Skocz do zawartości
IGNORED

pokój odsłuchowy na poddaszu

ebony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym prosić Was o opinię nt. ustawienia kolumn, a także możliwych rozwiązań mających na celu poprawę akustyki pomieszczenia o wymiarach 5,5 na 6,3m. Są to wymiary podłogi, a ponieważ wyskokość 2,4 m występuje tylko w części pomieszczenia (około 3 na 3 metry), powierzchnia użytkowa jest bardzo przeciętna, kubatura pomieszczenia także nie zachwyca. Na całej powierzchni podłogowej jest wykładzina. Zaznaczyłem miejsca, gdzie znajdują się okna dachowe. "Krzyżykami" zaznaczyłem także dotyczczasowe (domyślne) miejsce kolumn (podłogowych) i miejsca odsłuchowego (leżanki). Proszę się nie sugerować starym sprzętem - celowo tę kwestię omijam.

Zamierzam się przygotować do remontu uprzyjemniającego wrażenia odsłuchowe

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie komentarze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15882-100006568 1206326201_thumb.jpg

post-15882-100006569 1206326201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41304-pok%C3%B3j-ods%C5%82uchowy-na-poddaszu/

reszta zdjęć

Ukryta Zawartość

post-15882-100006565 1206326418_thumb.jpg

post-15882-100006566 1206326418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>ebony,

Kolumny powinny mieć w miarę symetryczne otoczenie wokół siebie. Tak jak jest teraz, czyli jedną kolumnę mamy ustawioną pod silnym skosem dachowym, drugą na ścianie o normalnej wysokości, to nie jest za dobrze. Lewa kolumna może łatwiej wchodzić w interakcję z pomieszczeniem i dawać podbicie basu. Może to prowadzić do zachwiania stereofonii i innych nieporządanych efektów. Myślę, że wystarczy ustawić sprzęt tak, aby była symetria, tzn. obie kolumny dać na ścianę ze skosem dachowym.

Zgadzam się z Yulem,ustawienie kolumn na tamtej ścianie powinno być najlepsze,warto pomyśleć o wytłumieniu bocznych ścian w miejscach pierwszych odbić dźwięku,można przykleić tam panele akustyczne,albo postawić miękkie fotele,które przydadzą się ,gdy przyjdą znajomi,trochę więcej mebli napewno nie zaszkodzi.Masz komfortową sytuację,każde ustawienie możesz sprawdzić,wystarczy tylko kilka razy przestawić sprzęt i posłuchać.

Nowa propozycja z ustawieniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowa propozycja z ustawieniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^ebony

pokój jest zbliżony do kwadratu.

od dotychczasowych prób zdecydowanie lepsze efekty powinno dać ustawienie diagonalne z kolumnami mniej więcej pod oknami połaciowymi (tzn. w okolicach połowy ścian "północnej" i "wschodniej") i miejscem odsłuchu z grubsza przy "południowo-zachodnim" słupku.

problem w tym, że pewnie nie dasz rady sensownie zaaranżować pomieszczenia przy takim układzie - chyba, że ma służyć tylko odsłuchom.

ale gorąco zachęcam do wykonania takiego eksperymentu przynajmniej celem sprawdzenia brzmienia - prawdopodobnie będzie zupełnie inaczej (lepiej) niż we wcześniejszych konfiguracjach.

^majorka

możliwe.

o kwadratowych pomieszczeniach i problemach akustycznych było mnóstwo na forum, użyj wyszukiwarki.

możesz się też pobawić kalkulatorami Hunecke:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak właśnie początkowo chciałem zrobić, ale napotkałem na pewne opory natury, powiedziałbym, żeńskiej.

No bo jak wytłumaczyć kobiecie, że takie ustawienie jest najlepsze, skoro dochodzą względy estetyczne...

Na razie zastanawiam się nad ww. opcją.

• 2 tygodnie później...

Zrobiłem porównanie 3 wariantów:

1. Ustawienie jak na początku tematu, ale oddaliłem kolumny o jakiś metr od ściany. Miejsce odsłuchu również odsunąłem od ściany w kierunku kolumn.

2. Ustawienie, z kolumnami pod ścianą zachodnią, a kanapą po stronie wschodniej (oddalone od ścian o ok 1-1,5m).

3. Propozycja donga - ustawienie diagonalne z kolumnami pod oknami połaciowymi. Miejsce odsłuchu prz słupku obok drzwi.

Pierwsze wnioski:

- Mocniejszy bas w (1), czego można było się spodziewać. O dziwno, po odsunięciu kolumn od ścian, bas był mocny, ale nie męczący, bardziej odczuwalny, pełniejszy. Większa przestrzeń niż w (2)

- W (2) bas krótszy, bardziej kontrolowany, bardziej subtelny. Wokal bardziej wysunięty przed scenę, większa neutralność w stosunku do (1). Dźwięk bardziej bezpośredni, wrażenie mniejszego pomieszczenia odsłuchowego.

- Ustawienie (3) niestety nie przypadło mi do gustu. Wrażenie ogromnej przestrzenności, która przytłacza detaliczność i bezpośredniość. Przy takim ustawieniu kolumn, "cały pokój gra".

• 9 miesięcy później...

Witam

Odkopię na chwilę temat.

Akustyka pomieszczenia ze skosami dachowymi teoretycznie będzie lepsza od akustyki pomieszczenia pozbawionego tych skosów?

Pytam bo zastanawiam się nad przeprowadzką ze swoimi klamorami na poddasze.

Dobra ,to może inaczej to opiszę.

Obecnie mój pokój odsłuchowy o powierzchni około 35m2 znajduje się na parterze jego główną wadą jest to, że jest połączony z resztą pomieszczeń dużym wejściem bez drzwi,przeważnie jest tak że domownicy przeszkadzają mi w odsłuchu a ja im słuchając muzy.Dlatego biorę pod uwagę przeprowadzkę na poddasze do pokoju który znajduje się dokładnie nad moim obecnym pomieszczeniem odsłuchowym ,różnica jest taka że że są tam skosy dachowe ,drzwi i byłby spokój.

Co o tym sądzicie?

Daleko rzeczywiście nie mam,daleko wyniosę na próbę,chociaż nie od razu bo muszę kogoś zwerbować do pomocy.

Może ktoś z kolegów już przerabiał podobną przeprowadzkę i podzieli się spostrzeżeniami.

Teoretycznie te skosy na poddaszu mogą pomóc czy raczej będą przeszkodą w uzyskaniu lepszej akustyki?

Za wszelkie wpisy na temat będę wdzięczny do grobowej deski.

->maracz

Jeśli tylko pokój na poddaszu nie jest mały i co często się zdarza za niski, to skosy ścian bardzo pomogą. Przyjrzyj się konstrukcji ścian w dowolnej filharmonii. Kształt muszli klozetowej, ehm, znaczy się koncertowej ;P Nieregularne załamania ścian niwelują fale stojące, choć trzeba zaznaczyć nie likwidują ich całkowicie. Gdy ktoś ma kwadratowy czy prostokątny pokój może się ratować np. podwieszanym opadającym czy tam wznoszącym sufitem. Ty już masz to na poddaszu w standardzie :) Jeśli tylko jest tam wystarczająco dużo miejsca powinno dobrze grać.

I love the sound of crashing guitars

Cantony już są na poddaszu,jestem po pierwszym odsłuchu.

Spostrzeżenia?

ZA JAKIE GRZECHY TYLE CZASU SIEDZIAŁEM NA DOLE Z TYMI SZWABSKIMI PANCERNIKAMI...i do tego ciągle wmawiałem sobie że dźwięk jest u mnie ok i już niewiele można poprawić.

Koledzy nie kupujcie kabli jeżeli akustyka pomieszczenia u Was kuleje,naprawdę lepiej przeznaczyć pieniążki na poprawę akustyki.

Akustyka,odpowiednia akustyka nie boję się tego słowa użyć czyni z dźwiękiem cuda,przekonałem się o tym dzisiaj po wyniesieniu kolumn na poddasze.

Mimo że pomieszczenie jest niższe od tego na dole i ma troszeczkę mniej przestrzeni użytkowej to mimo wszystko dźwięk na poddaszu jest lepszy o wiele lepszy ,prawie zupełny brak buczenia basu,dźwięk jest wygładzony i co dla mnie jest nowością można słuchać bardzo głośno i to bez jazgotu i dudnienia basu,do teraz jestem w szoku!

Kto ma możliwość niech bierze klocki na poddasze i chociaż raz dokona odsłuchu.

ZA JAKIE GRZECHY TYLE CZASU SIĘ MĘCZYŁEM NA DOLE....

Miło że przewidziana poprawa okazała się tak ogromna :)

Jednym z kolegów który ma jeszcze niezaadaptowane, może nie poddasze ale strych ze skosami jestem również ja :] Niestety, na moim strychu jest masa roboty, trza zamontować ogrzewanie, instalację elektryczną, o wywaleniu wszystkich gratów i zatynkowaniu nie wspomnę. Tak więc na razie odpuszczam. Ale coś czuję że jeśli nawet miałbym tam wpakować kasę jak w Hi-Endowe klocki to i tak efekt będzie lepszy niż z takimi Hi-Endowymi klockami w obecnym pomieszczeniu :]

Taa, ciekawe jak temperatura powietrza 20 stopni w minusie wpływa na propagację dźwięku w przestrzeni ;P Z wygrzaniem sprzętu może być ciężko, choć jakbym pewnie miał klocki w czystej klasie A to i kaloryfer nie byłby potrzebny ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.