Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, dopisuje sie do klubu, pod postacią emit 50, ktore aktualnie testuje gdyż szukam zamiennika na moje ushery s520, na odsluchach ta kolumna zaraz obok revival sprint 4, zrobila na mnie duze wrazenie, ale no wlasnie ale, emit 50 do juz kawal kolumny, i zastanawiam sie czy nie szukac emit 30, jak mniejszy model bedzie brzmial wzgledem emit 50???? Niestety w salonie nie bylo 30,l-tek do porowania.

Gra to a atoll in100se

IMG_20240108_160838.jpg

2 minuty temu, bujalone napisał:

zastanawiam sie czy nie szukac emit 30,

To najniższa półka ... nie lepiej poszukać używanych Evoke ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Piopio napisał:

To najniższa półka ... nie lepiej poszukać używanych Evoke ?

Ja mam Evoke 50 – ale wg mnie różnica w stosunku do Emitów 50 jest dość mała. Sygnatura jest bardzo podoba. Jedynie jakość wykonania samych głośników – tutaj na pewno sporo. Ale czy to warte ceny – to na pewno już indywidualna sprawa.

Natomiast generalnie nie wiem czy polecam zarówno Evoke 30 jak i Emit 30. Tam jest bardzo duży spadek dźwięku w pionie. Siedząc – wszystko spoko, jak się wstanie – pusto. Nie znam się i nie wiem czy to można zmienić – ale ja sam z tego powodu zrezygnowałem z 30-tek. Miałem Evoke 30 w domu, testowane na Marantz 40n i Yamaha R-N2000A, także Denon 900NHE.

W dniu 27.11.2023 o 17:11, Cameyo napisał:

Mam do sprzedania młode Dyńki Contour 20 w pięknym białym dębie - pierwszy właściciel.

https://www.olx.pl/d/oferta/dynaudio-contour-20-CID99-IDXAwgA.html

Do sprzedania w lepszej cenie 🙂

Dynaudio brzmia pieknie pierwszy raz na nowym mieszkaniu uslyszalem pelna muzyke, kazde pasmo bylo super aczkolwiek Ushery brzmia rowniez bardzo neutralnie moze nawet jasniej, nie ma dolu to pewne, ale nie jestem przekonany czy roznica w cenie rekompensuje przeskok, miedzy malutkimi kolumnami a duzymi. No i cirkawe czy te 20tki zagraja basem jak wieksze podlogowki pewnie nie hmmm

8 minut temu, bujalone napisał:

Ushery brzmia rowniez bardzo neutralnie moze nawet jasniej

Ja bym powiedział, że neutralnie. A Dynki mają obciętą górę. Przynajmniej te niższe serie. Contour 20 to już inna liga. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dynaudio brzmia pieknie pierwszy raz na nowym mieszkaniu uslyszalem pelna muzyke, kazde pasmo bylo super aczkolwiek Ushery brzmia rowniez bardzo neutralnie moze nawet jasniej, nie ma dolu to pewne, ale nie jestem przekonany czy roznica w cenie rekompensuje przeskok, miedzy malutkimi kolumnami a duzymi. No i cirkawe czy te 20tki zagraja basem jak wieksze podlogowki pewnie nie hmmm
Można się zdziwić jak dużym basem zagrają Contour 20

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

28 minut temu, Piopio napisał:

Ja bym powiedział, że neutralnie. A Dynki mają obciętą górę. Przynajmniej te niższe serie. Contour 20 to już inna liga. 

Contour mają mało góry. Przynajmniej 30 miały, a nie pamiętam, żeby była duża różnica pomiędzy 20 i 30 w tym zakresie.

25 minut temu, Cameyo napisał:

Można się zdziwić jak dużym basem zagrają Contour 20 emoji6.png

Zgadza się. Jest soczyście 🙂

Edytowane przez baran

Contour mają mało góry. Przynajmniej 30 miały, a nie pamiętam, żeby była duża różnica pomiędzy 20 i 30 w tym zakresie.

Ja bym powiedział, że jest mało ostrości, ale szczegółowości kopułce Esotar 2 nie można odmówić.

15 minut temu, Cameyo napisał:

Ja bym powiedział, że jest mało ostrości, ale szczegółowości kopułce Esotar 2 nie można odmówić.

Zgadzam się z tym twierdzeniem 😉 

Miałem S25, mam C1, basu nie brakuje, a S25 grają takim dołem jak nie jedne dużo podłogówki, oj zdziwiłbysię ktoś kto ocenia po wyglądzie 

2 godziny temu, Cameyo napisał:

Co do szczegółowości nie mam wątpliwości - jedne z lepszych w swojej cenie. Nie lubię może brzmienia Esotar2, ale jeśli chodzi o zniekształcenia to w zasadzie bardzo dobry głośnik. Mam rówież wrażenie, że implementacja jest lepsza niż np. W Special 25. Myślę, że ta sztywna obudowa drga mniej i przez to mamy niższe zniekształcenia przy wysokich natężeniach. Ale nie mierzyłem,  może to być placebo.

Przy contour uważałbym na zakres średniotonowy. Zwłaszcza 200-300Hz. Mnie to w ucho bolało, ale skapnąłem się dopiero po kilku miesiącach,  że tam jest coś co mi się nie podoba. Wcześniej po prostu niektóre kawałki mi grały 'dziwnie' (wcześniej miałem Akkus A3, gdzie nie było tego konkretnego zjawiska).

Ja tez nie odczuwam żeby contour 30 miały mało wysokich. Jest idelanie, one potrafią zagrać naprawdę soczyście. Mialem kolumny które grały bardziej gora i mi to do końca nie podchodzilo. W c30 wydają mi się w sam raz. Chyba że już głuchy się robię😄

Ew może nie zagrały reszta systemu?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

To nie jest żadna tajemnica. Wystarczy je sobie zmierzyć. In-room response było wyraźnie opadające. Jak zobaczymy recenzję w Audio - widać to samo. Jeśli chodzi o 'odczucia' - kwestia indywidualna. Dla mnie ta charakterystyka brzmi bardzo ciemno i potwierdza się to w pomiarach. Wzmacniacz nie będzie tutaj miał znaczenia,  chyba, że jest kiepski i szaleje mu ch-ka. Ale takiego Wzmacniacza z wahaniami +/- 4dB tom jeszcze nie widział 🙂

Zresztą, ta ciemność, to był jeden z powodów, dla których je wybrałem. Nie lubię współczesnych sprzętów, bo w większości brzmią bardzo jasno (np. Olympica I mi brzmiała okropnie jasno, zresztą, to samo z podłogówkami olympica nova). Tak jak mówię - kwestia preferencji. 

Ja w wykresy i tabelki średnio patrzę, to tylko suche dane, ma mi się podobać "na ucho"  😄 

Miałem kiedyś franco serblin accordo, tragedia, sama gora, totalnie nie moja bajka...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

W dniu 9.01.2024 o 01:10, Songs for Pilots napisał:

Miałem Evoke 30 w domu, testowane na Marantz 40n i Yamaha R-N2000A,

czy mógłby się kolega pochwalić jak się zgrywały te dwa wzmacniacze, a szczególnie ten pierwszy z dynaudio, na yt jakiś niemiecki salon chwalił to połączenie z marantzem n ...

W dniu 9.01.2024 o 14:31, Piopio napisał:

A Dynki mają obciętą górę. Przynajmniej te niższe serie. 

nie powiedziałbym że odciętą, bardziej mi pasuje określenie łagodnie wycieniowaną.... wyciętą górę to ma np tellurium blue tam słychać że pewnego pasma po prostu nie ma, i to tak się rzuca dość mocno w uszy moim zdaniem, w przypadku dynek np evoke to jest dość naturalne brzmienie górnych partii, oczywiście zupełne przeciwienstow biw 

W dniu 8.01.2024 o 20:36, bujalone napisał:

emit 50 do juz kawal kolumny, i zastanawiam sie czy nie szukac emit 30, jak mniejszy model bedzie brzmial wzgledem emit 50???? Niestety w salonie nie bylo 30,l-tek do porowania.

hm nie jestem pewny ale tam chyba są inne kształty pudła i inne rozmiary między emit a evoke, to chyba nieco zmienia ich strojenie i brzmienie..... na oko jakies 2 lata temu słyszałem evoke 20 w 30m2 w nautilusie i jak dla mnie bas się jakoś szczególnie nie gubił., po godzinie odsłuchu i 10 minutowym porównaniu do excite  zdecydowałem że biorę i nie żałuję do teraz, minus jest taki że u mnie  jest 15 m2 i muszą stać w zaokrągleniu <metr od ścian... osobiście wolałbym mniejsze evok 30 niż duże emit 50...no chyba że metraż masz jakiś strasznie duuuży i opanowaną akustykę....

Edytowane przez Svawo

Dzień dobry, chciałbym dołączyć do szacownego klubu 🙂
Myślę o rozpoczęciu swojej przygody z Dynkami od starszej serii Focus 260 lub 340 - może ktoś rozważa sprzedaż?

Pozdrawiam :)

Dzień dobry,

jestem nowy na forum ale nie nowy w świecie audio, zaczynałem od magnatów quantum 553 dalej eltax liberty 5+, magnat quantum 605 i w końcu Dynaudio, w których urzekła mnie ta słodkość, którą czytając nie rozumiałem o co chodzi, dopiero odsłuch wytłumaczył mi za co ludzie kochają Dynie.

Już dawno miałem się zapisać do klubu ale byłem tak zadowolony ze swojej konfiguracji, że nie szukałem zmian i nie czytałem żadnej prasy testów itp.

Od 3,5 roku posiadam model DM 7/2. Wcześniej grały u mnie z Rotel RA 06 i RCD 06. Już wtedy dźwięk był dla mnie czymś niesamowitym, ale jak czytałem, że Dyńki lubią prąd to przesiadłem sie na Rotel RA 1570 i RCD 1520. Wtedy DMy pokazały dopiero co potrafią, stały się bardziej przestrzenne i dużo bardziej kontrolowany bez dudnienia bas.

Przyszedł czas na zmiany. Czy warto przesiadać się z DM 2/7 na Focus 160? Będzie słyszalna różnica? Focusów nie słyszałem, ale po przeczytaniu recenzji, dużo miłych słów o nich jest wyrażane. Jeśli warto to jestem zainteresowany F160 jakby ktos miał z forumowiczów, kolor najlepiej orzech albo czarne.

Pokój 18m, muzyka którą słucham to Dead Can Dance, Massive Attack, The Dumplings, Enigma, The Chemical Brothers, Rebeka, czasem raggae i elektronika, muzyka relaksacyjna. Generalnie w odsłuchu lubie przetrzeń, stereofonie, "znikające kolumny"

Pozdrawiam

Krzysztof

Według mnie dobry kierunek. Kiedyś przesiadłem się z DM 3/7 na F260 i był bardzo wyraźny progres. Podobna tonacja ale więcej szczegółów i szersza scena. Ja zasilałem je Octave V70SE.

Panowie proszę o pomoc 

Pokój 21,5m2

Kolumny mogą stać w odległości ok 40cm od tylnej ściany 

Grać będą z Proton D1200 lub AA1150

Muzyka- głównie Depeche Mode i podobne 

Cena ok 8000

Czy Contour S3.4  a może Focus 360?

A może coś innego 

Z góry dziękuję za pomoc 
Pozdrawiam

Rafał

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.