Skocz do zawartości
IGNORED

NORDOST-KABLOWE OSZUSTWO ?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Oc zywiste jest ,ze firmy kablowe podaja w swoich katalogach kompletne bzdury nie majace nic wspolnego z nauką.Powielaja to potem redaktorzy w kolorowych gazetach audio i forumowi "fachowcy".Nordost pisze,ze w walhalli prad płynie 96% szybkosci swiatła (odin 98%).Proponuje zainteresowanym przeczytać w "Swiecie nauki" nr5,s.38 artykol "gorący węgiel" z którego wynika,ze niedawno odkryto "grafen"-nieskazitelnie czysty kryształ w ktorym w temp. pokojowej prad pedzi szybciej niz w jakimkolwiek materiale.Dodam,ze kable nordosta sa z miedzi zawierajacej atomy tlenu.Czy audiofile uwierza w kazda bzdure?

https://www.audiostereo.pl/topic/42280-nordost-kablowe-oszustwo/

Nasz forumowy troll Marianek !

Trzeba jednak zauważyć, że jest to troll innego typu niż ZXLpaweł ... w przeciwieństwie do tego drugiego, Marianek zakłada kontrowersyjne tematy i ... tyle go widzieli. Nigdy więcej sie w nich nie udziela.

A więc też terorysta, ale nie samobójca :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

Eberoth

Szkoda, że Ty jesteś takim trollem marketingowym co się w każdym wątku udziela, dałbyś spokój tym ludziom. Nie żal Ci ich jak im wpychasz te graty ? I grające kable ? Maści na odciski też masz na sprzedaż ? I cudowną wodę leczącą raka ?

Marcinek, artykuł się pisze przez U zwykłe.

Moze zapytaj pani od informatyki w podstawóce, jak zaistalowac sprawdzanie pisowni, albo po prostu uwazaj bardziej na lekjach, zamiast czytac kolorowe pisemka.

>Proponuje zainteresowanym przeczytać w "Swiecie nauki" nr5,s.38 artykol

>"gorący węgiel" z którego wynika,ze niedawno odkryto

>"grafen"-nieskazitelnie czysty kryształ

Proponuję powtórzyć sobie równania Mmxwella

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Typowy wpis mariana. Nordost to oszustwo, bo odkryto "grafen", w którym PRUND płynie najszybciej na świecie. Jak to się ma do deklaracji Nordosta, czy w kablach Nordosta prąd płynie z deklarowaną prędkością, a wreszcie z jaką w takim razie konkretnie prędkością prąd płynie w tym "grafenie" - po tym wpisie dalej nie wiadomo. Ale wiadomo, że jest afera. A mnie np. by ciekawiło, jaką techniką Nordost przyspieszył prąd o dwa punkty procentowe między dwoma modelami kabla - z 96 do 98%. A?

Sęk w tym że Nordost wcale nie podaje że prąd płynie z prędkością 98% prędkości światła ;-)

Nordost podaje jakie jest opóźnienie propagacyjne jego przewodów ( podejrzewam że moja komputerowa sieciówka ma podobne), a po jakiego diabła je podaje? Tego nie wie nikt ;-)

No, skoro wyjaśniliśmy już sobie wątpliwości, to może porozmawiamy o muzyce albo innych ciekawych tematach? Marianek chyba nie będzie miał nic przeciwko? Co sądzicie na przykład o naszych przeuroczych Paniach moderatorkach?

Grafen - forma węgla odkryta w 2004 r. Ponieważ grubość materiału wynosi jeden atom węgla forma tą określa się jako dwuwymiarową( dokładniej dwuwymiarową strukturę atomów węgla ułożonych w heksagonalną sieć).

Co by to nie znaczyło.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dziwne jest,ze nikt merytorycznie nie odniosl sie do mojego watku.Czy nikt nic nie wie na ten temat?Ja nie lubie jak ktoś zalewa i wypowiada sie w kwestiach na ktorych sie nie zna.Mialem nadzieje ,ze tu ktos wie cos w tym temacie.Jezeli ktos twierdzi,ze w kablach nordosta prad plynie z szybkoscia 98% szybkosci swiatła(zrobionych z miedzi w ktorej cały czas nastepuje korozja tlenowa) to niech odpowie na pytanie czy te kable zrobione z monokrystalicznego srebra (o ok.7% lepiej przewodzacego od miedzi)beda przewodzic prad szybciej czy wolniej?Moze jestem trolem,ale 90% tego forum to pytania:luxman czy accu?,cardas czy mit?,nad czy denon?,audio nirwana?,najpiekniejsze kable,wtyki,opakowania?,czarne czy zlote?,kawa czy herbata?,audi czy bmw?itp.Prosilbym,aby ludzie nie majacy pojecia w temacie jak juz musza pisac ,zeby pisali w wyzej wymienionych watkach.

>marianek, 6 Maj 2008, 20:06

Drogi Marianku!

Oraz reszta Koleżeństwa!

O ile pamiętam ze szkoły prędkość propagacji nie zależy od przewodnika

(o dziwo!), tylko od dielektryka.

Jest ona odwrotnie proporcjonalna do pierwiastka z epsilon, czyli

współczynnika przenikalności elektrycznej.

To 96% to strasznie dużo, oznacza epsilon rzędu 1,085.

Nie mam tablic pod ręką, ale powietrze ma zdaje się epsilon rzędu 1,005.

Ale przecież musimy dać jakieś przekładki dla zachowania kształtu.

Pewnie jest to możliwe, ale kabel musi być strasznie "pusty" w środku:-).

Jestem Europejczykiem.

marianek,

Ja nigdzie nie widziałem w materiałach reklamowych Nordosta stwierdzenia , że prąd płynie w ich kablach z prędkością bliską światła. Oni piszą, że to sygnał płynie z prędkością bliską prędkości światła.

A to nie to samo !!!

Bo prąd ( czyli strumień elektronów ) w rzeczywistym kablu płynie bardzo wolno - szacunkowo centymetry na sekundę.

Natomiast sygnał elektryczny rozumiany jako fala elektromagnetyczna może poruszać się z prędkością zbliżoną do prędkości światła. W przewodniku otoczonym idealnym izolatorem ( czyli próżnią ) prędkość fali elektromagnetycznej będzie równa prędkości światła.

pozdr. Arkadix

marianku wybacz że zwrócę Ci uwagę na pewne aspekty Twojej wypowiedzi (nie żebym się czepiał): otóż po znaku zapytania nie stawia się przecinków.Co tam dalej... temat niezwykle ciekawy bo po raz pierwszy widzę jak dokonujesz dwukrotnego wpisu w tym samym wątku.Aha... i zajrzyj do tych równań Maxwella w wolnym czasie... wiem że te odwrócone trójkąciki wyglądają złowrogo, ale dasz radę - Liczę na Ciebie ;-)

Tak czytam i zastanawiam sie co o tym sadzic. Czy to rozmowa by ,,se pogadac''. Ludziska nawet niech w jednym kablu prad plynie 2 razy szybciej od pradu w 2 kablu - jaki to ma wplyw na to co slyszymy. Czy wtedy Bach jest gorszy, a Mozart zbyt wolny. Ludzie kto to mierzy. Ja rozumem gdyby kabel mial poczatek na Ziemi, a koniec byl w okolicach np. Ksiezyca - ok. nie czepiam sie, ale jak IC ma 0.5 no dobra 1 m to prosze mi powiedziec jak roznice uzyskujemy na takim odcinku - i do czego tak drogocenny czas mozemy wykorzystac, boje sie ze nawet cichego baka nie puscimy. Ok. 1.19 w nocy moze ja juz majacze, albo jestem ciemny jak lepik i nie wiem o co chodzi w calej tej zabawie audio.

Dobranoc

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• Redaktorzy

"a nigdzie nie widziałem w materiałach reklamowych Nordosta stwierdzenia , że prąd płynie w ich kablach z prędkością bliską światła. Oni piszą, że to sygnał płynie z prędkością bliską prędkości światła. A to nie to samo !!! Bo prąd ( czyli strumień elektronów ) w rzeczywistym kablu płynie bardzo wolno - szacunkowo centymetry na sekundę."

I to jest to, co pozwoliłem sobie wrednie określić słowem PRUND :-)

Wprawdzie bwcz i kwantowke mialem juz jakis czas temu, ale poszukalem w necie o kablach Nordosta i wszedzie jest "szybkosc przewodnictwa" a nie "szybkosc fali TEM". Czyli wlasciwe jest tutaj analizowanie stanu W przewodniku, a nie MIEDZY nimi (jak kazdy zapewne wie - pojedynczy przewodnik nie przeniesie sygnalu). Wiec gdyby brac pod uwage te wlasnie zjawiska, to lepsze bylyby kable z olowiu lub glinu.

Ależ ciekawe teorie nam się objawiły!

Moim zdaniem, skoro prund zwalnia w miedzi, a przyspiesza w wunglu, to legendarny węglowy VdH The First (jeszcze nie ultimate) powinien go przewodzić najszybciej. Ale ponieważ ten kabel mulił jak diabli, więc pewnie miało na to wpływ wiele innych czynników, np. ograniczenia prędkości w macierzystej ojczyznie Holandii. Albo...właśnie! Legalizacja gandzi! Ten IC pewnie nawdychał się w fabryce Van den Hula dymu z konopii i dlatego tak wolno przewodził!

Jak Wam się podoba ta hipoteza?

• Redaktorzy

Za czasów nieodżałowanego forumowicza Tłumoka krążyła opowieść o tym, jak to Tłumoka ze szwagrem widziano na wiosce, gdy w celach audiofilskich napełniali miałem węglowym rurę od odkurzacza.

>kaszanka7, 7 Maj 2008, 01:21

>Czy to rozmowa by ,,se pogadac''.

Raczej tak ;-).

>Ludziska nawet niech w jednym kablu prad plynie 2 razy szybciej od pradu w 2 kablu - jaki to ma wplyw na to co slyszymy.

Na moje oko żaden.

Jestem Europejczykiem.

Nie offtopuj! Nie sluchasz okiem!

A zeby bylo smieszniej - gdyby sygnal byl zblizony do Delty Diraca albo chociaz do uskoku jednostkowego - to ta predkosc mialaby wplyw. Dla czestotliwosci audio - jest on praktycznie zaden. Wiec z tego, ze "predkosc przewodnictwa" jest rozna w roznych kablach Nordosta - nie wynika dokladnie nic, poza mozliwoscia wlaczenia "trybu glupa" (za BOFH) i wcisnieciu dodatkowego kitu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.