Skocz do zawartości
IGNORED

Zwory do połączenia bi-wire

Marcin T.

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli ktos z kolegow grupowiczow posiada kolumny przystosowane do bi-wiringu, ale zasila je przy pomocy jednej pary kabli głośnikowej, a połączenie pomiędzy gniazdami sekcji wysoko- i średnio-niskotonowej jest dokonane przy użyciu standardowych zworek (blaszek), to niech te blaszki jak najszybiej schowa do szuflady i polaczy gniazda odcinkami jakiegos drogiego kabla. Ja u siebie dałem króciotkie (ok. 7 cm) odcinki VDH Wind i efekt, zwłaszcza w zakresie basu jest zdumiewający Koszty, biorac pod uwage dlugosc odcinkow - prawie żadne :-) Polecam :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/4190-zwory-do-po%C5%82%C4%85czenia-bi-wire/

Poza tym jest to świetna metoda do modelowania brzmienia, zależnie od tego gdzie podpinamy kabel ze wzmacniacza: od strony wysokich lub od niskich częstotliwości.No i oczywiście własności mostka.

Przykład: potrzebujemy ładnych basów a mamy kabel bez tych własności-

dołaczamy kabel ze wzmacniacza od strony wysokich cz. i łączymy mostkiem np jakims VdH. (proponowałbym jednak standardowe długości -

0,5 lub 0,6 m.)

Fade-> Masz absolutna racje - miejsce podlaczenia tez robi roznice, wyrazna zwlaszcza przy zastosowaniu badziewnych zworek/blaszek.

:-)

Poslalem Ci w piatek 20 zl :-)))

Pzdr.

yff, na razie jedna kolumne skonczylem, ciezko bylo podlaczyc te kable bo przeswit tego otworu w gniazdach jest maly, musialem pokombinowac.

a wiec bas - bardziej sprezysty i glebszy, oraz przestrzen. jesli chodzi o wysokie tony to jest chyba lepszy poglas, np. uderzenia w blache. musze wiecej posluchac. ale jest lepiej :-)

dzieki.

A czy nie lepiej wyjąć gniazdo z kolumny i po prostu przelutować przewody np. z sekcji wysokotonowej do niskotonowej (oczywiście z założeniem, że będzie używany przewód dwużyłowy) - dużo taniej i efekt lepszy?

no to mamy kilka przykladow, jak mozna proste sprawy rozwiazac w skomplikowany sposob :-)))

Dlaczego nie odizolowac przewodu ktory dotychczas podlaczony byl do jednego zestawu zlaczy (np. low) w dwu miejscach i nie podlaczyc go rownoczesnie do obydwu zlaczy (low i dalej high), bez kupowania ekstra kabli i innych bajerow?

xajas

www.jaschiks.com

To dobry sposób, ale ja stosuję bi-wiring więc blaszki mam wywalone, można też jeśli ktoś ma wzmak np. Marantza PM 8000 w miejce zwor w gniazdach wyjścia z przedwzmacniacza i wejścia do końcówki mocy oznaczonych w Marantzu "Procesor" wstawić jakieś króciutkie, dobre, choć niekoniecznie super drogie interkonekty - efekt gwarantowany-sam tak zrobiłem, gdy miałem ten wzmak.

Widocznie wykorzystałeś możliwości brzmieniowe nowej zwory.

Trochę off topic.

Jaka jest różnica w brzmieniu po przełączeniu z klasy AB do klasy A? Mam PM7000 i trochę mnie swędzi PM8000 ;-).

->javo, zyzio

Marantz ma to połączenie na procesor ZA wyborem źródła, ale PRZED regulacjami (balans, głośność, wysokie i niskie). Source direct pomija regulacje balansu i charakterystyki, ale nie ma nic do czynienia z tymi gniazdami "procesor".

A lepsze połączenie może pomóc, oczywiście. Najlepiej zdjąć obudowę i dwoma króciutkimi kawałkami srebrzanki połączyć na płytce, w którą są wlutowane gniazda. Będzie lepiej, niż z dowolnym interkonekcikiem i o parę tysięcy procent taniej.

PM8000 w klasie A gra trochę łagodniej. Moim zdaniem wymiana PM7000->PM8000 mija sie z celem. Zyskujesz naprawdę niewiele. Lepiej kup wzmacniacz pracujący od poczęcia w klasie A, np. Sudgen, z drugiej ręki. Marantz nie jest zły, ale też żadna rewelacja. Wygląda nieźle, to prawda, a w klasie AB to i podwórze można nagłośnić podczas imprezki. Ale jeśli potrzebujesz klasy A, to z PM8000 i tak wiele watów nie wyciśniesz, a są wzm. grające lepiej.

->inżynier

I wszystko jasne.

Z tym przełączaniem źródeł wiedziałem. A najlepiej wymienić w środku wzmacniacza kawałek przewodu łączący płytkę przedwzmacniacza z końcówką na jakiś lepszy, bo ten co jest, jest taki sobie, a najgorsze jest to, że prawie dotyka transformatora. Tak samo dobrze byłoby wymienić połączenie między płytką wejść, a płyką potencjometru.

• 2 tygodnie później...

Do fadeover

Zastanawia mnie fakt tak długiego proponowanego odcinka kabla 0,5 -0.6m zamiast tych zworek. Przecież przy tak długim odcinku nastąpi zjawisko przesunięcia fazowego. Testowaliśmy z kolegą dwa odcinki przewodów głośnikowych w bi-wiringu. Jeden miał 2x2,5mb a druga para 2x3,0mb. Podłączyliśmy po kolumny głośnikowe ,dżwięk był "rozjechany". Nie było to ciekwe brzmienie. Zaczynam watpić w długości proponowanych przez Ciebie kabli zamiast zworek. Wydaje mi się że rozsadną długością będzie 0,15 mb - 0,20mb. Proszę sprawdzić !!!

Witam

Ja do swoich SF minuetto zastosowałem zamiast zworek van den hul the wind dł. ok 7 cm. Nie wiem jak grało by to na bi-wire bo nie stać mnie na drugą parę the wind, ale brzmienie wyraźnie lepsze niż na zworkach

> Stefan

Żle mnie zrozumiałeś. < Fadeover > proponuje zastąpienie zworek kablem głośnikowym odługości 0,5-0,6 mb. Wydaje mi się ,że przytakich długich odcinkach nastąpi przesenięcie fazowe. Twoje odcinki 7cm Van den Hull jakie masz przy kolumnach jest ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.