Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofon cyfrowy DAT

Rekomendowane odpowiedzi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Witam Kolegów

Od niedawna bawię się DATem DTC 77ES, i podobnie mam jak Nikifor yamaszkę DVD 1800 sacd. Co do Yamahy - została odstawiona na półkę parę lat temu jak zakupiłem Pioneera pd9700 ( w którym zmieniłem dodatkowo operacyjne na wyjściach i dodany został zegar Masterclocka - mam do niego duży sentyment) . Porównując do całej reszty którą obecnie posiadam - cdp x77es, x555es, pd9700, pd8500 - Yamacha gra najbardziej sterylnie , cyfrowo ,ale zależy to w dużej mierze od samej realizacji płyt - anyway cedeki górą :)

Nie robiłem dużo doświadczeń z DATem, ale:

- po przegraniu z dobrego CD x77es ( ze studia BlueNote) na DATa i późniejszym odtworzeniu po analogu w tym samym torze audio dla mnie osobiście lepiej wypada odsłuch z cdp x77 ( co ciekawe - oba posiadają te same DAC na pokładzie , są jednak różnice w aplikacjach przetworników o czym nieraz wspominał Disco),,

- po podłączeniu coax wyjścia cyfrowego DATa z zewnętrznym DAC-iem ( zrobionym przeze mnie DIY , projekt z tego forum kolegi Waldi 06, przetwornik PCM1794, rozbudowana analogówka częściowo na kondensatorach olejowych) jest o niebo lepiej , nawet lepiej niż wyjścia analogowego w cdp x77es.

Czyli - dużo zależy od elementów toru, aplikacji użytych elementów itp.

Co do DTC 1500es - super maszyna

~http://www.thevintageknob.org/sony-DTC-1500ES.htm

pozdro

Artur

Edytowane przez artmit1
  • 3 tygodnie później...

Przekonaliście mnie :)

Kupiłem SONY DTC-57ES w stanie jak z fabryki .

Dzisiaj dojechał i czekam na kolejną paczkę z kasetami .

Ładny jest w tym kolorze . Był bez boczków i dokupiłem te od czarnej wersji - proste z przodu .

Pytanie do forumowiczów - czy można przegrywać z DATa na DATa po coaxialu lub po optycznym ? NIe ma jakiś głupich zabezpieczeń wprowadzonych przez producentów aby zapobiec nagminnemu kopiowaniu ?

Muda będziesz zadowolony z zakupu, jak masz vinyle to taśmy DAT są dobrym backupem i są łatwiejsze przy codziennym użytkowaniu.

Artur

Serial Copy Management System to rozwiązanie, które nie miało zabezpieczyć przed piractwem, ale przed zabezpieczeniem nagrania przed pogorszeniem jakości jakim było zrobienie kolejnej kopii materiału z kasety DAT na kasetę DAT lub na inny nośnik (rozwiązanie stworzone dla studiów nagrań). Jeśli nie można wykonać kopii, to na wyświetlaczu pojawi się napis "copy prohibit". Oczywiście, trzeba też brać pod uwagę, że ten system rozpoznaje, która z kolei kopia danego materiału jest na taśmie.

scms.gif

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jak będziecie próbować, to sprawdź koniecznie także warianty:

1. Z A do D

2. Z D do A

3. Z O do A

4. Z A do O

A- Analog

D - Digital

O - Optyk

Dzięki :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Coś wydaje mi się że ciężko wyjście analog podłączyć pod coax czy optical i odwrotnie . Chyba że nie zrozumiałem do końca o co Tobie chodzi we wpisie powyżej. Masz na myśli źródło ( np CD) - DAT czy DAT-DAT ?

Artur

Muda będziesz zadowolony z zakupu, jak masz vinyle to taśmy DAT są dobrym backupem i są łatwiejsze przy codziennym użytkowaniu.

Gramofon miałem a płyty zgrałem na nagrywarce CD-R AUDIO z systemem SBM ;)

Co do DATa to się jeszcze okaże ;)

Pytanie do forumowiczów - czy można przegrywać z DATa na DATa po coaxialu lub po optycznym ?

Nie da się i jest to w instrukcji .

Nie wiem jak te PRO ale w wersjach konsumenckich jest zaznaczone że się nie da .

W 57ES nie da się przykładowo nagrać płyty skopiowanej wcześniej na stacjonarnej nagrywarce AUDIO/

Natomiast można wykonywać kopie z kopii po RCA

Stronę wcześniej zadałem pytanie o FADER .

57ES ma funkcję FADER i działa ona przy nagrywaniu ze źródeł cyfrowych zarówno pogłaśniając jak i ściszając .

Czyli o to co mi chodziło .

Wciskam REC a jak chce nagrać coś co już się zaczęło nap w tunerze wciskam FADER i zaczyna się nagrywanie od max ściszenia do wartości ustalonej .

Czas FADERa można ustawić zaróano przy rozgłaśnianiu jak i ściszaniu w zakresie do 10s

W 57ES nie da się przykładowo nagrać płyty skopiowanej wcześniej na stacjonarnej nagrywarce AUDIO/

Czyli oryginał CD nagrasz a kopii ni hu....hu ?. W moim dtc77es oryginalne płyty nagrywa bez problemu, kopii CD nie próbowałem, lecę do sprzętu zaraz spróbuję....

Artur

Z kopiowanych CD nagrywa ....

pzdr

Coś wydaje mi się że ciężko wyjście analog podłączyć pod coax czy optical i odwrotnie.

Kurcze, źle napisałem. Jak masz kopie zrobioną po cyfrze, to sprawdź, czy można taki materiał znowu przegrać po cyfrze i po analogu? I to samo, jak masz materiał nagrany po analogu, to czy można go przegrać po cyfrze i po analogu.

Czyli oryginał CD nagrasz a kopii ni hu....hu ?. W moim dtc77es oryginalne płyty nagrywa bez problemu, kopii CD nie próbowałem, lecę do sprzętu zaraz spróbuję....

Artur

Z kopiowanych CD nagrywa ....

pzdr

Nie da się, bo to by było zrobienie z kopii kolejnej kopii. System SCMS zaimplementowany został także we wszelkiej maści nagrywarkach CD-R. Gdyby płyta CD była to kopia master, to mógłbyś zrobić milion kopii, ale już nie da rady zrobić z Kopii Pierwszej Generacji Kopii Drugiej Generacji.

Z oryginalnego tłoczenia zawsze mogłem zrobić kopię - czyli nagrać po cyfrze/analogu.

Panowie dziwne co mówicie . Właśnie nagrywam na DATa ohydną kopię Marcusa Millera Thunder którą woziłem w samochodzie . Nagrana lata świetlne temu na PC -cie. Hula aż miło . Zadowolony jestem. Sprawdziliście to u siebie ?

Artur

A co masz za magnetofon?

A może w DTC-77ES masz SCMS wyłaczony (raczej nie), albo bity SCMS nie są nagrane na CD-R? Ciekawe... - spróbuję postudiować w weekend, może coś znajdę. Nigdy się nie interesowałem SCMS, więc czas uzupełnić wiedzę :)

Artmit, masz może fotkę tej parki? :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Serial Copy Menagment System dotyczy wyłącznie zakazu wykonywania drugiej kopii cyfrowej z materiału nagrywanego na nagrywarce stacjonarnej (audio) lub na magnetofonie DAT. Nie wspiera kopii wykonanych na PC.One zachowują się jak płyty oryginalne. W czasach kiedy powstawał (1990) nikt nie myślał o nagrywaniu na PC.

Edytowane przez discomaniac71

Muda -to coś wnosi do dyskusji . Zostaje mi tylko sprawdzić jak funguje nagrywanie DAT-DAT po cyfrze.

Czyli jak kopie to z PC. W moim wieku i tak nie usłyszę różnicy he he

Edytowane przez artmit1
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

nagrywanie DAT-DAT po cyfrze.

Tak samo. Zakaz wykonywania drugiej kopii po cyfrze czyli kopii z kopii.

Edytowane przez discomaniac71

Kupiłeś drogiego i bardzo dobrego DATa a chcesz bawić się w kopie z PCta ?

Nagrywarki stacjonarne robią lepszej jakości kopie. Wybitny jest Pioneer PDR-05 ale zapomnij że kupisz ze sprawnym laserem.

Ja obecnie używam SONY RCD-W100 . Nie jest to PDR-05 ale i tak lepiej niż PCet.

Kupiony z myślą o zgraniu biblioteki vinyli na bardziej użyteczny nośnik, prostszy w obsłudze niż patefon oraz ,nie przeczę , z chęci zwiększenia kolekcji klocków ES. Tylko tyle. Poza tym chylę czoła tym co projektowali w tamtych latach bo teraz to co na rynku to plastik fantastik, kartongips, mp3 i silikon.

Pozdro

Artur

Hobby to czasami droga pod prad wbrew ogólnym trendom. Co nie znaczy ze nie słucham mp3 i innych wynalazków. Lubię po prostu sprzet z tamtych lat - jest wykonany o niebo lepiej niż obecnie z tej samej polki cenowej, a jeśli jeszcze dobrze gra - coz chcieć więcej ?

Artur

Mam tak samo . DAT kupiłem dla zabawy ;)

Czy Wasze DATy też tak przewijają - pływają przy przewijaniu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A nie jest to wina kasety? Nie mam doświadczenia z kasetami od streamerow ale może zbyt duza dlugosc taśmy czy sama konstrukcja mechaniczna kasety powoduje taki efekt. Pamiętam decki analogowe- tam tez różne cuda potrafiły się dziać przy roznych kasetach CC.

Artur

Edytowane przez artmit1

Mam dwie nowe kasety TDK PRO 124 i SONY PRO 50.

Jak się nagrzeje jest w miarę ok . Zakładam że to wina starego smaru który jak się nagrzeje stawia mniejszy opór.

Nie wiem czy smaru - przy przewijaniu taśma jest napędzana przez direct drive ,jedyna oś napędowa z talerzyka jest łożyskowana w samosmarnej panewce z brązu ( lub podobnego materiału) . Chyba że mechanizm jest inny - paski, kółka zębate itp. to może i smar potrzebny. W moim 77ES do przewijania służą dwa silniki DD przenoszące napęd bezpośrednio na ośki .

Artur

77ES ma 4 silniki , 57ES ma mniej . Jak znajdę czas zajmę się tematem i napisze co i jak .

Posiedziałem trochę , ponagrywałem , posłuchałem i MD idą do sprzedania .

MD jest o niebo szybsze i sprawniejsze w nagrywaniu ale w moim systemie jednak DAT to zauważalnie lepsza jakość dźwięku .

Ok, próbuję wrzucić fotę cęsci moich es-ów

Ukryta Zawartość

pzdr

Artur

Ukryta Zawartość

Muszę upolować tą 77`emkę :)

Muda, u mnie jest tak samo. Nawet 25`tka stawia opory. Przy DD problemu może nie być, ale to może być też kwestia samych kaset, ich wewnętrznego oporu/tarcia....?

• Pokaż nowe odpowiedzi