Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Kłuję w oczy :)

Nie żebym się czepiał, ale faktycznie Sławek tak napisał pytanie co się stało, że zmienił zdanie :)

Sławek wyraźnie napisał, dlaczego zmienił zdanie, w jakich okolicznościach i co się stało. Szkoda, że w ramach śledztwa, nie chciało Ci się już tego odszukać, skoro to takie nurtujące pytanie . Ale oczywiście możesz sobie poużywać na mnie. Nie mam nic przeciwko. Takie w końcu Twoje prawo. Byleś tylko robił to w wątku do tego przeznaczonym, czyli tutaj :) .

No i mam nadzieję, że "zdolności śledczo-spostrzegawcze" wykorzystasz też w bardziej szczytnym celu, w celu tropienia klonów i innych sprzecznych z regulaminem zachowań na forum. Wtedy to już będę na maxa zadowolony ;-)))))

Pozdrawiam

EDIT

Apropos klonów i tego samego IP. Cóż.... jeśli forum ma określone mechanizmy, nazwijmy je, obronne, w kwestiach IP. To trzeba przyjąć jakąś wykładnię ich stosowania. Bo jeśli przyjmiemy za dobrą monetę każde tłumaczenie, że to przecież "kot córki sąsiada z naprzeciwka, gościnnie założył sobie konto na AS z naszego komputera", to wtedy cała polityka w kwestii adresów IP weźmie w łeb. Więc skoro raz się przyjęło zasadę "zero tolerancji" dla powielonego IP, to Ci którzy "za niewinność" się z tym spotykają, muszą po prostu mieć to na względzie, że takie są mechanizmy i tyle. I po prostu unikać kontrowersyjnych sytuacji.

Gość

(Konto usunięte)

jesli klony maja zamiar porozmawiać ze soba w watku to niestety jeden musi iśc do sąsiada :)

Trzymając się tego archaicznego toku rozumowania, to np. FB powinien masowo banować całe rodziny, bo przecież w domu często ludzie mają kilka komputerów (laptopy, netbooki, palmtopy, smartfony) i wszyscy "nadają" z różnych kont - tata, mama, 3 dzieci - a jednego IP ;)

PS Pytanie retoryczne: tak trudno rozróżnić rzeczywistego klona od dwóch kont założonych przez różnych domowników - choćby po treści wpisów i celu, jakiemu te wpisy służą?

moze archaiczne ale oparte na informacji której nie posiadasz bo nie widzisz postów nie zatwierdzonych a takich to dotyczyło

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Jestem młody stażem, nie piszę merytorycznie, kocham kulki, mam problemy ze snem, często zmieniam zdanie, uwielbiam whiskey, kupiłem denona.

Proszę o przyjecie do grona moderatorów - mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że się nadaję.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Trzymając się tego archaicznego toku rozumowania, to np. FB powinien masowo banować całe rodziny, bo przecież w domu często ludzie mają kilka komputerów (laptopy, netbooki, palmtopy, smartfony) i wszyscy "nadają" z różnych kont - tata, mama, 3 dzieci - a jednego IP ;)

PS Pytanie retoryczne: tak trudno rozróżnić rzeczywistego klona od dwóch kont założonych przez różnych domowników - choćby po treści wpisów i celu, jakiemu te wpisy służą?

Trzymając się Twojego toku rozumowania, pozbawianie forum jednego z jego narzędzi, aby pomóc kilku użytkownikom, którym to faktycznie i realnie sprawia problem, pozbawiamy się automatycznie jakiejkolwiek ochrony przed realnymi klonami, hodowanymi dla nieczystych celów. A którzy, niestety, stanowią realny problem dla specyfiki forum dyskusyjnego takiego jak Audiostereo. To daje ogromne pole do nadużyć. A potrafią je hodować dość długo i ze zmyłką tematyczną, żeby "przywalić" jak okaże się potrzebne.

Porówanie do FB jest o tyle nietrafione, że tam dowolne klonowanie kont, nie ma to realnego przełożenia na merytorykę dyskusji. Z tej prostej przyczyny, że trudno tam mówić o merytoryce jakiejkolwiek :).

A wracając do naszego forum, gdyby ktoś miał taki problem realnie doskwierający, że chce mieć konto dla dziecka i z tego samego IP, to pewnie dałoby się to jakoś załatwić. Dla chcącego nic trudnego, pierwsze co mi przychodzi do głowy, to zgłoszenie odpowiedniej prośby jeszcze przed założeniem tego konta, że tak się stanie i że to konto dziecka dajmy na to. I wtedy ten ktoś w zamian za wyjątek od mechanizmów forumowych, zgodziłby się na zatwierdzanie postów przez moderację dla tego drugiego konta. Co by jednoznacznie wykluczało nieczyste intencje. Proste? Proste. Jak pisałem, dla chcącego nic trudnego...... Ale co innego jak ktoś zakłada kolejne konto cichaczem, gdzie w samym regulaminie, jeszcze przed jego założeniem może przeczytać, że pewnikiem spotka go niespodzianka.

No i mam nadzieję, że "zdolności śledczo-spostrzegawcze" wykorzystasz też w bardziej szczytnym celu, w celu tropienia klonów i innych sprzecznych z regulaminem zachowań na forum. Wtedy to już będę na maxa zadowolony ;-)))))

Dziwna sprawa z tymi klonami. Z jednej strony cały czas moderacja wzywa raportowania takich, z drugiej pamiętam kilka czy nawet kilkanaście sytuacji gdzie w wątku użytkownik na tacy podawał klona, nawet w takim gdzie moderator czynnie uczestniczył. I zero reakcji. Druga sprawa, użytkownicy bez problemu mogą wskazać klona a moderacja ma z tym problem?

Sławek wyraźnie napisał, dlaczego zmienił zdanie, w jakich okolicznościach i co się stało. Szkoda, że w ramach śledztwa, nie chciało Ci się już tego odszukać, skoro to takie nurtujące pytanie . Ale oczywiście możesz sobie poużywać na mnie. Nie mam nic przeciwko. Takie w końcu Twoje prawo. Byleś tylko robił to w wątku do tego przeznaczonym, czyli tutaj :)

Ja tylko zacytowałem twój post nie wiem, czemu uważasz, że się pastwię nad tobą skoro sam napisałeś żeby ci to wytknąć kiedyś:)

Apropos klonów i tego samego IP. Cóż.... jeśli forum ma określone mechanizmy, nazwijmy je, obronne, w kwestiach IP. To trzeba przyjąć jakąś wykładnię ich stosowania. Bo jeśli przyjmiemy za dobrą monetę każde tłumaczenie, że to przecież "kot córki sąsiada z naprzeciwka, gościnnie założył sobie konto na AS z naszego komputera", to wtedy cała polityka w kwestii adresów IP weźmie w łeb. Więc skoro raz się przyjęło zasadę "zero tolerancji" dla powielonego IP, to Ci którzy "za niewinność" się z tym spotykają, muszą po prostu mieć to na względzie, że takie są mechanizmy i tyle. I po prostu unikać kontrowersyjnych sytuacji.

U mnie w sieci jest kilka osób, które mają to samo IP publiczne, co jeśli ktoś jeszcze ma konto na AS? Mam się bać?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jestem młody stażem, nie piszę merytorycznie, kocham kulki, mam problemy ze snem, często zmieniam zdanie, uwielbiam whiskey, kupiłem denona.

Proszę o przyjecie do grona moderatorów - mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że się nadaję.

A ja mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że [Wymoderowano ilość] ostrzeżeń i to od różnych osób na przestrzeni [Wymoderowano ilość] lat, które zarobiłeś, daje nieco inny obraz sytuacji niż Twoje "podejrzenie".

I po co ta skromność, "młody stażem".... Patrząc po ilości ostrzeżeń, to by na [Wymoderowano ilość] weteranów starczyło :D.

Dziwna sprawa z tymi klonami. Z jednej strony cały czas moderacja wzywa raportowania takich, z drugiej pamiętam kilka czy nawet kilkanaście sytuacji gdzie w wątku użytkownik na tacy podawał klona, nawet w takim gdzie moderator czynnie uczestniczył. I zero reakcji. Druga sprawa, użytkownicy bez problemu mogą wskazać klona a moderacja ma z tym problem?

otóz sprawa jest prosta -moderacja w przeciwieństwie do userów jest mocno niedoskonała

<br /> I wtedy ten ktoś w zamian za wyjątek od mechanizmów forumowych, zgodziłby się na zatwierdzanie postów przez moderację dla tego drugiego konta. Co by jednoznacznie wykluczało nieczyste intencje. Proste? Proste. Jak pisałem, dla chcącego nic trudnego......<br />

Ja w zamian za wyjątek deklaruję pisanie pozytywnych, obiektywnych opinii o nowym sprzęcie i jak dostanę paszport, to będę głosił wyższość socjalizmu w audiodystrybucji nad kapitalistycznymi zapędami DIY.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ja tylko zacytowałem twój post nie wiem, czemu uważasz, że się pastwię nad tobą skoro sam napisałeś żeby ci to wytknąć kiedyś:)

Ależ broń Boże, nie wytknąłem Ci, że się nade mną pastwisz. Wręcz przeciwnie, napisałem że masz do tego prawo i nie mam nic przeciwko :). A tak poza tym odpowiedziałem na Twoją wątpliwość, że wytłumaczyłem już skąd "ta zmiana". Będziesz chciał, to sobie odszukasz.....

U mnie w sieci jest kilka osób, które mają to samo IP publiczne, co jeśli ktoś jeszcze ma konto na AS? Mam się bać?

To zależy też od samego tego publicznego IP. Bo adres często wskazuje na fakt, jak bardzo rozległy może być NAT za nim. Akurat oba mechanizmy są ze sobą sprzężone. Do tego są jeszcze cookies, wskazujące czy połączenia są z tego samego komputera, czy kilku. Jest chronologia logowania, wskazująca czy jest jedno po drugim, czy jednocześnie. Więc, wbrew pozorom, nie są one aż tak podatne na przekłamania, żebyś zaraz musiał się bać :D.

Może ktoś odpowie foxikowi na pytanie?

O, Sławek zaczął...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A ja mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że [Wymoderowano ilość] ostrzeżeń i to od różnych osób na przestrzeni [Wymoderowano ilość] lat, które zarobiłeś, daje nieco inny obraz sytuacji niż Twoje "podejrzenie".

A to już jest chłopcze działanie na szkodę portalu - kto tobie zezwolił na ujawnianie tych danych?

Sławku drogi Ile mam sobie opłacić łącz internetowych aby moja rodzina nie była banowana?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To widać, dobrze że choć Sławek się stara.

komplementy to juz osobiscie Sławkowi proponuje przekazać

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

A to już jest chłopcze działanie na szkodę portalu - kto tobie zezwolił na ujawnianie tych danych?

O przepraszam, to nie ja zacząłem teksty o podejrzeniach. To raz.

A dwa, skoro rozpocząłeś dyskusję na temat swojej kandydatury na moderatora, to przypominam, że moderator jest przedstawicielem ogółu użytkowników forum. Więc staje się osobą publiczną, z punktu widzenia populacji forum oczywiście. Więc forumowicze mają prawo wiedzieć, kto chce ich reprezentować. To nie są żadne publiczne dane i nikt inny, poza użytkownikami forum, których chcesz reprezentować, do nich dostępu mieć nie będzie. Nie ujawniłem ich na publiku przecież, tylko na bocznicy. Tutaj mają dostęp tylko zarejestrowani.

EDIT

Ale niech Ci będzie. Zastosowałem automoderację. Kandyduj więc incognito :)

To zależy też od samego tego publicznego IP. Bo adres często wskazuje na fakt, jak bardzo rozległy może być NAT za nim. Akurat oba mechanizmy są ze sobą sprzężone. Do tego są jeszcze cookies, wskazujące czy połączenia są z tego samego komputera, czy kilku. Jest chronologia logowania, wskazująca czy jest jedno po drugim, czy jednocześnie. Więc, wbrew pozorom, nie są one aż tak podatne na przekłamania, żebyś zaraz musiał się bać :D.

Załóżmy, że jest NAT za nim kilka PC, to samo IP Publiczne, a ktoś czyści ciasteczka przed każdym logowaniem :D Będą kłopoty?

zakazuje się publikowania prywatnej korespondencji w każdej formie bez wyraźnej zgody zainteresowanych stron. Dotyczy to korespondencji poprzez PW, komunikatory lub pozyskanej w inny sposób.

W jaki sposób pozyskałeś te "publiczne dane"?

Jeżeli nie zgodnie z regulaminem tego forum to proponuje tobie podać się do dymisji panie moderatorze:

Użyte w regulaminie określenia oznaczają:

Forum dyskusyjne - system umożliwiający zamieszczanie tematów i prowadzenie przez Użytkowników dyskusji w zakresie danego tematu, będący miejscem wymiany informacji, idei i pomysłów,

Redakcja – podmiot zarządzający i prowadzący Magazyn Audiostereo wyznaczony przez Spółkę Site S.A.,

Moderator – osoba wyznaczona przez Administrację do moderowania wpisów zamieszczanych na Forum,

Pozyskałeś moją zgodę na ujawnienie tych danych?

Proszę właściciela forum o zdjęcie z funkcji moderatora usera "SlawekR" za ujawnienie danych niejawnych.

W przeciwnym razie muszę wystąpić o wyrównanie szkody niemajątkowej właściciela portalu.

Jednocześnie proszę o zapis oryginalnych postów w/w moderatora dla potrzeb sądu.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Załóżmy, że jest NAT za nim kilka PC, to samo IP Publiczne, a ktoś czyści ciasteczka przed każdym logowaniem :D Będą kłopoty?

I jeszcze zapomniałeś dodać, loguje się koniecznie naprzemiennie na różne konta z tego samego komputera, chociaż ma kilka komputerów dla tych kilku użytkowników, jak sam wspomniał. Albo z całych sił stara się, aby z tych komputerów, co je tam ma za tym NATem, nie daj Boże zalogować się jednocześnie na dwa różne konta, co by wskazało że nie jest to ta sama osoba, bo nie można być w dwóch miejscach na raz :-)))).

Widzę, że gdybanie zaczyna zanurzać się w oparach absurdu. Tylko czekać na pytanie, a gdyby ten komputer z którego się loguje, był czerwony? :D

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

zakazuje się publikowania prywatnej korespondencji w każdej formie bez wyraźnej zgody zainteresowanych stron. Dotyczy to korespondencji poprzez PW, komunikatory lub pozyskanej w inny sposób.

W jaki sposób pozyskałeś te "publiczne dane"?

Jeżeli nie zgodnie z regulaminem tego forum to proponuje tobie podać się do dymisji panie moderatorze:

Użyte w regulaminie określenia oznaczają:

Forum dyskusyjne - system umożliwiający zamieszczanie tematów i prowadzenie przez Użytkowników dyskusji w zakresie danego tematu, będący miejscem wymiany informacji, idei i pomysłów,

Redakcja – podmiot zarządzający i prowadzący Magazyn Audiostereo wyznaczony przez Spółkę Site S.A.,

Moderator – osoba wyznaczona przez Administrację do moderowania wpisów zamieszczanych na Forum,

Pozyskałeś moją zgodę na ujawnienie tych danych?

Informację o ilości ostrzeżeń pozyskałem wprost z profilu użytkownika. Nie z korespondencji prywatnej, ani z żadnej innej korespondencji. Zarzut jak wyżej i powoływanie się na złamanie powyższych punktów regulaminu, jest więc kompletnie bezzasadny.

Nie są to też żadne dane osobowe, w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych. Więc nie podlegają tego typu ochronie. W związku z tym nie stanowiły też żadnej szkody niemajątkowej, ani jakiejkolwiek innej. Zarzuty te są absolutnie kuriozalne i odczytuję je co najwyżej jako próbę wszczęcia pyskówki. Na co zresztą wskazuje lekceważący ton w jakim się do mnie odnosisz, pisząc do mnie per "chłopcze".

Ale oczywiście masz prawo, jak każdy inny oceniać pracę moderatorów. Na pewno będzie to uwzględnione i ocenione przez administrację. Oczywiście jeśli będzie to mieć jakiekolwiek podstawy i będzie prezentować choćby cień logiki.

O posty się martwić nie musisz, wszystkie znaczące i kontrowersyjne są archiwizowane, podkreślam wszystkie. Więc jak już straszysz sądami i odwołujesz się do administracji, to pamiętaj że ta administracja ma wgląd do całości "twórczości" każdego użytkownika. A to może być bardzo ciekawa lektura w kwestii "szkód", które ktoś komuś wyrządza, także niemajątkowych, na przykład personalnymi postami o charakterze obelżywym. Jeśli już na ten poziom "dyskusji regulaminowej" przechodzimy.

Dla mnie EOT w tej kwestii, bo intencja Twoja jest dla mnie jasna... pyskówka, reszta to pretekst. Nie zamierzam w tej "zabawie" uczestniczyć.

To co w takim razie ma zrobić moja żona, która ( przekonana,że winyl górą!) - chce wtrącić swoje trzy grosze o Możdżerze? Na marginesie - ostatnio tylko tego słucha, toteż odpuściłem gramofon...:)) Mam się z kobitą żreć o takie duperele? Jedno mieszkanie, jeden komputer. Poważnie pytam i oczekuję równie poważnej z Państwa strony odpowiedzi. Pozdrawiam - Jacek.

Kolejny raz moderator SławekR wykazał kompletny brak taktu i etyki, posługując sie danymi na temat ostrzeżeń.

P.S. Proszę wobec tego o informację, w którym miejscu mogę sobie przeglądać ilości ostrzeżeń innych userów tego forum?

To co w takim razie ma zrobić moja żona, która ( przekonana,że winyl górą!) - chce wtrącić swoje trzy grosze o Możdżerze? Na marginesie - ostatnio tylko tego słucha, toteż odpuściłem gramofon...:)) Mam się z kobitą żreć o takie duperele? Jedno mieszkanie, jeden komputer. Poważnie pytam i oczekuję równie poważnej z Państwa strony odpowiedzi. Pozdrawiam - Jacek.

1 Czyść przeglądarkę lub zainstaluj drugą.

2 Łącz się przez proxy.

3 Nigdy nie piszcie w tym samym wątku, bo z automatu będziesz uznany klonem :)

4 Logujcie się czasem jednocześnie, będzie to znaczyło, że to nie jest ta sama osoba :)

Prawdziwy klon i tak stosuje zabiegi, które uniemożliwiają jego zdemaskowanie - cierpią przypadkowi użytkownicy.

Bardzo uprzejmie Ci dziękuję,malikali. Panu SlawkowiR - też dziękuję za brak odpowiedzi. Oszczędził mi mnóstwo czasu!:) Pozdrawiam - Jacek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.