Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,goscinnie chcialem spytac czy arcam a38,a28,29 sprawdza sie do energicznego grania z dobrze dociazonym dolem i czy nie sprawialo by problemu polaczenie go ewentualnie z chario delphinus, quantum 1003s,canto grand. Chcialbym wrzucic cos na liste przed odsluchami. Pozdrawiam

Witam i ja wpisuje sie do rodziny Arcama , od lat modyfikuje sprzety audio , tym razem od pół roku posiadam zmodyfikowany zestaw Arcama w postaci tunera T61, zmodyfikowanego odtwarzacza CD73 oraz zmodyfikowanego wzmacniacza A90 . Ogolnie jestem zadowolony . Modyfikacja ozywila kulturalne granie tego zestawu, dobrym rozwiazaniem jest brak kondensatora w torze sygnałowym co powoduje iz wplyw brzmienia samych opampów ma wiekszy wplyw na poprawe brzmienia .

Jedyne co chcialbym w przyszlosci wymienic to sprzedac zmodyfikowany cd73 i kupic cds27 posiadający usb , gdyz chce sluchać muzyki tylko i wylacznie z pamieci usb a niestety Arcam zbudowal tylko 1 taki model jakim jest cds27 . Z CD73 rowniez mozna wykrzesac duzo dobrego brzmienia . Oczywiscie z kazda modyfikacja trzeba uwazac by nie przedobrzyc .

post-34283-0-89880400-1476945221_thumb.jpg

Tak mozliwosci sieciowe ma kiepskie ale nie sa mi potrzebne , tylko wchodzi w gre pendrive usb i Arcam z racji posiadania reszty zestawu spietego trigerem pod 1 pilot.

Jestem ciekaw jak grają te odtwarzacze po lampizacji, pamiętam że zajmował się modyfikacją modeli arcama polski lampizator.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Witam,

Arcam 23T (laser KKS 213c) posiada przetwornik c/a, zastanawiam się jednak czy mogę jeszcze poeksperymentować w kierunku poprawy parametrów... jakości dźwięku...myślę tu o wspomnianej lampizacji czy ma to sens i czy w tym modelu jest to możliwe.

Myślałem też o zewnętrznym przetworniku c/a, ale przy tym cd to trochę beż sensu.

Może ktoś ma doświadczenie z tym odtwarzaczem wdzięczny będę za sugestie..

Pozdrawiam

To był jeden z najlepszych cd Arcama ,zbrodnią było by go ruszać,on ma na pokładzie ring daca

Edytowane przez gabler

Witam,

Arcam 23T (laser KKS 213c) posiada przetwornik c/a, zastanawiam się jednak czy mogę jeszcze poeksperymentować w kierunku poprawy parametrów... jakości dźwięku...myślę tu o wspomnianej lampizacji czy ma to sens i czy w tym modelu jest to możliwe.

Myślałem też o zewnętrznym przetworniku c/a, ale przy tym cd to trochę beż sensu.

Może ktoś ma doświadczenie z tym odtwarzaczem wdzięczny będę za sugestie..

Pozdrawiam

Gdyby było tak jak na tych zdjeciach z linka poniżej w przypadku cd 73 wyprowadzenia na zewnątrz z lampizacją i grało zarówno z wyprowadzeń jak i w oryginale, to może czemu nie. Pytanie jakiego efektu mozna się spodziewać, by to robić ? Czy reszta toru jest na tyle dobra, że arcam 23t jest najsłabszym ogniwem by go zmieniać. Czy ma to sens kiedy wzmacniaczem jest wzmacniacz lampowy.

http://www.lampizator.eu/lampizator/REFERENCES/ARCAM%20CD73/Arcam%20Diva%20CD73.html

przy okazji tam jest lista laserów do sporej ilości arcamów

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Cześć Koledzy,

Wkradam się do Was na chwileczkę i chciałbym prosić o podpowiedź/poradę.

Chodzi o to, że testuję właśnie u siebie A39. Spięte jest to z kef ls50 a źródłem jest naim cd5i.

Jeżeli się zdecyduję na jego zakup to jakie źródło proponujecie ( mój naim będzie sprzedany w komplecie z piecem)

Na źródło będzie max 4k. CDS27 jest coś warte? Chodzi głównie o słuchanie CD.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Wzmacniacz daje sobie radę ale co do charakteru brzmienia hmmmm.

Wzmacniacz bardzo szczegółowy, poukładany, z przejrzystą i gładką górą.

Bas raczej nie powala ( charakter ) a średnica mocno cofnięta. Instrumenty wręcz zasłaniają wokalistę i średnica na tym traci. Gitara też chudsza ale do przyjęcia. Do tej pory grałem/gram na Naim 5i. Ogólnie A39 jest o klasę wyżej ale trzeba lubić taki charakter przekazu. Wracam na test.

A co z tym źródłem?

Witajcie,

Mam jakiś problem z moim odtwarzaczem (Arcam 23T) przy odtwarzaniu płyt szczególnie na początku odtwarzania jakieś trzaski, przeskakiwania ścieżek, zacięcia jednym słowem horror.Laser wymieniony w zeszłym roku i napęd nasmarowany i sprawdzony. Dla pewności dałem "magikowi" i ponoć wszystko ok. Po odbiorze pierwsza płyta i horror, nie wiem co jest grane, oczywiście reklamuje naprawę, ale w sumie mega irytujące... co ciekawe, czasem zagra tą sama płytkę ok, więc tym bardziej nie wiem w czym problem. Dodam, że problem występuje zarówno na płytkach nagranych jak i oryginalnych. Cóż, może jakieś rady, bo sprzęt zacny a tu czasem taki klops, ze ręce opadają ?

Życzę przy okazji wszystkim bezproblemowych odsłuchów :)

• 2 tygodnie później...

Wszystko może być możliwe, laser , sterowanie , zimny lut itp . Należałoby go rozebrać i dokładnie sprawdzić . Ostatnio miałem taki przypadek w Cambridge Audio 851C .

Witajcie,

Mam jakiś problem z moim odtwarzaczem (Arcam 23T) przy odtwarzaniu płyt szczególnie na początku odtwarzania jakieś trzaski, przeskakiwania ścieżek, zacięcia jednym słowem horror.Laser wymieniony w zeszłym roku i napęd nasmarowany i sprawdzony. Dla pewności dałem "magikowi" i ponoć wszystko ok. Po odbiorze pierwsza płyta i horror, nie wiem co jest grane, oczywiście reklamuje naprawę, ale w sumie mega irytujące... co ciekawe, czasem zagra tą sama płytkę ok, więc tym bardziej nie wiem w czym problem. Dodam, że problem występuje zarówno na płytkach nagranych jak i oryginalnych. Cóż, może jakieś rady, bo sprzęt zacny a tu czasem taki klops, ze ręce opadają ?

Życzę przy okazji wszystkim bezproblemowych odsłuchów :)

Problemem jest na 99% układ sterowania laserem. Odsyłam do YouTube, poszukaj cykl Reduktora Szumu odcinek poświęcony Arcam Alpha 9 CD.

Tak się zastanawiam czy dobry transport CD po coax do irDaca zdołałby wycisnąć jeszcze więcej z tego daca?

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Bardzo dziękuję za wyrażone opinie na mój "problemowy" post. Arcam jest obecnie u "magika" ...i cisza od tygodnia. Mam nadzieję, że rozwiąże problem. Oczywiście podzielę się wrażeniami na forum po naprawie sprzętu.

Na szczęście ONKYO Integra 7711 działa bardzo dobrze :)

Pozdrawiam :)

Nie sprzedaje ktos z was drodzy forumowicze Arcama CDS27 ? Chętnie bym kupił używanego , jeśli nie znajdę wówczas kupię nowego ( narazie mam możliwośc kupić nowy z salonu za 2750 z kurierem ) .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.