Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

ok juz nie moglem czekac, bo sprawy sluzbowe schodzily na dalszy plan. :)

Przelecialem prawie 200 stron tego tematu!!!!!

Kupione Audience 50.

Dzieki wszystkim za porady.

zdam relacje po odsluchu.

Pewnie niedlugo bede Was meczyc o wzmacniacz !

no to czekamy na wrażenia z połączenia 20/25 watt klasy A z Audience 50, gęsta średnica wzmaka z gęstą średnicą głośników i do tego nie duża moc ;)

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

no to czekamy na wrażenia z połączenia 20/25 watt klasy A z Audience 50, gęsta średnica wzmaka z gęstą średnicą głośników i do tego nie duża moc ;)

haha :) Masz racje :) ale wszystko idzie w dobrym kierunku, A1 juz czeka na wystawke na sprzedaż.

Jedyne co mnie meczy czy dam rade w podobnej cenie co kupno tych dynosow, kupic w miare jakosciowy wzmacniacz..

Po przeczytaniu tego wątku dużo osób polecało Nada C370 ale ponad rok temu miałem końcówke mocy NAD 214, i powiem szczerze że to BARDZO źle grający piec, owszem mocy miał pod dostakiem, lecz nie samą mocą głośnik żyje.

Po podłączeniu MF A1 dostałem gęsiej skórki i duzy banan na twarzy.

W tej chwili będe szukać wzmacniacza, końcówke mocy nie będe mieć jak ujarzmić.

Ale nie przejmuje się, lubie żonglerke klockami.

Aktualnie ceny używanych Dynaudio zostały sztucznie wywindowane przez handlarzy.

Zakupiłeś 50-tki. Obawiam się że będziesz mocno zawiedziony z tym wzmacniaczem, no chyba że szarpniesz się na coś mocniejszego.

Audience potrzebują mnóstwo prądu, inaczej będą grały bez emocji, bez dynamiki, z ograniczoną przestrzenią.

Malcolm nie wiem, skąd jesteś, jak masz blisko do Trójmiasta, to zapraszam możesz posłuchać u mnie, mam zarówno DM 2/7, jak i Contour 1.3 mk2.

Które sprzedajesz? :-)

Bo stęskniłem się za Dynkami.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Które sprzedajesz? :-)

Żadne ha ha :D

DM2/7 mam od nowości i mam do nich ogromny sentyment. W porównaniu z contourami radzą sobie nawet nieźle, a jak patrzę na ceny używanej serii DM - to po prostu serce mi pęka, jak pomyślę, że miałbym je sprzedać.

Póki mnie finansowo nie przyciśnie, wolę, by leżały w kartonie :)

A Contoury dopiero co kupiłem :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

No i wzmacniacz o zdecydowanym dźwięku, odwrotność wypchniętych cech w audience, powiedziałbym negatyw tych pozytywnych. Reasumując 50tki kosztowały około 300 zł więcej od 10 lat młodszych x12 które mają lepsze przetworniki, 2x droższy tweeter, midbas z odlewanym koszem a nie blaszanym, w dodatku łatwiejsze do wysterowania i równiejsze. Oczywiście te cechy nie przesądzą o efekcie końcowym bo będzie zależeć kombinacja z elektroniką i pomieszczeniem, ale dają większe możliwości.

Bo stęskniłem się za Dynkami.

Jedyna słuszna "religia" drogi Sittku :)

Ja bez Dynek żyć nie potrafie, dlatego mam dwie pary :)

No i wzmacniacz o zdecydowanym dźwięku, odwrotność wypchniętych cech w audience, powiedziałbym negatyw tych pozytywnych. Reasumując 50tki kosztowały około 300 zł więcej od 10 lat młodszych x12 które mają lepsze przetworniki, 2x droższy tweeter, midbas z odlewanym koszem a nie blaszanym, w dodatku łatwiejsze do wysterowania i równiejsze. Oczywiście te cechy nie przesądzą o efekcie końcowym bo będzie zależeć kombinacja z elektroniką i pomieszczeniem, ale dają większe możliwości.

tak, ale sa wieksze od x12, chce sprobowac czegos innego niz dotychczas :)

To jest niesprawiedliwe aby jedni mieli po kilka par Dynek, a inni wcale :-)

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Oj tam, oj tam. Przecież są jakieś miniratki itp., dla chcącego nic trudnego heh

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Przyszła pora na zmianę pieca do moich Dynek f 160. Na placu boju pozostały dwa ,no może trzy. Poz.1 zestaw Naim -pre NAC152xs i NAP155 xs. Poz 2 HEGEL H360. Problem w tym,że Naima słuchałem z pre NAC 122xs + końcówka j.w., natomiast h- 360 niestety w salonie nie ma i chyba nie będzie. Jedynie h-80 mogłem porównać z poprzednim. Wygrał zdecydowanie Naim, Co bym chciał osiągnąć: dobre stereo ,porządną scenę i rozdzielczość oraz bass. Potrzebuję rady i pomocy w wyborze Naim czy Hegel h360. Trzeci piec w rezerwie to lampa Ayon Scorpio.Słuchałem Ayona Orion ,ale niestety brakowało mu dynamiki i mimo ,że w pierwsze wrażenie było pozytywne to w porównaniu z pozostałymi został nr 3 . Sprzedawca twierdził,że Scorpion jest zdecydowanie lepszą lampą , ale nie było możliwości posłuchać. Poza tym przerażają mnie wymiany lamp i eksperymenty z nimi celem poprawiania brzmienia. Lubię usiąść i słuchać a nie zastanawiać się co by tu jeszcze poprawić i wydawać kasę.

Pozdrawiam i proszę o kilka opinii.

Mimo obaw, które sam miałem dwa lata temu, namawiam na lampę. Ja póki co nie mieszam lampami, zostawiam to na koniec. Jeśli Ayon to Tritron, słuchałem go dwa tygodnie temu u znajomego, Fantastyczne granie. Ale może wystarczy Octave V70SE to cena H360. Mam go od prawie dwóch lat i jestem zadowolony, też z Focusami. Generalnie jest wszystko o czym piszesz, choć wiem, że zawsze może być lepiej.Nie dajmy się jednak zwariować w pogoni za tym króliczkiem:)

Edytowane przez ps39

Mimo obaw, które sam miałem dwa lata temu, namawiam na lampę. Ja póki co nie mieszam lampami, zostawiam to na koniec. Jeśli Ayon to Tritron, słuchałem go dwa tygodnie temu u znajomego, Fantastyczne granie. Ale może wystarczy Octave V70SE to cena H360. Mam go od prawie dwóch lat i jestem zadowolony, też z Focusami. Generalnie jest wszystko o czym piszesz, choć wiem, że zawsze może być lepiej.Nie dajmy się jednak zwariować w pogoni za tym króliczkiem:)

Fakt , mam mętlik w głowie co wybrać. Też mam ochotę na lampę ale nigdy nie miałem do czynienia , stąd moje obawy, ale z drugiej strony coś mnie kusi.Wiem ,że na A. Tritrona mnie nie stać ( coś ok 32000 zł), ale na Octave V70 lub Ayon Scorpio powoli uzbieram. Może w tzw. międzyczasie udami się posłuchać w/w piecyki.

Dziękuję za sugestie . Podejmę to wyzwanie.

Dla mnie możliwość zmiany dzwięku lampami to wielka zaleta. Gust się może zmienić, z czasem herbata słodzona tą samą ilością cukru może okazać się za słodka bądź po prostu najdzie ochota wypić o innym smaku. Zabetonować sobie możliwość zmiany smaku na przyszłość...

Dla mnie możliwość zmiany dzwięku lampami to wielka zaleta. Gust się może zmienić, z czasem herbata słodzona tą samą ilością cukru może okazać się za słodka bądź po prostu najdzie ochota wypić o innym smaku. Zabetonować sobie możliwość zmiany smaku na przyszłość...

Prawda,że lampa daje większe możliwości na przyszłość, więc wybiorę ten kierunek . Tutaj wchodzą w grę dwie opcje ; Ayon Scorpio lub Tritron- po dużym rabacie lub Octave V 70. Myślę ,że jednak powinienem zasięgnąć więcej informacji w temacie w/w piecyków.

Pozdrawiam

Posłuchaj Tritrona bo warto, a Octave jest budżetowy i bezobsługowy to jego wielka zaleta, przy dużej scenie jaką buduje. Ktoś w klubie Octave proponował sprzedaż to poszperaj.

Posłuchaj Tritrona bo warto, a Octave jest budżetowy i bezobsługowy to jego wielka zaleta, przy dużej scenie jaką buduje. Ktoś w klubie Octave proponował sprzedaż to poszperaj.

OK. Kierunek działania nadany , będę szperał. Tak myślę o Tritronie , mam jeszcze trochę czasu na uzupełnienie budżetu więc pewnie trafi się okazja cenowa. Zobaczymy, myślę ,że cierpliwość popłaca.

Dzięki na razie. Pewnie jeszcze się odezwę.

Gdybyś miał źródło z regulacją głośności to serdecznie polecę Ci końcówkę Octave RE 290, jest to już dźwięk naprawdę wysokiej klasy i świetnie radzi sobie z Dynkami (sprawdzone;-). Może S/H?

Gdybyś miał źródło z regulacją głośności to serdecznie polecę Ci końcówkę Octave RE 290, jest to już dźwięk naprawdę wysokiej klasy i świetnie radzi sobie z Dynkami (sprawdzone;-). Może S/H?

:) sprawdzone, mam ;) ale CD z regulowanym wyjście u mnie pozostało dalego za hp500

Witam

Jest ktoś na sali z contour 3.4 LE ? Jak one się spisują? Czy jest szansa na dobre granie z lampą?

Czy lepszą opcją będzie special 25? Boję się że '25' nie będą miały tego zejścia jak podłogówki, nie będzie tego wypełnienia na dole pasma.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Post 9454, ze swojej strony dodam, że Dynki z lampą grają wybitnie. Często zestawiane z Octave.

S25 też świetnie wypadają z lampą i basu im nie brakuje. Obie wymagają dużej przestrzeni wokół.

Witam .Mam pytanie dla klubowiczów .Czy wzmacniacz Teac ai 1000 napędzi Dynki Emit 20 .Moje obecne kolumny to Dali Zensor 7 .Pokój 17m 2 i co najważniejsze od tylnej ściany będę mógł odsunąć kolumny jakieś 20-25 cm rozstaw pomiędzy kolumnami 2.4 m do odsłuchu też około 2,5 m.Jakie standy proponujecie

Edytowane przez jarr

Witam

Jest ktoś na sali z contour 3.4 LE ? Jak one się spisują? Czy jest szansa na dobre granie z lampą?

Czy lepszą opcją będzie special 25? Boję się że '25' nie będą miały tego zejścia jak podłogówki, nie będzie tego wypełnienia na dole pasma.

3.4LE miałem kilka miesięcy i z lampą dość dobrze grały......ale z Octave.Nie zagrają z 300B ani z 2A3 itd.Mimo wszytko jednak po podłączeniu Sphinxa Project 18,Dynki zagrały jeszcze lepiej.Coś w tym jednak jest,że Dynki i lampa to ryzyko.

Wzmacniacz mam se 30w na kanal na egzotycznych lampach svetlana sv572-10. Sam wzmacniacz gra bardzo dobrze ale czy da rade...:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Panowie czy do audience 50, gdzie cenie sobie spokojna gore i duzo przestrzeni ktory z wymienionych piecy najbardziej podejdzie?

http://allegro.pl/genialny-abrahamsen-v2-0-up-okazja-i6720958010.html#thumb/6

http://allegro.pl/xindak-xa-6950-09-i6721717089.html

http://allegro.pl/audiolab-8200p-8200q-wzmacniacz-przedwzmacniacz-i6687614006.html

http://allegro.pl/nad-s-300-i6718986826.html

najbardziej z opinii podchodzi mi abrahamsen, ale gdzies czytalem ze sa bardzo wadliwe, prawda to?

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.