Skocz do zawartości
IGNORED

Bez Gwiazdy nie ma jazdy - Mercedes Club

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek zakładam z ciekawości - czy są tu właściciele aut z gwiazdą? :)

Czy chwalicie sobie jazdę Mercedesem?

Jakie wrażenia w porównaniu do jazdy innymi autami?

Czy Mercedes to wciąż synonim prestiżu i solidności, jak 20 lat temu czy w Waszej opinii "zszedł na psy"? Jeśli tak - to dlaczego?

Jak Wam się podoba audio (i video) w Mercedesie?

Czy uważacie że to auto tylko dla "dziadków" po 50-ce, czy też jesteście zdania, że nikt nie jest za młody na jazdę Mercedesem?

Zapraszam do dyskusji.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/41463-bez-gwiazdy-nie-ma-jazdy-mercedes-club/

tak jak w tytule,dobry mercedes jest nie do pobicia.oczywiscie porownujac modele w swojej klasie.kroku mu dotrzymuje audi ,bmw,lexus,acura,niekiedy volvo i saab.

milo sie wsiada w dobrego mercedesa ,czerpiac przyjemnosc z jazdy i z komfortu.

Ja przed E-klasą miałem Alfę 147. Jeździła jak marzenie ale człowiek się starzeje i łaknie odrobiny komfortu. Do tego dzieci rosną i ciasno im było z tyłu...

Wrażenie jest takie jakby z motorówki Riva przesiąść się za koło sterowe "Stefana Batorego". Inny świat. Nie mówię lepiej czy gorzej ale to auta z dwóch różnych światów.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Dottore, 31 Mar 2008, 14:45

>Czy uważacie że to auto tylko dla "dziadków" po 50-ce, czy też jesteście zdania, że nikt nie jest

>za młody na jazdę Mercedesem?

Za młody to nikt raczej nie jest, tylko że dopiero dziadków po 50-ce stać na takie fanaberie ;)

Jak zapytasz na STEREO "co sądzicie o głośnikach Scan Speak?" to zaraz się dowiesz jaki Sonus Faber przykładowo, to szajs i przereklamowany badziew, że za drogi, że nie gra, że taki i sraki... ale jak zapytasz czy jest chętny na Amati Homage w dobrej cenie, to nie nadążysz skrzynki mailowej opróżniać. I to samo zaraz będzie tutaj, cierpliwości ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

"Czy chwalicie sobie jazdę Mercedesem? "

Jest wygodnie, ale nudno.

"Jakie wrażenia w porównaniu do jazdy innymi autami?"

Komfort i spokój za wszelką cenę. Ale w porównaniu np. z BMW brakuje wyczucia drogi i generalnie frajdy z jazdy. Silniki są niezłe, ale jakoś nie czuć tej mocy, którą posiadają (np. C-klasse CDI220 to muł w porównaniu z BMW 320d).

"Czy uważacie że to auto tylko dla "dziadków" po 50-ce"

Takie mam właśnie wrażenie.

Jakbym miał jeździć jako pasażer, to Mercedes byłby super wyborem.

To tylko moje zdanie. A ze względu na wiek mam z pewnością inne wymagania, niż starsi kierowcy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeżdżę na co dzień prawie już zabytkową, 14-letnią E-klasą W124. Chwalę sobie, najbardziej za bezawaryjność i śmieszne ceny części jak już przyjdzie co do czego. Auto bez wątpienia emeryckie, ale za to komfortowe pod każdym względem (ma wszystkie niezbędne elementy wyposażenia), przy czym komfort to też sporadyczne i tanie wizyty w warsztacie. Auto dla leniwych i oszczędnych. Poza tym które dziesiejsze auto można by bez ryzyka przekazać synowi? A taką 124-kę - czemu nie? Ma 270 tys. i zrobi pewnie drugie tyle :-)

zwolennik łagodności

Bardzo czesto jezdze W124 "E"200D Wygoda! Wygoda! Wygoda! Tani w eksploatacji

Często C Sport Coupe 220CDI małe autko, bardzo małe, w środku mało miejsca, jednak 150km w cdi robi swoje, przyjemnie sie jezdzi, auto dynamiczne, oszczedne - miasto 6-7l trasa 5l

Rzadko CLS 600, jest wygoda jest super dynamika, auto cud!! polecam

Czy chwalicie sobie jazdę Mercedesem?

Bardzo!

Jakie wrażenia w porównaniu do jazdy innymi autami?

Porownanie tylko do Punto, nie ma czego porownywac ;)

Czy Mercedes to wciąż synonim prestiżu i solidności, jak 20 lat temu czy w Waszej opinii "zszedł na psy"? Jeśli tak - to dlaczego?

Niestety po klasie A, R, V itp. stracił na prestiżu

Jak Wam się podoba audio (i video) w Mercedesie?

Nie słucham audio w samochodzie

Czy uważacie że to auto tylko dla "dziadków" po 50-ce, czy też jesteście zdania, że nikt nie jest za młody na jazdę Mercedesem?

Mam 22lata mercedes to jest to!

Mimo całej "dziadkowości" jest jeden mercedes, który mi ciągle chodzi po głowie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 31 Mar 2008, 19:36

>Mimo całej "dziadkowości" jest jeden mercedes, który mi ciągle chodzi po głowie...

Stara CL-ka! :) A mnie dech zapiera na widok nowej... to jest coś niesamowitego.

W Irlandii dużo tego jeździ po ulicach - w ogóle, że się tak wyrażę "umercedesowienie" Irlandii jest wyższe niż Niemiec. Można się napatrzeć na nowiutkie modele - zresztą dotyczy to wszystkich marek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dottore -

srebrny SLK to możesz byc Ty czy Cie z kims mylę?

Nie - ja mam E211. Na SLK jestem za krótki. :)

Coltrane - nie ma takiego Mercedesa jak CLS600...

do reszty - Mesie to auta z klasą , podziwiam SL & CL , lubię S , CLK

CL w nowej budzie to szczyt elegancji plus sportowe osiągi w jednym

...trochę nie przepadam za A czy B klasse ale nie mam nic do nich - firma zarabia i jest OK

a i jeszcze jedno - brawo dla firmy za możliwośc zamawiania nowych cześci nawet do bardzo starych egzemplarzy - to się nazywa dbałość o historię !!

Coltrane, 31 Mar 2008, 19:33

>Często C Sport Coupe 220CDI małe autko, bardzo małe, w środku mało miejsca, jednak 150km w cdi robi

>swoje, przyjemnie sie jezdzi, auto dynamiczne, oszczedne - miasto 6-7l trasa 5l

Rzeczywiście pozycja kierowcy w Sport Coupe jest bardzo dobra. Siedzi się jakby "na podłodze". Fajne małe autko.

>Jakie wrażenia w porównaniu do jazdy innymi autami?

>Porownanie tylko do Punto, nie ma czego porownywac ;)

Ależ jest do czego! :) Np. parkowanie Punto to bajka. Wielki Merol w mieście to pomyłka...

>Czy Mercedes to wciąż synonim prestiżu i solidności, jak 20 lat temu czy w Waszej opinii "zszedł na

>psy"? Jeśli tak - to dlaczego?

>Niestety po klasie A, R, V itp. stracił na prestiżu

Zgadzam się - klasa A jakoś w ogóle nie przystaje do Mercedesa. Jeździłem B-klasą, dobry samochód miejski obiektywnie, nawet więcej niż dobry, ale czy to jest Mercedes??? Tylko cena o tym świadczy, nic więcej.

>Jak Wam się podoba audio (i video) w Mercedesie?

>Nie słucham audio w samochodzie

A ja słucham i już podstawowe audio w E-klasie oceniam bardzo dobrze. Zapewne Harman-Kardon montowany na zamówienie (z Logic7) gra dużo lepiej ale nie miałem okazji posłuchać.

>Czy uważacie że to auto tylko dla "dziadków" po 50-ce, czy też jesteście zdania, że nikt nie jest za

>młody na jazdę Mercedesem?

>Mam 22lata mercedes to jest to!

Nigdy nie poczujesz w takim razie czym jest PRAWDZIWY samochód. :) Podobno z Mercedesa już się nie wysiada. Kto raz kupił ten przepadł. Ale jeszcze masz szansę... Kup szybciutko Alfę albo BMW (lepiej Alfę, żeby nie mieć opinii drecha i buraka), wyszalej się, a gdy się ustatkujesz - wróć do Mercedesa. :)

"Jeździłem B-klasą, dobry samochód miejski obiektywnie, nawet więcej niż dobry"

Też uważam, że B-klasse to naprawdę świetny samochód, lepszy IHMO niż większość kompaktów.

Prowadzi się niesamowicie pewnie i stabilnie, nawet przy większych prędkościach, zwłaszcza w odniesieniu do wymiarów i wysokości nadwozia.

Swego czasu bardzo zaimponowała mi wersja 180CDI w automacie, która przy 170kmh na 7. (!!!) biegu miała zaledwie 2,5k obrotów, zaś całkowite spalanie na dosyć długiej trasie (ok. 2000km) wyszło niższe, niż 6l.

• 1 rok później...

Czy ktos z uzytkownikow moglby odpowiedziec na pare pytan dotyczacych Mercedesa C220CDI W203 w automacie - model przed liftem w 2004r.:

1 Po wyjsciu z samochodu i zatrzasnieciu drzwi, zamykaja sie one po krotkim czasie samoczynnie - wszytkie dzrzwi, piate bagarznika, wlew paliwa. Czy w komputerze da sie

wylaczyc te opcje i pod jaka komenda ?

2 Przycisk klimatyzacji oznaczony jest: AC/off. Po uruchomieniu silnika klima zawsze jest wlaczona. Aby ja wylaczyc nalezy skorzystac z tego przycisku i wowczas zapala sie

na nim czerwona dioda. Po rownej pracy silnika podczas wylaczenia i ponownego wlaczenia klimy wnioskuje, ze w obecnym okresie niskich temperatur ona i tak nie pracuje.

Sadze, ze uruchamia sie automatycznie wowczas, gdy temperatura wewnatrz pojazdu wzrosnie powyzej tej zadanej przez nas wczesniej, jaka ma byc utrzymywana w

samochodzie, co bedzie mialo miejsce dopiero po wzroscie temperatur na zewnatrz.

3 Pytanie zwiazane z poprzednim: Czy w okresie zimowym wylaczac klime przyciskiem AC/off po uruchomieniu silnika, czy nie ruczac go, gdyz nie ma to znaczenia, bo

sprezarka i tak nie chodzi ?

4 W jednym z serwisow powiedziano mi, ze nie mozna ladowac akumulatora bezposrednio w samochodzie zwyklym prostownikiem bez zdjecia jednego z zaciskow, bo nastapi

rozkodowanie wszystkich funkcji komputera. Posiadam prostownik wlasnego wykonania - uklad Graetza, prostowanie pelnopolowkowe bez zadnych filtrow - i nie wiedzac o tym

juz dwa razy w ten sposob doladowywalem - bo spore mrozy - i nic sie nie stalo. Jak jest prawda w tej kwestii ? Czy przypadkiem nie rozkoduje sie radio jak odlacze jeden

zacisk od akumulatora ?

5 Silnik byl niedogrzany i w serwisie wymieniono termostat. Obecnie przy temperaturze zewnetrznej ok. minus 5-6 stopni i przejechaniu ok 20 km silnik osiaga 70 stopni i

temperatura juz dalej nie wzrasta. Czy to jeszcze nie jest zbyt niska temperatura ? Czyzby nowy termostat mogl przepuszczac ?

6 Czy mozna dokonywac zmiany kierunkow jazdy R-N-D, bez przycisniecia pedalu hamulca ? Tzn. np. mam D i w czasie jazdy wrzucam bezposrednio na N i analogicznie mam

R i cofajac wrzucam na N rowniez z pominieciem pedalu hamulca.

7 Czy nalezy stosowac drozszy olej napedowy o podwyzszonych parametrach, jak np. "verva" z Orlenu, czy to tylko marketing..., jak sluchy chodza ?

mercedes dzisiaj zszedl na psy jednak do tego 98 roku gdzie w w210 byly jeszcze stare rzedowe silniki diesla na mechanicznej pompie wtryskowej bosch czyli niezniszczalne jednostki om602 601 603 byly to najlepsze auta na swiecie i uwazam ze jest tak do dzisiaj

w210 czyli popularny okularnik i jego poprzednik czyli niezniszczalny w124 jakoscia wykonania i trwaloscia zawieszenia oraz wszelakich rozwiazan technicznych trzymaja poziom do dzisiaj nie osiagalny w wielu innych markach

tak dla sprostowania te niezniszczalne zawieszenia ktore wprowadzili w 82 roku w modelu 190tka w201

byly wdrazane i w w210:) i w202 w140 s klasse z tym ze z przodu zmienili troche wypadajacy sworzen zwrotnicy troszke go ulepszyli i dodali gorny wachacz poprzeczny

tyl pozostal ten sam wielowachacz niezniszczalny

dla sprostowania dzisiejsze silniki diesla w mercedesach popularne CDI to jedno wielkie nieporozumienie ledwo dozywaja 300 tys km gdzie stare rzedowki przt 300 tys byly dopiero dobrze dotarte;)

LENAM NIE ZGADZAM SIE Z TYM STWIERDZENIEM :) mozna do tego zaliczyc jeszcze pierwsze w202 i w210 z pierwszych rocnzikow jesli massz jakies inne uzasadnienie chetnie wyslucham :)ewentualnie sprostuje wiedze twoja:) oczywiscie

Jorkers

Nie klep glupot bracie polaku,bo czy przejechales na nowym dieslu 300000 km i nadawal sie na zlom??

Nie wiem jak TY,ale z bajek wyroslem,wiec ich nie pisz,bo tylko pora wieczorna CIE do ich pisania

uprawnia,i usprawiedliwia poniekad.

tak dla sprostowania w202 ,w123 ,w201 to auta ktore posiadam obecnie ale w rodzinie

byly i sa

w124 300d

w115 200d

w124 kombi 300td 24v

w140 300 td 98 rok

w123 240d

w202 200d

w201 200d

w210 300td 177km

:) takze prawie komplecic wszystko w silnikach diesla

o zapomnialbym znalazla sie jedna 190tka w benzynie kiepskie wspomnienia jesli chodzi o pobor paliwa

stary audiofil :) nie bede sie wykłocał :) kazdy kto jezdzi tymi autami wie swoje ty pewnie te dane masz ze szkolnej gazetki :) a o cdi slyszales na folderze reklamowym mercedesa

Tylko zadalem CI pytanie-do klotni daleko,a wiedz o tym,ze jeden zrobi 200000km i auto igielka,

a drugi go zarznie-wiesz o co chodzi??

Ponad 2o lat pracowalem na kanale i niejedno widzialem,a TY mercem jezdzisz,czy tylko rodzina-

-bo ja uzytkownik[wlasciciel] wiec wiem co mowie-jarzysz troszke.

Znasz nowe motory cdi z modelu 164-tzn.przy masie auta 2300kg,moment 550,przy szybkosci 120-140

pali 9 ropy-i co??to gowniany silnik-oleju nie bierze-przyspieszenie miodzio-nie wiesz co mowisz.

To jest mercedes, ktorego ja bym chcial.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.