Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli masz na mysli stara serie Audience 50, to sorry ale Focusy 160 je po prostu zdeklasuja.

@Feroland, masz porządny mocny wzmacniacz, spokojnie napędzi Twoje Focusy jak i bardziej wymagające głośniki.

Edytowane przez saku

Co do przewagi modelu młodszego nad starszym to ok, na pewno nie deklasacja, ale przewaga. Aczkolwiek seria DM i X nie ma nic do powiedzenia do starszej serii Audience. Z drugiej strony 6500pln za 160tki to sporo. No i konkurencja też w tej cenie ma już dużo do zaoferowania.

Pozdrawiam

Witam!

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Special 25. Napędzam je teraz Unisonem Smart 845 i jest to prawie udane zestawienie. Niestety z akcentem na słowo "prawie" ze względu na bas. Ale przyszło mi do głowy że przecież można by posilić się subem. Bo i tak bas jest najbardziej problematycznym zakresem tak i tych kolumn jak i wzmacniacza a często w przypadku SETów sterowanie basem zostawia się jednak dla tranzystorów.

Czy ktoś już może ćwiczył takie połączenia akurat z tym modelem kolumn i lampą? Oczywiście decyzje co robić podejmę na podstawie odsłuchów ale chętnie bym się dowiedział jakie były by ewentualne mankamenty(bo co do zalet to się domyślam) takiego zestawienia

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Special 25. Napędzam je teraz Unisonem Smart 845 i jest to prawie udane zestawienie. Niestety z akcentem na słowo "prawie" ze względu na bas. Ale przyszło mi do głowy że przecież można by posilić się subem

Skoro piszesz o subie, to znaczy, że Ci tego basu brakuje. A skoro brakuje, to wnioskuję, że Unison jednak nie wyrabia...

(chyba, że masz nówkę sztukę 25 - wtedy będziesz potrzebował z 200 - 300h cierpliwości :))

25-tka jest trudna do wysterowania - niemniej czego jak czego ale basu jej nie brakuje. Jeśli pomieszczenie ma do 25m2 i nie jesteś fanem hip-hopu to nie powinno go w żadnym wypadku zabraknąć.

Sorry, że odpowiedź nie do końca na Twoje pytanie, ale jako były użytkownik 25-ek nie powiem złego słowa o ilości basu z tej kolumny :)

Nie w tym rzecz. Co do ilości basu nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Jeśli już to do nadmiaru. Chodzi o to żeby odciążyć wzmacniacz który ma tylko 24 waty i żeby zajął sie tym co robi najlepiej. Czyli średnicą i górą.

S25 i lampa, nawet klasy Unisona, to niekoniecznie mysi udac sie. Lampy na wyjsciu np. z odtwarzacza, ale na

wzmocnienie stawialbym tranzystorowe. Ewentualnie wysokie modele Octawy.

przez jakiś czas 25se grały u mnie z Jadisem (70W w klasie A) można powiedzieć że mocna lampa

i dobrze sobie radziła z 25....przynajmniej jeżeli chodzi o bas

moim zdaniem MOCNA lampa poradzi sobie spokojnie z 25.....ale musi mieć jednak trochę mocy

jednak 24 W to trochę za skromnie

W zasadzie to ja sobie te kolumienki odpuściłem. Tak mi tylko wczoraj wpadło do głowy ze można by spróbować poratować się subem ale po zastanowieniu to chyba jednak tylko półśrodek.

Miroslav

Wiem że teraz masz Harbethy. Też słyszałem że dobrze grają z Unisonem. Są łatwiejsze w obejsciu jak Dynaudio?

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Nie w tym rzecz. Co do ilości basu nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Jeśli już to do nadmiaru. Chodzi o to żeby odciążyć wzmacniacz który ma tylko 24 waty i żeby zajął sie tym co robi najlepiej. Czyli średnicą i górą.

Witam

Jak chcesz to zrobić w dwudrożnym monitorze ?

Odchudzając bas w komplecie odchudzisz średnie tony....

Wiem że teraz masz Harbethy. Też słyszałem że dobrze grają z Unisonem. Są łatwiejsze w obejsciu jak Dynaudio?

Oczywiście.

Witam

Wiem już że to nie był dobry pomysł. Myślałem ze się da odciąć niskie tony tak żeby szły tylko na suba i pewnie da sie coś takiego zrobić tylko pewnie więcej strat niż zysków. Sub plus monitory to częste zestawienie ale chyba w innym celu niż to o co mi chodziło. Tak więc moje pytanie już całkowicie nie aktualne

Edytowane przez julek
Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

odciąć niskie tony tak żeby szły tylko na suba

Odciąć da się na subie...

Ale z dynaudio 25 pozostaną takie same...

Stąd moja uwaga.

Edytowane przez Firewall 1

nie namawiam na Harbethy bo to jest całkowicie inne granie niż S25se

jeżeli chcesz pozostać przy S25+lampa..... to zdecydowanie daj mocną lampę a powinieneś być zadowolony

Ale to znowu dodatkowy filtr w torze. A mnie chodziło o uzyskanie większej swobody

Jak pozostanie taki sam skoro będzie odcięty? tak od ok 80 hz

Jak już to odetnij filtrem drugiego rzędu bas poniżej strojenia bass reflex, czyli wycelowanym w 40Hz - ale do tego wymagany jest komputer jako źródło.

Wysokiej klasy, aktywny sub jako uzupełnienie wyrafinowanych, drogich monitorów to był pomysł z drugiej połowy lat 90. Jakoś się to nie przyjęło, bo i efekt dość dyskusyjny a i ów sub na tyle drogi, że całość trochę bez sensu. Robił taką zabawkę np. Muse i to z rodzajem specjalnych kart zamiast nastawów zwrotnicy w subie, pod konkretne modele kolumn, Słyszałem z Elektą do SF. W dużym pomieszczeniu nawet fajnie to grało ale w mniejszym czy małym było dużo gorzej. Mówimy tu też o tylko dodatkowym "dołożeniu" basu od dołu, bez ingerencję w sygnał podawany do monitora. Naturalnie konieczne jest dodatkowe wyjście liniowe z przedwzmacniacza, bo użycie pełnej zwrotnicy z w subie do cięcia głośnik/sub znacząco dźwięk degraduje. choć i taka możliwość podłączenia istnieje.

W przypadku monitorów D. które jak wiadomo na brak basu nie cierpią dodanie nawet takiego rodzaju suba to według mnie ślepa uliczka. I dźwiękowo i co równie ważne finansowo. Lepiej jak koledzy piszą wymienić wzmacniacz na mocniejszy.

Może jak się poda sygnał już po cyfrowej zwrotnicy będzie lepiej niż "klasycznie" ale i tak nie spodziewałbym się cudów. W końcu głośnik niskośrednio tonowy pozostaje ten sam i samo odcięcie mu dołu nie spowoduje automatycznie, ze nabierze wybitnej swobody dla wyższych częstotliwości. Sprawność głośnika się nie zmieni (oczywiści dla wyższych częstotliwości jest z natury wyższa), bo problem to konieczna duża moc do wysterowania głośnika (+ zwrotnica) jako całości.

Edytowane przez Adalbert95

przez jakiś czas 25se grały u mnie z Jadisem (70W w klasie A) można powiedzieć że mocna lampa

i dobrze sobie radziła z 25....przynajmniej jeżeli chodzi o bas

moim zdaniem MOCNA lampa poradzi sobie spokojnie z 25.....ale musi mieć jednak trochę mocy

jednak 24 W to trochę za skromnie

Słuchałem 25se z Ayon Spirit III, ładnie grało i bas był jak z dużo większej paczki.

Nie powiedziałem że nie zagra, ale uważam że moja propozycja zagra lepiej.

Kupiłeś świetne kolumny. Teraz kup równie dobry wzmacniacz.

Pozdrawiam

Potwierdzam, słuchałem tych kolumn wielokrotnie, świetnie grają, jednak potrzebny lepszy piecyk.
zależy z jakim wzmakiem, jak mocny wzmak to i bas ogarnie przy cichym słuchaniu.

Ale tu w ogóle nie chodzi o bas. Dynki przy cichym słuchaniu przestają być organiczne. To że tracą równowagę to co innego. Wolumen basu nawet przy cichym słuchaniu jest wystarczający, jednak treść basu jest już tylko zbitą plamą. Wiesz że słyszysz kontrabas, ale nie ma pudła i strun z osobna.

Pozdrawiam

Dynki przy cichym słuchaniu przestają być organiczne? ... A jakie kolumny nie przestają? Ja słucham wieczorami i zgadzam się wtedy na taki kompromis. Chyba normalne ? Chyba ze ktoś przy cichym słuchaniu nazwijmy nocnym słucha planktonu audiofilskiego to powodzenia życzę.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

do cichego sluchania nocnego wole kef ls50 niz f160 z naimem xs2. Jest detaliczniej i precyzyjniej, kefy dają też większą scenę i przestrzeń nie wypychając wokali przed linię.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

docelowo mysle ze bedzie koncowka rotela 1582

i do tego koniecznie rc1580,

u mnie słabsza dzielonka rc1550/rb1552 i co prawda nie z f160 a a dm 2/7 i jak dla mnie jest bardzo poprawnie

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Jak pozostanie taki sam skoro będzie odcięty? tak od ok 80 hz

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ?

Ale czy Ty chcesz grzebać w zwrotnicy dynaudio 25 ?

Jeżeli tak ....to nie mam więcej pytań i życzę dużo zdrowia.

Jeżeli nie to mnie popraw.....

Edytowane przez Firewall 1

i do tego koniecznie rc1580,

u mnie słabsza dzielonka rc1550/rb1552 i co prawda nie z f160 a a dm 2/7 i jak dla mnie jest bardzo poprawnie

szkoda mi pozbywac sie nowego ra 1570 wiec chce aby pracowal jako preamp

Nie nie chciałem grzebać w zwrotnicy. Myślałem że się to da odciąć subem. Ale to już temat nie aktualny. Podjąłem go tak dość impulsywnie ale po chwili sam doszedłem że to trochę inna bajka niż biamping w kolumnach trójdroznych ale dyskusja już się potoczyła. Już do tego nie wracajmy.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Nie nie chciałem grzebać w zwrotnicy. Myślałem że się to da odciąć subem. Ale to już temat nie aktualny. Podjąłem go tak dość impulsywnie ale po chwili sam doszedłem że to trochę inna bajka niż biamping w kolumnach trójdroznych ale dyskusja już się potoczyła. Już do tego nie wracajmy.

ok.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.