Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

oj tam, oj tam nówki popierdółki ;))

Tutaj jest czego posłuchać i czemu się nadziwić !

http://www.youtube.com/watch?v=lQBuLm5ArJE

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

no i co z tego? Jak to mawiał mój znakomity kolega z pracy: "jak można porównywać gruszki do jabłek?":)

Trochę szkoda, że wysyła tylko do 24/48... poza tym bardzo fajne produkty dla młodych użytkowników.

Xeo5 można rozpatrywać jako kolejny cud dynaudio, model oparty o x32 a pomimo wbudowanej elektroniki lżejszy. Obudowa musi być podobną wydmuszką co w focusach 110A.

W teorii aktywne rzeczywiście są lepsze, w praktyce to może być różnie. Pismakom za bardzo nie wierzę, ale Adamy Compact z recenzji AV lepiej wypadły pasywne (test porównujący oba modele).

W nowych dynkach są wzmacniacze w klasie D.

dynaudio już badało rynek wcześniej aktywnymi wersjami focusa 110A, jak się sprzedawały widocznie ok skoro postanowili zrobić xeo

dla mnie nie jest to zły produkt jeżeli nie ogranicza w pewien sposób jakości muzyki a tym bym polemizował....

Focal + Naim

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli.

moim zdaniem ogranicza już - brak przesłania gęstych formatów , pod drugie i mocno dyskusyjne czyli jakość wzmacniaczy w nich siedzących nie sądzę że jest tam coś specjalnego wysokiego lotu, dodatkowo troszkę dyskusyjny może być przesył z tego co wiem po 2.4GHz wiele urządzeń pracuje w takim paśmie....

tak więc pomijając marketing braku kabli (sieciówki sic!) to najbardziej bym się zastanawiam nad jakością wzmacniaczy i ich zniekształceniami etc , ciekaw jestem porównania aktywny xeo a excite z normalnym wzmacniaczem

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

witam, zakupiłem 52SE, spróbuję zmierzyć się z legendą :)

I tu mam pytanie/prośbę - macie jakieś sprawdzone typy podstawek? Sfinx? Oryginały? Inne?

Wiem, że prawdopodobnie w tym wątku znalazłbym odpowiedź, ale to jednak 84 strony!!!

pzdr Staszek

Oryginały są dedykowane do s1.4 i c1 a to sprawia, że są zbyt wysokie do monitorów o klasycznym ustawieniu głośników na przedniej ściance.

Tweeter powinien być na wysokości Twoich uszu gdy spoczywasz na fotelu. Wysokość standów powinna więc wynosić około 55cm (wliczając w to kolce).

Sfinxy, te cięższe za około 650zł, są bardzo dobre.

moim zdaniem ogranicza już - brak przesłania gęstych formatów , pod drugie i mocno dyskusyjne czyli jakość wzmacniaczy w nich siedzących nie sądzę że jest tam coś specjalnego wysokiego lotu, dodatkowo troszkę dyskusyjny może być przesył z tego co wiem po 2.4GHz wiele urządzeń pracuje w takim paśmie....

tak więc pomijając marketing braku kabli (sieciówki sic!) to najbardziej bym się zastanawiam nad jakością wzmacniaczy i ich zniekształceniami etc , ciekaw jestem porównania aktywny xeo a excite z normalnym wzmacniaczem

W każdej kolumnie czy to aktywnej czy pasywnej są jakieś ograniczenia - kwestia wyboru projektanta i księgowego.

Bezprzewodowo to chyba nikt jeszcze nie wyszedł poza parametry 24/48, trudno mieć do dynaudio pretensje.

czy wind nie za bardzo limituje dynamikę i zmiękcza bas?

tak z ciekawości pytam :)

Nie podejrzewam, ale krotko niestety z nim obcowalem zeby to jednoznacznie stwierdzic bo trafila sie oferta na Cardasa i perspektywa zakupu the Wind Mk. II "gone with the Wind":).

\

W każdej kolumnie czy to aktywnej czy pasywnej są jakieś ograniczenia - kwestia wyboru projektanta i księgowego.

Bezprzewodowo to chyba nikt jeszcze nie wyszedł poza parametry 24/48, trudno mieć do dynaudio pretensje.

moim skromnym zdaniem sami ograniczyli swój produkt limitując możliwość wysłania do głośnika wyższej jakości strumienia

no chyba że wyszli z założenia że nie jest to taki "mocny" głośnik w co osobiście wątpię, bo jak sam wiesz potrafi wiele,

Nie podejrzewam, ale krotko niestety z nim obcowalem zeby to jednoznacznie stwierdzic bo trafila sie oferta na Cardasa i perspektywa zakupu the Wind Mk. II "gone with the Wind":).

zakupiłem vdh winda i ogólnie lepszy jest od kimbera 4tc, co już pisałem wcześniej.

Focal + Naim

zakupiłem vdh winda i ogólnie lepszy jest od kimbera 4tc, co już pisałem wcześniej.

a to ciekawostka opisywales gdzies wczesniej roznice albo cos na temat dzwieku winda ?

Jeszcze pytanie do milosnikow Dynaudio czy Primare I21 + jakies Dynaudio np. Focus 110 lub podobne moga zagrac fajnie czy raczej Primare + Dynki sie nie zgrywaja ?

Edytowane przez sebolx

wiem że robię offtopa ale

http://www.psaudio.com/products/audio/media-players/dliii-dac/

ktoś miał może przyjemność z tym daciem? można prosić o kilka słów?

Focal + Naim

witam, zakupiłem 52SE, spróbuję zmierzyć się z legendą :)

I tu mam pytanie/prośbę - macie jakieś sprawdzone typy podstawek? Sfinx? Oryginały? Inne?

Wiem, że prawdopodobnie w tym wątku znalazłbym odpowiedź, ale to jednak 84 strony!!!

pzdr Staszek

Oryginalne Stand 2 są najlepszą opcją. Do wyboru były czarne i srebrne. U mnie srebrne podpierają C1 - cherry, a czarne

52SE - maple. Wypełnienie piaskiem pomaga, a nawet - powiedziałbym - jest konieczne!

Pozdr, M.

STAND2-2.jpg

Zarówno górna część jak i dolna, to dwie ciężkie płyty odseparowane gumą. W przypadku C1 górna częśc nie jest potrzebna,

ponieważ rury wkręcamy bezpośrednio do podstawy monitorów. Są również wersje z dziurami - Stand4 - w celu schowania

kabli, ale my takich nie chcemy - piasek wtedy nie robi ;)

http://www.dynaudio.com/manuals/DYN_Stand4_INT_manual.pdf

Parker's Mood

Kolumny dotarły bez przygód na szczęście i pogrywają już z linnem. Na razie rozwiały się moje największe obawy - bas nie dudni, jednak oszczędny w dawkowaniu tego zakresu pasma linn i dynaudio zgrały się, jest kontrola zakresu :)

pzdr

Chyba wyprzedaż to a nie promocja... skończyła się w końcu grupka napaleńców wydających po 20 tyś na 4 przetworniki w pudełku. Ciekawe jak się teraz czują widząc taką ,,ofertę". Podziekują Nautiliusowi telefonicznie czy mailowo?

To żałosne co się dzieje z Dynaudio. Słuchałem bełkotu marketingowego z nagrania o tych XEO. Plus hasła w stylu Wireless High End!

http://www.youtube.com/watch?v=53NB0PnjEkQ?version=3&hl=nl_NL

Za rok wypuszczą głośniki do PC i nazwą super High End. Chciwość oraz bezczelność osiąga na tym świecie już swoje szczyty.

Chyba ostatnim facetem w tej branży, który nie robi z Klientów idiotów jest własciciel firmy Harbeth.

Parafrazując klasyka ,,Farewell Dynaudio, farewell..."

To żałosne co się dzieje z Dynaudio. Słuchałem bełkotu marketingowego z nagrania o tych XEO. Plus hasła w stylu Wireless High End!

http://www.youtube.com/watch?v=53NB0PnjEkQ?version=3&hl=nl_NL

Za rok wypuszczą głośniki do PC i nazwą super High End. Chciwość oraz bezczelność osiąga na tym świecie już swoje szczyty.

Chyba ostatnim facetem w tej branży, który nie robi z Klientów idiotów jest własciciel firmy Harbeth.

Parafrazując klasyka ,,Farewell Dynaudio, farewell..."

Chyba wyprzedaż to a nie promocja... skończyła się w końcu grupka napaleńców wydających po 20 tyś na 4 przetworniki w pudełku. Ciekawe jak się teraz czują widząc taką ,,ofertę". Podziekują Nautiliusowi telefonicznie czy mailowo?

Chyba nie widziałeś nowego cennika eter audio, na tle cen innych modeli special 25 za 17k to okazja;)

Chyba nie widziałeś nowego cennika eter audio, na tle cen innych modeli special 25 za 17k to okazja;)

17ooo to już ze podstawkami za 1500 :)

więc same wychodzą za 15500 :)

Focal + Naim

Oryginalne Stand 2 są najlepszą opcją

Czy aby na pewno? Sfinksy są (bez wypełnienia) ze trzy razy cięższe, po wypełnieniu nie ma szans na wyczucie drgać od kolumny.

Tak jak napisałem wyżej, IMHO stand4 są zbyt wysokie do monitorów z tweeterem przy górnej krawędzi ścianki przedniej.

Doskonale to widać na pomiarach audio - monitory dynaudio poniżej s1.4 są strojone (tak jest ustawiony mikrofon zbierający pomiar w polu bliskim) na wysokości tweetera.

17ooo to już ze podstawkami za 1500 :)

więc same wychodzą za 15500 :)

Czyli już na prawdę niewiele drożej od contour s1.4 z nowego cennika!

Nic tylko brać, zwłaszcza że podstawki to model specjalny 2x2m a niestandardowe są zawsze droższe;)

Edytowane przez EMiL

Te 25 to teraz faktycznie okazja, tym bardziej, że:

1. one nie podrożały w grudniu

2. to naprawdę końcówka tej serii, a kóncówki mają zazwyczaj duuuże rabaty :))

3. nikt z poprzednich klientów na bank nie kupił ich w cenie katalogowej, tu rabaty były inne ;)

4. moreno1973, nie zaniżaj ich wartości - to 4 przetworniki w 2 pudełkach, a nie w jednym :)))

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Promocja tych Specjali zaczęła się niedawno w HFM, gdzie podgrzewali atmosferę mówiąc że zostało jeszcze parę ostatnich sztuk w lakierze matowym, które kosztują o 3 tys mniej od wersji "na wysoki połysk" i jaka to niepowtarzalna okazja.

Jak widać recenzja nie podziałała po myśli dystrybutora, myślę że została przyćmiona fatalnym wrażeniem pod ostatnim AS no i konieczna była wyprzedaż...

To że S25 nie grają na AudioShow to jest już truizm i nie sądzę, żeby dla kogokolwiek na poważnie zainteresowanego tym głośnikiem miało to jakiekolwiek znaczenie. Nie będzie przecież słuchał ich w hotelu.

Co do cen, monitory Dynaudio to jak wiadomo są relatywnie niedrogi głośniki dla posiadaczy wyrafinowanej elektroniki :).

Edytowane przez JarlBjorn

Słuchał ktoś może Focusów 160 z Caspianem M1 lub M2 ?

Bo 160 podobno łatwiejsze do napędzenia od 140 i bas nie przesadzony.

Tak z ciekawości.

Edytowane przez whiter1

Tak z ciekawości.

Słuchałem z Krellem 400xi i faktycznie bas nie przesadzony...za to obecna cena przeadzona na maxa;-)

Tak z ciekawości.

ja słuchałem ale nie z caspianem ,

bierz caspiana pod pachę do salonu i testuj :)

ogólnie 160 są bardziej wyrafinowane i łatwiejsze do wysterowania od 140 ale nie jest to zwrot o 180stopni

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

mam obecnie 140stki z manleyami i nic nie jest "przesadzone", nawet wczesniej uzywalem suba velo,

dzwiek jest pelny, nic nie lomocze etc, pewnie mozna lepiej, ale stosownie do zaplaconych pieniedzy to na prawde bardzo dobre kolumny.

rs

chodzilo mi ze bas nie jest przesadzony, a velodyne mialem zanim kupilem 140stki

Koledzy,

w klubie ATC w poście #67 Hal149 bardzo fajnie porównał SCM11 z Dynkami X16 i F160.

Jakby ktoś był zainteresowany, to warto przeczytać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.