Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

V40 chyba nie pociągnie KT120, za słabe zasilanie. Ponadto V70 ma lepszy przedwzmacniacz. Ale V40 gra bardziej "lampowo". Byłem ciekaw jak gra V40 ale Pan Robert z Nautilusa zdecydowanie polecił mi do odsłuchu V70. Najważniejsze jednak zwłaszcza w tym wątku powiedzieć, że wszystkie Octave zgrywają się świetnie z Dynkami. Licząc od V40 a kończąc na Jubilee i odpowiednio poczynając od DM 3/7 a kończąc na Evidence Platinium.

To chyba będzie szybciej.

Może nawet w tym miesiącu:)

Tylko gdzie jest większy wybór - w Gdańsku czy w Gdyni? I gdzie lepszy klimat i ludzie, pytam o salony Albatrosa oczywiście;)

Gdyni nie znam bo bliżej mam salon w Gdańsku. Ekipa fajna i pomocna. Widziałem ze maja napewno F 160 F260, DM 2/7 3/7 Exite. Warto by było przed przyjazdem zadzwonić i sie upewnić, bo pewnie na bieżąco sprzedają rożne modele.

Ale spróbowałbym też tego Rogue Audio Cronus Magnum.

Sprobuj koniecznie i porownaj z V70 Octave, a byc moze mocno sie zdziwisz, a przy okazji zostanie sporo grosza w kieszeni na rzecz najwazniejsza....muzyke! Magnum to wzmacniacz swietny, nawet gdyby kosztowal 2 razy tyle.

czego można się spodziewać po zmianie w systemie w którego skład wchodzą Audience 42 z Arcam 9 na krella s300 i. Narazie gra to z CD Marantz 67 OSE zapatruję się na CD 16. Kierunek przyjemny muzykalny system, barwny z zadowalającą przestrzenią, gęstym dzwiękiem z zachowaniem mięsistosci w wokalach, z zaznaczeniem na przyjemny :) Jaką zmianę może przyniesc ten wzmacniacz ?

Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Sprobuj koniecznie i porownaj z V70 Octave, a byc moze mocno sie zdziwisz, a przy okazji zostanie sporo grosza w kieszeni na rzecz najwazniejsza....muzyke! Magnum to wzmacniacz swietny, nawet gdyby kosztowal 2 razy tyle.

Czytałem testy i zaskoczyły mnie. Tak dobry dźwięk w tak dobrej cenie. Pytanie, czy taki wzmacniacz sprawdzi się jako uniwersalny.

Tzn. grający piękną muzykę, ale też grający muzykę w tle oraz obsługujący czasem system video. Pytam gdyż ten wzmacniacz nie posiada przydatnych funkcji oszczędzania energii (rachunki za prąd), opóźnionego startu (oszczędność lamp). Gdzie w okolicach Krakowa można go posłuchać.

Czytałem testy i zaskoczyły mnie. Tak dobry dźwięk w tak dobrej cenie. Pytanie, czy taki wzmacniacz sprawdzi się jako uniwersalny.

Tzn. grający piękną muzykę, ale też grający muzykę w tle oraz obsługujący czasem system video. Pytam gdyż ten wzmacniacz nie posiada przydatnych funkcji oszczędzania energii (rachunki za prąd), opóźnionego startu (oszczędność lamp). Gdzie w okolicach Krakowa można go posłuchać.

Z pewnością brakuje mu opóźnionego startu, co nieco wpłynie na trwałość lamp, choć ja zawsze włączam go wówczas, gdy wiem, że posiedzę. Do 15 minutowych sesyjek, nocnego grania do snu, gdy wiem, że w trakcie usnę zostawiłem sobie tranzystor. Lampę włączam zawsze na godziny, tak więc nie pstrykam nią jak kontaktem w ścianie. Szkoda by jej było do systemu video, aby głoś Rycha z Klanu wybrzmiewał przez bańki :) W sensie dźwięku jest to lampa bardzo przejrzysta, mocna, z porządnym basem, który się nie ciągnie po podłodze. Z ładną, acz niekłującą górą. W zasadzie recenzja w HI Fi i Muzyce odpowiadała idealnie temu, co ma miejsce w rzeczywistości. Jacek Kłos bodajże bardzo rzetelnie ją opisał. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić i idąc za głosem recenzentów mogę powtórzyć, że trudno się oderwać od słuchania. Nie chce mi się tu opisywać wszystkich achów i ochów, bo jako posiadacz, z automatu staję się osobą subiektywną. Ta lampa sprawdzi się z każdymi normalnymi kolumnami, zakładam, że nikt nie będzie próbował nią napędzić dużych Utopii, czy elektrostatów. Wtedy trzeba wybrać kompletnie inny adres, ale to jasne. Octave jest bardziej dopieszczona w sensie wyglądu, posiada system opóźnionego startu, ale firma za 100 watowy piecyk życzy sobie dobrze ponad 20 tysięcy. Kto ma i lubi to obsesyjne dopracowanie klocków zgodnie z tradycją Made in Germany, niech bierze. Wiem jedno, poza wyglądem, szczotkowanym aluminium, systemem opóźnionego startu w dźwięku nic nie wygra. Mnie się Cronus bardziej podoba w tym sensie, jakkolwiek gusta, oczekiwania są różne i każdy musi zdecydować sam. Gdyby było lepiej, wybrałbym Octave, bo w pakiecie dostałbym jeszcze ładniejszy wygląd i przydatny system. Sęk w tym, że nie jest... Edytowane przez Mario_77

Witam, przepraszam z gory, ze tak ni z gruchy ni, z pietruchy. Czy miał ktoś przyjemność porównać Dynaudio C1 z Audio Physic Tempo 6?

Osobiście odsluchiwalem kiedyś łeb w łeb focus110 z AP tempo 6( wiem ze porównanie tych dwóch kolumn bylo bez sensu) ale co ciekawe, gora i wysokie tony bardziej podobały mi sie w focusach. Była cieplejsza i bardziej bezpośrednia. Natomiast prezentacja i bas zdecydowanie lepiej w tempo. Wszystko było jakby lepiej poukladane. Scena, przestrzeń lekko i niewymuszenie. Bas również znakomity, ale czasami było go zbyt duzo, jak na to co sie aktualnie działo.

Mam teraz możliwość kupna C1 i zastanawiał sie jak akurat te monitory będą sie miały do tempo. Proszę o obiektywna opinie, jeżeli ktoś miał szanse porównać kolumn z tych dwóch stajni.

Witam, przepraszam z gory, ze tak ni z gruchy ni, z pietruchy. Czy miał ktoś przyjemność porównać Dynaudio C1 z Audio Physic Tempo 6?

Osobiście odsluchiwalem kiedyś łeb w łeb focus110 z AP tempo 6( wiem ze porównanie tych dwóch kolumn bylo bez sensu) ale co ciekawe, gora i wysokie tony bardziej podobały mi sie w focusach. Była cieplejsza i bardziej bezpośrednia. Natomiast prezentacja i bas zdecydowanie lepiej w tempo. Wszystko było jakby lepiej poukladane. Scena, przestrzeń lekko i niewymuszenie. Bas również znakomity, ale czasami było go zbyt duzo, jak na to co sie aktualnie działo.

Mam teraz możliwość kupna C1 i zastanawiał sie jak akurat te monitory będą sie miały do tempo. Proszę o obiektywna opinie, jeżeli ktoś miał szanse porównać kolumn z tych dwóch stajni.

Trochę bez sensu to porównać... To podłogówkę z monitorem i bas C1 jest dużo mniejszy i nie ma cudów... c1 to super kolumna do 18m2 i do muzyki gdzie tony wysokie i wokale są bardzo ważne. Świetna do jazzu, do klasyki kameralnej, muzyki dawnej... Ma potencjał niezłego basu jak na swoją wielkość ale to nie jest sprzęt idealny do rocka. Do C1 trzeba miec wysokiej klasy tor bo to już przedsionek monitorowało High-endu... Szczególnie wysokie tony są bardzo wyrafinowane i to wyrafinowanie trzeba odpowiednio wydobyć sprzętem towarzyszącym.

Tempo i firma AP to inna filozofia dźwięku... Inna para kaloszy... Na pewno łatwiej zrobi wrażenie niż C1 i nie wymaga takiego wyrafinowania w doborze komponentów.

Kontrasty, kontrasty. Słuchałem AP Tempo VI z Cocktail Audio x30 i fajnie to grało. Kolumny, które zagrają z tanim wzmacniaczem bardzo ładnie. Słuchałem C1 z Ayon Spirit III i z Accuphase A70 i było wybornie. Dynki grają tylko z "lepszą" elektroniką, a AP są bardzo uniwersalne, grają z tanimi wzmacniaczami i drogimi nie wykazując takich kontrastów jak Dynki.

Jako użytkownik C1 popieram przedmówców. Od siebie dodam ze ostatnio po zmianie mieszkania w obecnym pokoju szukałem najlepszego miejsca dla moich dynek i powiem ze jakiś czas grały na dłuższej ścianie a pokój ma 3,5 na 5,2 i nie byłem zadowolony ze względu na to ze całkowicie straciły niski bas, jakgdyby został haniebnie wykastrowany. Dziś zrobiłem na probe przestawienie na ścianę dłuższa i zagrały inne kolumny. W pełni się zgadzam ze c1 wymagają bardzo precyzyjnego ustawienia a wtedy zagrają pięknie. Dziś usłyszałem taki bas z tych monitorów ze niejedna podłogowa może mu tylko podskoczyć. Mając jakic czas temu suba rela t5 śmiało mogę stwierdzić ze nie daje rady z c1 optymalnie ustawionymi. Myśle ze spokojnie schodzą do 32 Hz słyszalnych a to jest nielada wyczyn jak dla monitora.

Panowie, mam meega prośbę: czy ktoś z posiadających Contour S1.4 najlepiej z Wawy zechciałby mnie odwiedzić z kolumnami? Zapewniam transport, mogę użyczyć swoich kolumn czy elektroniki, jakieś alko w podzięce etc.

Czaje sie na upgrade po Focus 160 tylko mam obawy czy Contour się zaadoptuje w moim pomieszczeniu.

Gorąca prośba - będę wdzięczny.

Panowie, mam meega prośbę: czy ktoś z posiadających Contour S1.4 najlepiej z Wawy zechciałby mnie odwiedzić z kolumnami? Zapewniam transport, mogę użyczyć swoich kolumn czy elektroniki, jakieś alko w podzięce etc.

Czaje sie na upgrade po Focus 160 tylko mam obawy czy Contour się zaadoptuje w moim pomieszczeniu.

Znając oba modele kolumn i kilka innych monitorów jakie słyszałem u siebie mogę polecić Tobie odpuszczenie sobie S1.4. 160 są moim zdaniem po prostu ciekawiej brzmiącymi kolumnami. W swoim przedziale cenowym są świetne. Jeśli faktycznie masz ochotę na zmianę i chcesz poczuć RÓŻNICĘ przez duże R to od razu uderzaj w C1. Przejście z 160 na 1.4 to moim zdaniem półkroczek w lewo a nie do przodu. C1 to już jest COŚ. Pytanie z czym to ma grać i czy nie lepiej wymienić komponenty takie jak wzmacniacz czy CD niż 160. W 160 jest duży potencjał. Ze swojej strony proponuję abyś zainteresował się akcesoriami antywibracyjnymi. W Nautiliusie hifi w Warszawie mają podkładki pod kolce firmy Acoustic Revivie. Ich zastosowanie pod standami daje znączącą poprawę w kontroli basu i dociążeniu średnicy. Poziom wyżej są podkładki Harmonixa. Jeśli chcesz dalszej poprawy to Soundcare produkuje takie podkładki jaki można wstawić pomiędzy spód 160 a górną płytę podstawek. Trzeba uważać aby nie zrzucić wtedy kolum ale u mnie to rozwiązanie dawało sporo poprawę dźwiękową...Czasami małym kosztem można wiele osiągnąć...

Bardzo, ale to bardzo dobre wrażenie zrobiła na mnie najnowsza, aktywna seria Focus XD. Na ostatniej wystawie Axpona 2015 słuchałem ponad cztedzieści minut modelu najdroższego i największego z trzech jakie są w ofercie: Focus 600 XD. Każdy driver posiada swój indywidualny wzmacniacz i w przypadku modelu 600 XD jest tych wzmacniaczy aż cztery. Zabrzmiało to zjawiskowo: pełnym i otwartym dżwiękiem, za znakomitym detalem, brakiem jakiejkolwiek szorstkości i dżwiękiem zupełnie oderwanym od kolumn - oderwanym zarówno w aspektach szerokości, wysokości jak i głębokości. W zależności jak jest zrealizowane nagranie i miks, dżwięk z Focusów XD jest totalnie wolny i niezależny z frontu lub z tyłu - naprawdę super i w dobie zwariowanych cen za niewiadomo co, cena tych ślicznotek jest skrojona bardzo przyzwoicie. Do wyboru są podstawkowe monitory Focus 200 XD wycenione na 7.2 kilo$y, trójdrożne floor standing Focus 400 XD za 11 kilo$ów i czterorodrożne Focus 600 XD za 13.5 kilo$ów. Nic więcej nie potrzeba - dwa głośniki z serii Focus XD, laptop lub inne żródło i gra muzyka, muzyka przez duże M. I'm Impressed!

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Ciekawie wyglada ta seria XD . Każdy pisze ze niesamowita jakość za ta cenę. Muszę przyznać ze ciekawe rozwiazanie i na pewno znajdzie sie duża rzesza fanów . Sam z chęcią bym posłuchał ;)

Bardzo, ale to bardzo dobre wrażenie zrobiła na mnie najnowsza, aktywna seria Focus XD. Na ostatniej wystawie Axpona 2015 słuchałem ponad cztedzieści minut modelu najdroższego i największego z trzech jakie są w ofercie: Focus 600 XD. Każdy driver posiada swój indywidualny wzmacniacz i w przypadku modelu 600 XD jest tych wzmacniaczy aż cztery. Zabrzmiało to zjawiskowo: pełnym i otwartym dżwiękiem, za znakomitym detalem, brakiem jakiejkolwiek szorstkości i dżwiękiem zupełnie oderwanym od kolumn - oderwanym zarówno w aspektach szerokości, wysokości jak i głębokości. W zależności jak jest zrealizowane nagranie i miks, dżwięk z Focusów XD jest totalnie wolny i niezależny z frontu lub z tyłu - naprawdę super i w dobie zwariowanych cen za niewiadomo co, cena tych ślicznotek jest skrojona bardzo przyzwoicie. Do wyboru są podstawkowe monitory Focus 200 XD wycenione na 7.2 kilo$y, trójdrożne floor standing Focus 400 XD za 11 kilo$ów i czterorodrożne Focus 600 XD za 13.5 kilo$ów. Nic więcej nie potrzeba - dwa głośniki z serii Focus XD, laptop lub inne żródło i gra muzyka, muzyka przez duże M. I'm Impressed!

W Polsce 600xd kosztuje 40 tyś PLN. Sensownie jeśli jest taka dobra jakość.

Nie słuchałem S 1.4 ale słuchałem Focus 160 z lampą. Bardzo mile to wspominam. Podejdź do Nautilusa w Warszawie i posłuchaj tych głośników z dobrą lampą (np. Octave) albo poeksperymentuj z podkładkami, jak sugerowano wyżej. Tak wyjdzie taniej.

Ps 39 ty już słuchałeś XD.

Wyświetl postUżytkownik molger dnia 01.03.2015 - 16:47 napisał

Miał już ktoś okazje posłuchać Focusów XD ?

Tak słuchałem w piątek. Jednak dla mnie lepiej grają F260 czyli "normalne" Focusy.

Grało to z płyty CD. Odtwarzacz CD Ayon CD3s. Pomyślałem, że gdybym ten odtwarzacz podpiął do H160 i F260 to zagrałoby dużo lepiej. Na bezprzewodowe systemy trzeba jeszcze poczekać. Póki co "tradycyjne" wypadają lepiej.Super rozwiązanie jako drugi system np. do sypialni. Tylko dwie paczki, a reszta za ścianą.

Witam klubowiczów Dynaudio.

Chciałem Was zapytać który model Dynaudio będzie dla mnie odpowiedniejszy - focus 160 czy excite x14. Przede wszystkim do szeroko pojętej muzyki metalowej (także tej ekstremalnej) oraz rockowej. Możliwe że żaden z Dynaudio nie będzie odpowiedni ze względu na dynamikę i spokojniejsze brzmienie ale ja chciałbym mieć odskocznie od ostro grających paradigmów studio 10 które posiadam i zdecydowałem że będzie to w przyszłości któraś z tych kolumn Dynaudio. Paradigmów nie mam zamiaru mimo wszystko się pozbywać bo nadal je uwielbiam.

Druga kwestia to wzmacniacz i pomieszczenie - Atoll in100se, nie biorę pod uwagę jego wymiany oraz pokój 12m2.

Excite x14 są dla mnie bardziej odpowiednie z powodu ceny i rozmiaru natomiast focus 160 za pewne jakościowo dużo lepsze oraz wygląd (maple) a czy lepsze dla mnie biorąc pod uwagę muzykę, wzmacniacz i pomieszczenie ? Tutaj proszę Was o porady. Na ten moment chciałbym po prostu się zorientować czy w ogóle ma to sens bo do ewentualnego zakupu niestety odległa droga, w przypadku focus 160 bardzo odległa.

Dzięki za odpowiedź - bardzo wyczerpującą :). Z drugiej strony zaproponowałem dwa modele i konkrety więc nie trzeba tu chyba nic więcej dodawać - ja mam zerowe pojęcie o Dynaudio dlatego tutaj liczę na pomoc osoby zorientowane w temacie. Tak więc x14 będzie lepszym wyborem i chyba z atollem in100se będzie ok. Dzięki i pozdrawiam.

Ja dla odmiany zaproponuję F160. Lepiej je znam. Mają lepsze zejście basowe. Zupełnie zaskakujące jak na tak małe paczki. Do twojej muzyki to może być przydatne. Mają też fantastyczny środek i wysokie. To kolumny bardzo rozwojowe na długi czas. Kiedyś zmienisz wzmacniacz na lepszy i dalej będziesz chciał ich słuchać.

Ja znam obie konstrukcje i x14 jest łatwiejszym i wystarczającym do 12m2.

Polecam dodatkowo posłuchać RLS Callisto IV, małe monitory ale zadziwiająco grają.

Focal + Naim

A nie lepiej zamiast x14 kupic Dm 2/7 ? ;)

Nie słuchałem ich, ale moim zdaniem, podkreślam, że tylko na "czuja", są po prostu za duże do 12m2.

Poza tym Excite (przynajmniej, te których słuchałem) brzmią dla mnie z większą werwą niż tzw. "typowe" Dynaudio, ale jednocześnie zachowując najlepsze cechy marki - piękną średnicę i wielką homogeniczność dźwięku.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Witam klubowiczów Dynaudio.

Chciałem Was zapytać który model Dynaudio będzie dla mnie odpowiedniejszy - focus 160 czy excite x14. Przede wszystkim do szeroko pojętej muzyki metalowej (także tej ekstremalnej) oraz rockowej. Możliwe że żaden z Dynaudio nie będzie odpowiedni ze względu na dynamikę i spokojniejsze brzmienie ale ja chciałbym mieć odskocznie od ostro grających paradigmów studio 10 które posiadam i zdecydowałem że będzie to w przyszłości któraś z tych kolumn Dynaudio. Paradigmów nie mam zamiaru mimo wszystko się pozbywać bo nadal je uwielbiam.

Druga kwestia to wzmacniacz i pomieszczenie - Atoll in100se, nie biorę pod uwagę jego wymiany oraz pokój 12m2.

Excite x14 są dla mnie bardziej odpowiednie z powodu ceny i rozmiaru natomiast focus 160 za pewne jakościowo dużo lepsze oraz wygląd (maple) a czy lepsze dla mnie biorąc pod uwagę muzykę, wzmacniacz i pomieszczenie ? Tutaj proszę Was o porady. Na ten moment chciałbym po prostu się zorientować czy w ogóle ma to sens bo do ewentualnego zakupu niestety odległa droga, w przypadku focus 160 bardzo odległa.

Kolego od serca Tobie radzę daj sobie spokój z Dynaudio do słuchania muzyki metalowej na 12 m2.

Masz nie za dużo kasy? Chcesz usłyszeć wszystko jak trzeba? Ekstremalny metal?

Po prostu kup sobie dobrej klasy słuchawki dla profesjonalistów. Żadne kolumny w 12m2 nie są w stanie dobrze odtworzyć czegoś takiego jak ekstremalny metal. Na tych słuchawkach poznasz co to jest bas i perkusja bez podbarwień...

http://www.muziker.p...CFWvKtAodiRMA2w

Do tego kup sobie za 200 PLN tą kartę dźwiękową.

http://audiomagic.pl/wzmacniacze-sluchawkowe/hifiman/21052-hifiman-hm-101-0609613431814.html?gclid=CPD-9JGWo8UCFUyWtAodpGMAwg

Podłączasz do laptopa i będziesz miał dźwięki metalowego łojenia jakich nie usłyszysz w 12 m2 z systemu i za 10 tyś PLN.

Miłych wrażeń.

Edytowane przez moreno1973

Dzięki za odpowiedź - bardzo wyczerpującą :). Z drugiej strony zaproponowałem dwa modele i konkrety więc nie trzeba tu chyba nic więcej dodawać - ja mam zerowe pojęcie o Dynaudio dlatego tutaj liczę na pomoc osoby zorientowane w temacie. Tak więc x14 będzie lepszym wyborem i chyba z atollem in100se będzie ok. Dzięki i pozdrawiam.

Od siebie mogę dodać, że Atoll dobrze zgrywa się z Dynaudio. Mam go u siebie z niższą serią DM 2/8 i spokojnie Atoll napędza te nie małe monitory. Osobiście marzą mi się Fokusy 160, ale nie wiem czy na 12m2 nie będą za duże.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.