Skocz do zawartości
IGNORED

Czego posłuchać do HyperionIII (nie NAD)

ernest

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam AA Hyperion III (8ohm bez "s") + NAD 352 + NAD C521BEE. Pokój 24 metry kw.

Moje spostrzeżenia po pożądnym długim osłuchaniu z wygrzaniem i tak dalej (używam z rok):

- dzwięk strasznie ostry i męczący, męczący, męczący... Nie jestem w stanie słuchać dłuzej niż kilkadziesiąt minut. Ponadto dźwięk jest męczący i męczący. Słucham głównie Rock, ale nie hard- (np Republika, Kult)

- dynamika jest niezła, ale łatwo mogę wyobrazić sobie lepszą

- bass słabo wyczuwalny (to pewnie kwestia pomieszczenia, acz próbowałem jak się dało)

- scena taka sobie (owszem, słyszę dzwięki znad siebie, czasem zza siebie ale gradacja planów przede mną - prawie żadna)

Szukam nowego wzmacniacza do 4k - może być nowy lub używany, tranzystorowiec, lampa lub hybrydyda. Najbardziej zależy mi na tym, żeby muzyka mnie nie męczyła. Z czym polecacie posłuchać Hyperionów, żeby to nie brzmiało jak NAD? Po wymianie wzmaka, będę sie radził o czytnik CD, ale nie na raz :/.

PS. Dodam jeszcze, że jakość produkcji urządzeń NAD jest koszmarna - zaraz po zakupie każde z urządzeń, które kupiłem nadawało się do serwisu, bo posiadało wady. Czytnik CD nie czytał połowy oryginalnych płyt, po wymianie na nowy nie czyta tylko niektórych oryginalnych płyt, które czyta zwykły cdek w kompie. Wzmacniacz (jak powiedzieli w serwisie) miał coś przepalone na płycie głównej i w czasie słuchania muzyki wyłączał się lub trzeszczał jeden kanał. Nawet nie mieli czego zbierać - wymienili na nowy bez łaski (używałem go kilka dni). Poza tym padł w nim przekaźnik (osobna usterka oprócz tego przepalenia czegoś na płycie głównej).

Ponadto nawet po wymianie C352 na nowy, lewy i prawy kanał posiadają różną głośność przy bardzo niskim poziomie głośności (tak mają chyba wszystkie modele tego nada), przy wyższym poziomie głośności problem ustępuje i kanały grają równo. Pilot ma bardzo duży krok przy zdalnym przekręcaniu gałki poziomu głosu, trzeba ciągle złazić z kanapy żeby podregulować gdy chcę słuchać cicho. Wykonanie chińskie i tandetne. Zdecydowanie nie polecam NADa z tych względów technicznych, bo w kwestiach odsłuchowych to indywidualna decyzja każdego z nas.

Kontrole jakości mają chyba jak w fabryce IBM, gdy IBM wypuścił słynną serię dysków 30GB....

Spróbuj z Vincentem SV 226mk2, słuchałem go ostatnio z Vincntem CD 2, do tego AP Yara 5, grał muzykalnie, dużo szczegółów, fajna mikrodynamika, pełna średnica i niezły wykop, ale dzwięk który nie męczy, słuchałem go ok. półtorej godziny i gęba mi się śmiała :) Porównywałem z creek-iem Evo i Vincent bardziej przypadł mi do gustu chociaż oba grają ciepłym, nie męczącym dzwiękiem... Vincent ma do tego troszkę więcej tej drapieżności (nie agresywności), która daje efekt lepszej dynamiki :) Ja też przymierzam się do połączenia tego zestawu z AA Tethys 2, ewentualnie z Hyperionami, ale pewnie zostane przy Tethys-ach. Co do Nad-a to nigdy nie potrafiłem się do niego przekonać mimo pozytywnych opini na jego temat. Dla mnie poprostu gra suchym, nudnym i na dłuższą metę męczącym dzwiękiem, także akurat w tej kwesti mam podobne zdanie do Twojego :) Pozdrawiam! Rafał.

Witam pomimo tego ze godzina jest pozna ,wlasnie dosc glosno leci sobie Republika i bas nie roznosi sie po calej chalupie:) ,jest szybki ,kontrolowany,bardzo dynamiczny , i dokladnie docierajacy do sluchacza nieiwem jak jest z nadem ale jesli sluchasz rocka i torszke ostrzejszej muzy i chcialbys podspieszyc przekaz jak i zyskac na detalach to zdecydowanie polecam Rotela ,u mnie gra z Hyperionami takimi jak u Ciebie i jest naprawde git .. a tak pozatym to mysle ze polaczenie analitycznosci i detali Rotela z Nadem bylo by bardzo ciekawe :)

Pozdrawiam

Ilość detali jest bardzo poprawna - nie narzekam. Ostrej muzyki słucham w sumie niedużo, mam wrażenie, że NAD mi robi ostrą z nieostrej.

goliatpl; dzięki za wypowiedź, spróbuję przesłuchać Vincenta.

352 rzeczywiście cudem nie jest, ale uważam że tą ostrość powoduje u Ciebie CD - ten player to dla mnie totalny koszmar. Słuchałem go z C352 i Mimasami II. Podpięcie choćby Xindaka C06 sprawiło, że z głośników zaczęła płynąć muzyka zamiast żyletek. Co do wzmacniacza polecam Roksana Caspiana lub Arcama z serii FMJ. Jednak będąc na Twoim miejscu zacząłbym od CD. Życząc owocnych poszukiwań pozdrawiam:)

sluchalem wczoraj Hypkow i powiem szczerze ze dla mnie maja przyjemny, absolutnie niemeczace brzmienie. NAD C352 tez raczej nie uchodzi za meczacy, wiec moze faktycznie kwestia CD?

Witam,

Zobacz moją konfigurację - gra to bardzo szeroko, z dużym wykopem a jednocześnie detalicznością, bardzo dobrą stereofonią i ogromną przestrzenią. Nie męczy, nie jest kluchowate.

Owszem są lepsze systemy, czy taniej - nie wiem. Ale wiem jedno - moja konfiguracja pozwala mi na bardzo przyjemne słuchanie muzyki a przecież o to tu chodzi. Sprzętologia sama w sobie mnie nie grzeje. Są dla mnie zdecydowanie ciekawsze rzeczy na świecie niż uganianie się za...klockami.

pozdrawiam,

Jędrek

Źródło masz kiepskie i to na pewno nie jest bez znaczenia. Ze wzmacniaczy grających muzykalnie, szczegółowo i odrobinę ciepło polecam Musical Fidelity X-150. Tylko że do niego wskazane jest lepsze źródło.

spokojnie - ten wzmak nie jest taki zły. Graciepło i do hypków powinien być. Daj mu lepsze źródło!

Stelmach nie jest zły - ale jest ostro i twardo cięty dźwiek - musisz sprawdzić czy podoba Ci się taka prezentacja. Może spórubuj jakiegoś DACa? np Zaholu 3.0? powinno grac znacząco lepiej. Polecam rozwiązania dzielone!:)

Przed wydaniem kolejnej kasy na klocki polecam wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prawdopodobnie to nie wina sprzetu tylko zlej akustyki, jesli jest za ostro, sluchalem podobnego zestawienia i w dobrze wytlumionym pokoju bylo dla mnie mulowate(poprzednia wersja Hyp. Mase systemow zbyt ostrych ktore slyszalem w dobrych warunkach odsluchowaych okazaywaly sie czesto spokojnymi mułami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.