Skocz do zawartości
IGNORED

www.audiostereo.pl zmieniło właściciela

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Na miejscu nowego wlasciciela forum po prostu tepilbym brak kultury i trollowanie. Gdy posniesie sie poziom kultury wroca zapewne zacni forumowicze, ktorzy wlasnie ze wzgledu na obnizenie poziomu wycofali sie z audiostereo, a tym samym forum stanie sie bardziej atrakcyjne dla reklamodawcow-bannerodawcow itp., ktorzy zaplaca mu zainwestowane pieniadze i zapewnia tzw. godziwy zysk. Wilk syty i owca cala.

lancaster, za pewne zaproponowano mu dobrą cenę. No cóż.... ale może ten kocioł co się właśnie robi odstraszy trochę nowego właściciela przed zbytnim ingerowaniem w niezależność forum, bo to co jest jego największą wartością, czyli my ;) może się pokazać środkowy palec i iść gdzie indziej. Tym samym zostanie pusta wydmuszka

Lukar, prosze też o całkowite wykasowanie WSZYSTKICH moich wpisów. O watki nie proszę, bo wpisywali się w nich również inni użytkownicy i nie wiem czy nie maja przypadkiem ochoty pozostać na kartach tego nowego tworu....

....od razu mi sie przypomniało...pewnie jak zwykle przypadkiem :):

tata z synkiem znaleźli jesienią w parku małego jezyka. Całą jesien, zimę i wczesną wiosnę zajmowali sie nim, doglądali, karmili i ogólnie dbali....a któregoś dnia jezykowi nagle wyrosły rogi, skrzydla, dostał mordkę jak maska p-gaz i odleciał....synek plakał, a ojciec na to: wesz co synku...ja myślę ze to nie był jeżyk, to było ch*j wie co.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Taa a niedlugo wprowadzi sie miesieczne polroczne lub roczne oplaty dla nas czyli uzytkownikow (np przez SMS) zebysmy mogli nabijac dalej kase wlascicielowi:)

Nie oceniajmy naprzód. Ja akurat nie oczekuję i nie potrzebuję rewolucyjnych zmian, zazwyczaj każdy wtedy się zżyma, ale potem górę bierze przyzwyczajenie i jest dobrze.

Czego bym chciał w ramach zmian to MOŻLIWOŚĆ EDYCJI POSTÓW. Kto jest chętny, niech się dopisze. Skoro jednak mamy mieć nową platformę, to pewnie edycja też będzie.

bartezzz, a to już nie wiem czy odstraszy i nie zamierzam śledzic. teraz mnie interesuje wyłącznie wykasowanie moich wpisow, likwidacja mojego loginu....nie mam zamiaru firmowac tego syfu.

...a dobra cena - wiadomo. Lukar, mam nadzieję ze jesteś zadowolony. Pomyśl facet...wystarczyło zagadnać na audiostereo i dostałbyć 2 x tyle. Kiepski interes w sumie zrobiłeś.

Panowie,

Mamy przeciez juz jedno takie forum, na stronie Hi-Fi i Muzyka, z moderatorem/redaktorami itp.

Tutaj zapewne zmieni sie 'tylko' tyle, ze reklamy wyskakujace z banerow beda liczniejsze i profesjonalniej wprowadzane, mozliwe, ze pojawia sie tez czesciej roznorakie ankiety od sponsorow,sklepow,zainteresowanych handlem z branzy audio, no bo nikt tu tego charytatywnie prowadzic nie bedzie. I nie jest to wcale jeszcze takie zle, zwlaszcza w obliczu tego co bylo do tej pory, ewentualnie nasza pokrecona swiadomosc, ze ktos nas w pewien marketingowy sposob posiada, moze niektorych odstreczac, ale z czasem sie o tym zapomni...

ps. przynajmniej skoncza sie prowizoryczne przenosiny z serwera na serwer...

Może np na wzór francuski warto pomyśleć nad powołaniem stowarzyszenia, którego celem byłoby prowadzenie niekomercyjnego forum?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>michelangelo

Edycja postów to chybiony pomysł.

Wady edycji:

Ktoś będzie poprawiał swoje wpisy. Widzę tu furtkę do różnych kombinacji ze strony niektórych użytkowników. JAk jest coś, co "chlapnął" z różnych powodów jakiś czas temu, to potem sobie "edytuje" i będzie: "pokaż mi, gdzie na tym forum ja to powiedziałem";). To tylko przykład. Dzięki tego typu zmianom we wpisach przez użytkowników, różne wpisy innych które były odniesieniem do tak "poprawionego postu", mogą się stać bezsensownymi lu w niektórych przypadkach mogą zmienić swój pierwotny sens.

Chcielibyście takich zmian?

Jedyne sensowne zastosowanie edycji, to poprawa swoich postów, w których coś omyłkowo się napisało. Poprawa błędów ortograficznych, składni lub jakieś uzupełnienie. Ale po takim "błędnym" poście można zawsze napisać drugi post "prostujący". Sama możliwość edycji narobi tu dużo zamieszania.

Lukar - dzieki za trud wlozony w tworzenie i utrzymanie tak wspanialej kopalni wiedzy :)

Co do nowego wlasciciela - Panowie - moze warto powiedziec na poczatek "Witaj"?

Przed nowym wlascicielem stoi nie lada wyzwanie w utrzymaniu i zarzadzaniu czyms, co w sumie jest tworem grupy maniakow :D Powodzenia!

Coś mi to przypomina, cała ta akcja i przejmowanie takiego dorobku ludzi całkowicie niezależnych i wartości bezcennych, bo nie kupionych ...

Przez 4 lata (od 2002r) całkowicie sam zarządzałem i utrzymywałem jedno z największych for motocyklowych. Pomagali mi ludzie, którzy byli od początku i jakoś razem dawaliśmy radę i technicznie i finansowo.

Potem tak się rozrosło, że utrzymanie stało się problemem i tutaj całkowicie rozumiem podejście kolegi i próbę

znalezienia tzw. strategicznego, ale ja bym to dwa razy przemyślał. Był czas kiedy sam mocno rozważałem oddanie

we władanie jakiejś mocnej, branżowej firmie, ale ciągle miałem jedno ale ... żal, bo to jak własne dziecko, a komercja

zabije to coś, nieuchwytne i bezcenne.

W świecie audio mamy tą samą, jak nie silniejszą moc stronniczości w pismach, recenzje to nie rzetelne porównania

zalet i wad sprzętu, tylko szeroko zakrojona reklama, aż się rzygać chce czytając kolejne "audio" czy inne pisemko.

Niestety, decyzja nie należy do społeczności, tylko właściciela (założyciela), nikt nie ma na to wpływu, a obelgi w stronę

nowego administratora czy zarządzającego są co najmniej niestosowne, bo to nie zmieni nic, poza przykrościami, jakie

wyrządza się być może komuś, kto ma dobre intencje. Zanim nie poznamy tego "lepszego", nie można oceniać ...

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

lancaster ma trochę racji..., można się było spytać ludzi, chociaż tych co Ci się na Tuner złożyli ...

W końcu nikt nie uważał, że robiąc coś za free ktoś to sprzeda i weźmie dla siebie kasę

Ale raz jeszcze potwierdzam, że jak coś tu "nie zatrybi" jak powinno w opinii nas jako forumowiczów, to jestem gotów podjąć się postawienia serwera z NIEZALEŻNYM FORUM.

Oczywiście w formie takiej jak było dotychczas - w bannerze reklamy jak było do tej pory bo musi się prowadzenie tego samofinansować. Ale FORUM W PEŁNI WOLNE, tworzone tylko przez użytkowników bez pomocy żadnych "redaktorów", żadnej ingerencji w treść (poza uzasadnionymi zgłoszonymi przez samych użytkowników przypadkami).

tak czy inaczej - to jest chyba jedyny właściwy czas i miejsce:

Lukar - serdecznie DZIĘKUJĘ za stworzenie, utrzymywanie, rozwój funkcjonalności i dbanie o niezależność tego forum przez 6 i pół roku.

Twoja decyzja nie jest dla długoletnich forumowiczów miłą niespodzianką, ale cóż - musimy ją uszanować.

Czas pokaże, czy warto kontynuować uczestnictwo po wprowadzeniu nowych porządków.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Lancaster poruszył ciekawą kwestię.

Niewatpliwie siłą Forum jest potencjał intelektualny jego członków.

Uczestnicy dzieląc się swoją wiedzą, doświadczeniami, watpliwościami dokonywali wpisów które bez watpienia są utworami w rozumieniu ustawy prawo autorskie.

Wypowiedzi te mimo że czynione publicznie miały jednak charakter prywatny. I taki - jak rozumiem - był zamiar i zakres udzielenia przez każdego z uczestników zgody na publikację jego wypowiedzi.

Dlatego też w sytuacji zmiany charakteru Forum na komercyjne (w związku ze miną właściciela serwera na którym uruchomione jest Forum), nie każdemu może odpowiadac to że jego własne wypowiedzi będą słuzyc do generowania przychodu przez osobe trzecią.

Ciekaw jestem jak firma Site chce rozwiązać ten problem?

Moderowanie zmieni to forum w coś na kształt Forum HFiM, które najkrócej można określić miejscem, gdzie: starsi harcerze pomagają młodszym harcerzom. I gdzie np. na pytanie, jak z sensem zrobić kopię CDR, otrzymamy mnóstwo odpowiedzi w rodzaju: Jak śmiesz pytać o to na naszym Świętym Forum, złodzieju!

Niestety, wydaje się że Rochu ma rację.

Chyba k...wa po nas.

forum BYŁO niezależne i praktycznie niekomercyjne - tą największą WARTOŚĆ TRACI

lukar nie sprzedał domeny www.audiostereo.pl , każdy inny adres można wypromować jeszcze bardziej,

najwiekszą wartością tego niby serwisu było niezależne FORUM, czyli piszący na nim użytkownicy, zostaliśmy sprzedani i kupieni, nieswojo mi z tym!

teraz to bedzie serwis reklamowy z moderowanymi wpisami na dolepionym do niego forum które to nie będzie mogło reklamodawcom szkodzić, wkradnie się syficzna polityka cenzurowania wszystkiego, inaczej tego nie widze!

>rochu

Masz rację. Przed zarejestrowaniem się na tym forum chyba żadnej deklaracji typu "wyrażam zgodę na dowolne dysponowanie swoimi wpisami przez właściciela serwisu, w tym ich odsprzedaży" nie akceptowałem.

Czy nie jest tak, że własnością Lukara była tylko domena www.audiostereo.pl oraz udostępniony software?

Wpisy użytkowników chyba nie były jego własnością? Jak to jest? Czy Lukar miał prawo je tak bezceremonialnie sprzedać nawet nie informując użytkowników?

mahler, bingo !

Zapraszam :)

Ukryta Zawartość

Pozdro Panowie...zrobimy ten serwis. Będzie promocja urządzeń, niezależne oceny, postaram sie zorganizować urzadzenia które bedą trafiały do testów w ręce uzytkownikow serwisu....moze i dobrze ze stało sie tak jak sie stało.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

clo2, 28 Lut 2008, 12:00

Czy Lukar miał prawo je tak bezceremonialnie sprzedać nawet nie informując użytkowników?

No przeciez poinformowal o tym wszystkich, wlasnie w tym watku na samym poczatku :D

Trzebaby przeliczyć wartość jednego postu. Najprościej byłoby podzielić ilość postów przez kwotę za jaką zostało sprzedane forum, ale wartość postów nie jest niestety równa. Możnaby powołać jakąś komisję wyceny postów, wówczas lancaster mógłbyś sobie zbilansować wątek sponsorowany. ;-)

clo2,

Po pierwsze to udzielam się więcej na forum z moderacją i edycją, i do manipulacji jeszcze nikt tej edycji nie używał. Przyjdzie kultura na forum, to i manipulacje znikną. Prawda jest taka, że sporo na tym forum jest hipokryzji, oburzania się o sprawy drobiazgowe, stąd co chwilę wojenki. Dlatego sensowna moderacja też nie zaszkodzi. Wpis pod wpisem to kiepski sposób na poprawianie wypowiedzi. Poza tym zdarzają się lapsusy edycyjne, jak mi ostatnio wkleiło posta z co drugim wierszem pustym. Głupio to wygląda, a poprawić nie mogę.

Druga sprawa to własność wypowiedzi. Sorry, ale jak już coś napiszesz w internecie, to przepadło. Cały świat widzi i może zrobić z tym co chce, w większości przypadku autor jest ostatnim łańcuchem obiegu niefortunnej wypowiedzi, jeśli ma ona mieć jakieś dalsze konsekwencje. Trzeba się po prostu pilnować, mieć na uwadze regulaminy i obowiązujące prawo, o co nawet Lukar w Regulaminie nawoływał. Jak chcesz mieć jakieś prawa do swojej wypowiedzi, to albo to zastrzeż przed treścią postu, albo umieść stosowny wpis w "O mnie", że nie życzysz sobie cytowania poza forum, itp.

W sumie to ja bym chciał dostać na płytce kopie zawartości forum. Tak żeby mieć. Nie wiadomo co to się potem z tym stanie, a uważam,że mam do tego prawo.

Ze względów prawnych chyba macie całkowitą rację z tym,że do Lukara nie należą nasze wpisy.

yancho,

do czego Ty porównujesz? Nie będę tu reklamował innego polskiego forum, ale na Head-Fi.org jest moderacja, są sponsorzy, kasy nikt z nikogo za nic nie zdziera, forum jest wartościowe i merytoryczne. Zasady wątków sponsorowanych i bannerów są tam takie jak były tutaj - czyli płatne. Edycja postów funkcjonuje, i jakoś forum się nie rozsypuje merytorycznie.

Nie przyjmuj z góry, że moderatorzy to durnie o mentalności cenzora. Jeszcze takiego przypadku nie widziałem, żeby moderacja była barierą dla wolności słowa, co najwyżej dla agresji i wulgarności. Poza tym moderatorzy zajmują się porządkowaniem forum, przenoszeniem tematów we właściwe zakładki, itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.