Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofon cyfrowy DAT

Rekomendowane odpowiedzi

Taśma Verbatim DDS3, 125m, Sony DTC-59ES i tryb nagrywania long - daje radę. Taśma w idealnym stanie, nagranie wychodzi b. dobrze.

Świąteczne pozdrowienia dla wszystkich kaseto-maniaków.

W.

Wojtek

DAT DATowi nie równy . Mam takie które biorą mechanicznie każdą kasetę bez problemów włącznie ze DDS4 (150m) oraz DAT72 (170m) ale mam też takie które mechanicznie nie chcą współpracować wykrywając błąd w długości (chyba na zasadzie pomiaru obrotów prędkości szpulek albo jeszcze jakoś inaczej np wspomagając się licznikiem ).

Generalnie od jakichś 15 lat jak mam DATy i nagrywam na nich na DDSach to stwierdziłem sporadyczne problemy w postaci trzasków itp na kasetach kiedyś nagranych (zdarza się to też na kasetach DAT 120-180 min ale sporadycznie) .

Od niedawna mam 2 nowe kasety DAT72 oraz Pioneera D-05 i zacząłem zabawę z nagrywaniem i odtwarzaniem na kasecie HP DAT72 o oznaczeniu C8010A . I niestety ta kaseta jest kompletnie do niczego . Nie da się jej używać bo trzeszczy non stop a w trybie 96kHz jest cisza . Na wszystkich innych moich DATach też problemy z ciągłymi trzaskami .

Zupełnie niedawno kupiłem jednak paczkę 10szt kaset DAT72 oznaczonych jako DC4-170S (170m). Na tych kasetach nie ma z nagrywaniem , odtwarzaniem absolutnie żadnych problemów (na sprzętach które akceptują taką długość) . Jednak przy zapisie 96kHz zaczynają się trzaski i zaniki , dziury sygnału . Zapisu z prędkością 2x lub 4x na tych taśmach nie mogę sprawdzić bo sprzęt przyjmuje max DDS 90m czyli jakieś 3h 5min a potem wywala błąd. Widać więc że kaseta kasecie nie równa . Generalnie do archiwizacji na długi czas "cenniejszego" materiału na taśmie dłuższej niż 90m nie zdecydowałbym się .

Opisane przez ciebie problemy z trzaskami i zanikami sygnału na taśmach DAT przypominaj mi problemy które pojawiają się na starszych taśmach w kasetach VHS nagrywanych na magnetowidach. W moim przypadku na JVC BR-7000ERA.

Również mam kasetki DDS4 o długości 170 m i nie każdy magnetofon sobie z nimi radzi. Zauważyłem również, że więcej problemów występuje przy prędkości mniejszej, w trybie zapisu "long".

W.

Wojtek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Producenci nie polecają większych długości niż 120 minut. Moją najdłuższą kasetą jest Basf Maxima 124m. I nie kupuję żadnych DDSów. Nie mam z niczym problemu. Obecnie używam Sony DTC-59ES.

PS Kupuję kasety nowe lub raz użyte z pewnego studia nagraniowego w Niemczech.

Producent wie najlepiej dlaczego poleca maksymalnie takie długości a używanie dłuższych taśm to dobijanie sprzętu i proszenie się o problemy jak nie teraz to w niedługim czasie.

Panowie - temat z innej beczki . Kasety nagrywane i odtwarzane na Sonym DTS 77 są bez problemu . Kaseta nagrana na dtc77 i włożona do Tascama da-p1 generuje dużo trzasków, wygląda jak przesterowanie - takie 'piardnięcia " . Kasety nagrane na Tascamie odtwarzane są bez problemu na dtc 77 . Gdzie jest problem ? Dodam że w dtc były wymieniane kondensatory SME w układzie RF - przypadłość większości sony to wyciekające elektrolity. Macie jakieś pomysły?

Pzdr

Artur

Edytowane przez artmit1
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja właśnie kończę nagrywanie kasety pt The best of Barclay James Harvest. Niestety potrzebny był kompromis bo zespół w swojej wieloletniej historii miał dużo więcej dobrych nagrań. Lata 1970-1974 zajęły godzinę ;-)

• 3 tygodnie później...

A ja właśnie po raz drugi przesłuchałem kasetę Imation DAT72 z prawie 6 godzinami nagrań Snowy White'a. Piękna muzyka, pięknie brzmi na Denonie DTR-2000.Natomiast na Sony 59ES i na Tascamie DA-20 MKII są problemy, jakby decki nie radziły sobie z tą cienką taśmą. Czy to wina jej naciągu ?

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

• 3 miesiące później...

A ja jako nigdy wcześniej nie mający kontaktu z DAT kupiłem sobie DTC-670 w pięknym stanie. Działa idealnie ale na razie mam tylko kasetkę 64min. Ale mając na uwadze przestrogi odnośnie mechanizmu rozbiorę go, przeglądnę newralgiczne plastikowe zabezpieczenia i filcowy hamulec. Czy można prosić o jakieś wskazówki i uwagi odnośnie profilaktyki w tym mechanizmie ?

Lubię kiedy gra muzyka...

Widzę że wątek rzadko odwiedzany a ja mam parcie na DAT-a ;) Wiem parę lat się spóźniłem. Mam późne dojrzewanie widać. Czy używacie w DAT LP ? Czy zauważacie wielką degradacje dźwięku ?

• 2 tygodnie później...

Victor, ja nie zauważam żadnej degradacji, może to moja wina a może mojego sprzętu (czyli też moja), ale doświadczam więcej kłopotów z poprawnym nagraniem i odtworzeniem, chyba z winy kaset.

W.

Wojtek

Victor, ja nie zauważam żadnej degradacji, może to moja wina a może mojego sprzętu (czyli też moja), ale doświadczam więcej kłopotów z poprawnym nagraniem i odtworzeniem, chyba z winy kaset.

W.

Ale mówisz o LP ?

• 5 tygodni później...
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Widzę że wątek rzadko odwiedzany a ja mam parcie na DAT-a ;) Wiem parę lat się spóźniłem. Mam późne dojrzewanie widać. Czy używacie w DAT LP ? Czy zauważacie wielką degradacje dźwięku ?

Ja nie używam chyba że chcesz nagrywać audycje z radia. W LP częstotliwość próbkowania masz 32 kHz czyli pasmo ograniczone do podziel tą liczbę na 2

Ja nie używam chyba że chcesz nagrywać audycje z radia. W LP częstotliwość próbkowania masz 32 kHz czyli pasmo ograniczone do podziel tą liczbę na 2

Nie o cyfry pytałem - to wiem doskonale ;) Ja pytałem o wrażenia z autopsji.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Nie o cyfry pytałem - to wiem doskonale ;) Ja pytałem o wrażenia z autopsji.

Z autopsji jest tak że jak nagrywa załóżmy po cyfrze (ze źródła cyfrowego) i materiał ma bardzo dobrą jakość (np. pliki hi-res 96kHz lub 192, 48 też) to na moje ucho różnica jest w zapisie pomiędzy LP a SP. LP w magnetofonach DAT było zrobione szczególnie dla radiowców do rejestracji głosu (bo taki był wstępny zamysł zrobienia profesjonalnego magnetofonu cyfrowego dla radiowców)

Jakby nie było różnicy to każdy by używał LP w 32kHz próbka i do przodu. Tak jak w analogowym zapisie. Różnice prędkości 72cm/s i 38

• 3 tygodnie później...

Sony 57ES podczas odtwarzania z taśmy słychać trzaski oprócz muzyki. Jaka może być tego przyczyna? Jako DAC wszystko jest OK.

Właśnie jestem w trakcie doprowadzania takiego samego DAT-a do porządku. Oprócz pospadanych zawleczek w mechanizmie, okazało się po naprawie mechanizmu, że jest taka sama usterka jak u Ciebie. Było to typowe w tych magnetofonach uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych w module wzmacniacza odczytu i zapisu. Po wymianie elektrolitów wszystko jest ok. Pozostał jeszcze u mnie problem regulacji toru przesuwu bo ktoś wcześniej go rozregulował. Magnetofon to co sam nagra odtwarza perfekcyjnie a nagrania z innego DAT-a (DTC-690) czasem potrafią "zaskrzypieć".

Właśnie jestem w trakcie doprowadzania takiego samego DAT-a do porządku. Oprócz pospadanych zawleczek w mechanizmie, okazało się po naprawie mechanizmu, że jest taka sama usterka jak u Ciebie. Było to typowe w tych magnetofonach uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych w module wzmacniacza odczytu i zapisu. Po wymianie elektrolitów wszystko jest ok. Pozostał jeszcze u mnie problem regulacji toru przesuwu bo ktoś wcześniej go rozregulował. Magnetofon to co sam nagra odtwarza perfekcyjnie a nagrania z innego DAT-a (DTC-690) czasem potrafią "zaskrzypieć".

Kupiłem go głownie jako DAC'a ale jeśli jest możliwość przywrócenia go do sprawności jako DAT to czemu nie. Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat naprawy tej usterki ?

To jest ten moduł do którego wpięta jest wtyczka od głowic. Masz zdjęcie samego modułu i zdjęcie z wymienionymi kondensatorami. Tu ktoś zamontował elektrolity do montażu przewlekanego i wygląda to niespecjalnie i może się nie chcieć zmieścić pod przykrywką. Zresztą wyginanie ich potem może spowodować oderwanie pada (punktu lutowniczego) od płytki i będzie bieda. Najlepiej wymienić na takie same SMD. Koszt kondensatorków 4szt 22uF/6,3V i 1szt 4,7uF/35V to groszowa sprawa. U mnie jeden był ewidentnie wylany i zapaskudził płytkę. Ale druk nie był zniszczony. Jak już wymieniasz to wymień oczywiście wszystkie. W mechanizmie występują takie plastikowe zabezpieczenia, większości ruchomych elementów. One pękają i spadają. U mnie w 57 spadło zabezpieczenie od dźwigni poruszającej lewą rolkę która naciąga i opasuje taśmę w koło bębna. Pęknięte zabezpieczenia trzeba pozakładać i zabezpieczyć np. kropeleczką kleju. Przy okazji jak mechanizm rozbierzesz to zdemontuj wszystkie kółeczka zębate w przekładni napędzającej mechanizm tych kołków opasujących. U mnie jeden - ten z wkręcaną śrubką był prawie zatarty. Ja rozebrałem jeszcze mechanizm zębatek napędzających rolki - te od przewijania i dowijania. Miały duży opór i magnetofon ciężko przewijał i przy wyjmowaniu kasety nie zdążał zwinąć taśmy do kasety. Taśma niszczona była podczas eject.

Oto zdjęcia modułu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-84495600-1476268275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

• 3 tygodnie później...
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Kopiowanie po cyfrze z magnetofonu DAT. Trochę za profesjonalnie ale chciałem aby te nagrania wcześniej zgrane z taśmy magnetofonu szpulowego perfekcyjnie były z archiwizowane i teraz digital remastering. A magnetofon Dat to poczciwy Sony 59ES ze skalibrowanym mechanizmem pod Kasety DDS przez kolegę który był serwisantem sony. Odkupiłem go 8 lat temu a był on pierwszym właścicielem i jestem wyjątkowo bardzo z niego zadowolony. Już takich 1bitowych przetworników nie robią a blisko mu brzmieniem do analogu. Pozdrawiam użytkowników dat

post-63621-0-51047800-1478020196_thumb.jpeg

post-63621-0-74356400-1478020211_thumb.jpeg

post-63621-0-52072400-1478020224_thumb.jpeg

Lomatko! Jak ja się cieszę, że z tymi urządzeniami z wątku na prawym zdjęciu powyżej nie muszę mieć więcej do czynienia ;) Za to z tym na zdjęciu powyżej po lewej codziennie mam do czynienia i sobie chwalę ;)

nagrywamy.com

Lomatko! Jak ja się cieszę, że z tymi urządzeniami z wątku na prawym zdjęciu powyżej nie muszę mieć więcej do czynienia ;) Za to z tym na zdjęciu powyżej po lewej codziennie mam do czynienia i sobie chwalę ;)

W takim razie pomyliłeś wątki ;)

Postanowiłem nagrywać kasetki DAT na streamerze. Kupiłem SONY SDT-9000 , kupiłem tez kontroler pci-scsi. Czy ktoś mi może podpowiedzieć krok po kroku co dalej . Jaki program do nagrywania taśm DAT, czy trzeba przestawić jakieś zworki w tym streamerze , czy potrzebne są sterowniki itd. Posiadam windows7 64.

DAT DATowi nie równy . Mam takie które biorą mechanicznie każdą kasetę bez problemów włącznie ze DDS4 (150m) oraz DAT72 (170m) ale mam też takie które mechanicznie nie chcą współpracować wykrywając błąd w długości (chyba na zasadzie pomiaru obrotów prędkości szpulek albo jeszcze jakoś inaczej np wspomagając się licznikiem ).

Generalnie od jakichś 15 lat jak mam DATy i nagrywam na nich na DDSach to stwierdziłem sporadyczne problemy w postaci trzasków itp na kasetach kiedyś nagranych (zdarza się to też na kasetach DAT 120-180 min ale sporadycznie) .

Od niedawna mam 2 nowe kasety DAT72 oraz Pioneera D-05 i zacząłem zabawę z nagrywaniem i odtwarzaniem na kasecie HP DAT72 o oznaczeniu C8010A . I niestety ta kaseta jest kompletnie do niczego . Nie da się jej używać bo trzeszczy non stop a w trybie 96kHz jest cisza . Na wszystkich innych moich DATach też problemy z ciągłymi trzaskami .

Zupełnie niedawno kupiłem jednak paczkę 10szt kaset DAT72 oznaczonych jako DC4-170S (170m). Na tych kasetach nie ma z nagrywaniem , odtwarzaniem absolutnie żadnych problemów (na sprzętach które akceptują taką długość) . Jednak przy zapisie 96kHz zaczynają się trzaski i zaniki , dziury sygnału . Zapisu z prędkością 2x lub 4x na tych taśmach nie mogę sprawdzić bo sprzęt przyjmuje max DDS 90m czyli jakieś 3h 5min a potem wywala błąd. Widać więc że kaseta kasecie nie równa . Generalnie do archiwizacji na długi czas "cenniejszego" materiału na taśmie dłuższej niż 90m nie zdecydowałbym się .

Jak oceniasz jakość tych kaseciaków?Miałem lata temu Philipsa i jakość była rewelacyjna.

De gustibus non est disputandum

• 2 tygodnie później...

Pytanie dla znawców tematów PC DAT AUDIO. Posiadam streamer sdt9000. Jak zaktualizować go do wersji 12,2. Przy próbie wgrania pojawia się błąd. Nie wiem czy mój jest przystosowany do audio. W załączniku przesyłam zdjęcie chipów mojego streamera, oraz błędu jaki mi wyskakuje podczas "dosowej" aktualizacji. Ogólnie streamer widoczny jest w windowsie jako stacja taśm.Podłączyłem przez kontroler adaptec AHA2930. Sterownik ADAPTEC 5.5.5.0, sterownik sony pochodzi od microsoftu : 6.1.7600 . Nie posiadam tez oprogramowania WaveDAT, czy posiada ktoś testową wersję ? Wysyłam tez liste plików do aktualizacji streamera, moze brakuje tam jakiegoś pliku.

Ukryta Zawartość

post-48434-0-74240500-1479812755_thumb.jpg

post-48434-0-81616700-1479813083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dareka4
  • 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

Przeczytałem chyba wszystkie posty w tym wątku dokładnie i teraz się zastanawiam czy nie zwariowałem na stare lata bo piszecie, że temat już dawno historyczny a ja kupiłem sobie 4 DAT : Pioneer 05, Sony 790, 60ES, i 77ES, dokupiłem kilkaset kaset z Ebay i bardzo mnie cieszy ta muza wydobywająca się z tych pudełeczek :-) i co ciekawsze, nie zamierzam się ich pozbywać, dwa już odesłałem do serwisu ażeby wszystko sprawdzili i co się da wymienili i ma mi grać do końca mnie lub pudełeczek :-). Swoją droga nie podobają mi się te drewniane boczki którymi wszyscy się jarają więc oddam gratis do 77ES za instrukcję obsługi w polskim do tego pudełeczka, może być skan :-), już deski zdemontowałem więc gotowe do drogi :-).

Pozdrawiam Panów DAT :-).

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi