Skocz do zawartości
IGNORED

K. M. treści nawiązujących do faszyzmu

camle

Rekomendowane odpowiedzi

K. M. to oczywiście Klub Miłośników (względy techniczne nie pozwoliły zapisać tego inaczej w temacie - przy tej okazji postulat do nowych możnowładców: "może da się trochę wydłużyć?";)

Ale do rzeczy:

Wątek ten bynajmniej nie ma nic wspólnego z propagowaniem jakiejkolwiek ideologii (bo zapewne padną [jak znam życie] takie zarzutu (a i w prawodawstwie polskim nie jest to dopuszczalne)).

W sztuce, muzyce, filozofii bardzo często jednak możemy się spotkać z nawiązaniami do faszyzmu, które są zazwyczaj jakąś formą sprzeciwu anarchistów, pacyfistów czy zwykłych świrów.

Jak odbieracie taką twórczość?

>kolekcjoner, 6 Mar 2008, 23:50

>Mnie podoba sie moda i architektura faszystowska, jest - swietna.

Ten monumentalny kicz?

Prędzej fotografia i film (Lenni Riefenstahl).

Jestem Europejczykiem.

camle > a fujjj... tfu, co Ci strzeliło do głowy! ;-)

Prawdę mówiąc - Ty jesteś moją muzą ;)

Mam również kolegę w pracy - niesamowicie inteligenty facet, oczytany, mający zdanie na każdy temat i do tego błyskotliwy i dowcipny:

- słucha wyłącznie niemieckich brudów (trochę mnie zaraził - i dziś dowiedziałem się od niego, że Laibach to Słoweńcy :/

- płynnie posługuje się jedynie językiem niemieckim ;)

- zna na pamięć całą historię Rzeszy i okolic

Płytcy podżegacze! Zadam pytanie inaczej:

skąd bierze się fascynacja kulturą germańską (a w szczególności jej przekazem SIŁY i WYNIOSŁOŚCI [jeśli tak jesteście uczuleni na normalne określenia])?

camle, 7 Mar 2008, 00:20

>>Bo jest prosta, rzeczowa i przemawia - jak przedwojenny strzał w gębę parobka ręką dziedzica ;D

>

>sądzisz, że to jakaś fetyszystyczna potrzeba, czy tylko poza?

nie, to hierarchii stadnej

więc jeśli potrzeba, to raczej atawistyczna

>więc jeśli potrzeba, to raczej atawistyczna

Atawizm to pojęcie zbyt często niezrozumiane i stosowane nieprawidłowo ;)

Proponuję przyjąć na potrzebę (jedynie) tej dyskusji określenie "podstawowe"

camle

Przykłady atawizmów u człowieka (za wikipedią oczywiście):

* dodatkowe brodawki sutkowe

* szczątkowy ogon

* wybitnie silnie rozwinięte owłosienie na całym ciele lub na twarzy i plecach. (Hypertrychoza)

* owłosienie w rozwoju zarodkowym

* odruch czepny u noworodków

* nadmiernie rozwinięte kły

* wykształcenie pazurów zamiast paznokci

* ruchomość małżowiny usznej

* zaraźliwe ziewanie (jako forma synchronizacji zegara biologicznego jednostek ludzkich tworzących grupy żyjące w tym samym trybie)

myślisz że walenie parobka w pysk tu nie pasuje? :)

camle rozumiem Twoją fascynację i jednocześnie rozczarowanie że Laibach to Słoweńcy, będzie ono pewnie jeszcze większe gdy odkryjesz że w równym stopniu czerpie on z symboliki komunizmu.

Astaroth, 7 Mar 2008, 00:36

>camle rozumiem Twoją fascynację i jednocześnie rozczarowanie że Laibach to Słoweńcy, będzie ono

>pewnie jeszcze większe gdy odkryjesz że w równym stopniu czerpie on z symboliki komunizmu.

Tego typu "zaskoczenia" są wliczone w ryzyko życia na Marsie

A fascynuje mnie bardziej niż to, że Laibach jest z Wenus to, że np. ma własne państwo.

Symbole w rzeczy samej są fascynujące - prosty symbol graficzny potrafi zmieniać wino w wodę albo unicestwić kilka milionów ludzi

camle, 7 Mar 2008, 00:37

>walenie parobka w pysk w ogóle mi nie pasuje do tematu ;)

czuję już fetor nowych czasów - "bułkę przez bibułkę", etc.

faszyzm bez walenia w mordę, to jak AS bez Vlada :)

teoretycznie możliwe, ale się nie zdaża

No to już mamy wytłumaczenie. Tęsknota za pierwotną prostotą i siłą, lek na kompleksy dla stłamszonych i sfrustrowanych. Może dlatego Słowianie (szczególnie Rosja) czują taki podziw dla faszyzmu. Żeby nie było, to sam się pobudzony jak se czasem posłucham Rammsteina :D

camle,

a o czym? o treściach?

walnięcie w pysk zawiera mnóstwo treści - zapewniam cię

treści DOBITNYCH w dodatku :)

(dobra, już nie trolluję - poczekam na rozwój)

>No to już mamy wytłumaczenie. Tęsknota za pierwotną prostotą i siłą, lek na kompleksy dla

>stłamszonych i sfrustrowanych. Może dlatego Słowianie (szczególnie Rosja) czują taki podziw dla

>faszyzmu. Żeby nie było, to sam się pobudzony jak se czasem posłucham Rammsteina :D

Ale przecież ani wcześniej wymieniony Laibach (ze Słowenii) ani Rammstein nie mają nic wspólnego poza językiem przekazu z faszyzmem.

Czy twardy język (a przede wszystkim to, że jest powszechnie nierozumiany) i skojarzenia wystarczają do tego aby podświadomie roiły się wyobrażenia?

Mnie sie Rammstein kojarzy się z nawiązaniami do faszyzmu, choć nie z samym faszyzmem - do faszyzmu zaś nawiązuje choćby "lista Schindlera" czy "Pianista". Ale można się skupić na takich wykonawcach jak grupa Honor, jeśli wolisz.

camle, 7 Mar 2008, 00:51

>a może potrzeba przemocy tak silnie kojarzy się z historycznymi naleciałościami (a nie odwrotnie?!

>;) )

a z czym ma się kojarzyć?

"żyjemy w społeczeństwie bezklasowym nastawionym życzliwie do swych sąsiadów", czy jakoś tak :)

zostają jeszcze kibole, jak trwały element potrzeby przemocy

a twoje osobiste przypadki "wymiany treści" to prawdopodobnie "wyjątki potwierdzające regułę"? :)

ale skąd w nas się ta potrzeba bierze? nie z zachowań stadnych?

można się spierać, czy to już atawizm, czy jeszcze konieczny element organizacji stada, w jakim żyjemy

mnie osobiście tego typu samo-organizacja nie interesuje :)

camle > myślę że wystarczająco dobrze odpowiedziałeś sobie na swoje pytania w pierwszym poście. Jest to istotnie pewna forma sprzeciwu do zastanej rzeczywistości, do kagańca który jest na nas każdego dnia nakładany przez szkołe, pracę, ekonomię, religię, komercję, narodowość itd. (listę można by ciągnąc bardzo długo). Symbole "totalitarne" mają przez swoją siłę wyrazu wywołać coś w rodzaju przebudzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.