Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sygnałowe Velum

electro

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam zdania nt. kabli Piotrka Nykiela bo ich nie testowałem. Natomiast do dzisiaj pamiętam, jak zrobił prezentację kolumn swojej konstrukcji na AS dwa lub trzy lata temu. Podłączonych przez rzeczony kompensator. Zasłanial jedną, obracał o 180 stopni, a panorama stereofoniczna pozostawała taka sama. Poza tym jest to jeden z zapewne niewielu ludzi, którzy łączą znakomity słuch z dogłębną wiedzą o elektroakustyce i jeszcze na dodatek znają się na muzyce.

-> Zbig: Tez byłem i słuchałem. Zapamiętałem zjawisko. Ba, nawet kupiłem po jakims czasie głośnikowego TS12 Nykiela. (IC tez testowałęm. Reprezentował - wg mnie - przeciętny poziom i tu nie zgadzam się z opinią z klasyfikacji tego sygnałowca w AV). Znam TS12 i zapoznałem się z AQ Bedrockiem, który przypadł mi do gustu na moim systemie (w miejsce CV4). B.db. kabel...

Chętnie posłuchałbym kabli głośnikowych Bartka1, które tak tu chwalą, ale żebym miał wydać bez odsłuchu 750zł to się nie decyduję ;)

Pozdr.

• 6 miesięcy później...

>Jerzyk23

Nie wiem jakich kabli Veluma leluma słuchaleś ale chciałbym po raz kolejny zaznaczyc podobną analogie brzmienia sieciówek veluma i ich kabli glosnikowych. Tak samo gumowe, kluskowate ścisnięte brzmienie. Za pare dni bede mial nieszczescie posłuchac ich sygnalowek. ...może przynajmniej z cieńszego węża ogrodowego bedą zrobione :-)

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tajemnica Kabli Velum :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:) ostatnio musialem rozbebeszyc mojego v bo mi sie lepil caly i ten gumowy peszel puszczal sok ze az mam slady na podlodze - jego tajemnica to to, ze przewodniki wewnatrz sa skorodowane - wygladaja jakby ktos je w ziemi trzymal przez 30 lat:) nie wiem jakie to ma znaczenie z elektrycznego punktu widzenia, ale ta korozja dziala:)

Nie chce mi sie go znowu rozbebeszac, ale moze jutro zrobie - przewody w srodku sa skorodowane albo cos z oczami mam nie tak:). Jutro ide do ogrodka kabelki zakopac - za 5 lat beda jak znalazl:)

Myślę, że wspomniana korozja jest rezultatem wielkiego niedbalstwa, czy wręcz profanacji tego IC Veluma. Po prostu był źle wygrzany - ot, cała tajemnica. Gdzieś słyszałem, że trzeba go dokładnie wygotować w temp. 98 st. C przy 1005 HPa i ani ułamka stopnia więcej. Roztwór do wygotowywania to: woda destylowana z dodatkiem soli wielickiej o stopniu czystości 8N, ewentualnie łzy dziewicy przed 17 rokiem życia (o to coraz trudniej dzisiaj), w ostateczności może być woda święcona ale wyłącznie w nabożny sposób przez Ojca Redaktora. A bez yego procesu - mamy to, co mamy - korozję zamiast hi-endowego dźwięku.

Widze ze towarzycho jedzie znowu na calego po Velumach hehehe

Generalnie uszczypliwe komentarze powinni wystawiac osoby majace stycznosc z tym kablem, ja mialem i zaluje bo po raz ktorys uswiadomilem sobie jak mogą zmienic dzwiek, kosztuja kupe szmalu i to jest najwiekrzy bol, kazdy z Was kto nie sluchal niech nie plodzi uszczypliwosci bo po podlaczeniu calego zestawu okablowania razem z sieciowkami moglibyscie pomyslec ze Wasze klocki kosztowaly pare razy wiecej i peosze bez komentarzy ze broda to wspolnik moj itd, wadą tych kabli jest to ze zwylky ludek ich nie kupi sieciowka za 3kzl hm jaki glosnik wysokotonowy mozna za to miec i to jest problem Veluma, a nie brzmienie

Doman,

Moze Darkul zainstalowal w Twojej "kuchence gazowej" jakies chlodzenie wodne? Wiesz, cos wycieklo i sie velum skorodowal moze? A tak powaznie, jesli to prawda to po prostu skandal. Takie g....za takie pieniadze sprzedawac.

Yolaos to nie jest kwestia walorow brzmieniowych (o tym nikt nie wspominal) veluma, to jest kwestia fatalnej jakosci uzytych materialow i ogolnie odwalania maniany i robienia sobie jaj z klientow. O to Yolaos chodzi i nie udawaj, ze nie rozumiesz.

@ Kyuss3

Zgadzam się w pełni. Jeśli kupujemy sportową brykę głównie po to by była szybka, to nie oznacza wcale, że może mieć matowy i fabrycznie porysowany lakier oraz korodujące po 2 miesiącach alufelgi, a wnętrze może być utrzymane w esetyce Trabanta z firmowym pieskiem na tylnej szybie i zestawem proporczyków na przedniej. Bo jeśli tak jest, to nie ma znaczenia, jakie osiągi ma ten wózek, może być szysbszy od Veyrona, ale i tak go nikt nie kupi. Gdyż kupując coś klasy high-end, chcemy by produkt reprezentował tę klasę w każdym aspekcie, a nie w jednym - nawet jeśli jest on najistotniejszy. I nie jest to wcale podejście szpanersko-gejowsko-nieinżynieryjno-babskie, bo w końcu bolid F1 też nie sprawia wrażenia jakby go składali w szopie.

Tak się dzieje podczas rozmnażania :-)))

Przynajmniej u mnie tak to zaobserwowałem :-)))

A wszystkim, którzy twierdzą że V to garażowce na pocieszenie przypomnę że Transparenty to też zwykłe chałupnictwo.

Polecam artykuł Elberotha z ostatniego AV.

marekzawa -> Nie slyszalem by Transparent pobrudzil u kogos podloge, lub by korodowaly w nim przewody. Przy okazji zaznacze, ze nie daze sympatia wyrobow Transparent. Jak na chalupnicza robote, Transparent prezentuja wysoka jakosc wykonania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.