Skocz do zawartości
IGNORED

Uciążliwe ptaki - wspomóżcie radą

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Od trzech tygodni spac nie dają takie czarne ptaszyska (wrony, gawrony - nie znam się) które siedzą sobie całymi dniami na kominie mojego domu a także antenie. Z każdym dniem złoczyńców przybywa. Dziś naliczyłem juz 15 drani.

Jako że zwieńczenie komina ma metalowy rant bestie strasznie się tłuką i nad ranem spac nie dają.

Likwidację fizyczną wykluczam ale szukam sposobu na eksmisje tych lokatorów.

Jak je zniechęcić do niecnego procederu, wzglednie przekonać do wyboru dachu sąsiada i przeprowadzki?

Prosze - podpowiedzcie coś.

Podejście ekologiczne 1.: pozwól ptakom przesiadywać na dachu, możesz komin zabezpieczyć okładziną np. gontem bitumicznym;

Podejście ekologiczne 2.: j.w. ale przesuń czas pobudki na godziny wczesno-ranne np. na 4.30

Podejście ekologiczne 3.: możesz odstraszyć ptaszydła hukiem: petardą, albo pistoletem hukowym, możliwe jest zastosowanie działka gazowego- wykorzystywanego w sadownictwie;

4. jeżeli siadają na kominie i antenie a nie na całej kalenicy spróbować można zainstalować "jeże" druciane wykorzystywane dla zabezpieczania gzymsów, attyk przed srającymi gołębiami

5. jeżeli lubisz ptaki, możesz sprowadzić sokoła albo innego myszołowa i "przejąć" przestrzeń powietrzną nad domem;

pewnie mówisz o gawronie- (czarny, wpadający w fiolet kolor piór?)objęty ochroną gatunkową w okresie lęgu

dziwne, że hady się nie lęgną o tej porze...

powodzenia

>rochu

Tylko bądz ostrozny !

(zeby nie potraktowaly tego osobiscie,

bo moze skonczyc sie bardzo nieprzyjemnie ! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Misiomor był w dziecinstwie okrutnie zaatakowany przez ptaka

i uraz do zwierząt pozostał Mu - na cale zycie !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

blomin, 26 Kwi 2008, 13:45

>posadz na kominie gumowego jastrzembia, orla albo pterodaktyla. napewno spękają!!!!!!

Ptrodaktyla, żywego, mało przechodzonego, w dobrej cenie kupię.

: )

rochu, 26 Kwi 2008, 21:53

>

>Ptrodaktyla, żywego, mało przechodzonego, w dobrej cenie kupię.

>: )

A trzeba było oglądać kubusia puchatka!

W jednym z odcinków Królik spreparował zajebistego stracha na wróble (angielskie określenie "scarecrow" lepiej tu pasuje, bo on tym straszył wrony).

Ukryta Zawartość

post-3550-100004423 1209242978_thumb.gif

post-3550-100004424 1209242978_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio doświadczam prawdziwej plagi gołębi, gruchają, pukają o parapet, furkają skrzydełkami, kot wariuje i jest na najlepszej drodze do wyfrunięcia z 10-tego piętra (poprzedni tak właśnie skończył w polowaniu na gołębie) - jakieś wypróbowane odstraszacze na te przebrzydłe ptaszydła?

Kilka kolorowych straszaków powinno pomóc...

Niestety silna ingerencja człowieka w środowisko w miastach zaburzyła równowagę. Jedne gatunki się panoszą inne wycofują. Największą zarazą są gołębie, zawsze znajdzie się w każdym bloku jakaś stara idiotka wysypująca codziennie na trawnik i chodnik skórki od chleba i za moment wszystko wokół jest gruntownie obsrane. Do tego dochodzą nieszczelne śmietniki i w ogóle walające się śmiecie i mamy całe stada obsrywaczy. Kiedy ludzie się oduczą dokarmiania dzikich zwierząt?

>Kiedy ludzie się oduczą dokarmiania dzikich zwierząt?

Gołebie są udomowione - pewnie właśnie w tym problem... Ostatnio strasznie się zdziwiłem przeganiając "gołębia" z parapetu - prawdopodobnie był to (z tego co udało mi się zobaczyć gdy odlatywał) sokół albo jakiś inny drapieżnik (nie zdążyłem się przyjrzeć) - pewnie przyleciał na te przebrzydłe "gołąbki"

Panowie zapominacie o jednym ,w tym roku była bardzo łagodna zima i ptaszyska nas trochę ocalą od robali .Mój pies złapał już dwa kleszcze (w kwietniu kleszcze ?) a ja zacząłem walkę pestycydami z mrówkami (chyba dziesięć lat ich nie widziałem w mieszkaniu).Na kolei puszczają w rezerwatach krzyk ginącego ptaka ,zwierzęcia i to faktycznie odstrasza od torów zwierzaki na czas przejazdu pociągów.Optyczny sposób jest też dobry na szybach wystarczy nalepić sylwetkę drapieżnego ptaka. Są takie folie perforowane że do środka mieszkania wpada spora ilość światła (np. folie firmy 3M)i nie widać co jest naklejone na zewnątrz .Takimi drapieżnikami jest oklejona np. Galeria Kazimierz w Krakowie i wcale nie tylko po to by sie ptaszyska na szybie nie rozbijały.ale żeby nie bździły na elewację budynku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Byłbym zapomniał na antenie warto dać bardzo wysokie pole elektrostatyczne bezpieczne dla ludzi i zwierzat.Ptaszyska się wyniosą bo to niezbyt fajne na dłuższą metę jak każde naelektryzowane piórko jest odsuwane od Siebie.Kiedyś się bawiłem takim pistoletem do malowania natryskowego faktycznie niesamowite uczucie jak nagle włosy ma się bardziej podniesione niż największa fryzura afro

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Polecam kalacha ASG, sieje z ogromna szybkoscia i celnie do 60m.

Ptaka nim nie zabijesz a napewno wystraszysz:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

A ja się zastanawiam nad jakąś instalacją audio z głosniczkiem w kominie, która będzie generowac jakiś sygnał audio.

Pytanie tylko - jaki sygnał?

Zmienna sinusoida, szum czy coś innego?

• Redaktorzy

Trzeba by zapytać Portów Lotniczych, kto im sprzedaje lub programuje systemy. Generalnie stosuje się głosy ptaków drapieżnych. Ewentualnie mogę dowiedzieć się poprzez ornitologiczne NGOsy, do nich często trafiają takie pytania.

Można zainstalować pukawki :) na propan-butan, ale jeśli pukają regularnie, to ptaszyska szybko się przyzwyczajają. Są jeszcze do kupienia w AVT ultradźwiękowe odstraszacze, ale nic nie wiem o ich skuteczności względem ptaków.

Najlepiej załatw je mentalnie i wyhoduj w sobie mordercze (idzie o gawrony) instynkty.

Pamiętam jak dr Żabiński, ówczesny dyrektor jakiegoś zoo, opowiadał w radio jak w zimę stulecia plagą w zoo stały sie stada gawronów, które z racji głodu zaczęły bezczelnie wyjadać karmę wyłożoną dla ich zwierzaków. Kiedy zaczęło się ich zlatywać zbyt dużo postanowił je przepłoszyć. Załadował wiatrówkę i wyszedł na dwór. Ptaszyska widząc, że zmierza w ich stronę szybko poderwały się do lotu. Wystrzelał wszystkie naboje i wtedy ptaszyska ponownie obsiadły drzewa, nic nie robiąc sobie z jego pokrzykiwania. 6 zmysł?

Nie dopuść do pozostania ptaków na noc. Jeśli będziesz niepokoił je regularnie, to znajdą sobie inne spokojniejsze miejsce na nocleg. Wymaga to uporu i zaangażowania całej rodziny. A może weź kota ze schroniska. Jeśli założyły gniazda to po herbacie.

W mojej miejscowości na skwerze w centrum miasta któregoś roku pojawiły się gawrony. Nikt nie reagował, bo było ich kilka par. W ciągu kilku lat stały się problemem, bo była to głośna i mocno brudząca kompania. Co roku strażacy za pomocą sikawek zwalali im gniazda, ale w okresie ochronny już nie mogli tego robić; pomimo późniejszych lęgów gawrony dochowywały się młodych. Miasto ogłosiło przetarg i wygrał go jakiś ornitolog, który również wygrał z ptakami. Z tego co pamiętam, to w jakiś sposób zmusił je do założenia gniazd w akceptowanym przez nie miejscu, ale poza granicami miasta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:-))

post-1494-100004258 1209467913_thumb.jpeg

post-1494-100004259 1209467913_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Też mam ten problem - gołębie siadają na takim zewnętrznym kominie - wentylacji gazowej - dom miał odnawianą elewację na jesieni zeszłego roku (tzn. tynki + malowani), a już pół ściany obsrane przez gołębie :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.