Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dzisiaj kupiłem REL T5, jak się nie sprawdzi to zwrócę, tak szczerze mówiąc to jest to bardziej moja zachcianka i chęć sprawdzenia suba, niż to że mam jakieś niedowartościowanie basu czy systemu. Spokojnie mogę żyć i bez lepszego basu.

12 godzin temu, feluś napisał:

Szanowni koledzy czy ktoś z Was porównywał jakie są różnice miedzy Dynaudio C1 Signature i  C1 Platinium ? 

ktoś coś...?

Kolega ma znajomych w Nautilus Kraków, tam słuchali wszystkich 3 wersji, mówią że 1 jest najlepsza a Signature najsłabasza.

Ja przesiadłem się z S25 na C1 z 2010r i moim zdaniem jest przepaść na kożyść C1, inny znajomy przesiadł się z S25 na C1 Platinum i wrócił do S25, dla mnie powrotu nie ma na 100% 

A ja mam pytanie, mam evok 20 ze wzmacniaczem który ma 1 parę wyjsc głośnikowych mianowicie caspian 2 ... bas jest nieco ciemny pogrubiony czasem mi go jakby brakuje czasem trochę zamiula.. nie ma tragedii jest całkiem ok... przy jazzie jest super...jaki sub nowy byście polecilli żeby podpiąć pod wyjścia głośnikowe żeby trochę przyspieszyć i dodać Kicka ... myślę że problemy wynikają z akustyki trochę i trochę z samego zestawienia ale tego już finansowo nie przeskoczę liczę że sub da mi tego czego potrzebuje , nie słucham głośno pomieszczenie małe więc pewnie nie musi być duży i mocny tylko chciałbym Kicka i trochę szybkosci i  troszkę takiej naturalności.. mimo wszystko te wofery w dynkach nie są aż takie szybkie i jędrne..  podpowiecie cos ? Ps nie chce kupować używki niewiadomego pochodzenia

Ps fajnie jak by ten sub miał rozsądna jakość basu czyli nie najtańszy ale też nie najdrozszy to nie jest klasa confidence ani nawet contury 

Tylko sub da Ci właśnie efekt pogrubienia basu. Najrozsądniejszy chyba Rel, T5/i/x. Ja z subem nie doszedłem nigdy ładu nawet mimo pomiarów REW

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, Svawo napisał:

A ja mam pytanie, mam evok 20 ze wzmacniaczem który ma 1 parę wyjsc głośnikowych mianowicie caspian 2 ... bas jest nieco ciemny pogrubiony czasem mi go jakby brakuje czasem trochę zamiula.. nie ma tragedii jest całkiem ok... przy jazzie jest super...jaki sub nowy byście polecilli żeby podpiąć pod wyjścia głośnikowe żeby trochę przyspieszyć i dodać Kicka ... myślę że problemy wynikają z akustyki trochę i trochę z samego zestawienia ale tego już finansowo nie przeskoczę liczę że sub da mi tego czego potrzebuje , nie słucham głośno pomieszczenie małe więc pewnie nie musi być duży i mocny tylko chciałbym Kicka i trochę szybkosci i  troszkę takiej naturalności.. mimo wszystko te wofery w dynkach nie są aż takie szybkie i jędrne..  podpowiecie cos ? Ps nie chce kupować używki niewiadomego pochodzenia

Ps fajnie jak by ten sub miał rozsądna jakość basu czyli nie najtańszy ale też nie najdrozszy to nie jest klasa confidence ani nawet contury 

Weź na próbę MiniDsp z Dirac. Można się zdziwić 😉

Godzinę temu, baran napisał:

Weź na próbę MiniDsp z Dirac. Można się zdziwić 😉

Miałem, początkowo myślałem że jest całkiem okej... ale potem przeprowadziłem 10000 edycji koretky basu i do niczego konkretnego nie doszedłem.. on obcina górki ale nie podbija dołków... poza tym jakość jego przetworników przy tym moim sprzęcie psuje ogólne brzmienie, barwe, rozdzielczość, gładkosc i nie jest zadnym rozwiązaniem... pytanie odsnosnie suba pozostaje aktualne..

22 minuty temu, Svawo napisał:

Miałem, początkowo myślałem że jest całkiem okej... ale potem przeprowadziłem 10000 edycji koretky basu i do niczego konkretnego nie doszedłem.. on obcina górki ale nie podbija dołków... poza tym jakość jego przetworników przy tym moim sprzęcie psuje ogólne brzmienie, barwe, rozdzielczość, gładkosc i nie jest zadnym rozwiązaniem... pytanie odsnosnie suba pozostaje aktualne..

Pojedynczym głosnikiem nigdy nie podbijesz dołków. Musisz miec min. 2 (suby). A do tego dobre DSP jak Dirac Live Bass czy Dirac Art. Nie wydaje mi sie zeby miniDSP obsługiwało te algorytmy.

2 godziny temu, Svawo napisał:

Którą wersję miniDsp miałeś, że przetworniki Ci psuły dźwięk? Do dołków się przyzwyczajaj, bo bez multisubów i korekcji cyfrowej są bardzo małe szanse, że to ominiesz...

Pojedynczym głosnikiem nigdy nie podbijesz dołków. Musisz miec min. 2 (suby). A do tego dobre DSP jak Dirac Live Bass czy Dirac Art. Nie wydaje mi sie zeby miniDSP obsługiwało te algorytmy.

Te algorytmy to tez nic innego jak manipulacja amplitudy i czasu w funkcji czestotliwosci

Tak. Koncepcja jest prosta, ale jest to super skuteczne. MiniDSP pozwoli niezależnie sterować fazą i opóźnieniami subów. To pomaga. W sumie i tak nie trzeba więcej niż 3 filtrów na sub w większości przypadków, ale High Pass może być czasami pomocny.

9 godzin temu, baran napisał:

Którą wersję miniDsp miałeś, że przetworniki Ci psuły dźwięk? Do dołków się przyzwyczajaj, bo bez multisubów i korekcji cyfrowej są bardzo małe szanse, że to ominiesz...

To było chyba to...z 5 lat temu się tym bawiłem, i zabawa trwała ze 2 lata zanim zrezygnowałem

https://blackdotaudio.eu/minidsp-ddrc-24-usb-dac-digital-signal-processor--z-dirac-live-(korekcja-pomieszczenia),237,10782.html?srsltid=AfmBOoooHk0bu7oBkC8oOLPP-1qFu3DjQWgfFmILh8hJ9mQOnYhioyZ8

A czy to nie jest tak że jak się ustawi sub w miejscu w pomieszczeniu gdzie nie ma dużej podatności na mody czyli daleko od ścian i rogów pomieszczenia to dźwięk nie powinien się tak wzbudzać? Poza tym teoretycznie niskie tony nie rozchodzą się kierunkowo...u znajomego kiedyś sluchalem suba -tylko przez chwilę- który stał zupełnie gdzie indziej niż kolumny i wrażenia były raczej pozytywne.. ale może nie zdążyłem wychwycić negatywnych stron tego rozwiązania

Edytowane przez Svawo

Z tego co ja kojarzę,  aktualna taktyka jest taka, żeby właśnie pobudzać jak najwięcej modów subami i potem optymalizować.(są różne szkoły, ja się akurat podpisuję pod tą) Jeżeli jest możliwość przesuwania suba niemal dowolnie, to dobre efekty można uzyskać. Zgadzam się. Ja niestety mam tylko jedno miejsce, gdzie mam pozwolenie na suba. Bo przesunięcie 30cm w jedną, czy drugą nic nie zmienia. Trzeba się bardziej postarać, a ja nie mam jak 😛

Co do czasu potrzebnego na to... tutaj się zgodzę i moim zdaniem to jest źródło złej sławy subów. Jak startuje się od zera, to dojście do wprawy wymaga wielu, wielu godzin eksperymentów. Potem dużo nauki i czytania, żeby dojść do wniosku, że kupiło się nie ten sprzęt. Potem wymienia się sprzęt, efektów dalej nie ma i dowiadujesz się, że mieszkanie do niczego się nie nadaje 😄

No i na koniec człowiek wchodzi w etap akceptacji, że dobrze nie będzie nigdy i dopiero wtedy zaczyna się robić postępy bo wysiłki są ukierunkowane nie na idealną ch-kę, a na zaadresowanie priorytetowych problemów uniemożliwiających słuchanie, a po tak długim czasie już powinno się mieć jako-takie wyczucie co to oznacza dobry bas (większość z nas słucha przebasowionego dźwięku).

Co do podlinkowanego MiniDsp, ja osobiście nie wierzę, że to DAC spowodował negatywne wrażenie. On jest pomierzony i może nie jest to SOTA, ale good enough. Myślę, że to equalizacja spowodowała wrażenie. Przyciągnięcie basu do neutralnego poziomu rzadko ludziom podoba się od strzała.

Edytowane przez baran

U mnie eksperymenty z subami zawsze kończyły się porażką. Albo ładny wykres i nieprzyjemny dźwięk (przeciwfaza) albo podbicie głównego moda i obcięcie niższego basu jak grał w fazie z kolumnami. Timingu takiego jak bez suba nigdy nie uzyskałem. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Moja przygoda z subem trwała bardzo krótko bo jeden dzień, w skrócie, sztuczny bas, nie pasujący do reszty, poczułem ulgę słuchając bez dopalacza REL. 

Tak jak mówiłem, trzeba spróbować żeby się przekonać, więcej do tego eksperymentu nie wrócę.

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

U mnie eksperymenty z subami zawsze kończyły się porażką. Albo ładny wykres i nieprzyjemny dźwięk (przeciwfaza) albo podbicie głównego moda i obcięcie niższego basu jak grał w fazie z kolumnami. Timingu takiego jak bez suba nigdy nie uzyskałem. 

Podbicie modów mnie nie dziwi, bo przecież sub to po prostu kolejna droga w kolumnie. Jest tak samo podatny na pokój jak kolumny. Z przeciwfazą... to jest straszna lipa. Też mam taką sytuację w pokoju, że w miejscu odsłuchowym bas w okolicy 70-80Hz wydaje się być w przeciwfazie. Lewe ucho wyrażnie ma ciśnienie a prawe podciśnienie (albo odwrotnie, takich szczegółów nie umiem rozpoznać). Efekt jest wąskopasmowy i w większości nie przeszkadza. Ch-ka na pomiarze śliczna. Zarówno dla lewego jak i prawego ucha, ale słuchać się nie da... Ja u siebie rozwiązałem to tak, że kolumny ucięte na 75Hz, suby na 85Hz i prawy Sub przesunięty w fazie o 30 stopni w stosunku do kolumn i lewego suba. Po takim zabiegu duża ulga. To jest jeden z powodów, dla których ciężko mi słuchać samych kolumny bo bas na 80Hz jest w przeciwfazie. 😄

8 godzin temu, RCD napisał:

Moja przygoda z subem trwała bardzo krótko bo jeden dzień, w skrócie, sztuczny bas, nie pasujący do reszty, poczułem ulgę słuchając bez dopalacza REL. 

Tak jak mówiłem, trzeba spróbować żeby się przekonać, więcej do tego eksperymentu nie wrócę.

Przykro słyszeć, ale nie jest to coś, czego bym się nie spodziewał. Rel w zasadzie nie ma żadnych regulacji, nie gra basem a w zasadzie midbasem. Zakładam też, że nie robiłeś szczegółowych pomiarów i strojenia (zakładam, bo w ciągu jednego dnia ciężko wszystko ogarnąć).

Mogę dopytać, jak ustawiłeś suba w pokoju w stosunku do kolumn? 

Powiedzmy że odkryłem coś w moim sprzęcie ogólnie słucham jazzu z tidala na dsd dzwiek jest miły zaokrąglony i uspokojony i po prostu przyjemny ale niestety rock  jest zamulony i bez wyrazu... dlatego włyancznam dsd i uruchamiam filtr pcm sharp w dacu i robi się szybko i agresywnie znajomi nie usypiaja bas się utwardza choć nie ma może Kicka to i tak jest dobrze, poza tym to skomplikowane kick jest w naimie przy odpowiednich kolumnach i pomieszczeniu ale na to mnie nie stać.. zawsze powtarzam że audio to kwestia kompromisów nie da się mieć wszystkiego..sub jest spoko przy muzyce elektronicznej ale trzeba dobrze ustawić ... może kiedyś spróbuję. Tymczasem nawet źródło potrafi zrobić wiele rzeczy...no i ta najtrudniejsza kwestia akustyka której nigdy nie ogarnie wielu z nas ...ja konsultowałem temat z afachowcami bas wymaga dużych posiwecen powierzchni mieszkalnej  a w bloku to niestety trzeba żyć... zamiast pułapek na pół metra przesunięcie kolumn metr od ściany uwaz za lepsze rozwiązanie ale to kwesiatia molziwosci

Audio jest skomplikowane i trzeba mieć lata doświadczeń ....10cio lecia że by wiedzieć co się chce uzyskać..I umieć to zrobić prostym sposobem... ale myślę że jest nadzieja

Edytowane przez Svawo

U mnie grały Dynaudio Special 25 z Octave V70SE. Świetna synergia. C1 i V110 to wyższa liga musi być dobrze, a raczej wyśmienicie. Jeśli ktoś ma właśnie takie zestawienie to ustawiam się w kolejce do odsłuchu.

C1 grały u mnie z Karan KAI 180mk2, Cary 300.2D, Circle A200, Sugden A21a, ostatecznie skończyło się na BAT VK300X SE

Powiem tak im więcej watów tym lepiej, z Sugdenem C1 nie grały wcale, z Circle kontrola basu słabiutko, BAT to złoty środek.

• 1 miesiąc później...

Witam 

Myślę nad zakupem Dynaudio Contour 20i  pod mój Haiku Sol2 pomieszczenie to 15m2 . Czy ładnie to zagra z moim Haiku . Czy warto kupić z ekspozycji sklepowej taniej czy pokusić się o nowy ?

46 minut temu, velchinaski napisał:

Witam 

Myślę nad zakupem Dynaudio Contour 20i  pod mój Haiku Sol2 pomieszczenie to 15m2 . Czy ładnie to zagra z moim Haiku . Czy warto kupić z ekspozycji sklepowej taniej czy pokusić się o nowy ?

A nie lepiej Confidence C1 

Godzinę temu, velchinaski napisał:

Nie moj budzet 

Używki chodzą po 11K.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie chcę używanych głośników ten model stary wygląda okropnie a czy używany będzie grać lepiej od nowych C20i ? I jeszcze trzeba by po kraju jeździć  to nie dla mnie 

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.