Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

kali77, 5 Lut 2010, 10:52

>słuchalem red dawn.Mi nie odpowiadają.Lubię spokojną górę pasma.Nordost mi tego raczej nie da.A te

>kabelki o które pytam do najtańszych też nie należą.

Kali, to może wypróbuj Tara Labs? Od Air3 w górę

Przepraszam za wtrącanie się w nie swoje sprawy (bo aktualnie nie mam Dynaudio) :), ale jak ktoś zaczyna rozpisywać się o "wypasionych" kablach, to zobaczcie co w środku siedzi.

Gdyby tak solidna firma nie przykładała się do większości ważnych szczegółów, to pewnie inne brzmienie by z tego wynikało - mało powtarzalne.

A w środku Dynaudio są ZWYCZAJNE kable, w większości modeli łączone do głośników przez wtyczki, nie przez "luty".

Więc czy dokładanie często równowartości w postaci "drogich kabli" dalej, ma sens?

A nie lepiej kupić np Confidence?

Zamiast Nordostów.

Pozdrawiam Dynaudiofanów :) (sam nim dalej jestem)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

JarlBjorn - serdecznie pozdrawiam!

Zawsze wierny firmie.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

JarlBjorn, 9 Lut 2010, 20:23

>Ktoś pytał o monitory serii DM, w lutowym "Audio Video" ma być test tych kolumn.

Tylko na forum jest setki postów, że "gazetowe testy" można sobie o kant du...y rozbić.

Wiadomo ze test gazetowy powinien być jedynie rodzajem wskazówki czy podpowiedzi bo własnych uszu nic nie zastąpi, niemniej z tego co pamietam w Audio Video przeklaman nt. brzmienia kolumn Dynaudio sobie nie przypominam. Raczej rzetelnie te odsluchy i relacje z nich robią.

Również pozdrawiam wszystkich fanów firmy!

Witam.

Posiadam Confidence C1 i uwazam ze sa to monitory wrazliwe na okablowanie, bez wzgledu na to, jakie

kabelki polaczeniowe sa w srodku. Przerobilem cale serie kabli glosnikowych i chyba najlepiej jest

z Nordostem. Dzwiek bardzo otwarty, przejrzysty z duza iloscia detali. Jednoczesnie musze stwierdzic,

ze bas i vocal brzmia lepiej z Transparentem Reference. Dzwiek z nimi jest potezniejszy, o mocno zarysowanych konturach, a vocal jest bardzo naturalny, aczkolwiek caly system gra ciemniej. Sa to moje

wlasne obserwacje i porownania.

Pozdrawiam, Mariusz.

Parker's Mood

Confidence C1 znakomite kolumny.Osobiście nie znam.Znajomy słuchał je w Warszawie.Stwierdził tylko jedno:brak ograniczenia co do max.elektroniki.Czym lepsza elektronika tym lepiej i tak można do końca.

Jeżeli kogoś stać na Confidence, Marki Levinsony i inne Baty:), to potrafię zrozumieć też zabawę w drogie kable.

Ale jeżeli ktoś stara się "poprawiać" (bez urazy) "budżetówkę" drogimi drutami - to przepraszam gdzie tu sens?

Zamiast dokładać worek talarów do drutów, nie lepiej sprzedać tańsze kolumny, dołożyć pieniądze przeznaczone na kable, ewentualnie jeszcze trochę dozbierać i kupić po porostu głośniki z wyższej półki?

Nie chcę być złośliwy - piszę poniekąd na podstawie własnych doświadczeń.

JarlBjorn - Van Den Hule owszem, ale przecież z punktu widzenia "kablistów", to i tak "entry level" a i jak sam napisałeś dopiero w środkowych modelach:)

W zwiazku z nieustajacym popytem firma ma ponoc wznowic wkrotce produkcje supermonitora Special 25, w jednej wylacznie wersji kolorystycznej. Cena wzrasta tylko o 15%:)

Temat Dynaudio a kable może być w sumie ciekawy.

Osobiście do kabli nie przywiązuję szczególnego znaczenia. Ale parę dni temu przypomniałem sobie o kupionych jeszcze do JMLabów Cardasach Crosslink 1S bi-wire, przkręciłem je na single-wire i wpiąłem zamiast dotychczas używanych Sonic 200. Niby te Cardasy to żaden tam hajend, wstepniak raczej w ofercie firmy, niemniej różnica była wyraźna, bas nabrał dyscypliny i zwartości, góra otworzyła się, tak jakby z głośników ktoś zdjął cienką zasłonę. Zastanawiam się jaki byłby efekt zastosowania kabli z wyższej półki.

JarlBjorn - ale w Twoim przypadku to jednak trochę inna sytuacja - u Ciebie "druty" to jedynie wycinek wartości ogólnej kolumn i elektroniki.

Mnie chodziło o przypadki, gdzie ludzie mając dajmy na to przykładowo głośniki za 2000 zł, tyle samo (albo prawie tyle samo) ładują w żonglerkę kablami.

Przecież gdyby zsumować jedno i drugie i podłączyć zwykłą beztlenową miedzią, to postęp będzie niewspółmiernie większy. (?)

Moim celem bylo tylko i wylacznie zwrocenie uwagi na roznice w brzmieniu monitorow Dynaudio zachodzacych po zmianie kabli glosnikowych i wytypowanie w miare optymalnego polaczenia. Uwazam, ze

jedno z lepszych polaczen to wlasnie Nordost i nie koniecznie z najwyzszej lub wyzszej polki.

Przerabialem rozne konfiguracje, min. Denon i Contour 3.0 z Red Down, Yamaha Piano Craft i Audience

52SE z tanimi Flatline Gold i za kazdym razem bylo lepiej niz z kablami od innego producenta.

Przynajmiej tak mi sie wydaje. W systemach audio zawsze jest cos za cos. Jak vocal dobry, to saksofon

nie brzmi, jak instrumenty dete ok. to bas nie taki i tak w kolko. Zabawa w audio to tez niestety

kompromis i nie ma jakiegos zlotego srodka, ktory spowoduje, ze wszystko zabrzmi bardzo dobrze.

Zreszta zasada ta dotyczy kazdego tematu, w ktory sie zaglebiamy i zaczynamy studiowac. Mimo wszystko

prosze sprobowac Dynaudio z Nordostem i samemu wyciagnac wnioski. To chyba bylo by na tyle.

Pozdrawiam, Mariusz.

Parker's Mood

MarkN, z ciekawości zapytam na jakim metrażu grasz C1?

Co do Nordostów – nigdy nie miałem przyjemności niestety. Być może warto się zapoznać. Mimo stereoptypu że to kable "ostre" (siła stereotypu...).

I 35 m2 sa w stanie "obrobic"? To doprawdy niespodziewany wynik jak na monitor z 17cm midwooferem. Nb. akustyczna role drewna doceniam od momentu gdy swego czasu sluchalem zestawu audio, wcale nie najdrozszego ale zlozonego w przemyslany sposob, w jazz cafe na poludniu Polski w lokalu wykonanym calkowicie z drewna.

Witam ponownie Klub Dynaudio.

Na wstepie chcialbym sprostowac zagadnienie 17cm mid/woofer w C1, bas lub niskie czestotliwosci,

SUB 500 i to wszystko w pomieszczeniu 35 metrow kwadratowych. W rzeczywistosci uzywam dwoch SUB 500,

ustawionych ok. 30cm za C1, po ich wewnetrznych stronach. Odleglosc miedzy monitorami to 2.5 metra.

Czestotliwosc odciecia w SUB 500 to 60Hz, moc; sam nie wiem, w kazdym razie zeby uslyszec wydostajacy

sie dzwiek to ucho musze zblizyc do tego 12 calowego glosnika. Nie zalezy mi na niskich czestotliwosciach tylko na "odwzorowaniu" kontrabasu i jego barwie. Podlaczenie subwooferow i ich

ustawienie spotegowalo glownie przestrzen, a nie jak by sie wydawalo niskie i najnizsze czestotliwosci

C1, nawet bez dopalaczy potrafi zejsc bardzo nisko i pomieszczenie 35 metrow dla tych monitorow to naprawde absolutnie nic. Moje poprzednie studio to 20 metrow kwadratowych, silnie wytlumione ustrojami

firmy "Auralex"(http://www.auralex.com/sound_absorption_sonosuede/sonosuede.asp) i porownujac dzwiek

w poprzednim pomieszczeniu i obecnym, stwierdzam z cala stanowczoscia, ze C1 uwielbiaja przestrzen

oraz zywa akustyke. Na dodatek, zeby bylo smiesznie, moj drugi zestaw glosnikowy, podlogowe B&W N802,

w tym wlasnie malym, silnie wytlumionym pomieszczeniu odtwarzaly muzyke wybornie. W obecnym; nie za

bardzo. Jeszcze raz chcialbym podkreslic, ze C1 odtwarzaja muzyke jak "pelnometrazowe" kolumny i prosze sie nie sugerowac 17cm wooferem. Ktos kto zna te monitory, wie co mam na mysli. Podejrzewam,

ze nawet 40 lub 50 metrowe pomieszczenie nie bedzie problemem dla tych doskonalych monitorow.

Oczywiscie, nie sa pozbawione wad, zreszta jak cala reprodukcja dzwieku w systemach "domowych" i nie

tylko. W C1 drazni mnie odtworzenie duzych skladow symfonicznych i praktycznie tego typu klasyki nie

slucham na tych glosnikach. Zainteresowanych C1, odsylam do recenzji i testu w "Stereophile" http://stereophile.com/standloudspeakers/1107dyn/, gdzie rowniez sa przedstawione pomiary, co mnie

tym bardziej przekonuje do tych wspanialych monitorow domowego uzytku. Warto jeszcze dodac, ze C1,

niestety, musza wspolpracowac z bardzo wydajnym wzmacniaczem. Impedancja 4 ohm jak i skutecznosc 86dB mowia same za siebie. To na razie tyle i do uslyszenia, a raczej do napisania.

Pozdrawiam wszystkich, Mariusz.

Parker's Mood

MarkN,

skoro masz dwa suby i kombinację pre + power to warto spróbować brzmienia C1 po odcięciu basu na 120Hz. Monitory odciążone od basu zagrałyby jeszcze lepiej...

O sposobie pisał misiomor w swoim temacie - monitory na seas L18.

Schodząc na ziemię, pojawiły się na alledrogo:

http://allegro.pl/item920584161_dynaudio_excite_x16.html

Jako gość klubu i osoba która od pewnego czasu szykuje się na zakup nowych głośników, m.in. firmy Dynaudio mam małe pytanie: czy ktoś z Was przesiadał się z paradigma na dynaudio?

Obecnie posiadam wzmocnienie Rotela i szukam do niego czegoś spokojniejszego.

dziękuję z góry za jakieś porady.

I drugie konkretnie do kolegi @mamz

Około rok temu zakupiłeś kolumny Dynaudio X16.

bardzo je zachwalałeś i byleś nimi oczarowany.

Jednak bardzo szybko chciałeś je sprzedać.

Co było tego powodem? Czyżby jednak nie były lepsze od serii audience?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja mam Rotele i chciałem zrobić odwrotnie, czyli przesiąść się z Dynaudio na Paradigma, ale nie da rady, nie ta półka, Dyny są co najmniej o klasę lepsze :] Też zrobiłem rachunek sumienia i jednak płyt z ładnymi, kobiecymi wokalami mam więcej niż łojenia :] Zresztą okazuje się że poza górą (aluminiowy tweeter) w łojeniu Dyny dorównują, a często i przewyższają (średnica) Paradigma.

I love the sound of crashing guitars

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.