Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Podobnie tutaj Neumann zaleca unikać odległości od ściany 0,8 - 2m.

Myślisz, że Dynaudio nie podlegają tym samym zjawiskom co wyżej wymienione głośniki?

Oczywiście, że nie. Każdy głośnik jest inny i generalizowanie na podstawie jakiegoś artykułu nie ma sensu. Większość głośników Dynaudio (co nie znaczy, że wszystkie) grają lepiej jak mają trochę (sporo) swobody. i wcale nie chodzi o dudnienie basu. A bardziej o takie aspekty jak głębia sceny, rozmieszczenie na niej instrumentów, wybrzmienia itp.

Każdy głośnik znajdzie optimum w innym miejscu.

Edytowane przez albertini

@audiofan01 dzieki ... sprawdzilem ze te Heco Statement maja zakres 18-52k Hz ... nie wiedzialem ze istnieja kolumny ktore tak nisko schodza.

@Luk77, kolega @audiofan01 porownuje do swoich poprzednich Heco Statement.

Ktos kiedys slyszal Audience 72 i Focus 380 i moze porownac?

Heco z parametrami bajerują. W teście audio.com.pl pomiary rzeczywiste są inne, także w zakresie skuteczności. Te 18hz to przy bardzo dużym spadku, przy 30 hz wychodzi podobnie jak focusy. Sprawdziłem to przed zakupem bo zależało mi żeby na zejściu basu nie stracić zwłaszcza że oba modele mają 2x20cm woofery tylko Statementy mają większą skrzynię i przekrój bassrefleków które są trzy. Dlategoo też tego basu trochę w nich za dużo i nawet doskonały średniotonowy alnico tego nie nadrabia na czym traci rozdzielczość.

Edytowane przez audiofan01

A rozumiem zdjecie widziales i Twoim zdaniem w tym pomieszczeniu nie ma problemu z basem? Welna i eq zalatwily sprawe niskich t.??? W takim razie zostalem wprowadzony w blad przez ludzi zajmujacych sie na codzien akustyka a i co ja tam wiem. do EMiL

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Niespełna dwa tygodnie temu testowałem 25SE, no niechby ktoś je postawił blisko ściany. Metr trzeba odsunąć, a najlepiej jeszcze dalej.

Do Luk 77

Jak to mówią u mnie w pracy - zostawmy to tak jak jest...

Niektórzy słuchają Focusów 160 z zatyczkami br i jest git.... ale i bez tego w br w nieco ponad 10 metrach kwadratowych nie mają problemów z podbiciem basu bo mają akustykę wybitnie sprzyjającą ... ale jednak zatyczki z jakiegoś powodu lądują u nich w br.....

Adam, piszesz o pozostawieniu tematu tak jak jest, a sam go podsycasz coraz to nowymi postami. Ludzie podsyłają Ci żywe fakty z pomiarami a Ty z uporem maniaka dalej bijesz pianę. Zamiast tego skup się na tym co możesz poprawić w swoim pomieszczeniu i systemie aby poprawić swój komfort słuchania.

Z tego co przeczytalem to tyko Ty i Lucypher stawiacie dynie "na scianie", Ty nawet fosucy 160 a pokoik tez kliteczka no ale super piec zalatwi sprawe ... Sam wiesz, ze w naszych klitkach trzebaby bylo sporo zainwestowac, zeby dynie zagraly prawidlowo no chyba, ze Tobie wystarczy sluchanie focusow z zatkanym br.... W kazdym razie Tobie tez zycze szczesliwego zakonczenia budowania systemu. Pozdrawiam.piszac -sporo zainwestowac mialem na mysli poprawe war. akustycznych. No to tyle.

Edytowane przez Adam 38

Z tego co przeczytalem to tyko Ty i Lucypher stawiacie dynie "na scianie", Ty nawet fosucy 160 a pokoik tez kliteczka no ale super piec zalatwi sprawe ... Sam wiesz, ze w naszych klitkach trzebaby bylo sporo zainwestowac, zeby dynie zagraly prawidlowo no chyba, ze Tobie wystarczy sluchanie focusow z zatkanym br.... W kazdym razie Tobie tez zycze szczesliwego zakonczenia budowania systemu. Pozdrawiam.piszac -sporo zainwestowac mialem na mysli poprawe war. akustycznych. No to tyle.

Tak, super piec załatwi sprawę :)... Jak już pisałem jakiś czas temu kupiłem F160 na wyrost. Już niedługo będą grały w ok 25m2, zainwestuje w akustykę i postawie pewnie 50cm od ściany. Metr od ściany to sporo w pomieszczeniu w którym się normalnie żyje, sam wiesz. Ale nie ma co się spinać, żyjemy w bidnej Polsce gdzie jak ktoś ma 80-100m2 mieszkanie to już jest gość. Na zachodzie to norma, nawet dla ubogich ;)

Zgadzam sie z Toba i zazdroszcze wiekszego pomieszczenia... u mnie nie ma na to szans...

Miałem okazję porównać dziś Cyrusa 8 z Exposure 3010s2 na swoich F160. Ciekawiej, bardziej muzykalnie i z większym wykopem było na 3010 (Cyrus oczywiście z PSXR). W zasadzie to chyba byłbym skłonny go kupić na ten czas. Ale nie słuchałem jeszcze Roksana i Naima. Myślicie że będzie sporo lepiej? Spotkałem się z opiniami, że 3010 to absolutne minimum do F160, a w moim odczuciu wzmak ten wysterowywał bardzo dobrze głośniki. W zasadzie gdyby miał lepszą, bardziej otwartą i rozdzielczą górę to brał bym go od razu. Ponoć to taki Krell dla ubogich, ciekawe ile w tym prawdy ;)

Też jestem ciekaw jak wypada Exposure w porównaniu do Naima i Roksana bo jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza. Tak kak pisałem wcześniej Xeo 3 wystawiłem na sprzedaż jutro pezyjeżdża klient z zamiarem zakupu. Kupiłem Focusy 160 , w salonie porównywałem brzmienie focusów i xeo 4. Jak dla mnie focusy brzmią znacznie lepiej, szlachetniej, bas jest zróżnicowany, wysokie wręcz krystaliczne, grało to z hybrydą LAR 30mkii bodajże ale nie jestem pewien Pan w salonie zapewniał mnie że da im spokojnie radę.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Jak podłączyli Ci F160 pod lampę (120-tka to hybryda,30-taka jest lampą) to się nie dziwię, że było dużo lepiej niż Xeo. Sam chcę posłuchać jeszcze LARa zanim coś kupię. Jak z dynamiką i kontrolą w połaczeniu, którego słuchałeś?

Miałem okazję porównać dziś Cyrusa 8 z Exposure 3010s2 na swoich F160. Ciekawiej, bardziej muzykalnie i z większym wykopem było na 3010 (Cyrus oczywiście z PSXR). W zasadzie to chyba byłbym skłonny go kupić na ten czas. Ale nie słuchałem jeszcze Roksana i Naima. Myślicie że będzie sporo lepiej? Spotkałem się z opiniami, że 3010 to absolutne minimum do F160, a w moim odczuciu wzmak ten wysterowywał bardzo dobrze głośniki. W zasadzie gdyby miał lepszą, bardziej otwartą i rozdzielczą górę to brał bym go od razu. Ponoć to taki Krell dla ubogich, ciekawe ile w tym prawdy ;)

na pewno ani z Roksana ani z Naima nie dostaniesz bardziej rozdzielczej góry niż z 3010 - miałem te kolumny i miałem te wzmacniacze

Z Naima i Roksana to możesz otrzymać barwę muzykalność dynamikę ale nie dużą rozdzielczość góry

Dzięki Krzysiek, cenne info! Podłączałem na odsłuchu lampowy CD Unisona do 3010 i muszę przyznać, że chyba będę szedł w tym kierunku. Była dynamika, detal, a CD dodał barwę, przestrzeń i muzykalność.

Wszystko niby było ok grały dużo lepiej od xeo ale jak dla mnie trochę za ciepło, myślę że z dobrym tranzystorem zagra osrobinę jaśniej. Chyba lampa nie jest dla mnie.

Chciałem żeby mi podłączyli naima lub jakiegoś hegla na to Pan odpowiedział że nie posiada takiego i nawet gdyby miał to nie chce mi psuć radości z odsłuchu i stwierdził że są do niczego. Powiedział że Lar jest bardzo dobry i takiego poleca. Nie ma to jak dobra reklama, poleca się to co się może sprzedać. Nie zmienia to faktu że to bardzo dobry sprzęt i ładnie sie prezentuje ale nie każdemu pasuje i nie można tak uogólniać że tranzystor nie zagra lepiej.

Wszystko niby było ok grały dużo lepiej od xeo ale jak dla mnie trochę za ciepło, myślę że z dobrym tranzystorem zagra osrobinę jaśniej. Chyba lampa nie jest dla mnie.

Chciałem żeby mi podłączyli naima lub jakiegoś hegla na to Pan odpowiedział że nie posiada takiego i nawet gdyby miał to nie chce mi psuć radości z odsłuchu i stwierdził że są do niczego. Powiedział że Lar jest bardzo dobry i takiego poleca. Nie ma to jak dobra reklama, poleca się to co się może sprzedać. Nie zmienia to faktu że to bardzo dobry sprzęt i ładnie sie prezentuje ale nie każdemu pasuje i nie można tak uogólniać że tranzystor nie zagra lepiej.

W moim odczuciu z lampą jest zbyt mdło. Oczywiście mowa tu o EL34.

Z hybrydami Unisona, z którymi słuchałem na dłuższą metę również, choć tu poprawia się wiele aspektów bo na końcu jest tranzystor. Po odsłuchu Expo 3010 zrozumiałem mniej więcej jaki kierunek należy obrać, czego i Tobie życzę :)

Edytowane przez Whyduck

W moim odczuciu z lampą jest zbyt mdło. Oczywiście mowa tu o EL34.

Właśnie brakowało mi tego słowa :)

Whyduck nie zgadniesz po co mam teraz podłączone focusy :) nie mogłem się powstrzymać musiałem je rozpakować i wypróbować a ponieważ nie posiadam w tej chwili żadnego lepszego wzmacniacza tylko starego marantza z 1985 roku to właśnie go podłączyłem, nie wiem czy jest to bezpieczne dla kolumn oczywiście nie daję głośniej niż ma godzinę 10. Jest to marantz pm-151 i gra to muszę przyznać nieźle a kolumny nie wygrzane nówki. Tylko się nie śmiejcie :-)))

Właśnie brakowało mi tego słowa :)

Whyduck nie zgadniesz po co mam teraz podłączone focusy :) nie mogłem się powstrzymać musiałem je rozpakować i wypróbować a ponieważ nie posiadam w tej chwili żadnego lepszego wzmacniacza tylko starego marantza z 1985 roku to właśnie go podłączyłem, nie wiem czy jest to bezpieczne dla kolumn oczywiście nie daję głośniej niż ma godzinę 10. Jest to marantz pm-151 i gra to muszę przyznać nieźle a kolumny nie wygrzane nówki. Tylko się nie śmiejcie :-)))

Nówki grają przeciętnie, trzeba trochę poczekać aż dojdą do siebie. Moje mają już ok 250h i jeszcze się nie wygrzały do końca, takie mam wrażenie przynajmniej.

Nówki grają przeciętnie, trzeba trochę poczekać aż dojdą do siebie. Moje mają już ok 250h i jeszcze się nie wygrzały do końca, takie mam wrażenie przynajmniej.

Granie na tym Marantzu nie do końca jest bezpieczne? Czy spokojnie chwilowo mogę na nim słuchać ?

Granie na tym Marantzu nie do końca jest bezpieczne? Czy spokojnie chwilowo mogę na nim słuchać ?

Ciężko mi powiedzieć, gdyż nie jestem elektronikiem. Ale zapewne dużo zależy od jego stanu technicznego. Może oddaj go na jakiś przegląd. A tak na marginesie, kupowałeś kolumny z warszawskim czy krakowskim Nautilusie?

A skąd wiesz że w Nautilusie :) nie chcę robić na forum reklamy ani antyreklamy.

A tak na marginesie widzieliście na stronie Dynaudio, wycofali z produkcji kilka modeli w tym Focusy :(

A skąd wiesz że w Nautilusie :) nie chcę robić na forum reklamy ani antyreklamy.

A tak na marginesie widzieliście na stronie Dynaudio, wycofali z produkcji kilka modeli w tym Focusy :(

Domyśliłem się :) Tylko u nich mogłeś dostać super cenę na F160. A dostałeś ją właśnie dlatego, że Focusy się kończą...

Trochę szkoda, focusy to jednak bardzo dobre kolumny.

Wydaje mi się że zmiana właściciela na dobre tej firmie nie wyjdzie. Już powoli widać w jakim kierunku to zmierza.

Zamiast F160 będzie można sobie kupić teraz X18, ale to już inne granie jest. Pod pewnymi względami bardziej uniwersalne niż to oferowane przez Focusy, choć to pewnie barwowo Xeo 4. W Twoich Xeo 3 jeszcze trochę barwy było o ile się nie myle, bo były oparte na starszej wersji Excite.

Wycofali Focusy? Toż to całkiem przyzwoicie grające kolumny były, na dodatek stosunkowo niedawno wprowadzone. Zakrawa na absurd.

Jednak kilka lat minelo,z pewnoscia pojawi sie cos nowego ,miedzy Excite a Contour.Tak jak Emit ktore zastapilo DM.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.