Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

czy mógłbyś scharakteryzować jak to urządzenie brzmi w połączeniu z Focusami? Wygląda zacnie.

Ten wzmacniacz to klon projektu Marka Levinsona pod marką Red Rose. Brzmi bardzo dobrze, z Focusami robi co chce i dlatego trudno mi znaleźć coś lepszego w budżecie jaki ew. chciałbym przeznaczyć. A póki co na Passa czy Accu E-600 mnie raczej nie stać, a nawet jakby było, to nie wiem czy taka przepaść cenowa przełożyłaby się na przynajmniej w połowie adekwatną różnice w graniu.

Mój wzmacniacz jest prosty jak budowa cepa, nie ma żadnych zbędnych elementów i kosztownych dodatków, nawet regulację wzmocnienia ma najtańszą i najzwyklejszą z możliwych choć porządną bo z niebieskim Alpsem. Dlatego nie jest drogi i trudno w cenie do 10 tys. znaleźć coś co by lepiej grało i napędziło Focusy. Pisałem wcześniej, że całkiem dobrze radził sobie Creek Destiny 2 choć nieznacznie z basem niedomagał.

Edytowane przez audiofan01
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wszystko co ma dźwiękowe podobieństwo do Levinsona i dużo prądu będzie optymalne. A wspomniana strona jest niestety zainfekowana wirusem, nie polecam wchodzić, mnie avast zablokował z poniższym komunikatem:

Infekcja JS:Agent-DPK [Trj]

Wszystko co ma dźwiękowe podobieństwo do Levinsona i dużo prądu będzie optymalne. A wspomniana strona jest niestety zainfekowana wirusem, nie polecam wchodzić, mnie avast zablokował z poniższym komunikatem:

Infekcja JS:Agent-DPK [Trj]

Chodzi o stronę Dussuna? Wchodziłem wielokrotnie z różnych komputerów z antywirusami i nigdy nic, dziwne.

Tak.

to może tu:

http://www.cattylink.com/page161.html

W wersji Marka Levinsona to był Red Rose Music Affirmation, z firmy Chińczycy zrobili Korssuna, a potem Dussun.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

to może tu:

Tu się otwiera bez problemu. Ale twórcy powinni go zrobić w wariancie zbalansowanym. A nawet jeśli nie w pełnej topologii dual mono, to przynajmniej dołożyć mu gniazda XLR. Tego typu piece tranzystorowe zdecydowanie lepiej radzą sobie stosując połączenia XLR.

Edytowane przez tomkly

Tu się otwiera bez problemu. Ale twórcy powinni go zrobić w wariancie zbalansowanym. A nawet jeśli nie w pełnej topologii dual mono, to przynajmniej dołożyć mu gniazda XLR. Tego typu piece tranzystorowe zdecydowanie lepiej radzą sobie stosując połączenia XLR.

Marka Red Rose Music z założenia Levinsona miała być "high-endem dla ubogich", miało być tanio, a dobrze. Dussun ma w ofercie lepsze wzmacniacze już z XLR - to S8 i R30 ale te kosztują więcej zwłaszcza ten drugi. Topologia podobna dual mono ale volume już ambitniejsze, wyświetlacz, itp.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dussun ma w ofercie lepsze wzmacniacze już z XLR - to S8 i R30 ale te kosztują więcej zwłaszcza ten drugi.

Jak masz okazję to posłuchaj, powinny być dużo lepsze. A nie podejrzewam, żeby kosztowały majątek.

http://www.cattylink.com/page376.html

http://www.cattylink.com/dussuns8.html

ten pierwszy z przesyłką i cłem to 15 kzł, ten tańszy to ok. 8 kzł, mój ok. 4-5 kzł. Więc różnice jednak znaczne, a posłuchać przed zakupem nie ma gdzie.

Najciekawszy moim zdaniem jest S8, bo cena jeszcze fajna, a konstrukcja wyraźnie ambitniejsza.

Z chinoli dostępnych w Polsce, które moim zdaniem są ciekawe ( przerabiałem xindaka, dussun lepszy ) to Audio GD master 10, będę chciał kiedyś posłuchać bo wygląda ambitnie no i jest także mocnym tranzystorem, który do Dynek pasuje.

no nareszcie coś się dzieje na forum. czytałem recenzje emitów podłogówek i emit 20. recenzje dość dobre. ale podejrzewam, że to zabieg czysto po to , żeby ludzie w dynaudio mieli pracę. tym bardziej , że obserwując inne firmy produkujące głośniki to raczej rewolucji w technice głośnikowej nie można zaobserwować, to raczej wierzganie. także seria emit to powrót a raczej taki półporót do dawnej szkoły grania. audiofan01 nadszedł hegel h360. podobno nie kolumn, których nie napędzi. kosztuje "tylko" nieco ponad 20 kawałków. pozdrawiam wszystkich.

co do wydawania pieniędzy na sprzęt audio to mając wzmacniacz za powiedzmy 5 tys i kupują wzmacniacz za 50 tys nie osiągnie się dźwięku 10 razy lepszego. co najwyżej będzie lepiej o 10%.

panie mogler to co piszesz to racja. jakoś trzeba klienta skusić, ale na marginesie wskaźniki wychyłkowe wyglądają ładnie. mnie sie podobają. zbieram na yamahe as2100. ale jak zagra z dynaudio to jeszcze nie wiem.

audiofan01 jakich kabli głosnikowych uzywasz?

no nareszcie coś się dzieje na forum. czytałem recenzje emitów podłogówek i emit 20. recenzje dość dobre. ale podejrzewam, że to zabieg czysto po to , żeby ludzie w dynaudio mieli pracę. tym bardziej , że obserwując inne firmy produkujące głośniki to raczej rewolucji w technice głośnikowej nie można zaobserwować, to raczej wierzganie. także seria emit to powrót a raczej taki półporót do dawnej szkoły grania. audiofan01 nadszedł hegel h360. podobno nie kolumn, których nie napędzi. kosztuje "tylko" nieco ponad 20 kawałków. pozdrawiam wszystkich.

co do wydawania pieniędzy na sprzęt audio to mając wzmacniacz za powiedzmy 5 tys i kupują wzmacniacz za 50 tys nie osiągnie się dźwięku 10 razy lepszego. co najwyżej będzie lepiej o 10%.

panie mogler to co piszesz to racja. jakoś trzeba klienta skusić, ale na marginesie wskaźniki wychyłkowe wyglądają ładnie. mnie sie podobają. zbieram na yamahe as2100. ale jak zagra z dynaudio to jeszcze nie wiem.

Keczup, a Ty czym napędzasz teraz x38? Nie wiem czy Yamaha to dobry trop do tych kolumn. Pytanie czy nie będzie zbyt jasno to grało i jak wydajny prądowo jest ten model, bo x38 to kawał kolumny do wysterowania, w dodatku 4-ohmowej. Trzeba posłuchać.

A tak BTW, sam jestem na etapie szukania wzmaka do swoich kolumn. Napisz gdzie mogę kupić taki wzmacniacz za 5k grający do 10% słabiej od tych za 50k. Wezmę go od ręki, nawet w ciemno ;)

W sprzęcie audio zależności ceny do jakości dźwięku są zdecydowanie nieliniowe. Przy cenie 50 tys za np.wzmacniacz to ta zależność jest już niebezpiecznie zakrzywiona, Cena rośnie niebotycznie, a jakość poprawia się bardzo powoli.

Za bardzo się kablami nie ekscytuję. Mają być porządne z OFC, odpowiedniej grubości w zależności od długości i mocy komponentów. Ponieważ potrzebowałem 2x5m ze względu na ustawienie sprzętów z boku, a nie pomiędzy kolumnami, to za bardzo cenowo nie mogłem zaszaleć. Kupiłem gotowe konfekcjonowane Qed Ruby w sklepie Denona.

Za bardzo z niczym nie mogłem porównać w tym zestawie bo poprzednie kable były z innymi kolumnami. Kierowałem się zachwalaniem na forum w klubie Qed-a. Żadnych ograniczeń w tych kablach nie stwierdzam, mają ciekawą budowę i przystępną cenę. Wadą jest duża sztywność. Warto końcówki z bananami dodatkowo usztywnić koszulkami termokurczliwymi bo oryginalne są cieńkie i kabel w miejscu łączenia się łamie ponieważ terminale w focusach są skośnie w górę.

Piotr. Sam przecież masz DMy. Coś z nimi nie tak ?

I TAK i NIE. Tak bo zagrały nareszcie ładnie ale z dużo droższym wzmacniaczem. Nie bo wiadomo, że taki wzmacniacz daje potencjalne możliwości wędrówki w górę. Póki co to kompromis i mnóstwo frajdy ze słuchania.

W sprzęcie audio zależności ceny do jakości dźwięku są zdecydowanie nieliniowe. Przy cenie 50 tys za np.wzmacniacz to ta zależność jest już niebezpiecznie zakrzywiona, Cena rośnie niebotycznie, a jakość poprawia się bardzo powoli.

To oczywiste ,że jakość nie rośnie proporcjonalnie wraz z ceną i zaczyna drastycznje maleć po przekroczeniu 15-20k moim zdaniem. Ale stwierdzenie że wzmak za 5k gra 10% słabiej niż ten za 50k jest dla mnie mało wiarygodną opowiastką. Sorry Keczup, pobraz drugi nie mogę się z Tobą zgodzić w tej kwestii.

I TAK i NIE. Tak bo zagrały nareszcie ładnie ale z dużo droższym wzmacniaczem. Nie bo wiadomo, że taki wzmacniacz daje potencjalne możliwości wędrówki w górę. Póki co to kompromis i mnóstwo frajdy ze słuchania.

Z DMów znam jedynie 2/7.

Uważam,że to kapitalna kolumna jak za taką kasę! Po podłączeniu elektroniki 5x droższej od tych kolumn wskoczyły na zupełnie inny, o niebo lepszy poziom. A średnica... miodzio (na mocnej lampie el34).

Niedawno słuchałem Accu E 450 z S25 . Nie dało się tego słuchać. Dźwięk bardzo precyzyjny. Średnie i góra super dokładne ale zbyt zwiewne, brak dociazenia , brak koloru. Bas jakiś taki nie pasujący do reszty . Dobrze nagrane płyty jakoś grały te słabo tragedia . Miałem S25 przed 3 lata , lanczylem je z E 250 i A 30 i różnymi lampami, w kazdym przypadku było lepiej niż z E 450. Możliwe że to kwestia akustyki , nie była najlepsza .

Keczup, a Ty czym napędzasz teraz x38? Nie wiem czy Yamaha to dobry trop do tych kolumn. Pytanie czy nie będzie zbyt jasno to grało i jak wydajny prądowo jest ten model, bo x38 to kawał kolumny do wysterowania, w dodatku 4-ohmowej. Trzeba posłuchać.

A tak BTW, sam jestem na etapie szukania wzmaka do swoich kolumn. Napisz gdzie mogę kupić taki wzmacniacz za 5k grający do 10% słabiej od tych za 50k. Wezmę go od ręki, nawet w ciemno ;)

Tyś to chyba konfliktowy jest. po raz drugi się nie zgadzasz.. no niech Ci będzie, wszak mamy prawo do wolności myśli i przekonań póki co, chociaż coraz coraz mniej. narazie mam marantza starego pm8003, jestem z niego dość zadowolony, ale wczoraj przeczytałem o nowym heglu h360 i jakbym miał kasę to wahałbym się między nim a mcintoshem map8000. pewnie długo pozostane przy swoim marantzu a z takich trochę bardziej przystępnych cenowo to właśnie podaba mi się yamaha as 2100. oczywiście trzaby było posłuchać tego z x38. chociaż myślę, że odsłuchy w sklepie dają tylko jako tako pojęcie o brzmieniu danego wamacniacza, głośników itp., w domu tam gdzie na codzień słuchasz panują inne warunki niestety i to coś co dobrz bądź źle zabrzmi w sali odsłuchowej może zabrzmieć inaczej u siebie w pokoju. co do wzrostu ceny i przyrostu jakości to może i przesadziłem z rozpiętością ale założę się o pół litra wódki, że kupując wzmacniacz za powiedzmy 20tys a poyem "przesiadając" się na jakikolwiek wzmacniacz za 40tys nie dostaniesz 50% wzrostu jakości, śmiem twierdzić, e trudno będzie nawet o 10% wzrost jakości dźwięku.

Za bardzo się kablami nie ekscytuję. Mają być porządne z OFC, odpowiedniej grubości w zależności od długości i mocy komponentów. Ponieważ potrzebowałem 2x5m ze względu na ustawienie sprzętów z boku, a nie pomiędzy kolumnami, to za bardzo cenowo nie mogłem zaszaleć. Kupiłem gotowe konfekcjonowane Qed Ruby w sklepie Denona.

Za bardzo z niczym nie mogłem porównać w tym zestawie bo poprzednie kable były z innymi kolumnami. Kierowałem się zachwalaniem na forum w klubie Qed-a. Żadnych ograniczeń w tych kablach nie stwierdzam, mają ciekawą budowę i przystępną cenę. Wadą jest duża sztywność. Warto końcówki z bananami dodatkowo usztywnić koszulkami termokurczliwymi bo oryginalne są cieńkie i kabel w miejscu łączenia się łamie ponieważ terminale w focusach są skośnie w górę.

ja mam kimber cable zdaje się 8vs, ale ponoć osuszają. nie wiem czy to prawda.

Pi razy oko: cena x 10 = jakość dźwięku x 2

coś własnie tak jest pi razy oko.

Z tym przyrostem jakości wraz z wzrostem ceny to sprawa względna bo jak zmierzyć ten przyrost jakości. Poza tym wzmacniacz należy zawsze rozpatrywać zawsze w kontekście kolumn, z którymi ma grać. Przykładowo budżetowy tranzystor np. jakiś Rotel czy Denon zagra przyzwoicie z wieloma wymagającymi kolumnami w tym Dynkami, z którymi może nie poradzić sobie kilkukrotnie droższa lampa albo jakaś słaba ale droga A klasa np. Sugden, a nawet jak niektórzy tu wspominali któryś z modeli Accu. Inaczej mówiąc gra przede wszystkim para wzmacniacz plus kolumny i te przyrosty jakości w zależności od budżetu i dobrego połączenia wypadałoby rozpatrywać łącznie.

yś to chyba konfliktowy jest. po raz drugi się nie zgadzasz.. no niech Ci będzie, wszak mamy prawo do wolności myśli i przekonań póki co, chociaż coraz coraz mniej. narazie mam marantza starego pm8003, jestem z niego dość zadowolony, ale wczoraj przeczytałem o nowym heglu h360 i jakbym miał kasę to wahałbym się między nim a mcintoshem map8000. pewnie długo pozostane przy swoim marantzu a z takich trochę bardziej przystępnych cenowo to właśnie podaba mi się yamaha as 2100. oczywiście trzaby było posłuchać tego z x38. chociaż myślę, że odsłuchy w sklepie dają tylko jako tako pojęcie o brzmieniu danego wamacniacza, głośników itp., w domu tam gdzie na codzień słuchasz panują inne warunki niestety i to coś co dobrz bądź źle zabrzmi w sali odsłuchowej może zabrzmieć inaczej u siebie w pokoju. co do wzrostu ceny i przyrostu jakości to może i przesadziłem z rozpiętością ale założę się o pół litra wódki, że kupując wzmacniacz za powiedzmy 20tys a poyem "przesiadając" się na jakikolwiek wzmacniacz za 40tys nie dostaniesz 50% wzrostu jakości, śmiem twierdzić, e trudno będzie nawet o 10% wzrost jakości dźwięku.

Nie jestem konfliktowy, po prostu nie zgadzam się z tym co piszesz. Nie oceniam Ciebie, tylko to co piszesz. Różnimy się w zdaniach, nie widzę tu konfliktu.

Ten PM8003 daje radę Twoim x38? Toż to zaledwie 100W/4Ohm. Mam nadzieję, że nie oceniałeś na nim F160 ;)

MIędzy wzmacniaczami za 20k a 40k różnicy w jakości dwukrotnej nie będzie, to oczywiste. Ale twierdzenie, że między wzmakiem za 5k a 50k jest zaledwie 10% przyrostu jakości na korzyść tego drugiego jest lekko mówiąc niepoważne :)

No i pozostaje kwestia kolumny, nie wszystkie będą w stanie pokazać nam pełne spektrum różnic między wzmacniaczem tańszym a dwukrotnie droższym.

Whyduck, sa wsrod tanich wzmacniaczy perelki. Ten Marantz nie jest zly. Mysle ze moze dac rade X38 czemu nie. A co do przytostu jakosci miedzy 5k a 50k to 10% to pobozne zyczenie tych ktorych na ten za 50k nie stac. Mnie nie stac ale wiem ze za 50k na pewno sa rewelacyjne wzmacniacze a za 5k ciezko takie znalezc ch na pewno sa inakomite przypadki. Nawet za 10k nowka teraz ciezko cos znalezc.

Nie twierdzę, że to zły wzmacniacz. Mam jedynie obawy co do wysterowania czterech 18-cm wooferów w X38.

W kwocie 5-10k nie jest łatwo dorwać coś fajnego, masz rację. Chyba zacznę mocniej rozglądać się w rynku wtórnym, bo jak na razie to, czego słuchałem do 10k nie do końca mnie przekonuje.

.No ale jeszcze walcze z doborem wzmocnienia, moze jednak odnajde to cos co maja "stare" dynki, chociaz namiastke..

Adam, czekałeś niedawno na Heeda ale nic nie piszesz o wrażeniach...czyżby nie spasował ?

Pytam z ciekawości, bo sam popędzam X14 Heedem Obeliskiem Si.

Napisze na priv, ale tak, nie spasowal, teraz bede sprawdzal audio analoga crescendo, atoll-a in 100 se i jak to nie podejdzie to sprawdze jeszcze raz rege ale tym razem te "najmniejsza".

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

100w na kanał to wg ciebie whyduck mało? myślę, że to wystarczy aż nadto, żeby cztery basowe głośniki tak mniej więcej od godz.11 skakały jak kozice po tatrach. rzadko słucham na takim poziomie głośności ale się zdarza, to i wiem. może nie robi z nimi co chce ale w zupełności wystarcza. może i nie jesteś konfliktowy, ale lubisz mieć ostatnie słowo, co nie?

100w na kanał to wg ciebie whyduck mało? myślę, że to wystarczy aż nadto, żeby cztery basowe głośniki tak mniej więcej od godz.11 skakały jak kozice po tatrach. rzadko słucham na takim poziomie głośności ale się zdarza, to i wiem. może nie robi z nimi co chce ale w zupełności wystarcza. może i nie jesteś konfliktowy, ale lubisz mieć ostatnie słowo, co nie?

Do Dynaudio które posiadasz 100W to mało moim zdaniem. Wiesz głośniki to będą skakać i przy słabszych wzmacniaczach, ale czy o to chyba nie o to w tym chodzi. Nie od dziś wiadomo, że woofery Dynaudio potrzebują sporo prądu aby bas był dobrze kontrolowany. Lubią być złapane za mordę kolokwialnie mówiąc. Wówczas pokazują na co je stać. Zresztą wypożycz sobie kiedyś coś lepszego do tych kolumn z dużym prądem, a sam poczujesz o czym piszę.

To nie tak, że lubię mieć ostatnie słowo, bo jest mi to obojętne. Podrażniłeś nieco moje ego pisząc jak to x38 grają o dwa światy lepiej od Focusa, wręcz tak samo jak S3.4. A tu się okazuje, że pędzisz swoje kolumny "bidnym" Marantzem i sam nie masz nawet pojęcia jak fajnie mogą zagrać i wygłaszasz przy tym lekko mówiąc kontrowersyjne teorie. Nie obraź się, ale tak to z mojego punktu widzenia wyglądało. Tak się składa, że znam swoje i Twoje kolumny jak własną kieszeń, więc trafiła kosa na kamień :)

Witam,

Panowie, proszę o opinię może ktoś z Was ma lub słyszał jak gra Vincent 237 w połączeniu z Focusami 160?

Vicka mam, a do zakupu tych Dynek się przymierzam, oczywiście postaram się gdzieś posłuchać, ale wcześniej proszę Was o opinię.

Z góry dzięki :-)

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.