Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

A cóż by tu o brzmieniu napisać. Mam domu jeszcze Elaki 105, ale we wszystkim przegrywają z Dynaudio. Najbardziej atrakcyjny jest bas. Schodzi zaskakująco nisko, ale jast dość twardy, dynamiczny i zróżnicowany. Średnie tony przenoszą bardzo dużo szczegółów. Jest głębia, a dźwięki wychodzą daleko poza głośniki. Wysokie tony są naprawde bardzo szczegółowe, zróżnicowane, ale nie za ostre. I tak są to najlepsze kolumny, które miałem okazję słuchać, więc moge je porównać tylko do 105'tek.

Byrd zdaje się że podłączyłeś swoje 7-mki do PianoCrafta; to by świadczyło o tym że mimo zwyczajowych 86db są łatwe do napędzenia (Pianocraft nie dałby sobie rady z Audience 42!)

Tak też zrobiłem. Zawsze kiedyś można sprzęt zmienić. A na początek chcialem dobre kolumny na lata. Byl kiedyś test zestawów mini z rożnymi kolumnami. PianoCraft z Dynaudio 42 wypadl świetnie, wiec na to wygląda, że nie jest aż taki zły.

A oto co o Excite wyczytałem, w moim wolnym tłumaczeniu

"Seria Excite odbiega nieco od klasycznej szkoły Dynaudio.

W przypadku X36 otrzymujemy kolumnę ewidentnie łatwiejszą do napędzenia ze skutecznością 89 dB, która umożliwia, dla uzyskania kwintesencji brzmienia, zastosowanie mniej kosztownych niż dotychczas wzmacniaczy.

Trudno określić do jakiego konkretnie modelu Dynaudio zbliżone jest brzmienie tej serii. Spróbuję jednak porównać brzmienie Excite X36 z Contourem S 1.4. Excite okazuje się bardziej wyrazista, bardziej ochocza do grania z podanym bardziej wyraziście przełomem zakresu średnicy i góry, co większym stopniu przykuwa uwagę słuchacza i zwiększa wyrazistość np. wokali. Jakość wysokich tonów jest zbliżona, są jednak w większym stopniu otwarte. Mniejsza jest za to głębia sceny dźwiękowej.

Excite X36 będzie odebrana jako bardziej wyrazista w muzyce rock/ jazz/ pop ale w klasyce lepiej sprawdzi się Contour, dzięki lepszej spójności poszczególnych części pasma i tej trudnej do określenia sile spokoju."

Jak zawsze trzeba czytac rowniez miedzy wierszami:)

Dobry wieczór.Chciałbym zapytać z jakim wzmacniaczem Facette grają lub grały.Strasznie jestem ciekawy jaki jest bas z tak w sumie małych głośników i jeszcze obudowa zamknięta.Pozdrawiam.

witam wszystkich,

Wiem, że podobnych tematów było bez liku. No ale... takiego konkretnego pytania i odpowiedzi nie było. System yamaha S1000, pokój 18 metrow połaczony z aneksem kuchennym razem około 24 metrów na planie prostokąta. Muzyka: rock, elektronika i jazz wokalny, małe sklady instrumentalno-akustyczne.

No własnie czy do tego metrazu to lepiej 110 czy 140. Nadmieniam, że w przeciagu pół roku moge zamienic pokój na 25 metrów plus otwarty korytarz razem daje koło 35 metrów. Co do dźwięku, to chciałbym fajny bas, głównie z dobrą kontrolą, żeby się nie gubił np przy Metallice czy Black Sabbath i żeby sie nie ciągnął. Średnica ciepła soczysta góra otwarta pełna, ważne żeby nie kuła po uszach i żeby krew nie leciała.

Yamaha przy 4 ohm ma 160 watt tranformator 350Va. Wysokich wg mnie dość sporo, ale tak lubię. Średnica troche wycofana.

Będę na odsłuchach MA RX2 i RX6, Focal 807V oraz vandersteen 1c. Pytam o wrażenia i rady do Dynek bo niestety dynek w Poznaniu nie sposob posłuchać, chyba, że sa jacyś forumowicze z okolic Poznania i zaproszą do siebie na odsłuch.

A może inne propozycje. Kwota max 5500 PLN

PZDR

Mariusz

lelek01,

Mam taki sam zestaw jak Twój. Gra u mnie z MA GS60 i muszę powiedzieć, że połączenie jest kapitalne. Strasznie byłem ciekaw jak zagrałoby S1000 z Dynkami X32, ale nie miałem możliwości odsłuchu. Słyszałem X36 i one mają bardzo ładną śrenicę, bas świetnie kontrolowany, choć bardzo twardy. Za to X32 w WhatHFi wychwalali za świetne zgranie podzakresów, uniwersalność i muzykalność. Myślę, że warto ich posłuchać (musiałbyś 1000 zł dołożyć, ale Dynki to Dynki). Mogą zagrać bardzo fajnie, choć - z uwagi na charakter S1000 - trzeba zwrócić uwagę na poziom wysokich.

"Tynk pożera dźwięk" 747

wrobldob, 22 Lis 2009, 03:25

>Czy jest tu moze ktos, kto sparowal Audience 40 z Creekiem 4330?

>Jak sie udaje tekie polaczenie?

>

>Pozdrawiam,

>D.W.

Bardzo fajnie. Aż się wierzyć nie chce, że ten zielony naleśnik potrafi tak zagrać z dynaudio. Do mniejszych pomieszczeń, bardzo udane zestawienie

@Lelek

Ciężko stwierdzić czy 1000 potrafi zapanować nad basem 140 w 18m2. Trzeba by spróbować. W trochę mniejszym pokoju (15m2) ja nie dałem sobie rady z basem. Zostałem przy 52SE. Choć próbowałem i z gryphonem i krellem

Słuchałeś tych fokali o których pisałem Ci na PW? Nie moge uwierzyć ze po porównaniu kupiłbyś nowe MA Rx6 :) Co do dynaudio to max Focus 110...140 nie ma szans a Exite to półka niżej z dźwiekiem :/

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

A CO SPRZEDAJESZ TE FOCALE, ŻE TAK ZACHWALASZ? ;-)

Tak naprawde to po pierwsze wolałbym po prostu monitory a po drugie w focalach boję sie trochę, że wysokich będzie za dużo.

• 2 tygodnie później...

Co są warte nowe wyroby Dynaudio z serii DM?Mam tu na myśli model DM 2/6 ceny są bardzo zachęcające ,głośnik niskośredniotonowy wygląda na nowy z serii Exite , wysokotonowy też.Ktoś już słuchał?Wygląda to jakby nowa seria DM zastępowała starą Audience.

• 2 tygodnie później...

A ja skoromnie powiem Dynaudio Sapphire. Kilka tygodni temu słuchałem w Nautiliusie z Accuphase DP-700 (bardzo zacne źródło), 2410 i A-45. Nie rozumiem tego napinania się na topowe klocki podczas AS skoro w ten sposób można zagrać prawdziwą muzę. Słuchałem tego nie na samplerach ale na zwykłych płytach. Zestaw nie "kaleczył" muzyki, nawet stary King Crimson grał bardzo muzykalnie. Problemem jest oczywiście tylko cena. I jeszcze jedna ważna uwaga te kolumny mają wszystkie zalety starych Audio Physic a to duża sztuka.

Witam. Zaryzykowałem i kupiłem focus 140 do lampy ( manley ) przyjdą w środe. U nas na forum odradzano mi to połączenie ale na internecie znalazłem trochę informacji o udanych połączeniach lampy plus dynaudio ale zawsze warunek jeden do focusów 140 - duże pomieszczenie.Cyyba kiedyś u Pacuły sprawdziły się z Primaluną. Ja mam 27 metrów a będę za jakiś czas słuchał w 35 metrach. Zastanawiałem się nad 52se ale chyba by były za małe. Stingray jest dośc dynamiczny przy cichym słuchaniu więc moze nie wyjdzie z tego połączenia kluch. Pozdrawiam.

Filmik juz byl ale skoro ten chinol daje rade to i Manley sobie poradzi.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mnie sie wydaje ze z tymi "spawarkami" do dynaudio to taki mit. Swego czasu kilka lat temu miałem wzmacniacz lampowy se diy 2*8 wat i grał bardziej dynamiczniej z trudnymi esa continuum niz później zakupiony audio analogue puccini se dual mono. Kilka dni temu rozmawiałem ze znajomym w salonie audio i mówił ze słuchał dynek napędzanych jakimś malutkim węgierskim wzmacniaczem 40 wat i grało to świetnie. Posłuchamy zobaczymy....

Waty watami, wydajność prądowa wydajnością...

To że Dynki grają, nie znaczy że są dobrze napędzone. Węgierski i malutki to Heed Obelisk. Ma ponoć podobny "styl" pracy prądu jak Naimy. I taki Nait3 oddając jakieś 30W przy 8 ohm napędzał w dość sporym pomieszczeniu dipole Esy Revolution No.9 - a tam siedzi 9 przetworników nisko-średnich.

Zamiatał nimi aż miło... Z Dynkami serii Audience, Contour też sobie radzi bez problemów.

Ale. Konkretna końcówka mocy, lub mocna integra dołoży do tego kontrolę i pełne wybrzmienia, oraz impuls.

Dla przykładu z drugiej strony Audience 42 grały kilka dni z Classikiem Linna. Grały...tylko tyle. Czuć było że Linn nie daje rady. Trzeba było mocniej go odkręcać niż zwykle, a i tak nie osiągało się właśnie impulsów. Po powrocie na Kefa IQ3 już wszystko wracało do normy.

Uważam więc że WATY są potrzebne przy Dynaudio.

ja swojego czasu napedzalem Focusy 140 dwoma chinskimi lapami i niestety... oba nie dały rady. Z tranzystorem w klasie A bylo lepiej ale jednak focusy wprost prosily o "końska" dawke wacików.

wrobldob, 22 Lis 2009, 03:25

>Czy jest tu moze ktos, kto sparowal Audience 40 z Creekiem 4330?

>Jak sie udaje tekie polaczenie?

>

>Pozdrawiam,

>D.W

Połączenie Creeka 4330® + cd 43(mkII) + Dynaudio 42 (myślę, że 40-tki nie zmienią znacząco ogólnego charakteru brzmienia) + jakieś 12 metrów z możliwością odsunięcia od ścian i solidne standy, to połączenie, które może zawstydzić niektóre "około hi-endowe" systemy.

Dość długo takie miałem i wspominam go z największym chyba sentymentem ze wszystkich dotychczasowych kombinacji (a było ich wiele:)).

Co ciekawe podłączenie końcówki z serii 43(mkII) (więc teoretycznie lepszej i mocniejszej od integry) nie wniosło znaczącej poprawy - wręcz powiedziałbym o "downgradzie" w niektórych aspektach (dźwięk się ocieplił, ale ucierpiała naturalność, przestrzeń, mikrodynamika i ogólnie spadła u mnie chęć do słuchania muzyki z takiego zestawienia).

Podsumowując - 4330 + Audience 42,(40) to pewniak.

Odnosząc się do innego wpisu dotyczącego góry w Focalach - tioxid w wyższych modelach to poezja.

Jakościowo wg mnie porównywalny z Esotarem, w charakterze odmienny - po prostu kwestia gustu.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.