Skocz do zawartości
IGNORED

pogoni za kroliczkiem ciag dalszy

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

od paru dni mam okazje sluchac u siebie Arcama FMJ A22 i naszlo mnie znowu na zmiany w systemie. wczesniej mialem okazje sluchac paru wzmakow, wiec mysle, ze potrafie mniej wiecej opisac czego szukam:

Primare A20 - wspaniala srednica, scena, lokalizacja, ale ogolnie brzmienie za grzeczne. do rocka zbyt wolny, nawet dynamiczne kawalki brzmialy jak w wersji smooth.

Musical Fidelity A3.5 - czaruje barwa, namacalnoscia dzwieku, niezwykle muzykalny. sprawia, ze wykonawca pojawia sie w pomieszczeniu. gra szybko, dynamicznie. minus to nieco wyeksponowany przelom srednicy i gory, troche za miekki bas.

Arcam FMJ A22 - gra mocno, dynamicznie. swietny, niskoschodzacy, dobrze kontrolowany bas. bardzo przejrzyste, krystaliczne brzmienie, znakomita gora, bardzo szczegolowa i "blyszczaca" a jednoczesnie nie natarczywa. moze troche brakuje bliskosci, jaka daje Musical.

reszta toru to MF A3 CD i AP Tempo 3 (wciaz nie jestem przekonany czy dobrze zrobilem biorac je zamiast Proakow S125).

opcje mam takie:

mam okazje kupic tego Arcama - moze wtedy zmienic kolumny na nieco cieplejsze i bedzie OK? moze powinienem wrocic do Proakow a moze Dynaudio?

nowy, inny wzmak, ktory powinien byc w pewnym sensie skrzyzowaniem Arcama (dynamika i blask) z Musicalem (namacalnosc, bliskosc). jest cos takiego w cenie uzywki do 4,5-5 kPLN?

zestaw musi byc bardzo uniwersalny i zagrac zarowno Madeleine Peyroux czy Norah Jones, jak i musi sobie poradzic z Red Hotami i RageATM i nie moze sie poddac nawet przy Audioslave czy Rammsteinie...

pomozecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/41119-pogoni-za-kroliczkiem-ciag-dalszy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do Dynek jak znalazł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mik,

daj spokój, to zdecydowanie skok w bok,

szukaj czegoś z wyższej półeczki,

pomyśl raczej o czyms takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam - już 10 lat - wzm. Musical Fidelity z DynAaUDIO i owszem jest b.ciepło i muzykalnie, ale nie zauwazyłem problemow z basem - jak włączę Come As You Are to każdemu kopara opada na ten bas. Natomiast MF jest za słaby żeby w pełni zapanować na Dynkami - w okolicach godz. 12 wysiada

Cześć Mikołaj

Ty za dyżo nie kombinuj :-) Bo widzę, ze i wzmacniacz chesz zmieniać i kolumny, a to za bardzo nie ma sensu chyba. Zresztą jeśli mogę coś radzić, to bez sensu zmieniać wzmak tylko po to, by od razu zmienić do niego głośniki. Ja wolę zasade, że jak zmieniam jeden element toru to na taki, który wpasowuje mi sie w system. Przynajmniej taniej wychodzi :-)

A co do meritum. Zostaw te AP Tempo, bo to bardzo dobre kolumny, o klasę lepsze od Proaców. Dynaudio? Moąe tak, ale musialbys kupić co najmniej wolnostojące Focusy, zeby przynajmniej DORÓWNALY AP.

Pokombinuj z wzmacniaczami. Krell 400xi fajny, ale jeśli szukasz trochę Musicalowego ciepła i namacalności, to się srogo zawiedziesz (tym bardziej z AP) - to bardzo neutralny wzmak. Już szybciej 300i - bardziej muzykalny. A może jakaś lampa do tych Tempo? A może ten Arcam i do tego jakieś bardziej plastyczne kable?

Pozdrawiam Stempur

ArtiQ, dzieki za namiar na Myryada. jest o czym pomyslec.

Stempur - jak zwykle glos rozsadku - dzieki ;-) chyba faktycznie nie ma sensu robic totalnej rewolucji.

Tempo to jednak dobre kolumny - sa bardzo przejrzyste i raczej nie naleza do "ocieplonych", ale potrafia sie zmieniac jak kameleon w zaleznosci od reszty toru. dlatego, sadzac po opisach, 400xi faktycznie odpada. o 300i nawet pomyslalem, ale jak pomyslalem to juz byl sprzedany ;-) do lampy chyba jeszcze nie dojrzalem a Arcam nie potrafil zdecydowanie udowodnic swojej wyzszosci nad moim Musicalem. zagral jakos tak beznamietnie.

mam czas :-)

jest to niedaleko gdzieś wątek o usher r 1.5. Wspaniała szybka końcówka z kopnięciem a przy tym z słodką barwą i czymś co sprawia, że słucha się tego bydlaka z wielka przyjemnością.

Tak.

Usher 1,5 to wspaniale, "ciepło" brzmiąca końcówka ! Ale w moim odczuciu nie jest szybka ! Tzn. - nie była podczas odsłuchu ( zobacz w temacie "Lubuskie-odsłuchy"). W porównaniu z Metaxasem, Solitaire - raczej wielki niedźwiedź, niż zwinny tygrys.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

"...nowy, inny wzmak, ktory powinien byc w pewnym sensie skrzyzowaniem Arcama (dynamika i blask) z Musicalem (namacalnosc, bliskosc). jest cos takiego w cenie uzywki do 4,5-5 kPLN?..."

Nie wiem, może coś z Accuphase?

Co do Ushera 1.5, ja nic ze słodkosci tam nieusłyszałem ale szybkość i chłód to owszem, swietna końcówka ale dla tych, którzy lubia takie brzmienie. Jesli dołożysz jeszcze z 1-1,5 kzł to o wiele lepiej zagra końcówka Pliniusa ze starszych modeli serii SA.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 4 tygodnie później...

Musical Fidelity A3.5 - czaruje barwa, namacalnoscia dzwieku, niezwykle muzykalny. sprawia, ze wykonawca pojawia sie w pomieszczeniu.

Chcialbym Mikowi podziękować za powyższą charakterystykę MFid, lepszej nie czytałem.

Posłucham - szukając następcy - właśnie MF 3.5 oraz KrellA 400 xi (po którym spodziewam się za duzej jak dla mnie szczegółowości ...ale chociaż nie okupionej też przeze mnie nielubianą jasnością soundu)

• 3 tygodnie później...

juz nie gonie kroliczka. przynajmniej na razie ;-)

wymienilem odtwarzacz (Primare D20mkII na MF A3) i kable glosnikowe na vdH The Breeze i przestalem sluchac sprzetu. znowu slucham muzyki, czego wszystkim zycze!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.