Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się dziś zetknąłem z F140 dla przypomnienia cena powyżej 6 kPLN

Oto wnioski zacznę od tyłu a więc oceny brzmienieniowej: DOSTATECZNA

Stosunek Cena jakość : Mierna

Co się stało ? Głośniki Dynaudio za ponad 6 klocków i kicha ? niestety na to wygląda .... Na początki zaczęło się nieźle scena w prostych utworach gdzie występowały pojedyncze skrajnie rozmieszczenie instrumenty nie była zła wokale też wydawały się dobre ... Jednak już zauważyłem problemy z przenoszeniem niskich częstotliwości bas dość płytki słabo kontrolowany. Kolejne utwory i bardziej skomplikowane sceny i coraz gorzej owszem precyzja dźwięku nie była zła ale lokalizacja instrumentów juz co najmniej słaba ... a głośniczki okazały się trochę krzykliwe.

Gdzie tu błąd ? Przecież przetworniki są topowe a F220 grają bardzo dobrze ? Myslę że błędem jest zwrotnica .. popatrzmy na ciut mniejsze F110 tam przy mniejszym głośniku NS - tonowym i takiej samej kopułce mamy częstotliwość podziału 1600 Hz tu 2400 przy większym przetworniku NS ? Rozumiem celem Dynaudio było umożliwienie przenoszenia przez głośnik większych mocy ? To dlaczego przy F220 ta częstotliwość jest mniejsza ?

Zagadka ?

F140 może były by dobre głośniki jak by podział nie przekraczał powiedzmy 1900 Hz może mniej (nie wiem też czym się w poszczególnych modelach zwrotnice różnią mogą gdzieś być jeszcze jakieś niepotrzebne wtrącenia ...

Z czym to grało i w jakim pomieszczeniu?

NAD 355, Akusik za bóg wie ile Arcam 350, CD AYON NAD ... różne ( zawsze to samo ) ... wszystko w BDB wygłuszonym pomieszczeniu

Więc nie ma co szukać w sprzęcie i pomieszczeniu dziury w całym kiszkowate głośniki.

Ale udało mi się też posłuchać starych ale jarych Audience 80

Na początku się trochę obawiałem dźwięku z nich .... (choc swego czasu nie kosztowały mało w 2000r około 8 kPLN)

Jednak tak się nie stało dzwięk spójny homogeniczny, precyzyjny scena BDB lokalizacja również, całość w pasmie dość neutralna (powiedział bym Dynaudiowa mnie pasuje)

Bas może nie powalający ale tak zestrojony że jak najbardziej kontrolowany.

Konstrukcyjnie ktoś dobrze dobrał zestrojenie basów, podobnie częstotliwości podziału sredniotonowy wysokotonowy (tu odpowiednio 2.1 kHz)

Wykonanie bez przesady paczka solidna ...

Jak to sa wybitne głośniki to pewne starsze dynki (a nie napisze jakie) za wielokronie mniejsze pieniądze to mozna by powiedzieć ze są referencyjne i powinny kosztować 2 x tyle co te F140 )

Radzę sobie posłuchać choćby F220 (II są ciut ciut lepsze)

Niebo a ziemia i z w/w sprzętem sobie doskonale radziły (i są teoretycznie gorszym obciążeniem od F140) ja tez czytałem ze to dobre głośniki ale teraz juz tak nie sądzę nie kieruję sie reklamowymi opisami ( co ciekawe taką opinie ze te głośniki są złe wyraziły 3 osoby) więc poniekąd nie jest to do końca moja subiektywna ocena.

Bo to jest tak jak ktoś nie słuchał innych dynków (lub innych głośników) i posłucha F140 to i może mu sie wydawać ze są dobre (w dodatku przeczyta sobie recenzję częściowo wiadomo sponsorowaną)

Ja troszkę dynków juz odsłuchiwałem (i nie tylko) więc.

Dla mnie głośnik musi być neutralny precyzyjny i prezentować to co zbierze mikrofon z maksymalną wiernością

co przez to rozumiesz ?

Co trzeba wzm za 30 kPLN CD za 10 kPLN ? do głośnika za 6500 ? (to co słuchalismy wzm CD przetwornik okablowanie to było ponad 100 kPLN ? ) chyba syknie ?

w tym kąciku dynki zawsze każde będą grały bardzo dobrze :)

więc trzeba poprawkę na to wziąć ;)

mnie osobiście ani na audioshow może to nie najlepszy przykład ale se 25 nie powaliły na kolana ,słuchałem różnych tańszych modeli i ani x12 nie zaskoczyły mnie niczym ,, 110 już lepiej , starsze 50 też lepiej bardziej mięsiście , 2/7 też bez szału ale ciekawiej niż x12 wolnostojące audience z ybą nawet ok zagrały, kilkukrotnie słuchałem różnych dynek i jak kiedyś chciałem też mieć swoją parę to jednak odsłuchy odciągnęły mnie od tego pomysłu to są wymagające głośniki pod względem amplifikacji dużo prądu , pomieszczenia odsłuchowego i ustawienia ,, co nie oznacza że są to złe głośniki ale nie tak rewelacyjne jak można odnieść wrażenie czytając zakręconych pozytywnie ludzi na ich punkcie :)

Focal + Naim

Dla mnie głośnik musi być neutralny precyzyjny i prezentować to co zbierze mikrofon z maksymalną wiernością

No to 140 takie nie są :) To specyficzne głośniki i potrzebują sporo miejsca. Do 15m2 się nie nadają. U mnie z gryphonem się nie udało. Zostałem przy 52SE

Edytowane przez smykus_likas

No to też jeśli komuś brzmienie Dynaudio nie pasuje, to są też inne marki na rynku.

Poza tym, nie ma sensu histeryzować. Focus 140 to głośnik, który jest na rynku już kilka ładnych lat i zdążył zebrać zarówno sporo pozytywnych recenzji użytkowników, jak też i opinię głośnika dość trudnego w aplikacji - pisał o tym otwarcie choćby "Hi-Fi Choice Pl". Wobec tego gwarancji sukcesu w indywidualnym przypadku nie ma żadnej.

A kto napisał że wszystkie Dynki sa złe ja ? Nie !

Proponuje czytać całość wpisów.

Głosnik trudny w aplikacji wg mnie to zle zrobiony głośnik. Ma jakieś histeryczne wymagania ... ?

No to też jeśli komuś brzmienie Dynaudio nie pasuje, to są też inne marki na rynku.

Poza tym, nie ma sensu histeryzować. Focus 140 to głośnik, który jest na rynku już kilka ładnych lat i zdążył zebrać zarówno sporo pozytywnych recenzji użytkowników, jak też i opinię głośnika dość trudnego w aplikacji - pisał o tym otwarcie choćby "Hi-Fi Choice Pl". Wobec tego gwarancji sukcesu w indywidualnym przypadku nie ma żadnej.

fajnie to zabrzmiało że zebrał sporo pozytywnych opinii ale też opinię głośnika trudnego w aplikacji ;) czyli jak ktoś źle się o nim ma wyrażać to trzeba to zrobić w stylu "trudny w aplikacji"? heheheheh i znowu "nie ma źle grających" dynek :) są złe aplikacje , złe kable zła akustyka wszystko tylko nie głośnik ;),, maj got to są jakieś niepokonane głośniki czy jak? :)

jak są dobre głośniki to są dobre jak słabe to trzeba to otwarcie powiedzieć i tyle a tu kogo się nie zapytasz wszystko jest ekstra :) zakręceni jesteście na maksa :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Głośnik trudny w aplikacji znaczy dokładnie to, co znaczy - głośnik trudny w aplikacji.

Trzeba było w czasie jeszcze gdy marka Dynaudio była dystrybuowana przez Hi-Fi Sound & Studio jechać do Nieporętu i tam w odpowiednim pomieszczeniu i z klasową elektroniką przekonać się co potrafi Focus 140.

Zestawianie tego głośnika z budżetową elektroniką tudzież wtłaczanie go do niewielkich pomieszczeń jest nieporozumieniem.

U mnie grają Special 25( pierwsza wersja) z Accu E - 308 i jak komuś daleko do Krakowa a ma blisko do północnej Wlkp. to niech da znać na priv.

Połączenie to jest jeszcze z czasów gdy nie miały jednego dystrybutora. Wiadomo ,że 550 jest innym wzmacniaczem niż serie

200 300 i 400 ale jakoś mi się nie chce wierzyć aby nie dały rady S25.

Małe pytanko....porównał ktoś bezpośrednio S25 Z SF electa amator?

Gość intenser

(Konto usunięte)

ale jakoś mi się nie chce wierzyć aby nie dały rady S25.

Małe pytanko....porównał ktoś bezpośrednio S25 Z SF electa amator?

s25 pod 550-tką zapi.... aż miło (zresztą łaski nie robią skoro mają 88db niekłamanej skuteczności)

nie sądze by wyssały ze wzmaka wiecej jak kilkanascie W w najbardziej prądożernych fragmentach

generalnie b. udane zestawienie

ale

EA I są ciut bardziej wyrafinowane i urokliwe

S25 dzięki większej średnicy woofera lepiej nagłośnią duże pomieszczenie i będą ciut swobodniejsze

ale magii jakby mniej

w tym kąciku dynki zawsze każde będą grały bardzo dobrze :)

więc trzeba poprawkę na to wziąć ;)

mnie osobiście ani na audioshow może to nie najlepszy przykład ale se 25 nie powaliły na kolana ,słuchałem różnych tańszych modeli i ani x12 nie zaskoczyły mnie niczym ,, 110 już lepiej , starsze 50 też lepiej bardziej mięsiście , 2/7 też bez szału ale ciekawiej niż x12 wolnostojące audience z ybą nawet ok zagrały, kilkukrotnie słuchałem różnych dynek i jak kiedyś chciałem też mieć swoją parę to jednak odsłuchy odciągnęły mnie od tego pomysłu to są wymagające głośniki pod względem amplifikacji dużo prądu , pomieszczenia odsłuchowego i ustawienia ,, co nie oznacza że są to złe głośniki ale nie tak rewelacyjne jak można odnieść wrażenie czytając zakręconych pozytywnie ludzi na ich punkcie :)

Na audioshow powiadasz?Na audioshow nic nie powala!Trzeba słuchać w pomieszczeniach do tego przystosowanych,najlepiej w swoim własnym a potem pisać o wrażeniach...dopiero.

Witam

Są dwie wersje audience 50 , która jest lepsza?W tej nowszej głośnik wysokotonowy nachodzi lekko na większy.

Ktoś z was je porównywał?Czy małe wgniecenie w kopułce wysokotonowej ma jakiś wpływ na dźwięk?Za co ona odpowiada?

Witaj Thomaz. Tak były dwie wersje 50tki. Konstruktorzy postanowili zbliżyć centra głośników żeby uzyskać bardziej punktowe źródło dźwięku. Pierwsza wersja nie miała również lekkich frezowań krawędzi.

Czy jest różnica w dźwięku-nie wiem.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam

Które kolumny zagrają z charakterem najbardziej podobnym do Dynaudio Audience, ale będą pozbawione ich największej wg mnie wady, czyli nisko schodzącej impedancji i niskiej skuteczności.Miałyby być podpięte do słabszego wzmacniacza tranzystorowego ok. 2x30W. Przydałoby się nieschodzenie poniżej 6 Ohmów i skuteczność powyżej 90dB/W/m

W grę wchodzi też podłączenie pod T-ampa np TA-2020

Używane podstawkowe lub podłogowe w cenie 1000-2000zł za parę.

Witam

Które kolumny zagrają z charakterem najbardziej podobnym do Dynaudio Audience, ale będą pozbawione ich największej wg mnie wady, czyli nisko schodzącej impedancji i niskiej skuteczności.Miałyby być podpięte do słabszego wzmacniacza tranzystorowego ok. 2x30W. Przydałoby się nieschodzenie poniżej 6 Ohmów i skuteczność powyżej 90dB/W/m

W grę wchodzi też podłączenie pod T-ampa np TA-2020

Używane podstawkowe lub podłogowe w cenie 1000-2000zł za parę.

Nieprodukowane juz Tannoy Mercury M4.

Nieprodukowane juz Tannoy Mercury M4.

Dzięki JarlBjorn. Zapomniałem napisać "oprócz Tannoy Mercury" :) Mercury znam bardzo dobrze i uważam za rewelację w swojej kategorii cenowej.Jednak myślałem o pójściu w półkę wyżej.Myślałem o czymś co kiedyś kosztowało 3-4 tyś zł a dziś w używkach można wyrwać do 2 tyś. Nie zawsze cena przekłada się na jakość, ale raczej będzie już to kicnięcie o oczko wyżej.

Panowie,czy ktos mógłby zamieścić obiektywny opis Dynaudio 25 special edition.Wszyscy pieją więc nabieram podejrzeń:)

P

Opis jest mój i tylko subiektywny. Słuchałem u dystrybutora z wysokimi modelami Accu. Porównywałem 25SE z Focus 140 i S 1.4. Oczywiście 25 SE zagrały najlepiej. Bardzo dobra przejrzystość, miły dźwięk w starym stylu Dynaudio. Mocny bas. Wszystko było na wysokim poziomie. Jeśli masz 20 tyś na wydanie to po prostu wypożycz do siebie. Na pewno warto zrobić test w swoim systemie. Jedyny minus to moim zdaniem chora cena, sprzedawca mówił że zabroniono im dawania rabatów na ten model. Maksymalnie z 500 PLN może zejść.

Witam.

Od kilku dni Focusy 110 grają u mnie w miejsce wysłużonych Castli Eden. Dźwięk zyskał bardzo. Jest zupełnie nieagresywny, poukładany i rytmiczny. Odbieram go jako ciepły. Na odsłuchach w Nautilusie było lepiej, no ale tam wzmacniaczowi Heed towarzyszył Ayon (i to nie najtańszy), a tu stary Philips podaje sygnał cyfrowy do karty DAC wstawionej do wzmacniacza. Musiałem również zmienić standy, bo na Atacamach Focusy prezentowały się niepięknie. Na firmowych "jedynkach" (swoją drogą napis na pudełku "high end stands" bardzo mnie rozbawił) prezentują się ślicznie. W dalszych (odległych) planach jest transport Heeda (lub Ayon jak zagra lepiej). Jest całkiem przyjemnie, brakuje może trochę większej rozdzielczości, no i czasami mogłoby być głośniej. Mam ochotę troszkę poeksperymentować z kablami: obecnie rolę cyfrówki pełni interkonekt Cable Talk (chyba Studio się nazywał) a głośnikowy to tejże firmy zielony bi-wiringowy kabel (żyłki po 4 mm przekroju w byle banany nie wejdą) nazwy nie pomnę. Tak z ciekawości co się "nosi" dobrze z Dynaudio, czym wy spinacie swoje kolumny.

Pozdrawiam

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Witaj

Czy Obelisk (domyślam się, że to on) jest spięty dodatkowo z zasilaczem? Próbowałem u siebie "spiknąć" Obeliska (wersja "goła") ze 140 i z 52 SE ale nie sprawdził się, nie potrafił zapanować nad basem. Podejrzewałem, że ze 110 może być już całkiem przyjemnie. Wzmak kilka dni temu trafił na listę transferową..

słuchałem jeszcze raz obeliska bez zasilacza z 110 i miałem wrażenie że troszkę brakuje mu też minimalnie kontroli na dole, średnica super ale góra dla mnie minimalnie za bezpośrednia, jest wyczuwalne podbicie góry jak dla mnie ciut za mocno w stosunku do dołu,,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

25 mają wyższą skuteczność w pomiarach wychodzi 88 vs 84 i łatwiejszą impedancje od 110 http://audio.com.pl/testy/dynaudio-special-25:1 , dodatkowo 25 nie były tak rozjaśnione na górze lepiej zrównoważone lepsza holografia sceny , bas był w 25 swobodniejszy, bezpośrednio ich nie porównywałem , 110 nie wiele do szczęścia z nim na basie zabrakło pewnie z zasilaczem zagra poprawnie, dla ciekawości podłączyłem inne monitory do obeliska i było jeszcze ciekawiej ale nie podam co z nim grało tylko na priv ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.