Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

modyfikacje to nie jest temat popularny na forum. osobiście nie zmienialbym głośników, koszty są duze a efekt niepewny. skoncentruj sie na wymianie dziadostwa w zwrotnicach.

modyfikacje to nie jest temat popularny na forum. osobiście nie zmienialbym głośników, koszty są duze a efekt niepewny. skoncentruj sie na wymianie dziadostwa w zwrotnicach.

Właśnie,gdyby ktoś podpowiedział,które to dziadostwo w pierwszej kolejności.

identyczny poziom zmiany dzwieku jak czar kabli- zgroza

Rozumiem, że sprawdzałeś ? Wystarczy wziąć do rączki miesięcznik audio (testy kolumn) i zerknąć jak duży wpływ na charakterystykę przetwarzania średnich i wysokich tonów ma ustawienie kolumn (zarówno w pionie jak i poziomie). Czyżby pomiary kłamały? Zgrozą jest Twój post (bez obrazy).

W teście poniżej (charakterystyka przetwarzania) widać jaki piękny dołek w średnicy powstaje przy ustawieniu kolumn 7 stopni w dół:

http://audio.com.pl/testy/dynaudio-dm3-7:1

EMil nie wyjdzie na to samo..kto jak kto ale Ty powinieneś wiedzieć ;)

Edytowane przez peter250

Peter,

W audio robią pomiar na wysokości tweetera a w przypadku dużych kolumn na wysokości 100cm (trudno siedzieć wyżej - chyba, że na stołku barowym;))

7stopni oznacza jakbyś usiadł na podłodze, w teście wyszło dm2/7 wyszło w ten sposób ze względu na 2woofery filtrowane w ten sam sposób , Twoje kolumny 2.5way w pomiarach wyszłyby zupełnie inaczej (bardziej prawidłowo).

Wpływ wypoziomowania lub zabawy ze zróżnicowaniem wysokości kolców (w dwóch wariantach) zależą od odległości kolumny od słuchacza (wysokości odsłuchu). Np. siedząc na niskiej kanapie blisko kolumn można kolumny trochę pochylić do przodu, kwestia preferencji.

masakra jacy ludzie sa naiwni- prywatnie takie osoby wole unikac

w UFO pewnie tez wierzysz

Każdy z nas wierzy w to co chce. W tym przypadku wierzę swoim uszom, różnica jest wyraźnie słyszalna. Natomiast nie rozumiem po co piszesz takie bezsensowne posty nic nie wnoszące do tematu.. Wkleiłem jeden z wielu wykresów który pokazuje wpływ ustawienia na charakterystykę przetwarzania i potwierdza on moje spostrzeżenia.

Zgadzam się EMiL z tym co napisałeś. Jednak wydaje mi się że efekt przy pochylonych kolumnach będzie lekko odmienny od tego gdybyśmy obniżyli prostopadle całą kolumnę na wszystkich czterech nóżkach/kolcach. Pomijając te dywagacje u mnie różnica jest wyraźnie słyszalna (jednak podkreślam, że wcześniej pochylenie było o dziwo dość mocne).

Koledzy, słuchał ktoś może Focus 110A. Chodzą mi po głowie jednak zastanawiam się czy warto kupować kolumny aktywne. Z jednej strony niby odpada problem z prawidłowym wysterowaniem, a z drugiej zastanawiam się nad jakością wzmacniacza w nich siedzących (klasa D). 110-tek słuchałem w salonie i było całkiem całkiem. Warto bulić 5 tyś za A ?

panowie i panie... electrocompaniet PI-2 czy plinius920, co proponujecie do x-36, ktory z ww. wzmakow, roznica w cenie spora bo 3.5tys. z gory dzieki za podpowiedz

Koledzy, słuchał ktoś może Focus 110A. Chodzą mi po głowie jednak zastanawiam się czy warto kupować kolumny aktywne. Z jednej strony niby odpada problem z prawidłowym wysterowaniem, a z drugiej zastanawiam się nad jakością wzmacniacza w nich siedzących (klasa D). 110-tek słuchałem w salonie i było całkiem całkiem. Warto bulić 5 tyś za A ?

w 110A siedzi wzmak klasa AB

ja osobiście mam aktywne xeo5 wzmak D i grają bardzo dobrze.

http://www.soundandvisionmag.com/article/review-dynaudio-xeo-5-wireless-speakers

przetestuj też xeo3.

panowie i panie... electrocompaniet PI-2 czy plinius920, co proponujecie do x-36, ktory z ww. wzmakow, roznica w cenie spora bo 3.5tys. z gory dzieki za podpowiedz

przetestował bym też roksana caspiana m2

lub dzielonego naima

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

jak to nie interesuje ? zapisałem się na newslettera

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam,

Wyczytałem tu na audiostereo kiedyś że można dostać kopułkę do tweetera D260 Esotec od np. Audiience 52SE. Wie ktoś czy jest gdzieś jeszcze taka możliwość ? Chodzi o sama kopułkę czyli ten jedwabny, nasączony lepką substancją element, nie cały głośnik.

I love the sound of crashing guitars

Nawet w madisound już nie mają replacement kitów, pozostaje tylko dystrybutor.

Święta prawda. Dynaudio do roku 2008 roku sprzedawało głośników i reperaturki do Stanów Madisound ale nigdy do Europy ,nawet do największego swojego odbiorcy Intertechnika niemieckiego któremu zaprzestano dostarczać głośniki już w roku 1999. Koszt reperaturki w Stanach to było ok.60 dolarów za D260 i ok. 50 dolarów za D28/2.

Jeżeli nie jest mocno zdeformowana sugeruję na niej grać ,niewielkie odkształcenia można samemu naprawić rozkręcając głośnik i ostrożnie prostując odkształcenia aluminiowego karkasu. W serwisach w tym i naszym krajowym wyglada to tak iż stary głośnik należy zwrócić (dystrybutor Eter Audio -Nautilus Kraków) i zamówią w fabryce taki głośnik ,często fabryka nie ma na stanie takich konkretnych typów wg. oznaczenia na samym głośniku np. D260 ITEM NO ..... ale są w stanie wyprodukować każdy głośnik sprzed lat ,nawet bardzo stare modele.

Koszt niestety nie mały .

A reperaturka wyglądała tak jak poniżej ,wystarczyło ją założyć na dwa prowadniki .Praca na kilka minut .

post-15230-0-21144900-1367698023_thumb.jpg

Witam mam prośbę o podpowiedż,albo sugestie ,sprawdzone zestawy .Sprawa wygląda następująco potrzebuje kabel głośnikowy do S25 żeby był rozdzielczy ale nie kosztem barwy, z dobrym wypełnieniem ,dynamiczny obecnie posiadam Kimber 8TC połączony z Tarą labs the one.Co myślicie o kablach Albedo

Witam,

Wyczytałem tu na audiostereo kiedyś że można dostać kopułkę do tweetera D260 Esotec od np. Audiience 52SE. Wie ktoś czy jest gdzieś jeszcze taka możliwość ? Chodzi o sama kopułkę czyli ten jedwabny, nasączony lepką substancją element, nie cały głośnik.

Jest jeden sposób aby ożywić poczciwą kopułkę D28 i to bez żadnych kosztów. Wystarczy odrobina zdolności manualnych... ;)

Edytowane przez peter250

No i kolejeczka poszła ;)

Odessanie ferrofluidu z D28 powoduje jego znaczne odmulenie. Kopułka produkuje więcej detalu i planktonu, poprawia się przestrzeń - jednak nie kosztem rozjaśnienia. Cały czas jest soft dynaudio ;)

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.