Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy widzieli nowości Arcama?

Arcam A39

Arcam CDS27

Szczególnie jestem ciekaw tego wzmacniacza?

120W przy 8Ω,

240 przy 4Ω

zasilacz 1KW.

Będzie trzeba rozważyć jako alternatywę za mojego A28 do Paradigm Studio 60.

Szanowni fani Arcama, czy jest ktoś kto posiada A28 w połączeniu z B&W? Pytam dlatego ze mam możliwość zakupu glosnikow CM9 ( w domu mam wzmacniacz A28)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Jeżeli jest ktoś zainteresowany to będę sprzedawał ampli Arcama AVR-400 ,więcej szczegółów wieczorem

jak zamieszczę ogłoszenie .

Urządzenie czarne ,ma 2 lata ,jestem pierwszym właścicielem ,kupiłem od polskiego Dystrybutora .

Jeden z niewielu ampli KD gdzie udało się połączyć dobre wielokanałowe brzmienie z całkiem niezłym

brzmieniem w stereo ,piszę to ja zadeklarowany zwolennik brzmienia z urządzeń lampowych :-)

No właśnie szkoda, bo wszystko mam srebrne plus głośniki białe i jeśli będę chciał wymienić mojego A28 na A39 wolałbym zachować jednolita kolorystykę. Wiem ze A19 wyszedł tylko w czarnym kolorze ale ze cala ta nowa seria...hmm, mam nadzieje ze konstruktorzy Arcama sięgną po rozum do głowy i wypuszcza nowe modele także w kolorze srebrnym.

• 3 tygodnie później...

Cześć, niedawno okazyjnie kupiłem AVR 300. Jakie możecie polecić kolumny stereo? a także jak dobierać kolumny do wzmacniacza/amplitunera? jestem totalnym laikiem w tym temacie.

Szanowni fani Arcama, czy jest ktoś kto posiada A28 w połączeniu z B&W? Pytam dlatego ze mam możliwość zakupu glosnikow CM9 ( w domu mam wzmacniacz A28)

Pozdrawiam

Posiadam Arcama 32 z B&W CM7, w mojej opinii to fajne zrównoważone granie. Nie wiem czy A28 napędzi tamte głośniki, B&W lubią trochę prądu;)

Jeśli masz możliwość to koniecznie odsłuchaj przed zakupem.

Słuchałem i niby było fajnie ale jednak czegoś brakowało....chyba szczegółowości i dynamiki, dlatego ostatecznie wybór padł na audiovector Ki3 signature.... Bardzo fajne, przyjemne w odsłuchu i łatwe dla wzmacniacza kolumny. :-)

Wzmacniacz wydajny prądowo, zrównoważone granie. Dobra mikrodynamika przy cichym graniu.

Brzmienie to kwestia gustu niemniej dla mnie to uniwersalny sprzęt, który powinien poradzić sobie w wielu systemach.

• 2 tygodnie później...

Po kilku latach użytkowania serii Alpha naszła mnie chęć na zmianę. Czy jest sens zmieniać wzmacniacz Alpha 9 na Alpha 10 a może na A28. Co to może wnieść do brzmienia przy połączeniu tego z cd Alpha 8se i Dali 505 ?

Po kilku latach użytkowania serii Alpha naszła mnie chęć na zmianę. Czy jest sens zmieniać wzmacniacz Alpha 9 na Alpha 10 a może na A28. Co to może wnieść do brzmienia przy połączeniu tego z cd Alpha 8se i Dali 505 ?

Pytanie 1: jaką kwotę chciałbyś konkretnie przeznaczyć na nowy wzmacniacz?

Pytanie 2: za ile teoretycznie mógłbyś sprzedać Twoją Alphę 9?

Wtedy będzie lepszy obraz sytuacji, aby uniknąć rozwiązania "zamienił stryjek...".

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Za 9 myślę, że mogę dostać 900 -1000 zł. Na "nowy" wzmacniacz mogę wydać ok 2500 zł. Chodzi mi po głowie Arcam A28 ale nie wiem czy taka zmiana ma w ogóle sens.

Ogólnie z zestawu jestem zadowolony ale chciał bym coś zmienić. Rozważam wymianę wzmacniacza lub kolumn. Może moje Dali 505 warto wymienić na np. Dali 450 ?

Osobiście jakbym miał zmieniać to na Alphę 10 (tylko to już będzie dość leciwy sprzęt) albo na A32. Z kolei A28 odpuściłbym sobie.

Ale A32 za 2500 zl jest w zasięgu. I to jest dość pewna opcja, nawet jeżeli Ci nie przypasuje to sprzedasz później bez straty. Z Alphą 10 byłbym ostrożniejszy, można trafić na szrota, poza tym kupno takiego piecyka z pierwszej ręki będzie bardzo trudne.

Oczywiście zmiana z 505 na 450 też będzie upgradem.

Za 9 myślę, że mogę dostać 900 -1000 zł. Na "nowy" wzmacniacz mogę wydać ok 2500 zł. Chodzi mi po głowie Arcam A28 ale nie wiem czy taka zmiana ma w ogóle sens.

Ogólnie z zestawu jestem zadowolony ale chciał bym coś zmienić. Rozważam wymianę wzmacniacza lub kolumn. Może moje Dali 505 warto wymienić na np. Dali 450 ?

Tylko kolumny,mialem A 28 i roksana candy w domu na testach,żaden nie zagrał lepiej niz stara alpha 6 ,a alpha 9 jest lepszy.pozdro

Tylko kolumny,mialem A 28 i roksana candy w domu na testach,żaden nie zagrał lepiej niz stara alpha 6 ,a alpha 9 jest lepszy.pozdro

Czy ja wiem? A32 to nie A28 i Kandy. IMO jest sprawnieszy prądowo również od Caspiana. Ale faktycznie chyba zmiana kolumn wniosłaby większą zmianę.

Przy okazji - gratuluję wyboru 7711, sam kiedyś miałem na niego chrapkę. Teraz za podobny nowy czołg przyjdzie zapłacić...sam nie wiem ile:) No i Castle - to raczej nie jest mainstream na polskim rynku, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam, Tomek.

Edytowane przez tomek11

Trochę ochłonąłem ze zmianą wzmacniacza po waszych opiniach. Jak bym trafił pewną Alphe 10 to może bym zaryzykował. Dali 505 mam od nowości więc może polecicie jakieś nowe Dali, które dobrze zastąpią 505.

Nie mogę przesadzać z wielkością bo będą grały w 16m2. Kwota do wydania na kolumny to max 4 tys za komplet.

Ze swojej 9 jestem zadowolony ale wymaga ona chyba porządnego wyczyszczenia przełączników i potencjometrów + ewentualnego sprawdzenia kondensatorów. Wzmacniacz jest chyba z 97 roku więc już swoje lata ma. Sam potraktowałem potencjometry "kontaktem". Obecnie nic nie trzeszczy ale wiem, że to nie to samo co porządne czyszczenie. Denerwuje mnie w niej nierównomierność w wysterowaniu kanałów przy cichym słuchaniu i wyraźny szum który eliminuje co prawda " direct" ale kosztem między innymi balastu. Reszta zestawu tzn. cd 8se i tuner 8 pracuję bez zarzutu i ciężko chyba byłoby je zmienić na coś sensownego w dobrej cenie.

Tak się składa że nasz kolega z forum Alpaga ma wzmacniacz Arcam Alpha 10 do sprzedania i wystawia go obecnie na allegro w przystępnej cenie .

Kupowałem od niego końcówkę mocy Arcam Alpha 10P więc mogę zaręczyć że to na pewno bardzo uczciwy gość więc jak byś szukał 10 to możesz brać od niego w ciemno .

Tak się składa że nasz kolega z forum Alpaga ma wzmacniacz Arcam Alpha 10 do sprzedania i wystawia go obecnie na allegro w przystępnej cenie .

Widziałem to ogłoszenie już wcześniej. Wiem, że to drobiazg ale wygląd zewnętrzny ma dla mnie też znaczenie. Uszkodzony przedni panel dyskwalifikuje go przynajmniej u mnie.

Witam. Rozważam zakup amplitunera do KD ARCAM AVR 380. Mam pytanie do użytkowników. Jakie nośników i jakie formaty są obsługiwane przez wejście USB ? Dziękuję.

Ostatnio zaciekawiła mnie różnica w wielkości tranzystorów w końcówce mocy w moim wzmacniaczu (Arcam Alpha 9). Tranzystory po prawej stronie są mniejsze niż te po lewej. Według specyfikacji znalezionej w sieci powinny być takie same - czy może ktoś ma 9 i wie jak wygląda to u niego ? Nie odkręcałem tej blaszki dociskającej tranzystor do radiatora więc nie wiem jakie są symbole.

link do zdjęcia.

http://www.tinypic.pl/el7ju15kioj1

Edytowane przez gear

Miło mi kolegów poinformować, że kontynuuję przyjaźń z Arcamem.

Długo się zastanawiałem na co zamienić mój A28 tak aby Paradigmy Studio 60v5 zagrały w pełni swoich możliwość.

A28 nie był w stanie wysterować tych kolumn. Myślałem o Musical-u M6i ale postanowiłem zaryzykować i wziąłem A39.

Nie wiem jak nowy ma się do A38 ale do A28 na tych kolumnach to przepaść.

Po pierwsze dźwięk się otworzył, słychać o wiele więcej szczegółów. Wreszcie bas słyszę taki jak powinien być.

Ale najciekawsze dla mnie jako dla laika była głębokość i szerokość sceny. A28 był moim pierwszym wzmacniaczem więc nie wiedziałem o co chodzi z tą szerokością i głębokością sceny. Ale po podłączeniu A39 wszystko przesunęło się wgłąb i to całkiem sporo.

To co było przy kolumnach raptem usłyszałem metr za nimi.

Drugą istotną cechą jest to, że niezależnie od głośności dźwięk się nie spłaszcza. Bez problemu jestem w stanie słuchać cicho i ciągle dźwięk jest prawie bez zmian. Bas jest słyszalny cały czas. A wydawało by się, że bez loudness jest to nie wykonalne. Może jest to zasługa tej klasy G zmiksowanej z A?

Podsumowując.

Nie zawiodłem się na Arcamie i zostanę z nim i z tymi kolumnami na dłużej.

Myślę tylko jeszcze o poprawie źródła poprzez DAC (przy okazji przyda się do WIMP-a). Aktualnie mam CD17.

Na dziś byłby to IRDAC + zasilacz Tomanek

• 4 tygodnie później...

Witam. Mam Alpha 9CD. Wymieniałem w nim laser na oryginalny. Niestety po wymianie player jest nadal wrażliwy na wstrząsy i przeskakuje na pierwszym utworze. Po nagrzaniu jest lepiej. Miał ktoś podobny problem? Lasera nie ma jak kalibrowac, ponieważ pr-ki sa zalane klejem. pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Szanowni klubowicze.

Mam do sprzedania amplituner ARCAM AVR 750 .Kupiony w polskim salonie i jest na gwarancji.Sprzedaje z powodów osobistych.Wszelkie info na mail [email protected]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.