Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładając, że chciałbym kupić gotowe trafa wyjściowe do GM70 14K . Czy macie jakieś pozytywne doświadczenia gdzie zamówić? Przy LO nie będzie problemów z pasmem?

Według mnie najbezpieczniejszym rozwiązaniem będą trafa para feed. W innym wypadku może być problem z pasmem.

Według mnie najbezpieczniejszym rozwiązaniem będą trafa para feed. W innym wypadku może być problem z pasmem.

Jest to tak dziwaczne rozwiązanie że nikomu bym tego nie polecił. I tak w anodzie musi być dodatkowy dławik który będzie przy dużej impedancji kasznił pasmo.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Nie obraz się potraktuj to jako żart proszę ale dla mnie parafeed to coś jak " pier...nie kotka przy użyciu młotka :>) Po co mi kond na trafie ??? i induktor jeszcze ???

Edytowane przez jt211

jt - nie obrażam się ;-). Zastanawiam się tylko.

Amplifon piszę, że trzeba zaprojektować problem jest taki że jakoś na rynku półki się nie uginają od takich traf i każdy jak może kombinuję żeby nie przegiąć z impedancją.

Parafeed mimo, że kontrowersyjne podejście wychodzi na przeciw temu problemowi.. Trafo bez szczeliny z wymaganą indukcyjnością będzie dużo łatwej nawinąć. Dławik dla GM70 przy np 2,2kR Ra też nie będzie olbrzymi bo wystarczy ok 60H żeby -1dB był na poziomie 26Hz

Ja chętnie bym się dowiedział czy ktoś praktycznie próbował podejść do tematu, ja za chwile będę prowadził takie testy i będę mógł powiedzieć coś na ten temat ale chwilkę to potrwa..

Artur

SAC Thailand robi od wielu lat trafa do GM70 na cały boży świat, robi oem dla innych producentów też mniejsze trafka, a tutaj cały czas 'trzeba zaprojektować', 'tzreba wyprodukować'. Nie widziałem tutaj ani jednego pełnego polskiego projektu oprócz pwita w uczciwy sposób pomierzonego, oddanego dla społecznosci DIY. Tylko ciagle to pi.erdolenie, poprawianie kondo, audionote'a , wypowiadanie sie o trafach, których sie nie slyszalo, trafach goscia który żyje z tego od 20 lat i filozofowanie....wyważanie otwartych drzwi....

Przyjąc, że nie umiem, nie znam sie na tym i zaplace, zamowie u kogos , kto sie zna. Albo z drugiej strony, jestem producentem, nie mam zwiazkow z DIY, nikomu tutaj nie pomoge, to nie filozofuje tylko sprzedaje swoje wydumki w okreslonej zakładce bez tej całej niepotrzebnej magii, 'wiem ale nie powiem' i zawijania makaronu na uszy.

Pamietam jak sam chcialem mieć taki wzmacniacz wiele lat temu, też magia, wiem , ale nie powiem, napisalem do SAC thailand, dostałem uczciwie wyceniony produkt, troche pozniej jeszcze doszlo przeróbek wejścia bo nie było optymalne i cieszę sie od wielu lat dzwiekiem,. Tutaj czas sie zatrzymal. 5 lat temu dyskusje, że nie ma trafa to u Mietka pod Skierniewicami zamówie na pewno lepsze niż zagraniczne i dzisiaj to samo...też nie ma tylko Czesiek z Marianki wziun sie za produkcję to moze u niego zamówie....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość jt211

(Konto usunięte)

jt - nie obrażam się ;-). Zastanawiam się tylko.

Amplifon piszę, że trzeba zaprojektować problem jest taki że jakoś na rynku półki się nie uginają od takich traf i każdy jak może kombinuję żeby nie przegiąć z impedancją.

Parafeed mimo, że kontrowersyjne podejście wychodzi na przeciw temu problemowi.. Trafo bez szczeliny z wymaganą indukcyjnością będzie dużo łatwej nawinąć. Dławik dla GM70 przy np 2,2kR Ra też nie będzie olbrzymi bo wystarczy ok 60H żeby -1dB był na poziomie 26Hz

Ja chętnie bym się dowiedział czy ktoś praktycznie próbował podejść do tematu, ja za chwile będę prowadził takie testy i będę mógł powiedzieć coś na ten temat ale chwilkę to potrwa.

Artur

Artur tylko że dławik anodowy też trzeba umieć nawinąć tak samo trafo parafeed i dochodzi jeszcze nasz ulubiony kond w dużym rozmiarze po co to wszystko ?

Trafo parafeed to minimum 3 razy tyle Hy niz normalne o tym wiesz ? Myslisz że każdy je nawinie żeby miało pasmo ?To nie jest tak że likwidujesz szczelinę i gotowe :)

Edytowane przez jt211

Bardzo dziękuję za sugestie. Zdaję sobie sprawę że przy 14K i ca.1400 V anodowego na GM70 koszty dobrego OPT nie będą małe ale myślę że "damy radę.." Jak go skończę dam znać.

przy 14K i ca.1400 V anodowego na GM70

Mam pomysł !

Połączyć anodę GM70 za pomocą kondensatorka wysokonapięciowego, powiedzmy 0,47uF, z obudową transformatora !

Transformator na gumowych, izolowanych nóżkach.

Dzięki temu na obudowie transformatora, na rdzeniu, będziemy mieli pełną amplitudę drgań sygnału AC - o wartości w zasadzie takiej samej, jak na anodzie lampy. W zależności od realizacji, od kilkuset volt do może nawet i powyżej 1000V AC na obudowie.

Natomiast aby ten sygnał jeszcze ładniej sobie skakał, to można mu np. jeszcze dać jako odniesienie do masy taki rezystor polaryzujący, powiedzmy 10 megaohmów.

Fajnie będzie !

Edytowane przez zjj_wwa
Gość jt211

(Konto usunięte)

Mam pomysł !

Połączyć anodę GM70 za pomocą kondensatorka wysokonapięciowego, powiedzmy 0,47uF, z obudową transformatora !

Transformator na gumowych, izolowanych nóżkach.

Dzięki temu na obudowie transformatora, na rdzeniu, będziemy mieli pełną amplitudę drgań sygnału AC - o wartości w zasadzie takiej samej, jak na anodzie lampy. W zależności od realizacji, od kilkuset volt do może nawet i powyżej 1000V AC na obudowie.

Natomiast aby ten sygnał jeszcze ładniej sobie skakał, to można mu np. jeszcze dać jako odniesienie do masy taki rezystor polaryzujący, powiedzmy 10 megaohmów.

Fajnie będzie !

Super sprawa tylko może jeszcze na to trafo dopasować teflonowe osłony ? To nawet bardziej mi podchodzi niż Twój poprzedni pomysł z naklejaniem radiatorów na rdzeń trafa.

Ten pomysł niejako "żywcem" się wywodzi z CAMUS-a, czyli z "Choke Assisted MU Stage" kolegi Allan Kimmel.

Tyle tylko, że tam mamy komforcik pełny, a mianowicie w całości pływający dławik, pływający OBOMA swoimi końcami, wpięty pomiędzy górną a dolną lampą stopnia wejściowego mu-follower. Tam spadek napięcia DC na końcówkach dławika jest praktycznie ten sam, czyli oba końce dławika skaczą współfazowo.

Tam takie podłączenie / polaryzacja rdzenia za pomocą AC - ma jak najbardziej sens, w 100%.

W przypadku trafa głośnikowego natomiast ... Tutaj niestety nam tylko "jeden" koniec nam skacze, bo drugi jest podłączony do wirtualnej masy AC czyli do B+.

No ale to chociaż może od strony tego pojedynczego, anodowego, czyli skaczącego końca uzwojenia, a specyficznie mam na myśli koniec uzwojenia znajdujący się na samym SPODZIE karkasu, na samym początku nawoju, moglibyśmy część tej korzyści wykorzystać.

Albowiem jeśli to ten koniec właśnie byłby połączony z anodą (czyli "niezgodnie" ze sztuką), to wtedy jakaś częściowa korzyść, (liczę na "50%" lub coś w tych okolicach) z takiego połączenia / zadrutowania rdzenia by była.

Rdzeń by skakał sobie wraz z anodą, czyli dokładnie tak samo jak napięcie na pierwszych warstwach nawoju tego uzwojenia.

To by praktycznie unicestwiło istotną (?) część pojemności pasożytniczej "pierwotne <===> rdzeń", a wiadomo, że największa pojemność się tworzy tam, gdzie najmniejsza odległość między okładzinami. Czyli właśnie pomiędzy środkową kolumną rdzenia a tymi pierwszymi zwojami od spodu właśnie.

Dobrze kombinuję ?

Radiatorów - robić nie będę. Idę w wymianę traf i w znacznie większy format rdzenia.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Radiatorów - robić nie będę. Idę w wymianę traf i w znacznie większy format rdzenia.

Szkoda to taka nowatorska koncepcja była. Dowiadywałeś może jakieś kleje, cement to tego ?

Zdecydowałem się nawijać jednak większe trafo, po rozpoznaniu cen profili radiatorów - po prostu wyjdzie ekonomiczniej nawinąć (specjalną topologią nawojową) na większym rdzeniu. Nie mam jeszcze "chassis" (wciąż w fazie projektowej), więc spokojnie mogę wstawić większe trafo, a zatem skorzystam z tej okazji.

A ta poprzednia, "radiatorowa" koncepcja - w pełni dopracowana. To żaden problem. Zdejmujesz obejmy montażowe z trafa. W miejsce śrub skręcających rdzeń dajesz pręty gwintowane, ze sporym zapasem.

Ściskasz blachy trafa śruby nakrętki itp. z dwóch stron, a nadmarowe kawałki prętów wystające z jednej strony (a konrketnie: od strony styków lutowniczych) wykorzystujesz jako "nóżki" na których trafo stoi na chassis, stykami lutowniczymi do dołu, acz na pewnej "wysokości" nad chassis (2 - 3 cm, stosownie to tego, jak daleko wystają styki).

Do środkowej kolumny rdzenia przykładasz na paście termoprzewodzącej profil alu wedle upodobania, acz najlepiej o szerokości rdzenia.

Nieco szerszym i grubym płaskownikiem alu obkładasz żeberka radiatora od zewnątrz. Płaskownik będzie robił za klamrę zaciskową.

Nieco szerszy niż rdzeń trafa, tak o 1 do 1,5 cm z każdej strony. Przepuszczasz przez 4 lub 6 otworów śruby / pręty gwintowane i ściągasz je razem, aż do

uzyskania bardzo mocnego nacisku i ścisłego przylegania radiatora do kolumny środkowej rdzenia.

Podczas zaciskania profili z żeberkami - opuszczasz je do samego dołu, aż do chassis, aby zasłaniały nóźki i piny lutownicze na spodzie karkasu.

Pasta termoprzewodząca taka jak normalnie pod tranzystory mocy, jak na radiator je przykręcasz. Trochę sporo jej pójdzie, bo boczna ściana kolumny środkowej nie grzeszy gładkością. Szczegóły tego montażu, jeśli to jest interesujące, znajdziesz na moim blogu, wpis z 31.01. br.

Są dostępne takie specjalistyczne nakrętki "kołpakowe", którymi można w miarę schludnie i sprytnie "schować" te wystające końcówki prętów. Oczywiście pręty muszą być przycięte dość precyzyjnie na wymaganą długość, aby ten numer z nakrętkami kołpakowymi się udał.

Edytowane przez zjj_wwa

Zawsze mogę przecież radiatory do tego "jeszcze większego" trafa zaaplikować.

:>)))

Jest kwestia "ceny" samych tych profili radiatorowych i bilansu korzyści ekonomicznej, porównania cen,

w zestawieniu z alternatywą zamówienia większego i droższego trafa.

Kwestia co kto preferuje. Większe trafo ma niewąpliwie tę zaletę, że mniej się będzie grzało od prądu spoczynkowego.

Natomiast kilka wad - też dość łatwo będzie znaleźć.

• 2 tygodnie później...

Chlopaki co wy stosujecie do swoich hi endow jako kondensatory sprzegajace? Tylko prosze nie wyjezdzajcie o v-cap i deulundach ktore nie oszukujmy sie kosztuja za duzo. Owszem wzmaki pokroju gm70 to duze pieniadze lecz dodatkowe 2k zl za kondensatory to troche nie porozumienie. Ja w tej chwili stosuje czerwona wime mks4 iz wciaz nie wiem czego lepszego uzyc w dobrej kasie, ba czego najlepszego w danej kwocie.

Ja w GM70 mam trafka IT ;) ... ale pomiędzy 300b a 5842 Ampohm ... i ich na bank nie zmienię są rewelacyjne :)... zjadły audyny copper i audyny reference ... ;)

Zeby bylo lepiej. Wciaz na forum nie mozna znalezc informacji ktory kondensator za do np 150zl bedzie najlepszy. Ja osobiscie potrzebuje 4 kondy co nawet przy takiej cenie daje nam 600zl, do tego koszt wzmacniacza oscylujacy w okolicy 10tys daje jeszcze znosne koszty dla szarego czlowieka. Ale gdybym mial kupowac pewniaki czyli v-cap to przy 4 sztk daje nam ponad 2tys zl. Koszty nie do przebicia przez przecietnego kowalskiego. Nie raz widzialem na sprzedaz v-capy, moze ktos odkryl tajemnice i znalazl cos co oferuje taksamo dobry dzwiek lub nie wiele gorszy , przy duzo tanszym elemencie. U mnie pierwszy kondensator to 0.47uf/160v, drugi kondensator to 0.22uf/400v. Znowu co teraz lepiej wychodzi, zastosowac te same kondensatory, czy inne.

wszytskie te jantzeny, audyny, rike, mundorfy, audionote, jenseny sa dobre

nie ma idelanych. kazde moga sie gdzies sprawdzic lub nie.

tak samo jest z vcapami i duelundami. tyle za sa drozsze. nie masz zadnej gwarancji ze taki duelund ci rozwiarze sprawe

moze tak samo sie nie zgrac z reszta ukladu jak kazdy z wyzej wymienionych

poza tym roznice w tej lidze nie sa duze. trzeba miec na prawde rozdzielczy sprzet od A do Z zeby wyczuc roznice

nie ma po prostu numeru1 i dlatego nikt przy zdrowych zmyslach ci nie napisze ze to lub tamto jest najlepsze

Wlasnie czytajac wiele opini, ludzi co posiadaja rozne sprzety doszedlem do wnosku ze kazdy konczy na v-cap badz duelund. Mi do konca sprzet sie nie wygrzal ale gra rozdzielczo, , niestety jest troche zaokraglony bas i brakuje mi takiego nasycenia/ nasaczenia dzwieku. W zasadzie moge stwierdzic ze w tym momencie sprzet gra tak jak moze iz blokuja go kondensatory sprzegajace, ich charakter zgadza sie z opisem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ogolnie interesuje mnie Rike audio, audyn tru coper , AudioNote coper.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Kończą na wymienionych, bo droższych nie robią, a przecież nikt się "cofać" nie będzie, bo przecież tańsze nie może być lepsze.

Wszyscy też jakoś zapominają, że zmiana głośnika powoduje takie różnice, że zabawa kondensatorami (a już szczególnie kabelkami) jest właśnie tym, co napisałem - zabawą.

tak jest jak szanowny ojciec napisal...

co ja teraz zrobie z duelundami? sprzedam za pol ceny zeby kupic jensena?`bez sensu

jak bym mial wybor ponownie to bym w zyciu ich nie kupil tylko zainwestowal w jakies dobre kable z drugiej reki. sa przynajmniej zbywalne.

albo jak juz masz cisnienie na dopasowane kondy to kup ze 4-5 rodzaju wygrzej wszystkie i wybierz co ci tam najbardziej podejdzie. niekoniecznie najdrozsze sa najlepsze w twojej aplikacji.

0,22 i 0,47 sa popularne wiec trafiaja sie uzywki - ostatnio byl wysyp mundorfow. ale inne cacka sie tez trafiaja.audyny gdzies widzialem tez, v-capy z jebaja nabyl do chwasta moj znajomek. wiec mozna.

czytajac wiele opini

jak bedziesz tak duzo czytal to zbankrutujesz a i tak ci nie zagra

:-)

a tak na powaznie to w linku masz opis kondow w zwrotnicach.

na sprzegu te same kondy moga sie zachowac zupenie inaczej. masz tam inne prundy...

MAlo kazdy moze sobie pozwolic na kupno 4-5 rodzajow kondow tylko do testu. Oczywiscie sa kondensatory ktore wyraznie sa slabe, Ktorych nalezy unikac. Ost pojawily sie rike audio. Ale nikt nic nie pisal o ich charakterze brzmienia ktory mysle ze w kazdej aplikacji bedzie podobny.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ale nikt nic nie pisal o ich charakterze brzmienia ktory mysle ze w kazdej aplikacji bedzie podobny.

To założenie jest fałszywe. Kond w zwrotnicy to NIE jest kond w sygnale.

Pisałem o rike audio dużo. To wyśmienite kondensatory. Nie piszę o zastosowaniu w zwrotnicach i nie wiem czy one są w ogóle do tego przeznaczone, nie słyszałem żeby producent polecał je do zwrotnic, a tutaj na forum cóz, są za tanie żeby uznac je za bardzo dobre, Niemcy muszą podnieść ich cenę.

Edytowane przez electro

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Lepiej stosowac wszystkie te same kondensatory czy pomiedzy 1 stopniem a driverem inne ,a driverem a lampa mocy znowu inne? Jesli mialbym polegac na opinnii innych to podoba mi sie charakter audyn tru copper, taki charakter grania dopasowalby sie do tego grania co chwilowo posiadam. Co do rike audio obawiam sie krzykliwej gory i uszczuplenia srednicy co w tym wypadku posiadam, wima mks4 posiada nieco krzykliwa nie poukladana gore i braki w srednicy, gra szeroko ale troche plasko. Czuc ze ten element nie powinien byc w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi