Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Zapisuję się do klubu :) Od tygodnia wygrzewam Dyn Contour 3.4 , w towarzystwie z Accuphase.

Witamy!

Btw, fajowy system :)

Mógłbyś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź? Masz jakiś konkretny model na myśli?

Marecki chodzi o to, że w Focusach drzemie duży ponencjał. Aby wykorzystać je w dużej mierze potrzebny jest wzmacniacz z wysokiej póły. Z moich obserwacji wynika,że podłączanie wzmaków po 15-20k pln wcale nie będzie tu mezaliansem, ale tu akurat Ameryki nie odkryłem, od zawsze wiadomo, że Dynki mają taką przypadłość. Zastanów się tylko czy jest sens lokować kasę w półśrodki, skoro i tak nasz zamiar kupić coś fajnego za jakiś czas.

nigdy nie słyszałem proaca. czy są dobre?

Sa bardzo dobre.ahoj

Też miałem Dynki, i w sumie b. szanuję dokonania tej firmy, ale również polecam posłuchać ProAców, to naprawdę świetne kolumny i trochę z nimi mniej problemów;-)

Di Piecia

Pieknie to wyglada i zapewne tak samo gra! Zmotywowales mnie do zagrania w totka ... heh

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Di Piecia

Pieknie to wyglada i zapewne tak samo gra! Zmotywowales mnie do zagrania w totka ... heh

Ja już zacząłem od nowego roku. Narazie trafiłem zaledwie dwójkę ;)

Zapisuję się do klubu :) Od tygodnia wygrzewam Dyn Contour 3.4 , w towarzystwie z Accuphase.

ładnie te contury wyglądają. ale ponoć nie grają lepiej od exite x38.

ładnie te contury wyglądają. ale ponoć nie grają lepiej od exite x38

czy contury to wyzsza półka niz focus?

Marecki chodzi o to, że w Focusach drzemie duży ponencjał. Aby wykorzystać je w dużej mierze potrzebny jest wzmacniacz z wysokiej póły. Z moich obserwacji wynika,że podłączanie wzmaków po 15-20k pln wcale nie będzie tu mezaliansem, ale tu akurat Ameryki nie odkryłem, od zawsze wiadomo, że Dynki mają taką przypadłość. Zastanów się tylko czy jest sens lokować kasę w półśrodki, skoro i tak nasz zamiar kupić coś fajnego za jakiś czas.

Ja to wszystko rozumiem, ale w tej chwili nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek. W tej chwili mam tylko jeden 30 letni wzmacniacz Marantz na którym trochę się boję grać bo bardzo się grzeje i nie wiem w jakim jest w stanie pod względem podzespołów, boję się że uszkodzę kolumny i gram bardzo cicho.

Więc co to za przyjemność słuchać i myśleć czy coś za chwilę nie jeb....:)

Chciałem kupić coś w kwocie 2-3k max, nie każdego stać jest odrazu na wszystko.

Chciałem też coś na początek w miarę funkcjonalnego z wejściem usb i optycznym jeśli uda mi się taki znaleźć jeśli nie to trudno. Poprostu chcę korzystać ze sprzętu, słuchać muzyki i odkładać na lepszy wzmak.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

ładnie te contury wyglądają. ale ponoć nie grają lepiej od exite x38.

Już Focusy 160 grają ciekawiej niż x38, a co dopiero Contoury, które są w hierarchii oczko wyżej niż seria Focus.

Czy podpinał któryś z kolegów Dynki pod elektronikę Restek? Wzmacniacze wydają się być konkretnymi elektrowniami, ciekawi mbie to połączenie.

Nie miałem okazji słuchać serii Excite, natomiast mogę potwierdzić że w bezpośrednim odsłuchu vs Focus, Contoury zagrały lepiej na tej samej elektronice. Brzmienie było bardziej wyrafinowane.

Naprawdę dają radę z Accu :) Tak na szybko.... system zdecydowanie obnaża wady kiepskich realizacji :)

Aktualnie gram z plików, z podpiętym CA SM 6 w roli DAC / transport. Wstępnie zastanawiałem się nad wymianą streamera, ale może warto byłoby przetestować innego DACa w torze, a SM 6 pozostawić w roli transportu? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Aktualnie testuję dwa przewody głośnikowe: Siltech Explorer 90L vs VdH The Air 3T. Siltech ma więcej góry w takim zestawieniu.

Edytowane przez piecia30

Nie miałem okazji słuchać serii Excite, natomiast mogę potwierdzić że w bezpośrednim odsłuchu vs Focus, Contoury zagrały lepiej na tej samej elektronice. Brzmienie było bardziej wyrafinowane.

Naprawdę dają radę z Accu :) Tak na szybko.... system zdecydowanie obnaża wady kiepskich realizacji :)

Aktualnie gram z plików, z podpiętym CA SM 6 w roli DAC / transport. Wstępnie zastanawiałem się nad wymianą streamera, ale może warto byłoby przetestować innego DACa w torze, a SM 6 pozostawić w roli transportu? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Aktualnie testuję dwa przewody głośnikowe: Siltech Explorer 90L vs VdH The Air 3T. Siltech ma więcej góry w takim zestawieniu.

Mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Mając do wyboru Contoury, wybrałem jednak Focusy 380, które bardziej mi się spodobały. Klasa grania podobna ale dynamika większa w Focusach, co nievpowinno dziwić biorąc pod uwagę wielkość wooferów oraz trójdrożność. Ale to wszystko kwestia gustu. Contoury na pewno ciekawsze wizualnie.

Kiedyś dałem się namówić na ten DAC, popularny na forum. Odesłałem go na drugi/trzeci dzień. Duża rozdzielczość przez dominujący wolumen detalu, brak plastyczności, wokal techniczny, beznamiętny. Zapamiętałem go jako efekciarski. Masz może choćby podobne odczucia co do wokalu ? Bo on odstaje od reszty najbardziej.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Już Focusy 160 grają ciekawiej niż x38, a co dopiero Contoury, które są w hierarchii oczko wyżej niż seria Focus.

Czy podpinał któryś z kolegów Dynki pod elektronikę Restek? Wzmacniacze wydają się być konkretnymi elektrowniami, ciekawi mbie to połączenie.

kolego whyduck...jest taka strona "excelia, chyba czeska, która bierze pod uwage prase niemiecką i tam jest ranking głośników i nie tylko. dynaudio exite38 94pkt focus 220 II i 260 94pkt i i seria countour S3,4 92 pkt. to albo oni się nie znają albo Ty gadasz bzdety.

Mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Mając do wyboru Contoury, wybrałem jednak Focusy 380, które bardziej mi się spodobały. Klasa grania podobna ale dynamika większa w Focusach, co nievpowinno dziwić biorąc pod uwagę wielkość wooferów oraz trójdrożność. Ale to wszystko kwestia gustu. Contoury na pewno ciekawsze wizualnie.

zgadzam się z kolegą audiofan01. focusy 380 i tylko 380 są lepsze o exite x38 od innych modeli focusów o countorach nie wspomninając.

kolego whyduck...jest taka strona "excelia, chyba czeska, która bierze pod uwage prase niemiecką i tam jest ranking głośników i nie tylko. dynaudio exite38 94pkt focus 220 II i 260 94pkt i i seria countour S3,4 92 pkt. to albo oni się nie znają albo Ty gadasz bzdety.

zgadzam się z kolegą audiofan01. focusy 380 i tylko 380 są lepsze o exite x38 od innych modeli focusów o countorach nie wspomninając.

Kolego keczup..

Opinię swoją opieram o własne doświadczenia i odsłuchy poszczególnych modeli. W dodatku moje odczucia pokrywają się z bardziej doświadczonymi melomanami, niekoniecznie z tego forum. Jeśli Ty wierzysz w gwiazdki, punkty i stronniczą prasę audio to wybacz...

Rankingi wedle mojej oceny mogą zaprowadzić w ślepą uliczkę. Tak jest gdy zbyt pobieżnie się je czyta nie analizując jakie są kryteria oceny.

Rankingi wedle mojej oceny mogą zaprowadzić w ślepą uliczkę. Tak jest gdy zbyt pobieżnie się je czyta nie analizując jakie są kryteria oceny.

Oczywiście, kryteria oceny są tu kluczowe.

Ale te kryteria zawsze sa takie same.... Te gwiazdki i punkty mozna sobie w... wsadzic.

Proponowałbym więcej szacunku dla ludzi na forum. Istnieje opcja edycji i warto byłoby z niej skorzystać.....

Ale te kryteria zawsze sa takie same.... Te gwiazdki i punkty mozna sobie w... wsadzic.

A przedział cenowy choćby?

Są produkty lepsze/gorsze/wybitne w danej kwocie i ów przedział według mnie też jest jednym z kryteriów.

Również nie jestem zwolennikiem punktacji, to nie sprawiedliwe przy tak subiektywnym zajęciu jakim jest słuchanie muzyki.

Nie mniej jednak stwierdzenie, że x38 grają tak samo jak S3.4 jest mocno ryzykowne. Mam nadzieję, że kolega który wygrzewa S3.4 z Accu, nie weźmie tych opinii do serca i nie wymieni swoich głośników na x38 :)

Edytowane przez Whyduck

Najfajniej czyta sie krajowe recenzje gdzie przykladowo testowany jest wzmacniacz X i tenze wzmacniacz zawsze najlepiej wg naszych recenzentow zagra z pozostalym "asortymentem audio" dystrybutora od ktorego przybyl na testy akurat ten w/w wzmacniacz X. Taaaaa... Ale o czym my tu gadamy, to przeciez oczywista oczywistosc...

Najfajniej czyta sie krajowe recenzje gdzie przykladowo testowany jest wzmacniacz X i tenze wzmacniacz zawsze najlepiej wg naszych recenzentow zagra z pozostalym "asortymentem audio" dystrybutora od ktorego przybyl na testy akurat ten w/w wzmacniacz X. Taaaaa... Ale o czym my tu gadamy, to przeciez oczywista oczywistosc...

Masz racje - to czesty przypadek-tzw wciskanie kitu.A niektorzy sia na to lapia.

Kiedyś dałem się namówić na ten DAC, popularny na forum. Odesłałem go na drugi/trzeci dzień. Duża rozdzielczość przez dominujący wolumen detalu, brak plastyczności, wokal techniczny, beznamiętny. Zapamiętałem go jako efekciarski. Masz może choćby podobne odczucia co do wokalu ? Bo on odstaje od reszty najbardziej.

Trudno mi się odpowiedzieć rzetelnie na twoje pytanie, musiałbym porównać CA z innymi źródłami by ocenić jego "performance". Całość toru wpływa na brzmienie :) Zdaję sobie sprawę ,że CA najprawdopodobniej nie jest równorzędnym partnerem aktualnego zestawu, ale tragedii nie ma :)

Nie zauważyłem przypadłości o której piszesz w kontekście wokali.

W jakim towarzystwie testowałeś CA SM6 ?

Nie mniej jednak stwierdzenie, że x38 grają tak samo jak S3.4 jest mocno ryzykowne. Mam nadzieję, że kolega który wygrzewa S3.4 z Accu, nie weźmie tych opinii do serca i nie wymieni swoich głośników na x38 :)

Hehe... raczej nie :) Graja uroczo i cieszą widokiem w wersji LE.

Jestem ciekawy różnic w stosunku do podstawowej S3.4 , miał ktokolwiek sposobność porównania obu modeli ?

Trudno mi się odpowiedzieć rzetelnie na twoje pytanie, musiałbym porównać CA z innymi źródłami by ocenić jego "performance". Całość toru wpływa na brzmienie :) Zdaję sobie sprawę ,że CA najprawdopodobniej nie jest równorzędnym partnerem aktualnego zestawu, ale tragedii nie ma :)

Nie zauważyłem przypadłości o której piszesz w kontekście wokali.

W jakim towarzystwie testowałeś CA SM6 ?

Hehe... raczej nie :) Graja uroczo i cieszą widokiem w wersji LE.

Jestem ciekawy różnic w stosunku do podstawowej S3.4 , miał ktokolwiek sposobność porównania obu modeli ?

Gdzieś na forum było pisane o porównaniu LE do zwykłych. Ja słuchałem również tylko LE, ale z opinii które wyczytałem różnica jest spora na korzyść LE.

E-470

Czy to była inspiracja do zakupu tego zestawu:

http://hifiphilosophy.com/recenzja-acciphase-e-470/

Czy próbowałeś z którymś A-klasowym Accu np. E-600 lub starszym?

Czy to była inspiracja do zakupu tego zestawu:

http://hifiphilosophy.com/recenzja-acciphase-e-470/

Recenzje czytam z dystansem :) Pierwotnym zamierzeniem było porównanie lampy z mocnym tranem.

Ze względów funkcjonalnych z lampy aktualnie zrezygnowałem. Accuphase grające lekko ocieplonym dźwiękiem pokazało że to może być dobry trop... Przede wszystkim jest muzykalnie, czyli to czego mi brakowało w poprzednim zestawie, dosyć niefortunnym tj. Arcam + MA, abstrahując oczywiście od klasy porównywanych zestawień.

Dynki testowałem z E-460 / E-470 vs Octave V70. Z Octave było cieplej, ale tak jak napisałem, ze względów funkcjonalnych musiałem lampę wykluczyć i skoncentrować się na tranzystorze.

Jakiś czas temu zestawiałem Audiovector RS3 Signature + Hegel 360. Góry było dużo więcej.

Ja próbowałem, E-550 z Contourami, przy czym mam monitory, i takie zestawienie po prostu nie gra.

Ja próbowałem, E-550 z Contourami, przy czym mam monitory, i takie zestawienie po prostu nie gra.

Pytałem bo chciałbym mieć kiedyś Accuphase ale właśnie A - klasowego i właśnie moje obawy czy taki pociągnąłby Focusy 380 i z tego co piszesz to wychodzi na to, że raczej nie.

Przymierzam się w końcu do wymiany podstawek i prosiłbym o sugestie. Myślałem o firmowych Stand 4, ale może jest coś ciekawszego. Zapomniałbym ... kolumny to Focus 160, zależy mi na kolorze srebrnym lub szarym.

Edytowane przez remal

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.