Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem z Płocka. Bardzo chętnie któregoś pilnego dnia możemy się umówić. Wzmak już zamówiony będzie w tym tygodniu. Na pewno napiszę w klubie Castle jakie wrażenia z odsłuchów.

Miało być pięknego.

Jestem z Płocka. Bardzo chętnie któregoś pilnego dnia możemy się umówić. Wzmak już zamówiony będzie w tym tygodniu. Na pewno napiszę w klubie Castle jakie wrażenia z odsłuchów.

Miało być pięknego.

W sumie to kawałek drogi ale nie ma rzeczy niemożliwych są tylko te trudniejsze do zrealizowania;) Może będę kiedyś przejazdem...

Z chęcią przeczytam o Twoich wrażeniach - daj znać jak już zamieścisz reckę:)

Pozdrawiam

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Użytkownik tomek11 dnia 16.01.2016 - 12:01 napisał

Gratuluję świetnego, choć niedocenianego u nas, wzmacniacza.

Tomku czytałem Twój wątek : http://www.audiostereo.pl/arcam-a32-23t-dali-450-w-poszukiwaniu-muzyki_101979.html

Jak to się stało, że jednak pozostałeś przy A32? Myślę, że podążam podobna ścieżką poszukiwań... ;)

Bo po wielu poszukiwaniach uznałem, że to jednak bardzo dobry wzmacniacz jest. Tzn. to wiedziałem już wcześniej, ale dalsze poszukiwania tylko mnie w tym utwierdziły. Musiałbym pewnie wyłożyć z 10-15 koła na nowy wzmak, żeby uzyskać wyraźny progres. Więc po co to robić, póki nie narzekam na nadmiar gotówki? A propozycje z branży typu Hegel H80 czy Musical Fidelity M3si były dla mnie po prostu śmieszne. Z całym szacunkiem dla tych klocków.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Powiem Ci szczerze, że na początku (tzn. tuż po zakupie) miałem różne myśli co do tego wzmaka. Ale jak to w audio bywa - potrzeba czasu, żeby przyzwyczaić ucho do nowego brzmienia. Obecnie nie jestem w stanie nie włączyć go, a najchętniej bym go nie wyłączał :)...

Tak czy owak jestem na początku drogi z tym wzmacniaczem i jestem zachwycony. Przypuszczam, że po jakimś czasie ciekawość weźmie górę i będę słuchał kolejnych ale już wiem, że jeżeli kiedyś, "coś" będę zmieniał to mogą to być raczej kolumny w pierwszym żucie. Obecnie jestem bardziej niż zadowolony.

Oczywiście największą bolączką mojego systemu jest obecnie źródło lub tak naprawdę jego brak. Aczkolwiek, jeżeli sygnał podawany ze zwykłej mp3 (oczywiście pliki bezstratne) sansy clip+ po wgraniu oprogramowania rockbox zmiótł mnie przy odsłuchu na moim A32 to nie jestem sobie wstanie wyobrazić jak zdobędę odpowiednie źródło - ale to pewnie trochę czasu jeszcze minie;)

Co do Hegli to też byłem zainteresowany ale z różnych powodów nie udało mi się posłuchac w konfiguracji z moimi obecnymi kolumnami.

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Powiem Ci szczerze, że na początku (tzn. tuż po zakupie) miałem różne myśli co do tego wzmaka. Ale jak to w audio bywa - potrzeba czasu, żeby przyzwyczaić ucho do nowego brzmienia. Obecnie nie jestem w stanie nie włączyć go, a najchętniej bym go nie wyłączał :)...

Tak czy owak jestem na początku drogi z tym wzmacniaczem i jestem zachwycony. Przypuszczam, że po jakimś czasie ciekawość weźmie górę i będę słuchał kolejnych ale już wiem, że jeżeli kiedyś, "coś" będę zmieniał to mogą to być raczej kolumny w pierwszym żucie. Obecnie jestem bardziej niż zadowolony.

Oczywiście największą bolączką mojego systemu jest obecnie źródło lub tak naprawdę jego brak. Aczkolwiek, jeżeli sygnał podawany ze zwykłej mp3 (oczywiście pliki bezstratne) sansy clip+ po wgraniu oprogramowania rockbox zmiótł mnie przy odsłuchu na moim A32 to nie jestem sobie wstanie wyobrazić jak zdobędę odpowiednie źródło - ale to pewnie trochę czasu jeszcze minie;)

Co do Hegli to też byłem zainteresowany ale z różnych powodów nie udało mi się posłuchac w konfiguracji z moimi obecnymi kolumnami.

W wolnej chwili posłuchaj sobie A39 :) Jedyną moim zdaniem wadą jest brak w nim XLR, które wraz z CDS27/UDP411 stanowiłoby idealnym połączeniem.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

W wolnej chwili posłuchaj sobie A39 :)

Że niby to nowa (w sensie lepsza) jakość w porównaniu do A32? Wolę jednak mojego A32 made in UK zrobionego jeszcze w "dobrych" czasach hi-fi. Nie zamieniłbym go nigdy na A39.

Pozdrawiam, Tomek.

Powiem Ci szczerze, że na początku (tzn. tuż po zakupie) miałem różne myśli co do tego wzmaka.

Bo A32 nie stara się zniewolić i oszukać od pierwszego odsłuchu (tzn. posłuchaj jak fajnie gram, a po krótkim czasie wychodzi, że jednak nie jest tak fajnie).

Ale to moim (i nie tylko) zdaniem jest to bardzo wartościowy wzmacniacz.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Ja mam A39 razem z Paradigm Studio 60v.5 i jestem w miarę zadowolony. Jedynie co ostatnio zauważyłem, to to że gitara basowa nie brzmi tak w pełni jak powinna. Włączyłem sobie ostatnio Polskę Kultu i na początku jest tam motyw basowy. I na słuchawkach słychać, że oprócz podstawowego dźwięku słychać dzwonienie strun. natomiast u mnie te dzwonienie jest stłumione. Prawie nie słyszalne. tak jakby struny w gitarze nie były najnowsze i straciły swój blask. Nie wiem z czego to wynika. Czy to wzmacniacz tak robi czy kolumny?

W wolnej chwili posłuchaj sobie A39 :) Jedyną moim zdaniem wadą jest brak w nim XLR, które wraz z CDS27/UDP411 stanowiłoby idealnym połączeniem.

Staram się nie palić mostów (no chyba, że sytuacja tego wymaga) ani też nie omijam dróg na rozdrożach, więc bardzo chętnie posłucham i porównam A39 do A32. Niesamowicie ciekawi mnie również Twój A49 - który de facto jest już na zupełnie nie osiągalnej w tym momencie dla mnie półce cenowej, wiec mam nadzieję, że w końcu znajdę chwilkę wolnego czasu i skorzystam z Twojego zaproszenia. Nie ukrywam,że Twoje kolumny również wyglądają apetycznie i chciałbym się przekonać jaki wymiar dźwięku prezentują. Póki co jednak wsiąkłem w to co mam :)

Że niby to nowa (w sensie lepsza) jakość w porównaniu do A32? Wolę jednak mojego A32 made in UK zrobionego jeszcze w "dobrych" czasach hi-fi. Nie zamieniłbym go nigdy na A39.

Pozdrawiam, Tomek.

Bo A32 nie stara się zniewolić i oszukać od pierwszego odsłuchu (tzn. posłuchaj jak fajnie gram, a po krótkim czasie wychodzi, że jednak nie jest tak fajnie).

Ale to moim (i nie tylko) zdaniem jest to bardzo wartościowy wzmacniacz.

Co do A32 to jest tak jak napisałeś, "smakuje" coraz lepiej z dnia na dzień i żal mi, że póki co źródło takie liche i nie mogę faktycznie zobaczyć/posłuchać na co go stać... Faktycznie słuchałem wielu wzmaków z serii "posłuchaj jak fajnie gram" - ten jest zupełnie inny.

Mniemam, że słuchałeś również A39 vs A32 - może podzieliłbyś się wrażeniami? :)

Pozdrawiam serdecznie Panowie i wracam do muzyki i relaksu:)

Edytowane przez Gunthe

Niesamowicie ciekawi mnie również Twój A49 Nie ukrywam,że Twoje kolumny również wyglądają apetycznie i chciałbym się przekonać jaki wymiar dźwięku prezentują

Arcam u mnie zagościł po wielu poszukiwaniach.

W pewnym momencie mn. tak w Top Hifi jak i w HIFI Studio Katowice mieli mnie dosyć ;)

Przerzuciłem sprzętu w pewnym momencie tyle, że nawet mój wspólnik nie chciał już słyszec "jedziemy po nowy sprzęt".

I to spośród 9 konstrukcji do kwoty za wzmacniacz 28K Arcam zagrał tak, jak chciałem.

Nie osiągając górnej przeznaczonej kwoty!

Wpierw padło na pre+amp. z serii 49. Niestety lub stety uznałem, że zbyt bardzo rozrasta się konstrukcja w moim pokoju, a nie o to mi chodzi.

Postanowiłem pokombinować i padło na integrę- A49. I to było to.

Nie będę opisywał subiektywnych doznań, to trzeba posłuchać.

Natomiast Jade 7 to konstrukcja w PL marginalizowana. Tutaj kocha się KEF, Dali itd. A Jade to kolumna która w swym juz samym wyglądzie budzi respekt (prawie 40kg!/sztuka).

Kiedy wydawałem pieniądze znajomi mówili "nie bierz, trudna kolumna do uzyskania dobrego brzmienia". Kosztuje krocie…a są w tej cenie lepsze konstrukcje, do 15K masz wybór aż nadto.

Ja sie uparłem zrobić w swoim pokoju z nimi to, na co zasługują - wydobyc z nich wszystko co najpiękniejsze.

Po przystosowaniu akustycznym pokoju słyszałem od tych samych ludzi (jednym z nich był właśnie sprzedawca Jade 7) "to nie moze grac Jade 7!

A jak brzmi? Jak będziesz w Katowicach - zapraszam.

Edytowane przez MrArkowski

Witam serdecznie szanownych kolegów.

Jako że po pracy spędzam czas ze swoim siedmiomiesięcznym potomkiem, a jestem wciąż niesiony falą uniesień przy odkrywania A32 i tego co On wyprawia z moimi kolumnami, to jest to czas który również mogę poświęcić na niezobowiązujące słuchanie muzyki różnej maści.

Celowo napisałem "słuchanie" a nie odsłuchy...:) Ale do rzeczy.

Od momentu kiedy junior zauważalnie zaczął reagować na dźwięki minęło już trochę, był to okres kiedy grałem na ampli onkyo tx-sr605.

Ku mojemu zaskoczeniu, po zakupie A32 mały przeżył szok - kiedy leci muza "siadamy" przed głośnikami a On z rozdziawioną paszczęką szuka tych co "tam" grają :) - wcześniej nie było o tym mowy.

Wczorajszego popołudnia naszła mnie ochota na powrót do lat 90tych ubiegłego wieku, kiedy to kapela The Offspring bardzo często mi towarzyszyła.Powiem tak: W ciągu kilku pierwszych sekund kawałka "Self Esteem" kopara tym razem opadła mnie... po czym odrosły mi "pióra", pojawił się łańcuch przypięty do znoszonych i powycieranych dżinsów i banan na twarzy.

ATAK ATAK ATAK
... <:D

Nie było mi dane usłyszeć od czasów koncertu w katowickim Spodku czegoś tak wspaniałego i porywającego. Stopka perkusji Rona Welty`a na sterydach, gitary podpięte pod elektrownię atomową i dopełniający wszystkiego wokal Bryan`a Hollanda vel Dexter...

Wraz z synem urządziliśmy sąsiadom pogotekę pierwszych lotów aczkolwiek prawdziwą dostarczę jak będę sam - wtedy dosadnie już zwiększę poziom głośności ;) - a że mieszkam w budynku zbudowanym z cegły o ścianach grubości 40cm - to mogę sobie na trochę pozwolić.

Nie będę się rozpisywał po "audiofilsku" ;) o niuansach, wybrzmieniach, przestrzeni. Nie o tym traktuje ten post.

Chciałem natomiast podzielić się z Wami chwilą mojego szczęścia i przeżyć związanych z muzyką i czymś ulotnym mianowicie radością z radości siedmiomiesięcznego berbecia na widok ojca skaczącego (co prawda ostrożnie bo z synem na rękach) i śpiewającego nuty ze swojej, nie tak zamierzchłej przeszłości.

Pozdrawiam i życzę udanego dnia :)
Edytowane przez Gunthe

• 4 tygodnie później...

Jestem po odsłuchach i teście avr850. Pytania, chętnie opiszę swoją krótką aczkolwiek cenną przygodę z tym zacnym amplitunerem w klasie G.

• 1 miesiąc później...

Ze zmiany jestem bardzo zadowolony.

Telefunken gra teraz jakoś matowo przy arcamie.

Bałem się że arcam to będzie muł tak jak niektórzy piszą ale dla mnie gra bardzo muzykalnie, dynamicznie.

arcam cd9 jako muł a pfuj ! :) jak ktoś mógł to napisać, toż to energetyczna, dokładna maszyna, na dobre wzmocnienie zasługuje bo inaczej się marnuje.

Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Nie będę proponował konkretnie bo nie jestem osłuchany w temacie wzmacniaczy, wcześniej miałem do cdka arcama 23t (prawie to samo co Twoja 9tka) miałem i w sumie mam, ale nie podłączony wzmacniacz arcam alpha 9. Po zmianie na lampę mogę bardziej docenić ten odtwarzacz, we wcześniejszym setupie przeszkadzała mi słaba barwa wraz z połączeniem rodzimego wzmacniacza alpha 9. Po zmianie na lampkę która teraz mam, przyszło więcej szczegółu, dynamiki, finezji, selektywności w dynamice i barwności, no wszystkiego na dużo wyższy poziom. Zdaje się że odtwarzacz arcama a wzmacniacz do niego mimo że są w jednej serii to są to urządzenia dzielące między sobą spore możliwości, w których ten drugi ogranicza pierwszy, nie pokazuje na co stać odtwarzacz a stać go na wiele więcej jak słyszę. Proponowałbym rozglądnąć się za lampą, ale wzmacniacz powinieneś dobrać sobie tak by całość miała sens, arcam jest trochę rozjaśniony i nie ma dużej masy w dzwięku, dlatego też reszta toru powinna być jego lekką przeciwwagą, ale bez kluchowatości, ewentualnie neutralna, tak moim zdaniem z obserwacji. Z pytaniem o dobór wzmacniacza lepiej założyć w innym dziale wątek, więcej osób z różnymi klockami będzie miało styk z tym pytaniem.

I ja zapisuję się do klubu. Z zestawem co prawda skromnym, ale dumnym choć niekompletnym.

- wzmacniacz Arcam Alpha 5, może kiedyś zmienię na wyższy poza "9" - nie ma wejścia phono

- CD Arcam Alpha 8

- tuner Arcam Alpha 7.

Do tego głośnikowe Chord Rumour Instal - złapałem (tak się wydawało mi) okazję na alle. IC się kompletują, choć jedna para jest - od byłego właściciela dostałem w gratisie jakieś DIY warto 100-150zł - supergość, nie tylko dla tego gratisu.

Teraz kwestia kolumn.

Czytam ten wątek, jestem na 11 stronie i ciągnę dalej, alem niecierpliwy. Poszukiwane brzmienie dość detaliczne, ale lekko ocieplone, basu minimalna ilość - nie lubię gdy przytłacza. Pokój ok. 20m2 - z akustyką co się dało poprawić - poprawione. Okien nie zamuruję, ani nie zasłonię:( Ten zestaw z ESA Vivace grał super.

Kolega podpowiada, że w takim razie odpadają Tannoy'e. Nie wiem jak z Dali.

Zastanawiam się nad Castle? KEF? Monitor Audio?

Co myślicie o Chario Piccollo Satellite? Bo czytałem, że z Chario się pasują:) a tu w budżecie http://allegro.pl/chario-piccolo-satellite-swietne-monitorki-i6121639925.html

Budżet do tysiaka... no chyba, że coś robiłoby dużą różnicę.

Pozdr:)

I ja zapisuję się do klubu. Z zestawem co prawda skromnym, ale dumnym choć niekompletnym.

- wzmacniacz Arcam Alpha 5, może kiedyś zmienię na wyższy poza "9" - nie ma wejścia phono

- CD Arcam Alpha 8

- tuner Arcam Alpha 7.

Do tego głośnikowe Chord Rumour Instal - złapałem (tak się wydawało mi) okazję na alle. IC się kompletują, choć jedna para jest - od byłego właściciela dostałem w gratisie jakieś DIY warto 100-150zł - supergość, nie tylko dla tego gratisu.

Teraz kwestia kolumn.

Czytam ten wątek, jestem na 11 stronie i ciągnę dalej, alem niecierpliwy. Poszukiwane brzmienie dość detaliczne, ale lekko ocieplone, basu minimalna ilość - nie lubię gdy przytłacza. Pokój ok. 20m2 - z akustyką co się dało poprawić - poprawione. Okien nie zamuruję, ani nie zasłonię:( Ten zestaw z ESA Vivace grał super....

Budżet do tysiaka... no chyba, że coś robiłoby dużą różnicę.

Pozdr:)

Z własnego doświadczenia mogę Ci polecić MA RS1 podstawki - u mnie grały w ~ 20m i było ok - chociaż z tym basem to bym uważał, za blisko ściany potrafiły "zadudnić". Obecnie Mam większe RS 6 i jest doooobrze... :) przy czym to już nie ten budżet.

Co do hordów r. w połączeniu z tymi MA to jest dobrze - dużo powietrza, bas twardy punktowy wręcz chłodny, scena szeroka, wysokie nie kłują... Jednakże brak dociążenia dźwięku, który dają mi kable bez srebra...

Pozdrawiam

Edytowane przez Gunthe

Spróbuj posłuchać grundig box 850a professional.

Zaciekawiły mnie te Grundigi :) Chętnie bym posłuchał, może gdzieś dopadnę...

Jaki dobry wzmacniacz do tego CD?

ja za chwilę będę oferował swój "stary" zestaw od nowości czyli preamp (z wkładką phono), tuner i cd z serii 9, spakowane w kartonach

Ze zmiany jestem bardzo zadowolony.

Telefunken gra teraz jakoś matowo przy arcamie.

Bałem się że arcam to będzie muł tak jak niektórzy piszą ale dla mnie gra bardzo muzykalnie, dynamicznie.

chyba znalazłem Twój filmik na YouTube :) chyba raczej napewno mogę dodać :) , oglądam..

Edytowane przez Kamil Ełk

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.