Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Moje Evoke 20 grają gładko bez żadnych wyostrzeń na górze. Dźwięk poukładany spójny w całym paśmie. Bas kontrolowany bez dudnienia. Można słuchać cały dzień bez zmęczenia i każdego rodzaju muzyki. Dla mnie rewelacja i to niczego nie brakuje. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, shiver07 napisał:

Moje Evoke 20 grają gładko bez żadnych wyostrzeń na górze. Dźwięk poukładany spójny w całym paśmie. Bas kontrolowany bez dudnienia. Można słuchać cały dzień bez zmęczenia i każdego rodzaju muzyki. Dla mnie rewelacja i to niczego nie brakuje. 

Też mi się wydaje że Dynaudio można słuchać cały dzień. Pewnie są wierniej odtwarzające przetworniki ale jako całokształt...wysoka poprzeczka.

W dniu 15.06.2023 o 22:21, shiver07 napisał:

jeśli można to jakiego do nich używasz IC i na jakim wzmacniaczu grasz? Mój Caspian czasami lubi pokazać jak źle jest nagrana perkusja w słabych realizacjach np billy idol rebell yell, dire straits money for nothing, czy candy dulfer lily was here... ale z tego co słyszę na innych urządzeniach to te utwory są już tak nagrane...

16 godzin temu, Svawo napisał:

jeśli można to jakiego do nich używasz IC i na jakim wzmacniaczu grasz? Mój Caspian czasami lubi pokazać jak źle jest nagrana perkusja w słabych realizacjach np billy idol rebell yell, dire straits money for nothing, czy candy dulfer lily was here... ale z tego co słyszę na innych urządzeniach to te utwory są już tak nagrane...

Caspian lubi zagrać skrajami pasma i nie jest do końca po neutralnej stronie mocy. Także zmiana kabli nie wiem czy coś pomoże. Spróbuj coś z ustawieniem kolumn może to więcej zmieni niż wymiana kabli.

Znakomite są też real cable bm250t  - grają środkiem, ale z punktowym basem i naturalna górą. U mnie w każdej kombinacji się sprawdzają.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, sidru napisał:

Jeśli ktoś chce prostować charakterystykę V to Duelund dca 16 polecam. Można SP i IC. 

7 godzin temu, shiver07 napisał:

Spróbuj coś z ustawieniem kolumn może to więcej zmieni niż wymiana kabli.

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Znakomite są też real cable bm250t  

Spokojnie Panowie........ nikt tu nie pisze o wymianie kabli, po prostu uważam że moj wzmacniacz (wraz z RCA) ma prawdopodobnie jakiś określony zestaw cech brzmieniowych (np słuchając wymienionych utworów słychać zbyt wyraźną perkusję)... i ciekawiło mnie na jakim wzmacniaczu (przy okazji zapytałem o RCA ) słucha swoje evoki 20 forumowicz shiver07...mając takie info będę w stanie skonfrontować u siebie/w salonie itp jak to może wyglądać na takim secie, i w ten sposób poszerzę swoje spektrum oceny...tzn wtedy będę miał lepszy pogląd czy to ja tak słyszę perkusję/czy ona tak jest nagrana/czy to sprzęt ją tak odtwarza...  🙂  

... tak jeszcze dodam...  wszędzie gdzie nie pójdę wkurzam się wyostrzenie pewnych częstotliwości, czy to zestaw audio w salonie, czy to TV u znajomego, czy muzyka w telefonie u znajomego w plenerze.... przebywając ze znajomymi dochodzę do wniosku że oni mogą bez problemu siedzieć przy jazgocie, którego ja dosłownie nie jestem w stanie znieść.... tak dla przykładu u mnie w tv sony mam ustawiony -1 poziom na wszystkich częstotliwościach od 1Khz w górę, wtedy dopiero czuje się w miarę komfortowo... może to jakiś rodzaj nerwicy 😉 

W dniu 23.05.2023 o 08:48, izapat napisał:

Bo piszą ci , którzy nie mają , nie słuchali a mieć by chcieli. Posłuchanie w sklepie nie wystarczy.

A gdzie trzeba posłuchać, żeby "wystarczyło". W swoim,  często, nie zaadoptowanym pokoju, tak jak to czyni pewien grafoman-audiofil, pisząc później tak kwieciste recenzje, że łzy same napływają do oczu? 

Zdaję sobie sprawę, że w dużej części przypadków salki odsłuchowe salonów audio, nie mają należytej adaptacji akustycznej, ale z moich obserwacji wynika, że podobna sytuacja jest u dużej części audiofili. Co więcej, kiedy zapytać takowego o pomiary pomieszczenia, okazuje się że są mu one zbędne, bo to jego uszy są najlepszym miernikiem. 

Zatem może warto, zanim wrzuci się swoje ochy i achy, włożyć odrobinę trudu i sprawdzić czy to co słyszymy, jest naprawdę tym co pokazują kolumny, a nie nie np modami naszego pomieszczenia. 

Pozdrawiam 

7 godzin temu, Svawo napisał:

... tak jeszcze dodam...  wszędzie gdzie nie pójdę wkurzam się wyostrzenie pewnych częstotliwości, czy to zestaw audio w salonie, czy to TV u znajomego, czy muzyka w telefonie u znajomego w plenerze.... przebywając ze znajomymi dochodzę do wniosku że oni mogą bez problemu siedzieć przy jazgocie, którego ja dosłownie nie jestem w stanie znieść.... tak dla przykładu u mnie w tv sony mam ustawiony -1 poziom na wszystkich częstotliwościach od 1Khz w górę, wtedy dopiero czuje się w miarę komfortowo... może to jakiś rodzaj nerwicy 😉 

To są okolice 4-5 khz , jeśli drażnią Cię najczęściej słyszalne częstotliwości , warto udać się do laryngologa.

Godzinę temu, seba3002 napisał:

A gdzie trzeba posłuchać, żeby "wystarczyło". W swoim,  często, nie zaadoptowanym pokoju, tak jak to czyni pewien grafoman-audiofil, pisząc później tak kwieciste recenzje, że łzy same napływają do oczu? 

Zdaję sobie sprawę, że w dużej części przypadków salki odsłuchowe salonów audio, nie mają należytej adaptacji akustycznej, ale z moich obserwacji wynika, że podobna sytuacja jest u dużej części audiofili. Co więcej, kiedy zapytać takowego o pomiary pomieszczenia, okazuje się że są mu one zbędne, bo to jego uszy są najlepszym miernikiem. 

Zatem może warto, zanim wrzuci się swoje ochy i achy, włożyć odrobinę trudu i sprawdzić czy to co słyszymy, jest naprawdę tym co pokazują kolumny, a nie nie np modami naszego pomieszczenia. 

Pozdrawiam 

Jakkolwiek wygląda nasz pokój , tylko u siebie odsłuchujemy. W sklepie jest inna akustyka , może być nawet lepsza , ale przecież mieszkać tam nie będziemy. Chyba każdy to wie😉

Edytowane przez izapat
6 godzin temu, izapat napisał:

To są okolice 4-5 khz , jeśli drażnią Cię najczęściej słyszalne częstotliwości , warto udać się do laryngologa.

hmmm.. laryngolog mnie badał jakiś miesiąc temu (m.in w spejcalnej komorze ze słuchawkami)  do badań okresowych i stwierdził że słuch mam na prawdę bardzo dobry, na wydruku było wszystko idealnie.... więc to nie to... sam się zdziwiłem bo w pracy mam hałas, więc myślałem że będą ubytki..

Edytowane przez Svawo
Godzinę temu, Svawo napisał:

hmmm.. laryngolog mnie badał jakiś miesiąc temu (m.in w spejcalnej komorze ze słuchawkami)  do badań okresowych i stwierdził że słuch mam na prawdę bardzo dobry, na wydruku było wszystko idealnie.... więc to nie to... sam się zdziwiłem bo w pracy mam hałas, więc myślałem że będą ubytki..

Też ostatnio badałem , dlatego wspomniałem.

W takim razie może coś z akustyką. Kiedyś drażniła mnie wyższa średnica. Poprzestawiałem , poustawiałem , dwa absorbery więcej na ścianie i jest lepiej. Jeszcze tylko myślę żeby sufit jakoś zagospodarować.

Albo te. Kolega z forum sprzedaje. https://m.olx.pl/d/oferta/dynaudio-contour-1-3se-CID99-IDUQHGe.html?reason=observed_ad

Co do wyostrzeń - warto wrzucić wszędzie do toru zasilacze liniowe zamiast impulsiaków - ja polecam PD Creative. 

Nerwowość dźwięku dają też wszystkie połączenia z dużym oporem - luźne lub ubrudzone  wtyki, skręcane połączenia itp

• 2 tygodnie później...
W dniu 24.06.2023 o 16:23, izapat napisał:

W takim razie może coś z akustyką. Kiedyś drażniła mnie wyższa średnica.

tak właśnie, to akustyka, ustawiałem ustawiałem, ustawiałem.... no i zdaje się że trafiłem, może jeszcze do pełnej stereofonii brakuje odrobinę, ale barwa i górne pasmo to coś przepięknego w tych głośnikach, bajka po prostu... swoją drogą zabawy jest co niemiara żeby trafić w punkt żeby grało jak jedna całość idealnie wszystkimi pasmami i nic nie wychodziło przed szereg, nic się nie gryzło nic nie robiło zgrzytów -zaje...iście trudny temat moim zdaniem ...ale teraz przy słuchaniu dobrych realizacji jest nirvana... przynajmniej do czasu aż znajdę jakąś  nową dziurę w całym :))) 

ps. imho nawet na wykresie widać że najtrudniejszy do ustawienia jest zakres 3-7 Mhz, nie gubiąc jednocześnie góry, i okiełznać dół to trochę się trzeba nagimnastykować ..

Edytowane przez Svawo
3 godziny temu, Svawo napisał:

tak właśnie, to akustyka, ustawiałem ustawiałem, ustawiałem.... no i zdaje się że trafiłem, może jeszcze do pełnej stereofonii brakuje odrobinę, ale barwa i górne pasmo to coś przepięknego w tych głośnikach, bajka po prostu... swoją drogą zabawy jest co niemiara żeby trafić w punkt żeby grało jak jedna całość idealnie wszystkimi pasmami i nic nie wychodziło przed szereg, nic się nie gryzło nic nie robiło zgrzytów -zaje...iście trudny temat moim zdaniem ...ale teraz przy słuchaniu dobrych realizacji jest nirvana... przynajmniej do czasu aż znajdę jakąś  nową dziurę w całym :))) 

ps. imho nawet na wykresie widać że najtrudniejszy do ustawienia jest zakres 3-7 Mhz, nie gubiąc jednocześnie góry, i okiełznać dół to trochę się trzeba nagimnastykować ..

Dokładnie. Ja żonglowałem panelami i jak udało się okiełznać średnicę , to i góra uciekała.

Jednak po dłuższym siłowaniu się z akustyką , przestawianiem głośników , nie obyło się też bez uszkodzenia obudowy przy przestawianiu😬 , udało się znaleźć złoty punkt.

Gość

(Konto usunięte)
20 godzin temu, izapat napisał:

Dokładnie. Ja żonglowałem panelami i jak udało się okiełznać średnicę , to i góra uciekała.

Jednak po dłuższym siłowaniu się z akustyką , przestawianiem głośników , nie obyło się też bez uszkodzenia obudowy przy przestawianiu😬 , udało się znaleźć złoty punkt.

Ustawienie Cardasa ?

W dniu 7.07.2023 o 19:19, sidru napisał:

Ustawienie Cardasa ?

Aż tyle szczęścia nie mam. Ograniczony metraż uniemożliwia mi takiego ustawienia, ale nie jest źle.

• 2 tygodnie później...

Gdyby ktoś był zainteresowany recenzją SP40 wraz z pomiarami:

Podsumowując: wyszło tak jak na stereophile :)

W dniu 24.06.2023 o 01:20, Svawo napisał:

Feel your pain bruh. Też tak mam niestety.  To sprowadza się do tego, że prawdopodobnie twój słuch jest wyczulony w danym zakresie inaczej niż średnia.  Czy w muzyce 'na żywo' też masz ten problem?

W dniu 24.07.2023 o 15:49, baran napisał:

Gdyby ktoś był zainteresowany recenzją SP40 wraz z pomiarami:

Podsumowując: wyszło tak jak na stereophile 🙂

Feel your pain bruh. Też tak mam niestety.  To sprowadza się do tego, że prawdopodobnie twój słuch jest wyczulony w danym zakresie inaczej niż średnia.  Czy w muzyce 'na żywo' też masz ten problem?

Ciekawy kanał, a czy to nie jest ta górka na 3Khz którą Evoki też mają? zastanawiam się czy da się tego jakoś pozbyć bez użycia dsp? 

hmm na koncerty rzadko chodzę jak słysze rockowy w zamkniętym pomieszczeniu np klubie, to od razu uciekam. Zdarzyło mi się pójść na Diane Krall w warszawie i perkusja (również gitara) brzmiały bardzo dobrze chociaż też siedziałem na bocznej widowni.... wokal mnie lekko zmęczył...

a w domu jedyne co mnie męczy to perkusja w rocku jej atak i często taka metaliczność, zdaje się że monitor audio gold ma tą srednice spokojną na wykresie ale osobiście nie słuchałem 

Niestety nie widziałem pomiarów Evoke (tutaj nic nie widać: https://stereo-magazine.com/review/dynaudio-evoke-10-30-review), ale nie zdziwiłbym się. Special 25 też są dość 'gorące' na górze. Niektóre kolumny Dynaudio po prostu tak stroi. Nowe Contour są 'ugaszone' dość mocno - te bez 'i'. Tych najnowszych nie słyszałem.

Edytowane przez baran
44 minuty temu, baran napisał:

Niestety nie widziałem pomiarów Evoke (tutaj nic nie widać: https://stereo-magazine.com/review/dynaudio-evoke-10-30-review), ale nie zdziwiłbym się. Special 25 też są dość 'gorące' na górze. Niektóre kolumny Dynaudio po prostu tak stroi. Nowe Contour są 'ugaszone' dość mocno - te bez 'i'. Tych najnowszych nie słyszałem.

Jak nie widać, jak widać coś tam... 🙂 słuchałem Evoke 10 i mi się osobiście podobało to granie...

Posiadam Evoke 20 i jak dla mnie w tej cenie są najlepsze co słyszałem przez ostatnie lata i przerzuceniu trochę paczek. Bardzo mi się  podoba w sposób jaki prezentują brzmienie. Ważną rzeczą oczywiście jest konfiguracja bo same kolumny nie grają. Napewno sobie je zostawię bo nie sądzę,żebym znalazł lepsze paczki w tych funduszach. 

Najważniejszą rzeczą jest osobisty gust i preferencje. Jednemu w tej samej akustyce i tą samą elektroniką kolumny X zagrają super , dla drugiego to bedzie wielkie G. 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Jestem bardzo miło zaskoczony i zdumiony jakością dźwięku jaki prezentują. Nie dość,że są zabawne,autentyczne to obcowanie z nimi to sama przyjemność. Już się zastanawiałem,żeby sprzedać mój drugi 2 razy droższy zestaw i słuchać tylko Evoke 20. 

Teraz, misiek x napisał:

Najważniejszą rzeczą jest osobisty gust i preferencje. Jednemu w tej samej akustyce i tą samą elektroniką kolumny X zagrają super , dla drugiego to bedzie wielkie G. 

Zgadza się. Różne gusta też swoją drogą. 

Ja moje 30 wystawiłem pół roku temu i nadal nie ma chętnych, szczerze się dziwię bo to bardzo udane kolumny, z poprzednim Naimem lepiej zgrały się Proaci D20R, teraz mam Hegla, muszę je odpakować i z ciekawości przetestuję, macie doświadczenia z takiego połączenia?

13 minut temu, Artistplant napisał:

szczerze się dziwię

A ja nie 😂

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.