Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Może problem tkwi w tym,że tych 8 przycisków nad kursorem zmienia funkcje pozostałych,czyli jak wciśniesz np cd czy sat to masz inne funkcje pod wszystkimi przyciskami jak miałeś amp,aby wrócić musisz najpierw nacisnąć amp, ponadto wyjęcie baterii powoduje prawdopodobnie powrót do ustawień domyślnych czyli amp .

Mam pytanie czy próbowałeś nauczyć swojego cr 90 innych pilotów, i z jakim skutkiem ??

Żeby w sprzęcie za 8 tysi księgowi pożałowali kilka Juanów na dobrego pilota to trochę kicha ... Paskudnie to świadczy o Arcamie.

Jeżeli oryginalny pilot średnio sobie radzi z obsługą dedykowanego sprzętu to ciężko mi uwierzyć że po zaprogramowaniu będzie obaługiwał POPRAWNIE inne urządzenia ....

Zamierzam kupić uniwersalnego pilota np Logiteha Harmony i jego nauczyć obsługi wszystkich zabawek.

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Czy Ktoś z Was słuchał Arcama z kolumnami Vienna Acoustics i może sie pochwalić wrażeniami ?

Dzięki za odpowiedzi.

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Żeby w sprzęcie za 8 tysi księgowi pożałowali kilka Juanów na dobrego pilota to trochę kicha ... Paskudnie to świadczy o Arcamie.

Jeżeli oryginalny pilot średnio sobie radzi z obsługą dedykowanego sprzętu to ciężko mi uwierzyć że po zaprogramowaniu będzie obaługiwał POPRAWNIE inne urządzenia ....

Zamierzam kupić uniwersalnego pilota np Logiteha Harmony i jego nauczyć obsługi wszystkich zabawek.

Nic dodac nic ująć, ja zrezygnowałem ze wzmacniacza po testach właśnie z powodu CR 90,chociaż kupowałem produkty Arcama od 20 lat,trochę szkoda ale też uważam że za takie pieniądze produkt musi być dopracowany na 100%.

Witam

Mam Arcama A38 i stoję przed wyborem podłogówek do niego.

Dźwięk dość kliniczny, jakie więc polecacie do niego kolumny ?

• 4 tygodnie później...

Witam

Mam Arcama A38 i stoję przed wyborem podłogówek do niego.

Dźwięk dość kliniczny, jakie więc polecacie do niego kolumny ?

Możesz wypróbować któryś z modeli Vienna Acoustic - to raczej ciepłe granie więc może będzie Ci pasować.

Modelu nie podaje bo nie wiem jak dużym pokojem dysponujesz.

Sam mając kiedyś model Mozart Grand myślałem o mocnym i jasnym wzmacniaczu ale koniec, końców zmieniłem kolumny. Nie mniej jednak imho warto spróbować jeśli chcesz nowe to spokojnie możesz za kaucją wypożyczyć kolumny np. na weekend i sam sprawdzić czy to Twoje granie czy nie?

• 3 tygodnie później...

dylemat Arcam Alpha 9 czy Arcam A80? Mam kolumny Monitor Audio RX 2 i nie wiem który lepiej zagra z nimi?

Szukam sceny, głebi... ogólnie tego czego nie mam w Denonie Pma-510.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam,

skoro już wątek odświeżony, to pozwolę sobie zapytać, czy ktoś zna różnice między odtwarzaczami CD72, 73 i 82? Tzn. różnice brzmieniowe.

Pozdrawiam

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

• 2 tygodnie później...

Witam,

skoro już wątek odświeżony, to pozwolę sobie zapytać, czy ktoś zna różnice między odtwarzaczami CD72, 73 i 82? Tzn. różnice brzmieniowe.

Pozdrawiam

To już na tyle wiekowe modele, że nie wiem, czy ktoś Ci będzie w stanie wskazać konkretne różnice brzmieniowe. Mam wprawdzie CD72, ale używam go wyłącznie jako transportu przez rdac-a, a i to sporadycznie (głównie z kompa). Jeśli masz wybór, to raczej polecam CD73 - pamiętam, że swego czasu bardzo chwalony i rozchwytywany sprzęt, nawet używany.

Edytowane przez remlik

Dzięki Remlik,

oj tam, oj tam, wcale nie takie wiekowe. Na forum wiele emocji wzbudzają klocki z lat 90. a cd72 jest bodajże z 2001 roku. Ja też szukam głównie urządzenia jako transport, tak w 95%. A że mam srebrne klocki to szukam czegoś srebrnego i tu mocno mi się ogranicza obszar poszukiwań, z coaxem w zasadzie zostają Arcamy, Rotele i młodsze Marantze. Zapytałem, bo rzadko, ale zdarza się, że zbliżone modele znacząco różnią się charakterem brzmienia. Jak byś opisał różnicę CD72 vs rDac?

ps. O brzmienie pytam, bo mój dac odpowiada mi w 95%, ale czasem w nagraniach gitary akustycznej typu Rodrigo & Gabriela jest ciut za łagodnie. I wtedy mógłbym sobie słuchać na CD, stąd pasowałoby mi takie o szybkim brzmieniu.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

CD72 vs rDac ? Tu praktycznie nie ma co porównywać, bo to zupełnie inne granie we wszystkich aspektach, a w szczególności rozdzielczość (jeśli miałbym wskazać pierwszoplanową cechę). Oczywiście na korzyść rDac-a

Natomiast jako transport, CD72 mogę spokojnie polecić, sprawuje się znakomicie pomimo upływu lat.

Natomiast jako transport, CD72 mogę spokojnie polecić, sprawuje się znakomicie pomimo upływu lat.

A czy porównywałeś go jako transport z innymi odtwarzaczami lub choćby z jakimś dvd?

• 4 tygodnie później...

Sprzedam Arcam A38 (srebrny)

Gwarancja do Lipca 2014

Na wstępie witam miłośników ARCAM`a. Może i ja wkrótce dołączę do tego zacnego grona :)

Zjawiam się tutaj z pytaniem.

Arcam przewiduje 5 lat gwarancji na swój sprzęt po zarejestrowaniu danego egzemplarza w serwisie. Zauważyłem, że przy rejestracji jest podawany adres osoby, która go zakupiła.

Czy jeżeli zakupię używany egzemplarz już zarejestrowany to czy mogę go przerejestrować? Czy ta gwarancja obowiązuje nadal?

Sprzęt parę złotówek kosztuje więc przed zakupem chcę się jak najwięcej dowiedzieć.

Dziękuję za wszelkie info i pozdrawiam

A może któryś z kolegów chce sprzedać używanego Arcama 400 lub 500? :)

• 1 miesiąc później...

Witam,

posiadam Arcam avr300, niestety pokrętło regulacji głośności "ślizga" się - przeskakuje. Nieraz nawet jak kręcę w prawo to się ścisza. Domyślam się, że to może być wina uszkodzonego potencjometru. Czy ktoś miał taką usterkę? Jak mogę to naprawić?

Pozdrawiam Marcin

Witam i wpisuję się jako klubowicz ze wzmacniaczem A85.

Dla posiadaczy A85 mam ciekawostkę. Całkowicie z czystej ciekawości, postanowiłem rozłączyć niebieskim przyciskiem z tyłu obudowy przedwzmacniacz od końcówki mocy. Następnie z wyjście Pre połączyłem zworkami zrobionymi kablem sygnałowym do wejścia Amp - klasyczne zworki RCA jak we wzmacniaczu np NAD-a. Najlepsze jest to że wzmacniacz gra o wiele lepiej niż po włączeniu przycisku jako Integra, Przede wszystkim wypełniła się lepiej średnica. Ciekaw jestem czy u innych posiadaczy tego modelu też będzie taki efekt.

Witam i wpisuję się jako klubowicz ze wzmacniaczem A85.

Dla posiadaczy A85 mam ciekawostkę. Całkowicie z czystej ciekawości, postanowiłem rozłączyć niebieskim przyciskiem z tyłu obudowy przedwzmacniacz od końcówki mocy. Następnie z wyjście Pre połączyłem zworkami zrobionymi kablem sygnałowym do wejścia Amp - klasyczne zworki RCA jak we wzmacniaczu np NAD-a. Najlepsze jest to że wzmacniacz gra o wiele lepiej niż po włączeniu przycisku jako Integra, Przede wszystkim wypełniła się lepiej średnica. Ciekaw jestem czy u innych posiadaczy tego modelu też będzie taki efekt.

Witam i z góry proszę o wyrozumiałość jeśli napiszę coś niemądrego ale na elektronice zupełnie się nie znam. Otóż także mam A85 i zainteresowało mnie to co piszesz o możliwości zewnętrznego połączenia za pomocą zworek przedwzmacniacza ze wzmacniaczem mocy będących wewnątrz integry. Producent dał możliwość użytkownikowi za pomocą niebieskiego przycisku odłączać Pre od Power po to aby móc używać A85 jako Pre lub jako Power po odpowiednim połączeniu z elementem zewnętrznym np. P85. Jaki jest więc sens mając takie udogodnienie stosować dodatkowe kable? Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to sztuczka ta ma na celu poprawę jakości dźwięku. Co powoduje tę tak wyraźną zmianę na plus?. Nie dysponuję zworkami RCA ale na zdjęciu wyglądają jak krótkie interkonekty. Czy to jest to samo? Jeśli tak to rozumiem że mogę zamiast zworek podpiąć moją rezerwową parę interkonektów ażeby nausznie przekonać się że istotnie jest lepiej. Proszę o jednoznaczną odpowiedź bo nie chciałbym czegoś popsuć. Pozdrawiam

Witam i z góry proszę o wyrozumiałość jeśli napiszę coś niemądrego ale na elektronice zupełnie się nie znam. Otóż także mam A85 i zainteresowało mnie to co piszesz o możliwości zewnętrznego połączenia za pomocą zworek przedwzmacniacza ze wzmacniaczem mocy będących wewnątrz integry. Producent dał możliwość użytkownikowi za pomocą niebieskiego przycisku odłączać Pre od Power po to aby móc używać A85 jako Pre lub jako Power po odpowiednim połączeniu z elementem zewnętrznym np. P85. Jaki jest więc sens mając takie udogodnienie stosować dodatkowe kable? Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to sztuczka ta ma na celu poprawę jakości dźwięku. Co powoduje tę tak wyraźną zmianę na plus?. Nie dysponuję zworkami RCA ale na zdjęciu wyglądają jak krótkie interkonekty. Czy to jest to samo? Jeśli tak to rozumiem że mogę zamiast zworek podpiąć moją rezerwową parę interkonektów ażeby nausznie przekonać się że istotnie jest lepiej. Proszę o jednoznaczną odpowiedź bo nie chciałbym czegoś popsuć. Pozdrawiam

To co napisałeś kolego to ja akurat wiem. Tylko takie rozwiązanie to czasem pominięcie zbędnych elementów w torze audio, a nie tylko "ominiecie przełącznika", ale o tym później. Tak możesz śmiało wpiąć zamiast zworek interkonekt. Napisz Jaki efekt jest u Ciebie

To co napisałeś kolego to ja akurat wiem. Tylko takie rozwiązanie to czasem pominięcie zbędnych elementów w torze audio, a nie tylko "ominiecie przełącznika", ale o tym później. Tak możesz śmiało wpiąć zamiast zworek interkonekt. Napisz Jaki efekt jest u Ciebie

Zrobiłem próby z interkonektem zamiast zworek. Słuchałem dwóch płyt Diany Krall. Starałem się wyłapać jakieś różnice ale bez rezultatu. Może to wina sprzętu a może ja mam za słaby słuch a może na innym materiale muzycznym coś bym zauważył. Szkoda ale jeszcze popróbuje z innymi gatunkami muzyki. Pozdrawiam

Panowie prosze o pomoc .Pilną :)

arcam avr600 widzi na hdmi out krótkie kable hdmi a nie widzi długich 10 mb . Kabel jest dobry bo odtwarzacz multimedialny za 500 zł go widzi.

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Witam wszystkich miłośników Arcama.

Od miesiąca jestem posiadaczem wzmacniacza Diva A90 i poszukuję do niego CD92, najlepiej w kolorze czarnym.

Czy może ktoś z Was słyszał o jakimś egzemplarzu do sprzedania?

• 2 miesiące później...

Mam pytanie i zarazem prośbę do posiadaczy Arcama Alpha 10 czy ktoś spotkał się z taką usterką a mianowicie ;

Wzmacniacz działa jak trzeba bez najmniejszych problemów ale pod warunkiem że nawet gdy nie jest używany nie jest odłączany od sieci nawet na moment bo jeśli tak się stanie, w wzmacniacz po mimo wyłączonego włącznika zasilania świeci któraś z dioda na selektorze źródła zawsze ta która ostatnio była włączana ( po ponownym podpięciu pod sieć ) włączanie włącznikiem sieci nic nie zmienia , po godzinie dwu dioda gaśnie i wzmacniacz znów zaczyna funkcjonować poprawnie aż do ponownego odłączenie od sieci .

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.