Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy ma własny gust. De gustibus non disputantum est... dla mnie wybarwienie "cherry jest optymalne i nie chcę żadnego innego.

No OK,ty możesz nie chcieć ale jesteś jednym z bardzo niewielu,którzy tak chcą.Zajmuje się zawodowo projektowaniem wnętrz(nie tylko)

i coraz rzadziej spotykam się z zapytaniem o ten gatunek drewna a jeszcze rzadsze zapytanie jest o Dęba(naturalnego).Fakt,że kiedyś w Polsce były tylko dwa gatunki sprowadzane,nie czyni z nas orłów w tym zakresie,to raczej powód do wstydu.

Dzisiaj Dąb jest raczej zabielany,tak jak Jesion i trawiony a naturalnego prawie nikt nie chce,przynajmniej ja się z takim zapotrzebowaniem nie spotykam.Zależeć to może od regionu,kraju itd.Obecnie młode osoby szukają innych rozwiązań a starsze też już nie patrzą wstecz.Dąb poza tym jest drogi,1m3 kosztuje tyle co egzotyka,która z wiadomych względów jest atrakcyjniejsza.

No OK,ty możesz nie chcieć ale jesteś jednym z bardzo niewielu,którzy tak chcą.

Ależ ja nie skarżę się że cherry traci popularność, wprost przeciwnie!

Niemniej jest tak, że wybarwienie to jest indywidualna sprawa i każdy sam wie co dla niego dobre. Jeden lubi nowoczesność, ja akurat jej nie lubię, wolę tradycyjne i wnętrza i materiały i kolory: cherry/koniak i dąb naturalny (a najlepiej renesans).

Modrzew47 C2 mają się dobrze.....faktycznie może Ci ich brakować....

Widze, ze Special 25 poszly w odstawke... Ja pomysle nad podlogowkami jak tylko przeprowadze sie do wiekszego lokum, ale nie wydaje mi sie zebym kiedykolwiek pozbyl sie swojej pary S25.

No OK,ty możesz nie chcieć ale jesteś jednym z bardzo niewielu,którzy tak chcą.Zajmuje się zawodowo projektowaniem wnętrz(nie tylko)

i coraz rzadziej spotykam się z zapytaniem o ten gatunek drewna a jeszcze rzadsze zapytanie jest o Dęba(naturalnego).Fakt,że kiedyś w Polsce były tylko dwa gatunki sprowadzane,nie czyni z nas orłów w tym zakresie,to raczej powód do wstydu.

Dzisiaj Dąb jest raczej zabielany,tak jak Jesion i trawiony a naturalnego prawie nikt nie chce,przynajmniej ja się z takim zapotrzebowaniem nie spotykam.Zależeć to może od regionu,kraju itd.Obecnie młode osoby szukają innych rozwiązań a starsze też już nie patrzą wstecz.Dąb poza tym jest drogi,1m3 kosztuje tyle co egzotyka,która z wiadomych względów jest atrakcyjniejsza.

to wszystko NIESTETY prawda, bo rządzi MODA, która, jak sam zapewne wiesz, jest niezmiennie zmienna

ale uwierz mi, że dąb wkrótce wróci i to z większą siłą, niż przedtem.

Pamiętasz modę na białe wnętrza i łuki w latach '80 ?

teraz jest identycznie z lakierowaną bielą i czernią (mniej), ale to się wkrótce skońszy.

(nie tylko Ty siedzisz w temacie projektów i wnętrz ;) )

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

to wszystko NIESTETY prawda, bo rządzi MODA, która, jak sam zapewne wiesz, jest niezmiennie zmienna

ale uwierz mi, że dąb wkrótce wróci i to z większą siłą, niż przedtem.

teraz jest identycznie z lakierowaną bielą i czernią (mniej), ale to się wkrótce skońszy.

hehe kolory białe to były modne w 60 70 80 90 00 i teraz :) tak więc generalizowanie jest błędne nie ma czegoś uniwersalnego też bo nie ma uniwersalnego gustu więc..., raz w sprzedaży dąb przeważa raz czarny teraz dorzucili biały u wielu producentów i słusznie :)

Focal + Naim

Widze, ze Special 25 poszly w odstawke... Ja pomysle nad podlogowkami jak tylko przeprowadze sie do wiekszego lokum, ale nie wydaje mi sie zebym kiedykolwiek pozbyl sie swojej pary S25

Mam ogromny sentyment do Special 25, ale Confidence C2 są po prostu lepsze ;)

podlogowe zawsze beda lepsze nawet w 15mkw..

dla basofila bezsprzecznie nawet w 10m2 :)

P.S. Na poważnie - FIRMA, nie pij tyle przy komputerze, bo piszesz głupoty, za które na trzeźwo się będziesz wstydził ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Przecież tego nie twierdze.A co do dębu i mody to oczywiście trendy są,były i będą,tak jak dęby z tą tylko różnicą,że nowe technologie potrafią zmienić dęba nie do poznania tak samo jak sosne.

Flader sosny wyszczotkowany wygląda zupełnie nie na sosne a kosztuje więcej od wenge i egzotyki.Trawiony dąb również zmienia się nie do poznania.

Co do monitorów i wolnostojących,to nie ma reguły,która by jednoznacznie stwierdziła jaka kolumna jest zdecydowanie lepsza.Dobrze zaaplikowany monitor może zagrać lepiej od wolnostojącej i odwrotnie.

Przecież tego nie twierdze.A co do dębu i mody to oczywiście trendy są,były i będą,tak jak dęby z tą tylko różnicą,że nowe technologie potrafią zmienić dęba nie do poznania tak samo jak sosne.

Flader sosny wyszczotkowany wygląda zupełnie nie na sosne a kosztuje więcej od wenge i egzotyki.Trawiony dąb również zmienia się nie do poznania.

Co do monitorów i wolnostojących,to nie ma reguły,która by jednoznacznie stwierdziła jaka kolumna jest zdecydowanie lepsza.Dobrze zaaplikowany monitor może zagrać lepiej od wolnostojącej i odwrotnie.

Nie wypada mi się nie zgodzić z twoją wypowiedzią, aczkolwiek miałem na myśli właśnie dąb naturalny.

Co do kolumn również, chodzi mi tylko o jedno słowo FIRMY, a mianowicie - ZAWSZE

Piszesz o modzie w polsce,na świecie już wcześniej panował modernizm ale co tam,w polsce panował wtedy komunizm...pamiętam.

Co do kolumn również, chodzi mi tylko o jedno słowo FIRMY, a mianowicie - ZAWSZE

Nie patrz na FIRME,pewnie cuś wciąga...hehe

...

Nie patrz na FIRME,pewnie cuś wciąga...hehe

Teraz naprawdę szczerze mnie rozbawiłeś :))

Niech mu na zdrowie tylko pójdzie.

Co do dębu to znakomity materiał budowlany/konstrukcyjny,znakomite okna(drogie)dźwigary i całe więźby dachowe,tylko nie u nas w Polsce.

no dobra, dobra w 16m..

troche sie pomylisz i juz od meneli wyzywaja..

przyjaciele pieroni fujj;]...

wiem że lubisz bas ale aż w takich ilościach? ;)

Focal + Naim

Taa optymalnie dla kolumn to może jest. Mikson weź przykład z kolegi HALA149 i dokup sobie końcówkę mocy do tego "przedwzmacniacza". Nie męczy cię świadomość że te kolumny grają na 40% swoich możliwośći?

Roksan jest fajnym wzmacniaczem ale twoje Dynki mają z niego niezły ubaw. Założę się że na godzinie jedenastej Dynie zamiast grać "krzyczą, jazgoczą" co kolwiek tylko nie grają. Bez urazy stary, ale czas na męską decyzję. Im krócej będziesz się oszukiwać tym lepiej dla twojego spokoju.

Pozdro

Taa optymalnie dla kolumn to może jest. Mikson weź przykład z kolegi HALA149 i dokup sobie końcówkę mocy do tego "przedwzmacniacza". Nie męczy cię świadomość że te kolumny grają na 40% swoich możliwośći?

Roksan jest fajnym wzmacniaczem ale twoje Dynki mają z niego niezły ubaw. Założę się że na godzinie jedenastej Dynie zamiast grać "krzyczą, jazgoczą" co kolwiek tylko nie grają. Bez urazy stary, ale czas na męską decyzję. Im krócej będziesz się oszukiwać tym lepiej dla twojego spokoju.

Pozdro

zgadzam się że dynki proszą o więcej i mam tego świadomość ale dla Twojej ciekawości nie ma jazgotu na 11 czy 12 idzie równo bez zniekształceń całe pasmo głośniej,

roksan nie jest mistrzem w każdym calu ale daje uczciwe wysterowanie które tu się zgodzę jest na minimum czego chce focus ale zanim napisałeś krzyczą jazgoczą to powinieneś takiego zestawienia posłuchać a potem napisać , i ciekawi mnie jak wyliczyłeś owe 40% bo dla mnie jest to 75%, ,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Już ci odpowiem czemu 40%. Proponuję mały test {ja kiedyś podobny przeprowadziłem} wybierz się do sklepu w którym kupiłeś swoje kolumny, wybierz w podobnej cenie model innej marki, poproś o podłączenie do zestawu adekwatnego do ceny czyli elektronika gdzieś w okolicach 20000pln i posłuchaj obu zestawów {wcale nie musisz robić tego długo zapewniam} po tej prezentacji poproś o najdroższą końcówkę mocy jaka jest w sklepie i jeszcze raz posłuchaj. Myślę że po chwili zrozumiesz że tam gdzie kolumny innego producenta się skończyły i nie ma zasadniczego postępu tam Dynaudio przeskoczyły o dwie klasy do góry.

Osobiscie miałem okazję słuchać tak polecanego zestawienia Dynaudio-Cyrus i do puki gość nie podłączył końcówki mocy tylko grał z integry to obaj drapaliśmy się w głowę i zastanawialiśmy się o co chodzi. Chyba że ktoś potrzebuje zestawu do komputera to tak. Niemęczący dźwięk z dużą ilością detalu jako takim wypełnieniem i protezą basu...

Zobacz Mikson HAL149 napędza podstawkowce z dzielonego Naima i nie ma najmniejszego problemu kręcić gałką głośności w prawo bo będzie tylko lepiej. Ty napędzasz wolnostojące z integry {nomen omen nienajgorszej}

Ja myślę że jeżeli integra to Gryphon Tabu {bez literek AT} aczkolwiek jeżeli leży ci dźwięk Roksana to szukałbym Caspianów i mostkowałbym do monobloków {jeżeli jest taka opcja}. W końcu da się te końcówki kupić za rozsądne pieniądze, a potem to już tylko płyty.

Pozdro

dźwięk caspiana mi leży, pytałem się o końcówkę roksana ale jest tylko możliwość podłączenia biamp a dynie mają jedne zaciski sam wiesz, są monobloki ale z pre to koszt ok 20tys a do tego pułapu można mieć też ciekawą i mocną integrę i zdaję sobie z tego sprawę, ja nie mówię że jest to idealne połączenie w moim przypadku i czuję że są pewne ograniczenia ale caspian dzielnie się stara i szkoda by mi było go wymieniać jest to fajna integra, co do kolegi hala to nie porównywałem dzielonego xs ale porównywałem bezpośrednio caspiana z xs i dodatkowym zasilaczem też na tych samych dyniach i wg mnie caspian zagrał zdecydowanie lepiej ,, nie wiem na ile poprawy kontroli pasma dostaje dzielony xs bo z tego co pamiętam mocy ma tak samo co integra xs, głównie walory barwowe ulegają poprawie o czym pisał kolega hal, być może się mylę ,,,,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Mikson na allegro jest coś takiego:

http://allegro.pl/roksan-caspian-koncowka-mocy-stereo-i2074473395.html

Nie mam rozeznania co do konstrukcji koncówki Roksana. Może ktoś na forum wie czy można taką końcówkę mostkować do monobloku. Jeżeli tak to za 2 razy po 2000pln możesz mieć dźwięk że hoho! albo jak mawia mój kolega z pracy klękajta narody!

Pozdro

PS. Co do Naima to uważam że tego typu granie trzeba lubić-ja nie przepadm. Co do różnic między Caspianem a XSem to pewnie masz rację aczkolwiek końcówka mocy zmienia diametralnie układ sił {i cenę}

u mnie w 28m2 i myślę że też jest optymalnie :)

U mnie w 34m2 i też jest optymalnie...monitory.

FIRMA z tym basem cuś naciąga,albo koguś.

Widze,ze latają tu kwoty na wzmak około 20000zł.i to na wtórnym.Sądze,że za taką kase można dostać już lepsze klocki niż Caspian(Plinius,Pass,Gryphon,ML)i to do wyboru i do koloru.

co do kolegi hala to nie porównywałem dzielonego xs ale porównywałem bezpośrednio caspiana z xs i dodatkowym zasilaczem też na tych samych dyniach i wg mnie caspian zagrał zdecydowanie lepiej ,, nie wiem na ile poprawy kontroli pasma dostaje dzielony xs bo z tego co pamiętam mocy ma tak samo co integra xs, głównie walory barwowe ulegają poprawie o czym pisał kolega hal, być może się mylę ,,,,

Dla ścisłości. Miałem integrę XS, a zmieniłem na dzielonkę Classic (nie XS - chyba model 150), czyli Nap 200 i Nac 202. Przesiadka na tak znacznie wyższy poziom była miażdżąca dla integry. Wszystkie aspekty uległy poprawie, a obecnie, przy Focusach 160, w moich warunkach domowych, przekroczenie na gałce godz. 10 nie wchodzi w grę. Lubie słuchać głośno, naturalnie. Ale uwielbiam dźwięk, nie hałas.

Co dop przekręcania gałki w prawo - zgodzę się. A co by się stało gdyby tak gałkę kręcić w lewo, przejść przez punkt zero i ... . Rozważanie czysto teoretyczne, ale widziałbym zastosowanie Dynek w miejsce ekranów akustycznych :-).

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.