Skocz do zawartości
IGNORED

www.audiostereo.pl zmieniło właściciela

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda na to, że komercjalizacja internetu pożera ostatnie bationy wolności słowa online.

Szkoda, naprawdę wielka szkoda.

@ michelangelo

>>Trzeba się po prostu pilnować, mieć na uwadze regulaminy i obowiązujące prawo, o co nawet Lukar w Regulaminie nawoływał. Jak chcesz mieć jakieś prawa do swojej wypowiedzi, to albo to zastrzeż przed treścią postu, albo umieść stosowny wpis w "O mnie", że nie życzysz sobie cytowania poza forum, itp.

Tak jak Lukar bez pytania mial prawo zalozyc to forum i my bez pytania ani zgody moglismy pisac na tym forum, tak i on ma prawo zrobic ze swoja domena to co chce... My mozeby byc co najwyzej zadowoleni albo nie. Jesli jednak nasze wpisy, ktore nie sa wlasnoscia redakcji, ani nie wyrazilismy zgody na ich upowszechnianie zostana uzyte w innym celu niz tylko na forum mamy prawo protestowac...

Za pisanie do redakcji dostaje sie pieniadze i jest to obarczone umowa. Jesli ktos chce uzywac moich wpisow musi miec autoryzacje. Jesli bez niej ktos zacytuje moj wpis, bez mojej zgody albo sie na niego powola, sprawa idzie do sadu....

A juz tak zupelnie na marginesie, pomijajac to - forum bylo swietne, bo bylo niekomercyjne. Teraz zrobi sie tu kolejna chłamaniarska gazetka.... szkoda....

>michelangelo

>Nie przyjmuj z góry, że moderatorzy to durnie o mentalności cenzora

Aktualni właściciele to "menedżerzy" (poczytaj na stronie firmowej;)). Nie wiem co gorsze ...

clo2, 28 Lut 2008, 12:34

>

>Aktualni właściciele to "menedżerzy" (poczytaj na stronie firmowej;)). Nie wiem co gorsze ...

Nie przyjmuję niczego z góry. Wyjdzie w praniu, jakie to forum dalej będzie. Jeśli nawet wszyscy narzekający mają rację, to i tak za wcześnie na lamenty. Dajmy się wykazać nowym "władzom" najpierw. Jeśli dobrze pamiętam, to Onet.pl był jednym z najmniej ocenzurowanych portali w kwestii forum. Nie wiem jak to jest teraz, gdyż tego typu dyskusji od dawna nie czytam.

Oczywiste jest, że nowy właściciel nie napisze (od razu?) na pierwszej stronie "TO FORUM JEST CENZUROWANE POD DYKTANDO NASZYCH SPONSORÓW I REKLAMODAWCÓW". Takie rzeczy robi się stopniowo, żeby nie przestraszyć "klienteli" (tj. starych forumowiczów)... a jak już się rozkręci, poczuje grunt pod nogami... Im szybciej powstanie alternatywne, niezależne forum tym większe szanse, że nie zginie śmiercią naturalną...

>michelangelo

Deklarowałem założenie alternatywnego NIEZALEŻNEGO forum (bo myślałem, że nikt tego nie planował). Ale kolega lancaster już o tym myślał i nawet uczynił przymiarki i chętnie się na jego forum przeniosę. Oby udało mu się szybko to forum uruchomić. Fajnie, że za zakładanie nowego wziął się kolega, co do którego intencji możemy raczej być spokojni "(chyba się nie mylę?)

Michelangelo, ja nie będę współtworzył forum, które z założenia ma przynosić udziałowcom "maksymalne zwroty z inwestycji". W życiu zawodowym miałem w kilku firmach do czynienia z podejściem "marketingowym" i ... wysiadam;). Jak ty widzisz dobre strony forum ZARZĄDZANEGO przez nowego właściciela, to przecież możesz tu zostać. Nikt cię na siłę za uszy nie ciągnie. Ale jak ktoś chce z NIEZALEŻNEGO DOTĄD FORUM robić biznes to ja dziękuję. Moja nieobecność oczywiście nie będzie żadną stratą, ale widać, że olbrzymia masa użytkowników również chętnie przeniesie się na forum lancastera jak temu tylko uda się e uruchomić.

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W linku powyżej znajduje się prośba/sugestia do nowego właścicela domeny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dowoszek,

aby oddać sprawiedliwość, miałem raz na Head-Fi przypadek, że moja ostra, czysto merytoryczna polemika z "Member of the Trade" skończyła się usunięciem tego postu. Od tamtej pory nie wdaję się w dyskusje z tym specjalistą, który całą wiedzę elektroniczną posiadł czytając internet i robiąc symulacje, a nawet nie wiedział jaka jest poprawna definicja klasy A wzmacniacza. Oczywiście, publikuje czasem swoje schematy a zaraz potem na jego stronie można nabyć stosowne kity do złożenia. Niestety, nie ma dla mnie alternatywy dla Head-Fi.org jeśli chodzi o globalną wymianę myśli, doświadczeń i nawet sprzętu słuchawkowego.

Wracając do kwestii jakości forum, jeśli będzie się działo tak, jak się niektórzy tego obawiają, to użytkownicy sami opuszczą to miejsce, czyniąc je klubem wzajemnej adoracji producentów i przedstawicieli handlowych,a prawdziwi hobbyści będą sobie dyskutować już gdzieś indziej. Zresztą, chyba już nawet wiem gdzie. ;)

Brawo Lukasz - wreszcie coś masz za parę lat ciężkiej walki z wszelkiego rodzaju atoposami i pochodnymi. A nowym włascicielom pewnie forum stanie kością w gardle :-) ale to już ich problem.

pal55, 28 Lut 2008, 13:47

>Brawo Lukasz - wreszcie coś masz za parę lat ciężkiej walki z wszelkiego rodzaju atoposami i

>pochodnymi.

Etam. Znowu Atopos na celowniku. Jak było nudno na forum to przynajmniej można było z kim potrenować złośliwości :)

Lukar sprzedał - spółka Site S.A. kupiła. Zatem jest to transakcja finansowa i przepłynęła kasa.

Dlaczego?

Możliwe odpowiedzi:

Właściciele/udziałowcy Site S.A. -

a) są emocjonalnie nieodpowiedzialni i wyrzucili kasę firmy w błoto, narażając firmę na stratę (wątpię, patrząc na mocodawców Site S.A.)

b) działają charytatywnie i ktoś dla hobby wydał kasę, żeby się rozrywkowo i "pro publico bono" czymś zająć (wątpię, patrząc na mocodawców Site S.A.)

c) mają w tym interes, czyli oczekują zwrotu z inwestycji (toż to fundusz inwestycyjny gdzieś w tle, czyli wkładam x, wyjmuję więcej niż x)

Jaki interes?

Możliwe odpowiedzi:

a) niewątpliwa olbrzymia wartość intelektualna szczególnie działu i dorobku DIY (swoją drogą, jak tu z prawami własności intelektualnej do tych wszystkich projektów, schematów, diagramów itd.?), którą można po kawałku rozsprzedawać z zyskiem

b) perfidnie zmanipulowana platforma promocyjno-reklamowa, szczególnie niebezpieczna w działaniu dla wszystkich "wchodzących" w temat, gdzie nie mają jeszcze odpowiednio wykształconych detektorów dla wszelkich prób ukrytych manipulacji sprytnego marketingu (stare wygi wyczują taki chłam na kilometr i albo ominą szerokim łukiem, albo jeszcze obsikają dla oznaczenia)

c) jawna platforma promocji, z odpowiednim oznaczaniem "artykułów sponsorowanych", z miejscem na legalną powierzchnię marketingową, wyskakujące okna itd., gdzie oprócz tej jawnej promocji nadal jest miejsce na niezależną wymianę myśli, niemoderowaną merytorycznie, by właśnie przyciągać uwagę "rzeszy".

Stawiam, że w byznesplanie Site S.A. jest model biznesowy c). I jestem gotów go zaakceptować. Racjonalnie patrząc, mogą z tego być też korzyści, np. oczyszczanie z bydła i chamstwa. Jedno wielkie ALE: Akceptuję, ale do wystąpienia pierwszego objawu modelu b), czyli kryptoreklamy. Wtedy... No właśnie... Każdy niech sobie sam odpowie...

POŻYJEMY... ZOBACZYMY...

Życzę Site S.A. powodzenia.

• Redaktorzy

Łukasz - wielkie dzięki za założenie i opiekę nad tym forum, za czas poświęcony a czasem i zmarnowany na poprawianie jego funkcjonalności/walkę z trolami etc.

A nowemu właścicielowi życzę aby udało Mu się doprowadzić audiostereo do takiego stanu jaki pamiętamy z "dawnych czasów".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>zoltar7, 28 Lut 2008, 14:04

>Brawo Lukar, otwórz teraz nowe forum z lepszym oprogramowaniem to się przeniesiemy, a tu zostanie

>"wydmuszka" :)))

Z przenosinami użytkowników to dobry pomysł, natomiast taka "wydmuszka" to nie do końca, bo jednak wpisy na tym forum powstawały latami i one tutaj pozostaną, a to jest właśnie cenne.

Pozdrawiam,

Fr@ntz, 28 Lut 2008, 14:08

>Łukasz - wielkie dzięki za założenie i opiekę nad tym forum, za czas poświęcony a czasem i

>zmarnowany na poprawianie jego funkcjonalności/walkę z trolami etc.

Pozwolę sobie przyłączyć się do podziękowań dla Lukara. Zasługa jego i wkład - godne pamięci i uznania.

To może teraz ja wrzuce swoje trzy grosze.

Na forum jestem nie od dziś i nie od wczoraj, jestem tu każdego dnia po kilka razy, staram się więcej czytać niż pisać i przyznam, że jestem ciekaw zmian.

Co do utyskiwania nad komercjalizacją forum, to myślę, że są przedwczesne. Tak naprawdę to nie wiadomo jeszcze co zostanie zmienione, jak to będzie wyglądało i na jakich zasadach będzie funkcjonowało... ale to juz taki "nasz" zwyczaj... skrytykowac coś, czego jeszcze nie ma.... Ktoś tu zarzucił, że nowy właściciel będzie wykorzystywał wiedzę i informację dla własnych celów.. może i racja, ale Panowie... wystarczy rzucić okiem na allegro, na dział audio i sprawdzić w ilu ofertach pojawiaja się odnośniki do dyskusji na temat sprzedawanego właśnie sprzętu.. oczywiście dyskusji tylko pochlebnych o danym klocku. Czy to nie jest wykorzystywanie "naszej" wiedzy w celach komercyjnych bez "naszej" zgody??

Chciałem jeszcze tylko dodać, że przecież nadal to my będziemy mieć najwyższy wpływ na zawartość merytoryczną tego forum... A czy ma znaczenie nowy lajaut?? Czy ma znaczenie strona graficzna, zasady dodawania postów czy tego typu pierdoły?? No chyba nie... przecież tu chodzi o wiedze...

Poza tym znaczna większość jak do tej pory zarzucała Lukarowi, że ma w głębokim poważaniu te forum, że nic nie robi w kierunku moderacji, że pozwala na personalne zaczepki i różne takie tam. A teraz kiedy pojawia sie ktoś, kto chce to ogarnąć i uporządkować to wielkie larum się podniosło... zdecydujcie sie w końcu czego chcecie??

Oczywiście kończy się jakaś epoka, przychodzi nowe, nieznane, ale dajmy szansę nowemu właścicielowi!! CZas pokaże czy zmiany są słuszne i czy idą w dobrym kierunku.. jeśli pójda w złym to pewnie większość "fachowców branży" odejdzie a nowy właściciel stwierdzi, że nowe kierunki zmian to nie najlepsza droga...

Dlatego też chciałem podziękować Lukarowi za dotychczasową działalność, a nowemu właścicielowi życze powodzenia i zmian tylko na lepsze.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

założenie nowego forum to jedna rzecz, ale jak już wielu z was zauważyło - dotychczasowe wątki, informacje i opinie to druga

i tu wydaje mi się zasadne pytanie - czy Lukar ma prawo do tej wiedzy?

czy nie jest tak, że jest to w jakimś sensie własność wszystkich użytkowników?

przydałby się jakiś PRAWNIK

nie po to, żeby kogoś ciągać po sądach, ale żeby "wydobyć" ten cały "bank informacji"

Wydobycie jest niemożliwe, ponieważ typowa transakcja sprzedaży serwisu zakłada jego zbycie wraz zawartością (bazą danych) i przeniesieniem wszelkich praw na nowego właściciela. Inaczej zakup byłby pozbawiony sensu.

W takich wypadkach zawiera się też klauzulę o zakazie działalności konkurencyjnej.

klapaucjusz

sorry - ale to trochę jak z Eureko

albo facet ma prawa, i wtedy wydobycie jest niemozliwe

albo nie ma praw (a w każdym razie nie na wyłączność) i wtedy wydobycie jest jak najbardziej możliwe

i w tym drugim przypadku zawartość umowy to problem sprzedającego i sprzedawcy, a nie nasz

(jak ci ktoś buchnie samochód i go sprzeda, to stwierdzisz "no tak, jest podpisana umowa, to mogę zapomnieć o samochodzie"?)

Właściciel serwisu ma wszelkie prawa do jego zawartości.

Wpisy na forach dyskusyjnych są jego własnością i nie podlegają przepisom prawa autorskiego, o ile nie stanowi o tym osobna umowa, zawierana z każdym użytkownikiem z osobna. Publikacja wpisu oznacza zgodę na warunki zawarte w regulaminie, oraz stanowi część bazy, która jest wyłączną własnością posiadacza serwisu. Umowa kupna-sprzedaży jest w tym wypadku przeniesieniem praw.

Gość rochu

(Konto usunięte)

klapaucjusz, 28 Lut 2008, 15:09>

>Właściciel serwisu ma wszelkie prawa do jego zawartości.

>Wpisy na forach dyskusyjnych są jego własnością i nie podlegają przepisom prawa autorskiego, o ile

>nie stanowi o tym osobna umowa, zawierana z każdym użytkownikiem z osobna. Publikacja wpisu oznacza

>zgodę na warunki zawarte w regulaminie, oraz stanowi część bazy, która jest wyłączną własnością

>posiadacza serwisu. Umowa kupna-sprzedaży jest w tym wypadku przeniesieniem praw.

Mylisz się.

Umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych wymaga FORMY PISEMNEJ pod RYGOREM NIEWAŻNOŚCI.

Zadne formułki, regulamuny czy inne pierdułki wpisywane na formularzu rejestracyjnym czy gdzie indziej nie są w stanie tego zmienić.

Założę się że nikt z nas z Lukarem pisemnej umowy w przedmiocie udzielenia praw autorskich nie zawierał.

I to czy nasze wpisy stanowią częśc bazy czy tez nie - nie ma tu jakiegokolwiek znaczenia.

Jest jeszcze jedna sprawa.

Prawa autorskie niemajątkowe.

Autor może się niezgodzic na takie czy inne wykorzystywanie swojego dzieła. Ma prawo do ochrony wizerunku i integralności swojego dzieła.

Ten zakres praw jest NIEZBYWALNY, czyli nie mozna ich sprzedać czy tez w inny sposób się ich wyzbyć. Pozostają przy autorze aż do jego śmierci.

Wpisy na Forum są własności ich autorów.

Kropka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.