Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak,,

podlaczylem moje glosniki pod tego arcama i.....ochhhh,co za dzwiek,,cieply i przyjemny...LUBIE TO! :)

i tu sie skonczyla dobra passa...

niestety ma on problem(prawdopodobnie fabryczny jak gdzies czytalem) przy cichym graniu gra tylko jeden glosnik,i potencjometr trzeszczy, natomiast przy glosniejszym graniu wszystko jest ok...

co zrobic? co wymiec aby bylo dobrze? bo naprawde fajnie on gra..

Gdzieś tu widziałem podobną historię - prześledź klub arcama - ktoś wymieniał potencjometr ale trzeba było płytkę dorabiać...

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Witam.

Chciałbym dołączyć do klubu z moim FMJ A32 :) Jeżeli oczywiście klub jeszcze egzystuje ;)

Pozdrawiam

Muzyka była, jest i będzie ważną częścią mojego życia a wspomnienia chwil minionych odżywają wzbogacane emocjami utworów towarzyszących owym momentom...

Witam.

Chciałbym dołączyć do klubu z moim FMJ A32 :) Jeżeli oczywiście klub jeszcze egzystuje ;)

Pozdrawiam

Gratuluję świetnego, choć niedocenianego u nas, wzmacniacza.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Dzięki serdecznie za odzew i przyjęcie.

Obecnie poszukuję źródła do mojego systemu - czy to plików czy cd z naciskiem jednak na pliki - które dodałoby więcej przestrzeni i lekko ociepliło resztę toru. W grę wchodzi również wymiana kabli - z tego co zdążyłem doczytać, to sporo osób poleca VDH. Mielibyście Panowie jakieś sugestie?

Jestem świeżo po zakupie piecyka więc aż tak bardzo mi się nie spieszy ;). Oczywiście w grę wchodzą sprzęty/kable używane.

Pozdrawiam

Gratuluję świetnego, choć niedocenianego u nas, wzmacniacza.

Tomku czytałem Twój wątek : http://www.audiostereo.pl/arcam-a32-23t-dali-450-w-poszukiwaniu-muzyki_101979.html

Jak to się stało, że jednak pozostałeś przy A32? Myślę, że podążam podobna ścieżką poszukiwań... ;)

Witam.

Z tym ociepleniem to chyba się rozpędziłem... ;) wciąż zmienia się to co słyszę - przypuszczam, iż wpływ na to ma spory okres czasu, przez jaki mój nowo nabyty A32 stał nie podpięty do sieci. Aczkolwiek przede wszystkim źródło - odstawiłem budżetowy gramofon :) na rzecz budżetowego mp3 :) wzbogaconego o rock boxa i powiem szczerze, że Enya albumem "Dark Sky Island" w wersji Deluxe Edition pożarła/oczarował mnie już pierwszym utworem 0_o Przeniosła mnie do gotyckiej katedry i zafundowała przejażdżkę emocjonalnym rollercoasterem po jej nawach ;)

Źródło plus ewentualnie dac to priorytety na najbliższa przyszłość...

Pozdrawiam

WOW :) toż to kolos. Wybiera się ktoś na odsłuch? W sumie do Katowic mam niedaleko tylko z czasem krucho ... :(

Witam wszystkich forumowiczów. Szukam Arcama FMJ AVR 600 lub 500. Może któryś z szanownych forumowiczów wie kto chce odsprzedać. Pozdrawiam.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

WOW :) toż to kolos. Wybiera się ktoś na odsłuch? W sumie do Katowic mam niedaleko tylko z czasem krucho ... :(

Osobiście mam w tej chwili A49 wraz z towarzyszącymi mu UDP411/CDS27 (nie potrafie się zdecydowac który zostawić sprzęt, więc stoją obydwa).

Miałem już wzmacniacze z wyższej cenowo półki…ale o dziwo to ARCAM wreszcie spodobał mi się najbardziej w swoim brzmieniu i formie przekazu muzycznego.

Nie napisze, że to "nirvana", ale napisze, że po sporej ilości zmienionego sprzętu, łacznie z drogimi konstrukcjami o mocy 440W/8O jakoś tak dziwnie to ARCAM zagrał dla mnie subiektywnie najlepiej.

Pozdrawiam z Katowic

Witam wszystkich forumowiczów. Szukam Arcama FMJ AVR 600 lub 500. Może któryś z szanownych forumowiczów wie kto chce odsprzedać. Pozdrawiam.

Odpuść sobie 600. Miałem i wcale nie jest to takie "wow", za to bywa bardzo awaryjne (jak się trafi na taki felerny model).

Nie lepiej poszukać AVR450? Miałem i przyznam bez bicia, że moim avr750 ustępował mocą i ciut mniej dynamicznie to grało (nie była to jednak żadna przepaść).

Warto się zastanowić nad tym.

Witam.

Pozdrawiam

Egzystuje. Może "powoli" się ozywi po wprowadzeniu nowych zabawek na rok 2016. :)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Osobiście mam w tej chwili A49 wraz z towarzyszącymi mu UDP411/CDS27 (nie potrafie się zdecydowac który zostawić sprzęt, więc stoją obydwa).

Miałem już wzmacniacze z wyższej cenowo półki…ale o dziwo to ARCAM wreszcie spodobał mi się najbardziej w swoim brzmieniu i formie przekazu muzycznego.

Nie napisze, że to "nirvana", ale napisze, że po sporej ilości zmienionego sprzętu, łacznie z drogimi konstrukcjami o mocy 440W/8O jakoś tak dziwnie to ARCAM zagrał dla mnie subiektywnie najlepiej.

Pozdrawiam z Katowic

Egzystuje. Może "powoli" się ozywi po wprowadzeniu nowych zabawek na rok 2016. :)

Swoją drogą to najbardziej kocham w audio to, że jest tak "spersonalizowanym" i subiektywnym "hobby". Oczywiście nie twierdzę, że sprzęt wart krocie nie jest lepszy od tego dużo tańszego - byłoby to strzałem w kolano z mojej strony. Aczkolwiek każdy szuka swojego "sonicznego nieba"... ;)

Pozdrawiam z Oświęcimia

PS. Jednak muszę wygospodarować czas żeby posłuchać A49.... :)

Edytowane przez Gunthe

Swoją drogą to najbardziej kocham w audio to, że jest tak "spersonalizowanym" i subiektywnym "hobby". Oczywiście nie twierdzę, że sprzęt wart krocie nie jest lepszy od tego dużo tańszego - byłoby to strzałem w kolano z mojej strony. Aczkolwiek każdy szuka swojego "sonicznego nieba"... ;)

Pozdrawiam z Oświęcimia

PS. Jednak muszę wygospodarować czas żeby posłuchać A49.... :)

Zapraszam do Katowic.

Dzięki za zaproszenie!

Z chęcią skorzystam, jak tylko unormuje mi się dostępność wolnego czasu ;) (mam 6 miesięcznego potomka na głowie - i wszędzie wokoło...)

Odezwę się na Priv w tym temacie.

Pozdrawiam! :)

Z racji, ze to Klub Arcama opiszę moje wrażenia z Soundbar'em Arcam Solo i dedykowanym do niego sub'em.

Mam za sobą kilka rozbudowanych u siebie w domu systemów do kina domowego, mam też "przerobionych" kilka soundbar'ów z sub'ami dedykowanymi.

Soundbar "przybył" w sporym opakowaniu. Listwa jest spora i dosyć ciężka. To, co rzuca się w oczy na dzień dobry to kolorystyka utrzymana do pozostałych urządzeń firmy Arcam.

Połączenia z tyłu wskazują na to, że Arcam chciał zapewnić komplet wejść dla cyfrowego świata obrazu i dźwięku.

Wyjście HDMI jest niestety tylko jedno, więc osoby korzystające z TV i projektora mają na wstępie mały dylemat.

Ale to tyle "problemów" w temacie portów. Mamy za to aż 4 porty HDMI wejścia (każde zgodne z HDMI 1.4 3D, przy czym natywnie przepuszcza sygnał 4K) są 2 wejścia cyfrowe (COAXIAL i SPDIF). Mamy wyjście sub'a "po kablu" i wejście AUX.

USB służy TYLKO do upgrade oprogramowania. Nie ma mozliwości by współpracował jako port mediów.

arcam-solo-bar-connection-panelreflection.jpg?itok=08XKtlPP

Tyle w kwestii portów "co do czego i dlaczego".

Sub dedykowany robi wrażenie. Tak, ROBI WRAŻENIE przez DUŻE R! Kawał solidnej bryły z bardzo ładnie umieszczonym na górnej części logo ARCAM'a. Parowanie odbywa się drogą bezprzewodową lub klasycznie poprzez kabel sub'a z listwą.

Ja zdecydowałem się na połączenie bez dodatkowych kabli.

Parowanie jest banalne, z menu wybieramy "parowanie z sub'em", z tyłu sub'a przytrzymujemy na chwilę służący do parowania przycisk. I…połączone!

O samych nastawach nie będę rozpisywał się zbytnio, bo każdy musi sam pod swoje ucho i pomieszczenie dostosować ustawienia sub'a.

Test Kino:

1. Star Wars IV wraz z Dolby Digital

2. Prometeusz wraz z DTS HD-MA

3. Oblivion wraz z DTS

Najlepszy dźwięk subiektywnie jaki wydobył się z tego duetu uzyskałem z Prometeusza. Pozostałe 2 tytuły zagrały bardzo żywiołowo dźwiękiem co najmniej dobrze przestrzennym . Jednak to DTS HD-MA pokazało na co stać soundbar Arcam'a.

Sama przestrzeń nie wybiega bardzo daleko, jednak na tyle projekcja dźwięku była sugestywnie mocna, że mozna bez trudu powiedzieć "smak prawie pełnoprawnego kina".

Oczywiście nie było to granie na poziomie 7.1 rzeczywistych kolumn ustawionych prawidłowo w pokoju kinomaniaka, ale na tyle sugestywnie przedstawiona scena, że zadowoli większość fanów dobrego kina domowego.

Ostatnio przerobiłem 3 listwy z przedziału cenowego do 5000 złotych i Arcam bije wszystkie te 3 pozycje w żywiołowości i budowaniu przestrzeni.

Głownie co rzucało się w ucho to bardzo dobrze prowadzony środek pasma. Głos aktorów brzmi tak, jakbyśmy właśnie chcieli by brzmiał w naszym pomieszczeniu. Swobodnie i naturalnie. Świetnie zabrzmiał charakterystyczny oddech Lorda Vadera.

W filmie w trakcie akcji nie gubił się głos aktorów nawet przy mocno obłozonych dźwiękiem scenach. Efekty wybuchów - majstersztyk! Tak powinny grać sub'y do kina w domu! Nie było absolutnie żadnego wrażenia opóźnienia czy zbytniej rozciągłości niskich tonów.

Test Audio…i tutaj największe zaskoczenie!

Soundbar podłączyłem do UDP411, a UDP411 odtwarzał:

1. Estas Tonne i jego wspaniałe Internal Flight

2. Pink Floyd album The Endless River

3. Depeche Mode album 101

4. Chris Rea album Still So Far To Go

Sam soundbar nie zachwycił mnie na początku. Dźwięk mocno ukierunkowany na środek. Ale dałem mu szansę pozwalając na współpracę z dedykowanym sub'em.

I to był strzał w 10! Nagle soundbar odzyskał blask, struny Estasa Tonne'go było czuć realistycznie. Nie wiem jak to mozliwe, by po podłączeniu do soundbar'a sub'a dźwięk tak zyskał na przekazie, ale tak się stało.

Muzyka zyskała na swoim przekazie, stereofonia nie jest może tak szeroka jak z tradycyjnych, szeroko (jak u mnie) rozstawionych kolumn, ale bez trudu ucho nasze wyłapuje przejścia pomiędzy lewym czy prawym kanałem nie gubiąc przy tym zbytnio sceny pomiędzy - co jest bardzo pozytywnym sygnałem, że gra to dobrze (a nawet jak na listwę audio - bardzo dobrze).

Soundbar w kwestii audio wraz z sub'em Arcama jako duet mają do pokazania więcej niż byśmy byli w stanie to przyjąć na pierwszy rzut oka.

Bardzo ładnie prowadzony był dźwięk różnych instrumentów, nie dało się słyszeć zbytniego gubienia, maskowania czy utraty w przekazie różnych dźwięków kilku instrumentów. Wszystko czytelne na tyle, że sprawiało słuchanie tego zestawu wielką przyjemność.

"Pilot" w swej formie bardzo minimalistyczny. Pomniejszona wersja (w swym kształcie) tych wszystkich "pilotów" jakie znamy z urządzeń Arcam'a.

Pytanie czy warto kupić zestaw Soundbar Solo + Sub. Trzeba liczyć się z pewnym wydatkiem, za który mozna na rynku nabyć "duże" kolumny głośnikowe lub monitory. A bezwzględnie zagrają w audio lepiej. Ale pamiętajmy, że nie każdy chce rozstawiać się z kilkoma zestawami kolumn do audio + kino. Dodatkowo mamy wbudowany bardzo dobry wzmacniacz (jak na segment soundbarów), spokojnie swoją mocą zapewniający odsłuchy nawet w pokoju o powierzchni nawet powyżej 20m2.

Jak się okazuje dla ambitnych melomanów i kinomaniaków w jednym, dla których liczy się minimalizm ale bez chęci utraty na sile przekazu dźwięku w kinie i muzyce - soundbar Arcama wraz z głosnikiem efektowym niskich tonów może stanowić realną alternatywę dla rozwiązań tradycyjnych.

Na pewno w swoim brzmieniu nie ma tendencji do zbędnych wyostrzeń (cecha wiekszości soundbarów na rynku w kwocie do 3000). Nie podbija niczego, nie tworzy sztucznych "ach i och", ale potrafi pokazać dużo w temacie odtwarzania dźwięku w muzyce.

A w kinie…dla mnie realna alternatywa dla klasycznego układu 5.1/7.1 wszędzie tam, gdzie nie ma miejsca lub brak funduszy na rozbudowywane systemy kina domowego.

W pewnym momencie doszedłem do wniosku, że purysta minimalizmu ale kochający dobre kino i dobrą muzykę mógłby bez wielkiego "ale" stworzyć system do jednego i drugiego na bazie np. UDP 411+Solo Soundbar+Sub Arcam'a.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam z Katowic

Odpuść sobie 600. Miałem i wcale nie jest to takie "wow", za to bywa bardzo awaryjne (jak się trafi na taki felerny model).

Nie lepiej poszukać AVR450? Miałem i przyznam bez bicia, że moim avr750 ustępował mocą i ciut mniej dynamicznie to grało (nie była to jednak żadna przepaść).

Warto się zastanowić nad tym.

A z jakimi kolumnami grasz?

A z jakimi kolumnami grasz?

Który? AVR750 czy A49?

Edytowane przez MrArkowski

A49 w tej chwili Wharfedale Jade 7. I chyba na razie długo, długo pozostaną u mnie. Powód? Po zmianie wielu, wielu pozycji dużych kolumn głosnikowych te zagrały idealnie pod moje ucho. Bez pospiechu, bez krzykliwości, z dużą dozą spokoju i ukazywania niuansów. Do tego nie mają ani za szybkich niskich, ani zbyt "rozlazłych".

Nie wspomnę, że konstrukcja idealnie wpasowała się w mój pokój i zagrała tak, jak oczekiwałem.

witam ponownie do odtw.bd 300 arcama dołączył wzmak a28,mam pytanie do włścicieli a28 z jakimi kolumnami zagrają najlepiej obecnie mam kef c20 ale wydaje mi się ze są za słabe, ale mogę się mylić ,czekam na jakieś propozycje :)

Edytowane przez raczki

witam ponownie do odtw.bd 300 arcama dołączył wzmak a28,mam pytanie do włścicieli a28 z jakimi kolumnami zagrają najlepiej obecnie mam kef c20 ale wydaje mi się ze są za słabe, ale mogę się mylić ,czekam na jakieś propozycje :)

To zależy czy lubisz dynamiczne, mocne w przekazie brzmienie. Wtedy Arcam świetnie zgra się z KEF'ami nawet z podstawowej serii Q. Oczywiście im wyżej seria - tym lepiej.

Mnie osobiście R900 zamęczyły, HECO też grał zbyt mocnymi skrajami (za dużo wszystkiego, gubiło to przekaz niuansów jak pod moje ucho). Tym bardziej, że muzyka dla mnie ma przynosić spokojny przekaz, realność brzmienia ponad efekciarstwo.

Jeśli takie brzmienie przekonuje Cię bardziej, zestaw na próbę z JADE 1.

To zależy czy lubisz dynamiczne, mocne w przekazie brzmienie. Wtedy Arcam świetnie zgra się z KEF'ami nawet z podstawowej serii Q. Oczywiście im wyżej seria - tym lepiej.

Mnie osobiście R900 zamęczyły, HECO też grał zbyt mocnymi skrajami (za dużo wszystkiego, gubiło to przekaz niuansów jak pod moje ucho). Tym bardziej, że muzyka dla mnie ma przynosić spokojny przekaz, realność brzmienia ponad efekciarstwo.

Jeśli takie brzmienie przekonuje Cię bardziej, zestaw na próbę z JADE 1.

dzięki ale dla mnie trochę za drogie,a jak by grały dynaudio audience 52

Gunthe, ty zdaje się miałeś Music Hall co się stało, że zmieniłeś szkołę brzmienia?

Nie miałem MH, aczkolwiek słuchałem przed zakupem Arcama bodajże najtańszego modelu a15.3, aczkolwiek pomimo tego, że gdzieś w głębinach internetu, w odnalezionym artykule Pana W. Pacuły - jakoby MH fajnie zgrywał się z moimi RS6 nie podszedł mi dżwięk... Może coś droższego z tej stajni (w tym artykule polecany był a25 a najlepiej a35) ale nie miałem okazji posłuchać.

Nowik1968 co Ci nie pasuje w połączeniu A90 z Castlami? Ładne są te Castle :)

Byłeś na odsłuchu?

W połączeniu z a 90 było naturalnie ale jednak trochę za słodko mimo, że mam kable Chord z górnej półki. Rozmawialiśmy mailowo z red. W. Pacułą i bez dwóch zdań poleca Music Hall, im wyższy model tym lepiej. Zresztą nie tylko z nim, więc klamka zapadła.

Pozdrawiam wszystkich miłośników marki Arcam.

Jako szczęśliwy od ponad miesiąc posiadacz irDaca pomyślałem że warto by zaistnieć w klubie, i tak przy okazji pytanie, może miał już ktoś z was doświadczenie z tym daciem, czy faktycznie potrzebuje tak dużo czasu na wygrzanie?

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

W połączeniu z a 90 było naturalnie ale jednak trochę za słodko mimo, że mam kable Chord z górnej półki. Rozmawialiśmy mailowo z red. W. Pacułą i bez dwóch zdań poleca Music Hall, im wyższy model tym lepiej. Zresztą nie tylko z nim, więc klamka zapadła.

Pozdrawiam wszystkich miłośników marki Arcam.

Ciekawa rzecz, moje kolumienki przypuszczam brzmią zupełnie inaczej niż Twoje

i też polecany był MH a 35. W sumie to też kwestia brzmienia, którego się szuka. Może byśmy się kiedyś na porównanie umówili jak już nabędziesz wspomnianego wzmaka - skąd jesteś?

Pozdrawiam :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.