło pasmo przenoszenia 12khz :) nawet tego nie reklamowałem bo po co miałem sobie szarpać nerwy. Olałem sprawę i jedno trafo rozebrałem dosłownie na kolanie po swojemu przewinąłem i z miejsca miałem pasmo 21khz. Drugie trafo zostawiłem sobie na pamiątkę jak ktoś nie wierzy mogę ofiarować do pomiarów.

Miałem inne rdzenie i na nich robiłem dalsze próby. Problemów z takimi trafami jest wiele i kompletnie nie wierzę w tej chwili w robienie traf na zamówienie. Zanim uznałem ze trafo pod GM jest skończone zepsułem masę drutu i straciłem masę czasu. Nie wyobrażam sobie że ktoś jest to w stanie zrobić za 1 razem. Dostaje zamówienie liczy nawija i jest ok.

Pewnie włożę kij w mrowisko ale też nie mam jakiegoś hura optymizmu dotyczącego traf Lundhala, Tango, Tamury itp dla mnie wyznacznikiem jakości trafa są jego parametry a żadna z nich ich praktycznie nie podaje. I tu pełna zgoda z Father_PiO konkretnych informacji nigdzie nie ma. Jak są jakieś dane to i tak nie wiadomo jak były mierzone. Pomiar trafa z generatora o impedancji 650Ohm tak jak podaje to np Lundhal to jakaś kpina.

Edytowane przez amplifon
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Pomiar trafa z generatora o impedancji 650Ohm tak jak podaje to np Lundhal to jakaś kpina.

E, czemu, wystarczy wziąć 650-ohmową lampę i jest git :-)

Dostaje zamówienie liczy nawija i jest ok.

Z SACem akurat było tak, że projekt był gotowy i zakres możliwej ingerencji ze strony zamawiającego był bardzo mały.

czy wszystkie zalety amorfika nie pójdą na marne jeśli uwzględni się dodatkowe zwoje

Wiem, że nie masz takiej opcji, bo oferujesz produkty, ale dla DIYera rozwiązanie jest wyjątkowo proste i dające doskonałe rezultaty: bi-amping.

E, czemu, wystarczy wziąć 650-ohmową lampę i jest git :-

Tylko zakładając że mamy taką lampę np. 6C33C to podane parametry wyglądają delikatnie mówiąc marnie. Co zatem się stanie jak takie trafo zostanie obciążone lampą o dużej impedancji?

Wiem, że nie masz takiej opcji, bo oferujesz produkty, ale dla DIYera rozwiązanie jest wyjątkowo proste i dające doskonałe rezultaty: bi-amping.

Niby tak ale to nie jest i nigdy nie będzie popularne. A zestrojenie wszystkiego w całość to też nie taka prosta sprawa.

Edytowane przez amplifon

Niech będzie ten kij w mrowisku :)

W czym jest problem Panie Andrzeju by po prostu kupić po jednym trafku od Lundahla, Tamury, Hashimoto, SAC , James Audio itd sprawdzić , pomierzyć , ściągnąć charakterystyki i mieć ogląd na wszystko

Ja

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Co zatem się stanie jak takie trafo zostanie obciążone lampą o dużej impedancji?

No właśnie o tym mówię :-)

Niby tak ale to nie jest i nigdy nie będzie popularne.

Oczywiście, że nie, bo w bardzo dużym stopniu odbiera audiofilom możliwość ględzenia o wzmacniaczach, a przecież dla 90% tej grupy ględzenie to kwintesencja tego hobby.

A zestrojenie wszystkiego w całość to też nie taka prosta sprawa.

Mylisz się, zestrojenie układu aktywnego jest łatwiejsze i daje wyraźnie lepsze rezultaty od biernej kolumny.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Mylisz się, zestrojenie układu aktywnego jest łatwiejsze i daje wyraźnie lepsze rezultaty od biernej kolumny.

Świat się kończy, pierwszy raz moge sie zgodzić...

Niech będzie ten kij w mrowisku :)

W czym jest problem Panie Andrzeju by po prostu kupić po jednym trafku od Lundahla, Tamury, Hashimoto, SAC , James Audio itd sprawdzić , pomierzyć , ściągnąć charakterystyki i mieć ogląd na wszystko

Szkoda mi kasy:) Obawiam się po prostu że po ujawnieniu faktycznych danych nikomu potem ich nie sprzedam:)

A tak poważnie to wydawanie kilku tysi żeby się przekonać to trochę przesada. Zwłaszcza że raz już wydałem i nauczony rozumem jestem ostrożny.

Z obcych transformatorów które mnie nie zawiodły były Plitrony pod 6C33C i ich parametry były świetne ale to były toroidy które tu nie są w poważaniu. Grały świetnie ale czy warte były takiej ceny trudno powiedzieć.

Zazaaza

Zakładając, że chciałbym kupić gotowe trafa wyjściowe do GM70 14K . Czy macie jakieś pozytywne doświadczenia gdzie zamówić? Przy LO nie będzie problemów z pasmem?

Gość jt211

(Konto usunięte)

Zazaaza

Zakładając, że chciałbym kupić gotowe trafa wyjściowe do GM70 14K . Czy macie jakieś pozytywne doświadczenia gdzie zamówić? Przy LO nie będzie problemów z pasmem?

Takie trafa to koszt 500 lub więcej USD za sztukę zdajesz sobie z tego sprawę ?

Nie wiem czy LO by się zgodził nawet próbować :)

• Pokaż nowe odpowiedzi