Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Ale, ze co,  Rydzu? <br />

No właśnie to że zapytałeś , TAK WŁAŚNIE DZIAŁA FORUM OD STRONY TECHNICZNEJ !

Nie dziwię się , przy edycji postów , dodaniu postu Vlado ,następnie mojego krótkiego wpisu i zatwierdzenie ; zapisz zmiany " porozbijało się wszystko na części, miast dodać w jednym poście ,pie***nik !

Jaro_747 - dopóki ktoś pisze w temacie wątku i konstruktywnie - nikt takich wpisów nie usuwa. Przy okazji - wyłączenie możliwości zamykania wątków nastąpiło dokładnie z powodu o którym piszesz. Trochę źle się stało że nie zostało to przedyskutowane w szczegółach wcześniej, ale problem narastał już od jakiegoś czasu i akcja masowego zamykania wątków tylko przyspieszyła decyzję

A nie można stworzyć FAQ?

Można, a nawet było tworzone już parę razy, tyle że kolejne wersje z różnych względów spotykały się z bardziej lub mniej uzasadnioną krytyką. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by powstała kolejna, doskonalszą wersja. Z tym że to nie jest zadanie dla moderacji, ale dla doświadczonych użytkowników. Moderacja może pomóc w kwestii edycyjnej, ale nie będzie brała odpowiedzialności merytorycznej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

Użytkownik eMeReKo dnia 17.05.2014 - 23:31 napisał:

moderator powinien stać na straży przestrzegania regulaminu i ogólnie pojętych dobrych zwyczajów, obyczajów, netykiety. W żadnym wypadku nie powinien ingerować i oceniać treści wpisów pod względem merytorycznym

A ja tak nie uważam. Jak już pisałem, audiostereo.pl ma opinię przytułku dla niepełnosprawnych umysłowo skrzyżowanego z hyde parkiem, bo każdy idiota może pisać, co mu się żywnie spodoba. Ta sytuacja jest chora. Ta sytuacja to DEZINFORMOWANIE, zwłaszcza nowych userów. Zdecydowanie się temu sprzeciwiam. Tolerowanie wszystkiego prowadzi od powstawania/umacniania audio-mitów, a nie do udzielania pomocy innym. Wiele osób zadaje pytania, żeby się czegoś dowiedzieć. Często są to pytania, na które ja nie znam odpowiedzi, ale wtedy NIE PISZĘ! A część wątków przypomina słynną samosię.pl, gdzie "odpowiedzi" udzielają osoby nie mające zielonego pojęcia, co piszą.

Nie chodzi mi o to, że moderator ma rozstrzygać, czy kable grają, czy nie. Chodzi mi o sytuację taką, że nowy user pisze, że charczy mu jeden głośnik w kolumnie i pyta, co z tym zrobić, a w odpowiedzi czyta, że to na pewno wina kabli głośnikowych i że powinien kupić lepsze.

Bez aktywnego udziału forumowiczów to, co kolega proponuje jest niewykonalne. Moderacja to nie encyklopedia, na wniosek forumowcza może usunąć komentarze ewidentnie wprowadzajace w błąd lub mające na celu kogoś złośliwie wykiwać, ale nie dysponuje zespołem, który będzie każdy koment oceniał pod kątem poprawności sugerowanych rozwiązań. Tylko forumowicze mogą wytknąć błąd w komentarzu, i od tego między innymi jest forum. Forum to społeczność, która właśnie takie rzeczy jest w stanie załatwić we własnym zakresie.

@eMeReKo

Słusznie.

@Father_PiO

Forum jest miejscem publicznym, jest więc bardziej hyde-parkiem niż "uczelnią", w której są przekazywane sprawdzone / słuszne / właściwe informacje.

"...na które ja nie znam odpowiedzi, ale wtedy NIE PISZĘ!..."

Uogólniłbym - jeżeli nie potrafię zachować się w miejscu publicznym nie piszę. Ponieważ ta samo- ocena jest , nawet przy dobrej woli, bardzo nieprecyzyjna to zaproponuję - jeżeli pojawi się wpis, który ktoś będzie uważał za niewłaściwy - nie reaguję, nie odpisuję, nie zwracam uwagi.

Ach jak by to było super. I moderacja by nie musiała się tak męczyć. :)

Father_PiO - o to właśnie chodzi, że forum (każde i w ogóle internet) jest Hyde Parkiem, a żaden zespół moderacyjny nie jest alfą i omegą!

Do "prostowania" błędów, bzdur służy dyskusja, logiczna argumentacja, a nie cenzura...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Bez aktywnego udziału forumowiczów to, co kolega proponuje jest niewykonalne. Moderacja to nie encyklopedia, na wniosek forumowcza może usunąć komentarze ewidentnie wprowadzajace w błąd lub mające na celu kogoś złośliwie wykiwać, ale nie dysponuje zespołem, który będzie każdy koment oceniał pod kątem poprawności sugerowanych rozwiązań. Tylko forumowicze mogą wytknąć błąd w komentarzu, i od tego między innymi jest forum. Forum to społeczność, która właśnie takie rzeczy jest w stanie załatwić we własnym zakresie.

Ja nie mówiłem, że moderacja ma czytać całe forum i wywalać idiotyzmy, tylko że ma wywalić idiotyzm, który zgłoszę do usunięcia jako idiotyzm, ma REAGOWAĆ. Bo jak na razie wszyscy w kółko mówicie, że ważna jest dla was tylko forma, więc jak nie ma w poście k... ani ch..., to można komuś proponować naprawianie charczącego głośnika drogimi kablami. A jak napiszę, że proponujący kable jest idiotą i że nie należy go słuchać, tylko dać głośnik do naprawy, to nagle JA wychodzę na tego złego. Bo zaczynam kłótnię. Ktoś to zgłasza i moderatorzy-ignorancji usuwają mój post, zostawiając idiotyzm na forum. Absurd!!!

Gość

(Konto usunięte)

Ja nie mówiłem, że moderacja ma czytać całe forum i wywalać idiotyzmy, tylko że ma wywalić idiotyzm, który zgłoszę do usunięcia jako idiotyzm, ma REAGOWAĆ. Bo jak na razie wszyscy w kółko mówicie, że ważna jest dla was tylko forma, więc jak nie ma w poście k... ani ch..., to można komuś proponować naprawianie charczącego głośnika drogimi kablami. A jak napiszę, że proponujący kable jest idiotą i że nie należy go słuchać, tylko dać głośnik do naprawy, to nagle JA wychodzę na tego złego. Bo zaczynam kłótnię. Ktoś to zgłasza i moderatorzy-ignorancji usuwają mój post, zostawiając idiotyzm na forum. Absurd!!!

1. Nie chodzi teraz o żadną kłótnię, ale czy Ty jesteś alfą i omegą, że wiesz, co jest idiotyzmem, a co nie?

2. Propozycja naprawy charczącego głośnika wyminą kabla - na marginesie, to skąd wiesz, że właśnie kabelek się nie przetarł i nie jest powodem tego charczenia? ;) - pod żadnym pozorem nie powinna być usuwana!

Ty nie powinieneś nazywać idiotą piszącego tamtą propozycję, tylko ograniczyć się do wyrażenia własnej opinii i podanie ewentualnie swojej propozycji.

Wszystkie wpisy jak najbardziej powinny zostać w temacie o charczącym głośniku, bo dotyczą poruszanego tematu, o ile nie łamią regulaminu i netykiety.

I tak to, moim zdaniem, powinno wyglądać ;)

W którym miejscu ktoś na wadę głośnika polecił zmianę okablowania?

eMeReKo ma słuszność, że nie należy przykładać do innych swojej miary - nawet wtedy, gdy jest ona wzorem metra pod Paryżem. Opinia świadczy o wypowiadającej się osobie i niech ta kara zostanie jako jedyna dla nierozsądnych delikwentów. Tłamszenie kogokolwiek i ocenianie nie należy do dobrego tonu. W wytwornym towarzystwie.

Gość passer

(Konto usunięte)

1. Nie chodzi teraz o żadną kłótnię, ale czy Ty jesteś alfą i omegą, że wiesz, co jest idiotyzmem, a co nie?

2. Propozycja naprawy charczącego głośnika wyminą kabla - na marginesie, to skąd wiesz, że właśnie kabelek się nie przetarł i nie jest powodem tego charczenia? ;) - pod żadnym pozorem nie powinna być usuwana!

Ty nie powinieneś nazywać idiotą piszącego tamtą propozycję, tylko ograniczyć się do wyrażenia własnej opinii i podanie ewentualnie swojej propozycji.

Wszystkie wpisy jak najbardziej powinny zostać w temacie o charczącym głośniku, bo dotyczą poruszanego tematu, o ile nie łamią regulaminu i netykiety.

I tak to, moim zdaniem, powinno wyglądać ;)

+

I wydaje się to takie proste i oczywiste.

Szkoda, że nie działa.

Gość

(Konto usunięte)

+

I wydaje się to takie proste i oczywiste.

Szkoda, że nie działa.

A jak ma działać, skoro pod osłoną nocy (przeważnie) w kosmos wylatywały już nie tylko pojedyncze wpisy, ale całe tematy? ;)

Gość passer

(Konto usunięte)

Z drugiej strony ile można stale na ten sam temat. Nowi nie potrafią czytać albo im się nie chce. Chcą gotowej recepty a tu jej przecież nie ma.

Gotowych recept nie ma są tylko różne propozycje. Jeżeli komuś się nie chce czytać / myśleć to jak mają się tego nauczyć? Własnego doświadczenie nic nie zastąpi.

A jak ma działać, skoro pod osłoną nocy (przeważnie) w kosmos wylatywały już nie tylko pojedyncze wpisy, ale całe tematy? ;)

A co to ma za znaczenie. Ważne jest nasze własne zachowanie, nasze własne reakcje.

Np.: "... pod osłoną nocy..." - każde działanie jest "pod osłoną" bo jest anonimowe. Co daje takie podkreślenie? Jaka jest tego wartość dodana?

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Bez poszanowania drugiej osoby nie ma nic i nie będzie. Możecie sobie wupunktowywac ileś tam założeń ale u podstaw leży to o czym pisze.

I wszystko to bierze w łeb, gdy napirfolony modes p. zaczyna wykonywać funkcję.

Gość

(Konto usunięte)

A co to ma za znaczenie. Ważne jest nasze własne zachowanie, nasze własne reakcje.

Np.: "... pod osłoną nocy..." - każde działanie jest "pod osłoną" bo jest anonimowe. Co daje takie podkreślenie? Jaka jest tego wartość dodana?

Wcześniejsze wypowiedzi dotyczyły przede wszystkim ingerencji i reakcji na treść postów, tematów i to właśnie tak funkcjonowało cały czas, ponieważ moderator oceniał, czy wpis jest merytoryczny i zgodny z jego opinią, czy też nie.

Gość passer

(Konto usunięte)

Bez poszanowania drugiej osoby nie ma nic i nie będzie. Możecie sobie wupunktowywac ileś tam założeń ale u podstaw leży to o czym pisze.

I wszystko to bierze w łeb, gdy napirfolony modes p. zaczyna wykonywać funkcję.

Wcześniejsze wypowiedzi dotyczyły przede wszystkim ingerencji i reakcji na treść postów, tematów i to właśnie tak funkcjonowało cały czas, ponieważ moderator oceniał, czy wpis jest merytoryczny i zgodny z jego opinią, czy też nie.

Panowie!

Proszę, jest to miejsce publiczne, w którym spotkać można różne osoby i nie mamy na to wpływu, powiem, że nawet nie powinniśmy mieć. Jeżeli więc czyjeś zachowanie, wypowiedzi uważam za sprzeczne z moimi przekonaniami, zasadami to je po prostu pomijam. Kilkukrotnie czytałem już apel - zacznijmy od siebie, dodam i skończmy na sobie. Szacunek w miejscu publicznym nie jest możliwy dla wszystkich ale to z kim się kontaktujemy, dyskutujemy jest od nas zależne.

Szanujmy siebie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Może kiedyś twoje dziecko zachoruje na raka. Może wtedy jakiś lekarz zacznie je leczyć na grypę. Bo taka jest jego opinia, bo nie jest alfą i omegą. Może wtedy będziesz świadkiem śmierci swojego dziecka. Może wtedy zrozumiesz, co napisałem o idiotach i idiotyzmach.

Gość

(Konto usunięte)

Może kiedyś twoje dziecko zachoruje na raka. Może wtedy jakiś lekarz zacznie je leczyć na grypę. Bo taka jest jego opinia, bo nie jest alfą i omegą. Może wtedy będziesz świadkiem śmierci swojego dziecka. Może wtedy zrozumiesz, co napisałem o idiotach i idiotyzmach.

Jeśli moje dziecko zachoruje na raka (odpukać), to nigdy nie będę pytał o metody leczenia na forum!

Co najwyżej poczytam o tym, ale nie potraktuję tego jako wyrocznię, bo to tylko forum!

I trzymając się Twojej analogii, to na forum o zdrowiu, jeśli ktoś napisze, że raka należy leczyć aspiryną, moderator - tak jak każdy inny użytkownik - powinien mieć prawo tylko i wyłącznie do napisania, że rak to nie grypa i aspiryna nic nie pomoże oraz udzielić własnej porady, o ile jest lekarzem, oraz odesłać do specjalisty.

W żadnym wypadku taki wpis nie powinien być usuwany!

To jest forum, internet - Hyde Park z założenia! :)

A lekarz, do którego idziesz z chorym dzieckiem, to całkiem inna sprawa i całkiem inną sprawą jest, kiedy okazuje się on niekompetentny.

Co to ma jednak wspólnego z internetem i forum?

Ale w sumie mam to gdzieś. Pławcie się we własnych idiotyzmach, bo przecież myślenie boli.

A teraz to już zaczynasz obrażać innych Użytkowników, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego....

Gość passer

(Konto usunięte)

Jeżeli każdy będzie przestrzegał zasad, jeżeli nigdy nie będziemy reagowali na niewłaściwe zachowanie / wypowiedzi innych, jeżeli zawsze będziemy takie osoby ignorowali - to pewnym czasie moderatorzy nie będą potrzebni.

Wszystko więc zależy od nas! Powodzenia.

Nie przesadzaj, od kupionych bez potrzeby kabli, się nie umiera.

• Redaktorzy

Może kiedyś twoje dziecko zachoruje na raka. Może wtedy jakiś lekarz zacznie je leczyć na grypę.

Może nie przesadzajmy z zaangażowaniem ideologicznym, bo robi się dziwnie.

Jak już pisałem, audiostereo.pl ma opinię przytułku dla niepełnosprawnych umysłowo skrzyżowanego z hyde parkiem, bo każdy idiota może pisać, co mu się żywnie spodoba.

Otóż nie. Audiostereo.pl ma przede wszystkim opinię chamowiska, na którym co drugi anonim uważa, że ma prawo nazwać innego człowieka idiotą albo jeszcze gorzej tylko dlatego, że sam nie potrafi dyskutować jak człowiek. I tym należy się zajmować.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Panowie - z naszej strony też czekamy. Nowe reguły moderacji "leżą na biurku" Administracji i czekają na zatwierdzenie oraz odpowiednią konfigurację silnika forum. Jak pewnie niektórzy wiedzą - Administracja w weekendy nie pracuje, chociaż zdarza się że czasami tu zagląda.

Ale nie udawaj Greka, pytanie jest proste, czy skład moderacji pozostanie ten sam?tak czy nie??

Otóż nie. Audiostereo.pl ma przede wszystkim opinię chamowiska, na którym co drugi anonim uważa, że ma prawo nazwać innego człowieka idiotą albo jeszcze gorzej tylko dlatego, że sam nie potrafi dyskutować jak człowiek. I tym należy się zajmować.

Niestety taki stan rzeczy to wina moderacji i systemu moderowania. Sytuacja ta narastała prawdopodobnie przez lata, nie wydarzyła się nagle. Z moderacją jest jak z policją - jeżeli przestępcy kradną to jest to wina policji.

A problem to będzie miało Audiostereo jeżeli w internecie dorobi się opinii nieobiektywnego "głośnika" dystrybutorów. To będzie prawdopodobnie koniec tego forum.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

+1

Niestety taki stan rzeczy to wina moderacji i systemu moderowania. Sytuacja ta narastała prawdopodobnie przez lata, nie wydarzyła się nagle. Z moderacją jest jak z policją - jeżeli przestępcy kradną to jest to wina policji.

Chyba nieco Kolega się zagalopował, z tym że przestępcy kradną to wina policji.

Przestępcy zawsze będą kraść, bo taka już natura ludzka. Pozostaje tylko kwestią, jak bardzo powszechne będzie to zjawisko. A ono zależy bezpośrednio od wykrywalności i nieuchronności kary. Wtedy w grę wchodzi kalkulacja przestępcy, co mu grozi i za jakie przestępstwo. To jest odpowiednikiem "automoderacji" na forum, gdzie użytkownicy wiedzą, że żadne naruszenie zasad nie pozostanie bez odpowiedzi. Że zasady są konsekwentnie stosowane i przede wszystkim równo wobec wszystkich. Zero wyjątków i "świętych krów". Wtedy ilość "wyskoków" maleje. I tylko wtedy. Inne opcje, kolejnej działy, zabranianie ludziom pisania, tworzenie swoistego "getta" wedle poglądów i "ciebie nie powinno tutaj być", albo "tobie nie wolno tutaj pisać, bo masz inne poglądy . To są chore zasady i do niczego dobrego prowadzą.

A problem to będzie miało Audiostereo jeżeli w internecie dorobi się opinii nieobiektywnego "głośnika" dystrybutorów. To będzie prawdopodobnie koniec tego forum.

To o czym wyżej piszesz, to normalne zjawisko towarzyszące każdemu forum, gdzie panuje wolność wypowiedzi. Wtedy zdarzają się nadużycia, czy nam się podoba czy nie. Trzeba z nimi walczyć, dostępnymi metodami i w odpowiednim czasie. Ale nie to jest problemem zasadniczym. Problem jest w tym co napisał wyżej jozwa maryn Czyli demonstracje chamskiego języka i zachowania "bo taki mamy klimat" do tego .

Tę patologię należy zwalczyć w pierwszej kolejności, bo bluzganie, nawet pod pozorem walki z wynaturzeniami, kryptoreklamą, głupotą itd. to nadal bluzganie. Nic innego, jak zwykłe chamstwo. Bo cel nie uświęca środków, jak to się niektórym wydaje. Bez zmiany klimatu, na "zero tolerancji dla chamstwa" nie będzie mowy o naprostowaniu innych zjawisk, które niewątpliwie się zdarzają i zdarzać będą, jak na każdym forum bez cenzury słowa pisanego i cenzury poglądów. Na takich forach zawsze jest pokusa to nadużyć. Audiostereo nie jest tu żadnym wyjątkiem. Ale to nie znaczy, że można dopuszczać do obelżywych krucjat pod czyimś adresem.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jeśli moje dziecko zachoruje na raka (odpukać), to nigdy nie będę pytał o metody leczenia na forum!

Jestem za leniwy, żeby kolejnemu tłumaczyć, co to jest przenośnia.

To jest forum, internet - Hyde Park z założenia! :)

Tak twierdzą tylko ci, którzy nie mają nic merytorycznego do powiedzenia.

A teraz to już zaczynasz obrażać innych Użytkowników, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego....

Pokaż mi gdzie, albo to odszczekaj.

Nie przesadzaj, od kupionych bez potrzeby kabli, się nie umiera.

Jak już pisałem - duście się w swoich oparach absurdu, skoro tak wam to odpowiada. W końcu własny smrodek najlepszy.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Bez zmiany klimatu, na "zero tolerancji dla chamstwa" nie będzie mowy o naprostowaniu innych zjawisk, które niewątpliwie się zdarzają i zdarzać będą, jak na każdym forum bez cenzury słowa pisanego i cenzury poglądów. Na takich forach zawsze jest pokusa to nadużyć. Audiostereo nie jest tu żadnym wyjątkiem. Ale to nie znaczy, że można dopuszczać do obelżywych krucjat pod czyimś adresem.

Jak rozumiem będzie to dotyczyło obu stron?bo jeśli nie to faktycznie nie ruszymy z miejsca.Sprawa o której tu teraz eufemistycznie rozmawiamy ciągle jest zamiatana pod dywan i Ty wiesz o kim piszę.Chciałbym w końcu w krótkich żołnierskich słowach otrzymać odpowiedź, czy ten pan nadal będzie moderatorem?tak czy nie?

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

jamówię, będzie moderacyjnym, nic się nie zmieni. Jego wieloakapitowosc też będzie. To stare as takim pozostanie, jak żart z długą brodą. Co więcej to my też tu będziemy i za rok, dwa, pogadamy o tym samym. Łza w oku sie nie jedna zakreci ;)

To jest odpowiednikiem "automoderacji" na forum, gdzie użytkownicy wiedzą, że żadne naruszenie zasad nie pozostanie bez odpowiedzi. Że zasady są konsekwentnie stosowane i przede wszystkim równo wobec wszystkich. Zero wyjątków i "świętych krów". Wtedy ilość "wyskoków" maleje. I tylko wtedy. Inne opcje, kolejnej działy, zabranianie ludziom pisania, tworzenie swoistego "getta" wedle poglądów i "ciebie nie powinno tutaj być", albo "tobie nie wolno tutaj pisać, bo masz inne poglądy . To są chore zasady i do niczego dobrego prowadzą.

Czy ja pisałem o czymś innym? I właśnie dlatego jak to nazywasz "klepałem" temat "audio-gd" - z takimi sytuacjami '"automoderacji" na forum nie będzie.

Tę patologię należy zwalczyć w pierwszej kolejności, bo bluzganie, nawet pod pozorem walki z wynaturzeniami, kryptoreklamą, głupotą itd. to nadal bluzganie. Nic innego, jak zwykłe chamstwo. Bo cel nie uświęca środków, jak to się niektórym wydaje. Bez zmiany klimatu, na "zero tolerancji dla chamstwa" nie będzie mowy o naprostowaniu innych zjawisk, które niewątpliwie się zdarzają i zdarzać będą, jak na każdym forum bez cenzury słowa pisanego i cenzury poglądów. Na takich forach zawsze jest pokusa to nadużyć. Audiostereo nie jest tu żadnym wyjątkiem. Ale to nie znaczy, że można dopuszczać do obelżywych krucjat pod czyimś adresem.

I co zatem?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Redaktorzy

Chciałbym w końcu w krótkich żołnierskich słowach otrzymać odpowiedź, czy ten pan nadal będzie moderatorem?tak czy nie?

Osobiście mam nadzieję, że będzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.