Skocz do zawartości
IGNORED

NORDOST-KABLOWE OSZUSTWO ?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem was chłopaki ,jak tylko pojawi sie wątek o okablowaniu audio to 80%-90% procent z was jest "oszukana".Po co więc kupujecie tak drogie okablowanie...a potem buuu do poduszki.

Ja kupiłam niedawno kable polskiej manufaktury ooievaar audio i jestem bardzo zadowolona.

Po zakupie dopiero trafiłem na wpisy kolejnego "oszukanego" który spodziewał się chyba złota w tych kablach .Z jednej strony rozumiem faceta wydał szmal i dostał marną zmianę dźwięku .Lecz z kablami to rożnie bywa jednemu sie podobają innemu nie.

Napisze jeszcze ,że nie jestem ortodoksem ,nie zagłębiam sie w skład kabli...słucham.

Koledzy przynoszą rozmaite kabelki ...cienkie ,grube,srebrne ,miedziane ...rozmaite...hehe.

Dużo się naczytałam o parametrach i ich wpływie na taki czy inny aspekt pasma dźwiękowego.

Pare mitów zostało obalonych ,np ze cieniutkie kable głośnikowe potrafią zaoferować pełny bas.

Zanim to odczułam na własnej skórze fachowcy z forum zapewniali ,ze jedynym wyznacznikiem potężnego basu jest solidna konstrukcja co najmniej 2-3 mm na kanał...NIEPRAWDA !

Sprawdziło sie natomiast iż każda nawet cieniutka "skrętka" np. xlo er11 zagra lepiej od "grubasa" typu klotz...itd.

Niestety przekonałam sie tez o tym ,iż każdy na własnej skórze musi dobierać ten element toru.

Zgadzam sie z tym ,że w katalogach producentów wypisywane są slogany i puste cyfry nijak sie mające do rzeczywistości...ale oszustwo to za mocne słowo.

Pozdrawiam kablarzy

Jeśli sprzedaje sie metr drutu za ok.1000zł , a prasa jest bardzo zainteresowana, aby tak było i robi wszystko ,aby nas utwierdzić w przekonaniu ,ze z nasza głową jest wszystko w najlepszym porządku,to moim skromnym zdaniem jest to swego rodzaju szwindel ;-)

>marianek,

>Nordost pisze,ze w walhalli prad płynie 96% szybkosci swiatła (odin 98%).

Widocznie są bardzo zafascynowani teatrem operowym R. Wagnera. Nie zdziwiłbym się gdyby np. po dalszych badaniach w kablu "RheinGold" (Złoto Renu) prąd płynął z szybkością tylko 94,6%c. No ale gdzie mu tam z prędkością do Odyna... tak czy inaczej to tylko mity są, na nich buduje się te kable, a że wzmiankowany kabel na razie nie powstał wynika z przedłużających się poszukiwań audiofilskiego złota na dnie rzeki... w kulturowo-muzycznym aspekcie tej trylogii kable Nordosta oszustwem więc nie są.

• Redaktorzy

"Z jednej strony rozumiem faceta wydał szmal i dostał marną zmianę dźwięku"

Sformułowałbym to jeszcze inaczej: "wydał szmal, a dostał w zamian TYLKO zmianę dźwięku" (zamiast objawienia, orgazmu wielokrotnego, szóstki w totka, niepotrzebne skreślić).

Powtórzę truizm (dla mnie): kable mają znaczenie, ale nie aż takie jakie im się często przypisuje. Stąd kiedy naczytamy się marketingu jak to jakiś kabel sprawia, że słychać szelest wizytówek w kieszonce drygenta, myślimy często że po wpięciu kabla za x kzł nastąpi jakaś niesamowita transformacja. Wcale tak nie jest. Ostatnio mam możliwość posłuchania kabli różnych producentów z wyżeszj półki i widzę, że nie ma bezpośredniego przełożenia cena/efekt. Jeśli chodzi o Nordosta, najdroższe co słyszałem to tylko Nordost Red Dawn. Pod pewnymi względami super, ale niekoniecznie chce się te kable zatrzymać, jakaś taka zbytnia zwiewność, przestrzeń na boki ale dół plastikowy, u mnie, rzecz jasna. Może u kogoś lepiej. Zauważyłem jedną dziwną rzecz testując drogie kable: zazwyczaj w pierszym dniu odsłuchu słyszy się poprawę, a na drugi dzień jest to już bez większego znaczenia i powrót do tańszego kabla nie boli. To chyba inaczej niż szablon doświadczeń, że jest poprawa a potem już nie ma powrotu - tak bardziej jest ze wzmacniaczami, kolumnami, odtwarzaczami, ale z kablami juz tak dużo mniej. Ostatnio miałem u siebie kabel, który kosztował ledwo 400 zł i dostarczył mi więcej radości niż inne drogie (nie będę mówił o jakie firmy chodzi bo nie w tym rzecz). Wiele szacownych firm oferuje drogie produkty, które znacząco poprawiają jednak tylko pewne aspekty dźwięku. Jeśli akurat tego szukaliśmy, to super, możemy się nazwać szczęściarzami, ale nie łatwo na to wpaść. Jeśli słyszymy poprawę z każdym droższym kablem, czas udać się do psychologa lub zatrudnić się w dziale marketingu lub PR.

Co jak co jak sie czyta tę dyskusję to mozna osłabnąć...napewno kupując Kable Nordosta i płacąc za nie kartą kredytową(banki nie powinny tego wariactwa kredytować!)to słychac jak kasa beznadziejnie wydana przez frajerów takich jak my, na marketing płynie na konto facetów z nordosta którzy za to kupia sobie kolejny jacht lub terenówkę...kasa płynie z szybkoscią równą 98% szybkości światła....hahhahaahahahahahahahahhahahahahahaahahahahahahahahahahajhahahahahahahahahahahahh!!!!!!!!

Ja nie rozumiem tej całej czczej gatki.

Miałem nadzieję, że po akcji z Belkinem Synapse podobne dyskusje nie będą już nikogo wciągały, w końcu empirycznie wiele osób potwierdziło, że kabelek za 60 zł kasuje takie za 3 kzł.

No to teraz będziemy szybciej słuchali a Jimy Hendrix będzie jeszcze szybciej wymiatał ...

a ja będę musiał szybciej słuchać ... cholera, to ponad moje siły ...

Piszę teraz powoli bo nie wiem jak szybko czytacie ... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 9 miesięcy później...

a_las,Bo za kable życzą sobie tyle ile za wzmacniacze co moim zdaniem jest złodziejstwem.Nie bede tego uzasadniał robiłem to już w innych watkach wystarczająco mocno.Zresztą to myśle logiczne,samochód bez kół nie będzie jechał jednak koła nie kosztują tyle co samochód bez nich.pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.