Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD-735 czy 755AR?

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Stoje przed oststecznym wyborem CD Denona. Na poczatku mialo to byc starawe DCD-980 lub cos innego w tym stylu. Jak narazie szukam czegos nowszego ok 97,98r. Wpadl mi w oko model DCD-735. Podoba mi sie jego stylistyka i jest dos tani. Ladny egzemplaz to ok 200zl. Ale rowniez spodobal mi sie DCD-755AR. Jest troche drozszy bo ok 400zl ale ma CD-Text co mi bardzo soe przyda i jest chyba nowszy? I pytanie do was. Jak sie ma dzwiek z tych odtwarzaczy do siebie? Co byscie polecali? Moze cos podobnego w granicach 300zl?

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/41502-denon-dcd-735-czy-755ar/

discomaniac71, 1 Kwi 2008, 21:35

>Oba graja mydlanym dzwiekiem i nadaja sie do...

...tuningu

nie wiem jak 755 ale 735 i 635 jest fajnie pomyślany i na PCB ma gotowe miejsca na powtykanie brakujących elementów - generalnie wystarczy go odmulić i gra przyzwoicie

discomaniac71, 1 Kwi 2008, 21:35

>Oba graja mydlanym dzwiekiem i nadaja sie do...

Dokładnie. Jeżeli ma być CD text to może jakiś sony - można mu później jakieś DACa zaaplikować na pokład.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prosze bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie podobaja mi sie Marantzy. Wogole najbardziej podobaja mi soe Denony i chcialbym Denona. Do tego mam amp Denona i by wszystko pasowalo. Sony sa za waskie. Marantz ma taka sama szerokosc jak denon ale ten wyglad :-/ Nie ma nic innego w granicach 300zl? Denona? Duza wage przywizuje do wygladu? To te DCD-735 to taki mol? Myslalem ze stare DCD-960, 980, 560 itd sa bardziej zamulone?

?👈

witam. Jesli chodzi o 735 to jest zdecydowanie lepszy od 755 bo był robiony w limitowanej edycji specjalnej razem ze wzmacniaczem też 735 . natomiast 755 jest uboższy jeśli chodzi o odsłuch ma tylko tekst (ale po co to) zastosowano tam bajery zamiast poprzednich lepszych podzespołów . Mam wyśmienity egzemplarz -z tuningiem na stanie. pozdrawiam pw

Wzmacniacz 735 był następcą 725, który to pochodził z tej samej oferty co cd 735, reasumując wzmacniacz 735 zaczęto produkować po ukończeniu produkcji cd 735. Nie sądzę w takim układzie aby kiedykolwiek te dwa urządzenia sprzedawano razem. Wzm. 725 i cd 735 pochodzą z oferty katalogowej

DENON 1997/98.

A ja mam ampa 735R i tez to nie ta linia i nie te lata szczegolnie :) Nikt nie ma pomyslu na cos innego? :( to te 735 takie zamulone? Nie chce za bradzo wydawac 300 czy 400zl na CD bo nie mam za bardzo kasy.

?👈

rafal735r, 2 Kwi 2008, 21:32

>A ja mam ampa 735R i tez to nie ta linia i nie te lata szczegolnie :) Nikt nie ma pomyslu na cos

>innego? :( to te 735 takie zamulone? Nie chce za bradzo wydawac 300 czy 400zl na CD bo nie mam za

>bardzo kasy.

Może nie zauważyłeś - powtórze jeszcze raz HK HD (np. 720 sprzedałem ostatnio za 150zł - w tej cenie brzmienie rewelacja).

rafal735r, 3 Kwi 2008, 14:36

>Nie chce Harmana bo wygląda jak maszyna rolnicza.

Za te pieniądze lepszego wyglądu i brzmienia nie znajdziesz. Dorzuć pare stówek to będzie można rozszerzyć horyzonty...

755 zamulony???Nie wiem panowie na czym słuchacie ale na pewno nie moge powiedziec ze gra zmulonym dzwiekiem.Mialem 735 i 755AR jakis czas ,wiec moge sie wypowiedziec.Dynamika,srednica i mięso-tak gra 755AR.Sprzedałem go bo chciałem kupic 1550AR.Skonczyło sie na czym innym ale to inna historia.Co do porównania do 735 to nie ma porównania.755AR zabija 735-ke pod kazdym wzgledem.Inna liga.735-ka gra zapiaszczona górą i wysuwa przełom srednich i wysokich tonów na pierwszy plan.słaby bas,monotonny bez własciwego rozciagniecia.735 to duzo starsza konstrukcja,brzmiaca typowo po japonsku.Polecam 755AR do kazdego systemu.lekko ociepli dzwiek ale na pewno nie zamuli.Duzo lepszy od wszelakich w tej cenie nadów,marantzów a na pewno juz przereklamowanych kembridzy z tesco(hehe)

dave37, 3 Kwi 2008, 15:38

>735-ka

>gra zapiaszczona górą i wysuwa przełom srednich i wysokich tonów na pierwszy plan.słaby

>bas,monotonny bez własciwego rozciagniecia.735 to duzo starsza konstrukcja,brzmiaca typowo po

>japonsku.Polecam 755AR do kazdego systemu.lekko ociepli dzwiek ale na pewno nie zamuli.Duzo lepszy

>od wszelakich w tej cenie nadów,marantzów a na pewno juz przereklamowanych kembridzy z tesco(hehe)

dziwne bo mam inne spostrzeżenia - w 735 góra nie piaszczy (w 725 tak) acz bywa dosadna, średnica jest w recesji a bas jest mocny ale wolny i ze słabą kontrolą

co do starości - większość denonów jest koncepcyjnie cholernie do siebie podobna - zmieniają się transporty, DACe i filtry cyfrowe ale tor analogowy jest podobny w tanich jak i tych drogich modelach - diabeł tkwi w szczegółach

zgadzam się z tym co napisał dave37, Denon DCD-755AR na pewno nie jest zamulony i nic nie zamuli w systemie, wręcz przeciwnie - w "anemicznie" grające konfiguracje może wnieść nieco życia, dynamiki ;-) myślę, że za 300-400 pln nie jest złym wyborem... a jak z tuningiem 755ki? nie wiem, to piotrka608 trzeba zapytać, albo Molibdena ;-)

x.

Ja bym wziął 755AR, powinien być bez wątpienia lepszy niż 735, chociaż niekonieczenie musi być to dramatyczna różnica, ale do 400zł to jest dobry zakup wg mnie. Co do poprawek to zawsze coś da się ulepszyć także w tym modelu, choć na mniejszą skalę niż w tańszych modelach.

Ja wlasnie nie wiem jak jest, ktory gra lepiej. Nie jest tak przypadkiem ze DCD-735 jest wyzszym modelem, lecz starszym, a DCD-755AR nowszym ale nizszym z tym ze z wieksza iloscia bajerow?

?👈

Model 735 jest najwyższym modelem z podstawowej linii w katalogu na 1998 rok.

Natomiast 755 jest jego nastepca i znajduje sie jako najwyzszy model ze wspomnianej podstawowej linii skatalogowanej na rok 1999 bądz 2000. Reasumujac 7 z przodu świadczy o równorzędnosci obydwóch

modeli, dzieli ich tylko różnica w roku produkcji oraz ewentualne róznice brzmieniowe. Model 735 posiadałem i właściwie brak mi zdania. Jak grał z AVR700RD Denona, to całkiem było niezle, po zapieciu do wzm 725 Denona zrobiło sie za spokojnie, za wolno za poduchowato, co tez miało swój urok(pozytywny).

Po przejsciu na Marantza CD6000 poczułem różnice znaczną, ale z perspektywy czasu nie moge powiedzieć, ze 735 nie podobał mi się, poł roku temu sprzedałem za 350 zł z pilotem.

Dokladnie jest tak jak napisales. Natomiast nie znaczy to, ze graja tak samo, 755 nie sluchalem,

735 nie wnikajac w niuanse brzmienia ogolnie gra przyjemnie dla ucha, byl niezle oceniony w AUDIO, no i efektownie wyglada, szczegolnie w szampanskim kolorze.

Molibden, ja nie napisalem, ze sa na rowni w kwestiach brzmieniowych i technicznych, mialem na mysli to, ze zajmuja te same miejsca w hierarchii na budżetowej polce Denona w zakresie odpowiednich ofert katalogowych. Jak wspomnialem 755 nie sluchalem, a nawet nie widzialem, wiec nie moge porownywac. Pozdrawiam

Przejrzalem przed chwilą oferty z 755 na Allegro i widze, ze stoja drogo.

Oczywiscie rzecz indywidualnych upodoban, ale wizualnie wole 735, ten 755 jest za mocno upstrzony przyciskami wiekszego i mniejszego rozmiaru oraz gałką.

Gdyby to miałbyć mój wybór, wybralbym 735.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.