Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

xs do dzielonego

w czym jest poprawa?

W zasadzie trudno jest porównywać dwa zupełnie różne wzmacniacze. Nait XS jest bardzo "analogowy", powiedziałbym, że z zabarwieniem lampowym, przez co w porównaniu z 200/2002 wypada w prawie każdym aspekcie gorzej. Gorsza przejrzystość, szczegółowość, nasycenie, dynamika, głębokość i bogactwo basu itd, itp. Natomiast, wiele osób może powiedzieć, iż jest bardziej muzykalny. Generalnie dzielonka, to inna półka. Pierszy raz słuchałem takiego porównania w Decibelu z zestawieniem ze Spendorami i nie ukrywam, właśnie ta płynność, miękkość, łagodnmość mnie bardziej przekonała. No i cena, oczywiście. Ale pod ponad rocznym użytkowaniu ze Spendorami,czegoś zaczęło mi brakować. Te kolumny nie potrafiły się otworzyć. Jakby grały z dławikiem. Przestrzeń też raczej płaska. Bez escesów - taka Naimowska. Podłączenie Baltlaba Epoka 2 powaliło mnie. Nagle Spendorom nie brakowało góry. Pojawiły się dotąd niezauważalne szczegóły i przestrzeń nabrała dodatkowych wymiarów. Po prostu bajka. Gdyby nie to, że Batlab nie pociągnie trudniejszych kolumn, a basik - słabiutki, to byłby to wzmak na zawsze. I tak się zrodziła koncepcja dzielonki, wsparta kolega z , który właśnie zmieniał przedzwmacniacz. Dzisiaj nie żałuję. Dojrzałem do takiego dźwięku. I oby Dynki w czymś - po wygrzaniu - nie przecholowały.

A mój kot - szrobury łobuz - jest najwspanialszy ze wszystkich kotów. Bo każdy z nas ma te najlepsze, najulubieńsze. I tak trzymać ze sprzętem.

Podłączenie Baltlaba Epoka 2 powaliło mnie. Nagle Spendorom nie brakowało góry. Pojawiły się dotąd niezauważalne szczegóły i przestrzeń nabrała dodatkowych wymiarów. Po prostu bajka. Gdyby nie to, że Batlab nie pociągnie trudniejszych kolumn, a basik - słabiutki, to byłby to wzmak na zawsze.

Zgadzam sie z tym w 100% ja mialem okazje sluchac Epoca 2 z AA Hyperion III Lux ktore mialem i odnioslem takie samo wrazenie po jego podlaczeniu ;) Gora sie pojawila piekna uslyszalem duzo nowych dzwiekow ogolnie czarujacy wzmacniacz mozna go sluchac godzinami tylko wlasnie basik ma delikatny i z trudnymi kolumnami sobie nie poradzi a szkoda bo juz bym mial moj maly HiEnd za grosze w domu ;)

Nawiązując do wariacji barwowych, mi tam odpowiada każdy kolor pod warunkiem że jest to kolor cherry:)

Cherry jest prawie tak ładne jak rosewood;)

Czy te sznureczki wokół 52se to ochronna przed zrzuceniem kolumny przez dzieci?

Cherry jest prawie tak ładne jak rosewood;)

Czy te sznureczki wokół 52se to ochronna przed zrzuceniem kolumny przez dzieci?

Tak, tak, trzeba sie bylo jakos ratowac przed ewentualnym zrzuceniem przez dziecko, ale to byla sprawa "na chwile" bo wkrotce potem wpadly w rece Contoury i 52 SE powedrowaly z powrotem do kartonu. Sądzę, że mam najmniej używaną parę w Polsce, 1,5 m-ca "przebiegu" :).

Tak na marginesie, to mocowanie na stałe Contoura do Dynaudio stend 2 to swietny wynalazek, głośnik jest stabilniejszy w ten sposob od niejednej podłogówki.

EMiL i FIRMA

nie mydlcie oczu, tylko Wasze fotki wrzucajcie, nie ominie Was ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

EMiL, Ty jajus jesteś :)

Przecież my wiemy, jak X16 wyglądają ;)

Pokaż fotke całego systemu.

Ale standy masz faktycznie porządne.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Chłopaki nie narzekać! Zamiast tego spójrzcie na piękny, czerwonawy palisander;)

Nie narzekamy,

ale żeby szczęścia stało się zadość - uciesz nasze oczy fotką z dwoma palisandrami po bokach i dwoma pięknymi, czarnymi klockami w środku :)

EMiL dawaj - bądź facetem ;)

Na tej fotce widac, ze "cherry" z z Contoura i z Audience SE jednak różnią się i odcieniem i głębią struktury...

post-8726-0-00566200-1326971870_thumb.jpg

Edytowane przez JarlBjorn

Koledzy

Jestem na tym forum tylko od półtora roku i coraz bardziej zaczyna mnie irytować:

1. Wpada ktoś do jakiegoś klubu i zadaje różne głupie pytania, bo jest zbyt leniwy, aby poszukać w wyszukiwarce wewnętrznej, albo w googlach

I tak odpowiadajcie kilku osobom co jakiś czas na to samo pytanie (obok jeden się pytał: co lepsze Caspian, czy Kandy i czym się różnią :/ )

2. Większość jest najmądrzejsza a ich sprzęt jest jedyny najlepszy, bo już tyle w życiu słyszeli... :(

3. Jelenie wysyłają w ciemno tysiące Euro obcokrajowcom, bo fotkę sprzętu zobaczyli i mieli nadzieję na interes życia, a potem pytają biedaczki CO ROBIĆ ?

4. moderacja Jak Mao, albo inny Kin, wymoderowuje wpisy, które im się nie podobają (mi wczoraj dwa wpisy wymoderowali, to może i ten bez śladu bogowie usuną)

5. Podczas gdy duża część zaśmieca permanentnie wątki innych i uprawia wieczne wycieczki osobiste, bezustannie się kłócąc, jak dzieci z piaskownicy i za nic mają uwagi innych.

5. itd, itp.

Panowie, czy Was to nie żenuje ?

Edytowane przez whiter1

@whiter- szybko podupadniesz na zdrowiu jak takimi rzeczami bedziesz sie przejmowal:)

na poczatku na pewno irytuja takie osoby o ktorych mowisz ale czlowiek szybko sie uodparnia..

jedno jest pewne- przywitac sie to nie wstyd a i kultura tego wymaga..

wiecej luzu Panowie, zycie bedzie prostsze..

aha pozdrawiam:)

@whiter- szybko podupadniesz na zdrowiu jak takimi rzeczami bedziesz sie przejmowal:)

Ja to sobie myśle,że już go bierze........nerwica.To przecież choroba i to całkiem niebezpieczna.

Ja to sobie myśle,że już go bierze........nerwica.To przecież choroba i to całkiem niebezpieczna.

:))

Tak, tak, trzeba sie bylo jakos ratowac przed ewentualnym zrzuceniem przez dziecko, ale to byla sprawa "na chwile" bo wkrotce potem wpadly w rece Contoury i 52 SE powedrowaly z powrotem do kartonu. Sądzę, że mam najmniej używaną parę w Polsce, 1,5 m-ca "przebiegu" :).

Może więc szkoda je trzymać w tym kartonie? Kolumny jak samochód...nie używane marnują się;-)...Nie pora wystawić na sprzedaż?

irytuje,, jeleni jak widać nie brakuje

Trochę to dziwne, bo tak w lecie, jak i obecnie trwa już akcja MF "Nie bądź Jeleń, weź paragon".

Widocznie nie biorą.

Ale ityruje jeszcze coś innego - niezrozumiale dziwna funkcjonalność forum "Audiostereo". Wszystko jest mało wyczuwalne, instynktowne. A może to kwestia przyzwyczajenia.

...ok, dla rozluźnienia atmosfery wkleję zdjęcia moich dynaudio. Pokój jak widać z tych b.mało wytłumionych, co oczywiście z audiofilskiego punktu widzenia jest niekorzystne. Chętnie poznam czyjeś wskazówki odnośnie ustrojów akustycznych, ale muszą spełniać warunki:

- nie zagracać pokoju, czyli coś na ścianach zamontowane

- pasować wizualnie...

Myślałem o tych wszystkich "płaskorzeźbach" drewnianych z klinów - coś takiego miał zamontowane Pan Rozdębski ze studia SIR (miał zawsze dobry dźwięk), coś takiego ma np. Akkus w swojej siedzibie.

Reasumując, coś płaskiego, naściennego, nowoczesnego, SKUTECZNEGO. No i niedrogiego dodam do tej wylicznki :)

Aha, kolumny stoją ustawione ok 85cm od tylniej sciany (od tyłu kolumn mierzone), pół metra ta jedna z boku ma miejsca, odległość od miejsca odsłuchu około 3 metry, a kolumny od siebie o 2,6m.

Edytowane przez Staszek_s

<Staszek_s>

Przytulne lokum.Zastanawia mnie natomiast jak Classik radzi sobie z zasilaniem Dynaudio 52SE?

Czy ten Classik ma zasilacz Dynamik?

Napisz kilka słów o brzmieniu, szczególnie dołu ,jego kontroli i barwie.

ok.

Bas mam ustawiony na -1, ponieważ w tak pustym pomieszczeniu niestety potrafi przydudnić na niektórych utworach. Z basem jest o tyle dziwnie, że np kontrabas gra pięknie, zwartym, płynnym, zróżnicowanym dźwiękiem, natomiast gitara basowa w utworach rockowych potrafi już przeciągnąć. A dudnienie pojawia się przy niektórych uderzeniach perkusji. Generalnie mam jakby dwa basy, w zależności od utworu: przyjemny i kontrolowany i niemiłosiernie zabarwiony basrefleksem.

Generalnie wg mnie linn gra dość oszczędnym, ale właśnie płynnym basem, więc nie jest najgorzej.

Wokale, fortepian, gitary bajka - tak jak lubię.

Linn nie ma jeszcze dynamika, ale mimo wszystko to zupełnie inny zasilacz niż w starszych wersjach.

Tylko że: ja słucham generalnie muzyki dość cicho, muzyki spokojnej, kameralnej, więc prawdopodobnie przy głosnych odsłuchach problemy by się spiętrzyły. Kiedys miałem sprzęt ustawiony diagonalnie i o 180 wtopni inaczej) i była lepsza przestrzeń oraz w zasadzie nie występowało podbicie basu, no ale raz na parę lat trzeba chociaż minimalnie poprzestawiać.

Sputt - przytulny kojarzy mi się raczej z pluszami, kotarami itp, ale ważne jest, że mi dobrze w tak zagospodarowanej przestrzeni :)

W takim ustawieniu przestrzeń i bas były pod kontrolą, mimo iż przestrzeń do nagłośnienia teoretycznie była jeszcze większa. Nawet sporawe kolumny Audio Note wyrabiały.

Edytowane przez Staszek_s
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.