Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (Pro)Tonsil upadnie

tkirmuc

Rekomendowane odpowiedzi

Apropos Paradigmów to bardzo rzadko kiedykolwiek mówię coś takiego o jakimkolwiek sprzęcie, ale to dla mnie jest dokładnie to, czego bym mieć nie chciał. Swoją opinię opieram na 2-drożnikach z serii Monitor. Wybity i poluzowany bas, schowany środek i siarczysta góra, zupełnie jak by wcisnąć "loudness" w jakiś śmieciowym wzmaku. Barwowo środek o dziwo jest nawet OK, tym bardziej nie rozumiem czemu tak go schowali za upośledzoną górą i flegmtycznym dołem.

Jestem czlowiekiem, który dopuszcza możliwość, że gusta są różne, komuś może się podobać więcej basu, a ktoś inny woli więcej środka, rożne mogą być wymagania co do rozdzielczości i dynamiki. Ale niedopuszczalnym jest, że wrzucam kwartet smyczkowy, a on brzmi jak zespół rockowy. W przypadku niektórych gatunków muzycznych oczywiscie to może być uznane za efektowne i pożądane, ale tak jak pisałem wcześniej - symfonika i kameralistyka prawdę ci powie. Jak trzeba pokazać różnorodność barw i właściwe proporcje poszczególnych instrumentów to jest gleba. O takiej glebie nie ma mowy w przypadku Tonsili EX 1F i zapewne nie ma mowy także w przypdku b. podobnych do nich Siest.

Trudno oczekiwać od Tonsila, że po latach demolki nagle odrodzi się i zawojuje rynek, ale droga jaką podąża teraz ta firma jest właśnie najbardziej rokująca od czasu jak upadła komuna. Promowane są nowoczesne produkty, a nie kaszaste Altusy. To, że pewne rzeczy idą kulawo to chyb normlne w przypdku firmy która jeszcze niedawna była bankrutem, niby skąd mieli wziać kasę na to, żeby opracować całą gamę nowych głośników i zorganizować kompleksowy marketing włacznie z globalną siecią dystrybucji? Ale nie, po katolicku trzeba wszystko zgnoić, bo przecież taki Tonsil powinien zapewnić wszystko co klient jest sobie w stanie wymarzyć, przecież jest gigantem, który tak jak Focal czy Peerless budował swoją pozycję rynkową bez żadnych brier takich jak żelzna kurtyna no nie? Zamist się cieszyć, że produkt jest bardzo dobry to nie, szuka się różnych pierdół, zeby tylko udowodnić, ze to jest amatorszczyzna i że nie warto tego kupować. Żadna z wielkich obecnie firm nie zaczynała od razu od zawojowała całego świata, każdy njpierw przerbiał garaż i właściwie nikt po drodze nie zaliczył kompletnej plajty. A dlaczego te firmy były w stanie wyjść poza garaż? ano dlatego, że nikt nie pitolił, że to wszystko jest beeee, tylko kupowli sprzęt bo był dobry a przy okazji tańszy niż oferowały firmy o ugruntowanej pozycji.

rafal735r 17 Maj 2008, 12:32

Allegrowe propozycje które podałeś są niewarte uwagi już choćby z tego powodu że sprzedawca (być może za producentem) podaje parametry wytrzepane z rękawa. Stosując praktykę żenienia klientom kitu rodem z chińskich boom-boxów sprzedawanych na bazarach.

Najpierw te śmiecie należałoby pomierzyć, żeby w ogóle zdecydować czy warto je stawiać obok Siest i dawać panom recenzentom się brandzlować na temat tego czego (nie)słyszą patrząc na znaczek firmowy.

Najtańsze Cantony, Magnaty to klasa CAT i Sonabów – chińskiego śmiecia sprzedawanego czasem także przez poważne (zdawałoby się) salony audio, jako budżetowe produkty audiofilskie.

Tymczasem prawda jest taka że kiedys szanowane marki jak Acoustic Energy wypuszczają obecnie badziew, pod nazwami nawiązujacymi do legendarnych modeli, z którymi nie mają nic wspólnego (w tym względzie TONSIL dział dokładnie odwrotnie do ogólnej tendencji badziewienia produktów). Odsłuch AE Aegis One (takie małe z metalowymi membranami) przypominał golenie tępą żyletką, a sprzedawca podniecał się nad szczegółowością i detalami :)

Jeśli chodzi o Paradigmy serii Monitor, to naprawdę nic szczególnego. Najminiejszy z nich – Mini Monitor miał bas mniej do dupy niż większy model 2-drożny. Ale tylko dlatego, że tego basu w ogóle miał mniej. Gdyby jeszcze miał mniej wykonturowane pasmo... - to nie kosztowałby tyle co Siesty i nie znalazłaby się w serii Monitor, która i tak od Siest jest droższa.

Obecnie sytuacja zakładu jest bardzo zła.Pracownicy zarabiają grosze a planowane są jeszcze obniżki płac.30 osób już zadeklarowało zwolnienie.Ludzie są już zmęczeni niepewnością...Przychody Pro Tonsilu wynoszą 1 mln zł miesięcznie a aby wyjść na zero potrzeba 1,8 mln.Podobno nowy prezes ma uratować zakład przed upadłością.Jak będzie zobaczymy.

kolumny paradigma jak juz to studio czy signature ! maja bardzo dobrze suby !

sam sie juz przekonalem i zakupie albo dsp3200 albo dsp3400

seria monitor paradigm to odpustowe badziewia ktore kosztuja duze pieniadze w porownaniu do siest a dzwiekiem do piet im nie dorastaja takie paradigm monitor 9v5 nadaja sie do dyskoteki w stodole gdzie ten drewniany dzwiek bedzie sie kojarzyl z miejscem pobytu delikwenta np don111

don111, 18 Maj 2008, 01:21

>kiedyś słyszałem Altusy, okropnie to grało... cały Tonsil jest do d... w takim razie czy tylko ten

>model ?

>to taka małą aluzja ARGOS :)

Ta, masz rację, może rzeczywiście nie wszystkie pdgm są do dupy, może tylko 2 drożniaki. Ale mówimy o kolumnach do 1600 PLN, więc nic innego się nie "łapie". Jakoś mocno mi się nie wydaje żeby 9v5 były lepsze od 3v4 w sensie klasy dźwięku (bo dynamicznie to siłą rzeczy będą lepsze) bo to są praktycznie te same głośniki. Altus 200 też poza rozmiarem i dynamiką nie różnił się od Altusa 300. Ale nawet gdybym się mylił to za jedn parę 9v5 masz dwie pary Siest, wiec sorry, ale co chesz porównywać?

Poza tym nigdzie nie napisalem że wszystkie paradigmy to syf więc chyba trochę nie trafiłeś ze swoją aluzją.

Poza tym jak patrzę na twój sprzęt to sorry, ale co ty mozesz wiedzieć o dźwięku stereo... Łup, dup tratatata - ot, całe kino domowe, zawsze miałem z tego polewkę, a przy słuchaniu amplitunerów i NADów zazwyczaj więdły mi uszy. Nie dziwię się że komuś kto szuka czegoś takiego Siesty się nie podobają, do tego trzeb dorosnąć.

paul_67, 18 Maj 2008, 10:09

A skąd masz takie wiadomości?

85% akcji Pro-Tonsil znajduje się w posiadaniu TFS. Fundusz wymaga zapewne dużego zwrotu na kapitale (standardowo ponad 50%). Pod koniec 2007 roku planowali wyjście ze spółki, całkowite albo częściowe. Ale jednocześnie dawali ogłoszenia o naborze handlowców.

Poza tym co to ma wspólnego z zestawami Siesta???

A może raczej należy zapytać co ten durny wątek ma wspólnego z informacjami finansowymi spółki niepublicznej???

a, masz rację, może rzeczywiście nie wszystkie pdgm są do dupy, może tylko 2 drożniaki. Ale mówimy

>o kolumnach do 1600 PLN, więc nic innego się nie "łapie". Jakoś mocno mi się nie wydaje żeby 9v5

>były lepsze od 3v4 w sensie klasy dźwięku (bo dynamicznie to siłą rzeczy będą lepsze) bo to są

>praktycznie te same głośniki. Altus 200 też poza rozmiarem i dynamiką nie różnił się od Altusa 300.

>Ale nawet gdybym się mylił to za jedn parę 9v5 masz dwie pary Siest, wiec sorry, ale co chesz

>porównywać?

>

>Poza tym nigdzie nie napisalem że wszystkie paradigmy to syf więc chyba trochę nie trafiłeś ze swoją

>aluzją.

>

>Poza tym jak patrzę na twój sprzęt to sorry, ale co ty mozesz wiedzieć o dźwięku stereo... Łup, dup

>tratatata - ot, całe kino domowe, zawsze miałem z tego polewkę, a przy słuchaniu amplitunerów i

>NADów zazwyczaj więdły mi uszy. Nie dziwię się że komuś kto szuka czegoś takiego Siesty się nie

>podobają, do tego trzeb dorosnąć.

Argos po kolei...

Przede wszystkim nie czepiam się żadnych produktów Tonsila, nigdy nie porównywałem Siest do żadnych Paradigmów, a już na pewno nie stwierdziłem że jedne są gorsze/lepsze, także chyba nie do mnie te uwagi...

Paradigm Monitor seria v4 (i starsze) a v5 to jednak zupełnie nowe przetworniki, konstrukcja i inny, bardziej wyrównany dźwięk w tych drugich (tak w skrócie), więc nie ma o czym mówić jeśli ich nie słuchałeś

Co ja moge wiedzieć o dźwięku stereo ? no cóż obracam się w sferze bardzo budżetowej chociaż znowu troche uogólniasz i się niepotrzebnie czepiasz mojego NADa... nie jest on moim jedynym wzmacniaczem, przerobiłem kilka przyzwoitych klocków (Rotel 985BX, Musical Fidelity E11, HK 680) i akurat ten NAD gra z Paradigmami najlepiej... w systemie wielokanałowym to ja mam tylko przyjemność oglądać filmy :)

a z tym "up łup tratatata" to było zwyczajnie chamskie, ale owszem czasami też i takiej muzyki słucham

paul_67, 18 Maj 2008, 12:06

Chyba jakoś tak plotkarsko bardziej się zainteresowałeś? Bo żadnych informacji tego typu nie ma.

TFS zainwestowało w spółkę PRO-TONSIL 6mln.PLN (przy tym nie podają czy wliczono w to tylko zakup udziałów czy może ogólny wkład wniesiony też przez Agencję Rozwoju Przemysłu). Celem jest projekt restrukturyzacji TONSIL S.A. Sprawozdań finansowych nie ma wiec trudno cokolwiek powiedzieć o sytuacji. Może raczej tyle że jest to obecnie mała firma średniej wielkości zatrudniająca około 200 osób.

Na majątku dawnego TONSILu działają też inne firmy, produkujące meble czy wykonujące jakieś usługi metalurgiczne. Wiec w tym stanie rzeczy wieszczenie że dzieje się źle bo zamiast 200 osób na zbity pysk wylanych, może ze 30 złożyć wypowiedzenia, jest wyssaniem rzeczywistości z palca.

Najwięksi producenci audio robiący chińską sieczkę (np. Avance) mają swoje "fabryki" umieszczone w starych stodole zabudowań gospodarsta rolnego i zatrudniają kilka osób niczego nie produkujących. Jakoś nikt z tego powodu nie lamentuje na forach.

Qubric, czy jak ty tam sie wabisz. Najpierw posluchaj tych kolumn, a potem sie wypowiadaj na ich temat. Następny "audiofil" sie znalazł. Zrozumcie raz na zawsze bardzo prostą teorię. Nawet taki półgłowek jak ty ją powinien JĄ zrozumiec. KAZDY PREFERUJE INNY CHARAKTER DZWIĘKU. Po drugie: Owszem tez czytalem test siest, czy tam premiomow i sorry ale nikt ich nie porownywal do kolumn za 4kafle tylko wyraznie zaznaczyl ze to konkurencja dla CHINSKICH konstrukcji. CHINSKICH! Oczywiscie Tonsil wybil sie z jakimis konstrukcjami. Ale dlaczego jest ich tylko 2 czy 3? Trafilo sie slepiej kurze ziarno. Produkuja kolumny na wogole nie swoich przetwornikach, a wy sie nimi podniecacie jak dzieci. Piszecie na ich temat takie poematy, jak to by byl jakis hi end, gdzie w rzeczywistosci to kolumny za JEDYNE 1600zł! Ja sluchajac mocnej muzyki i lubiac posluchac jej bardzo glosno NAPEWNO bym nie wybral siest i zainwestowal w Quantumy, i DLA MNIE podkreślam, DLA MNIE, to by byla lepsza propozycja! Wiec powtorze to co juz napisalem - dla kazdego co innego, wiec troche wyrozumialosci fani Polskiej marki rodem z remizy.

?👈

marcin1982, 18 Maj 2008, 12:56

Nie! Był reportaż o Avance w jakims piśmie czy w Internecie. Było tam zdjęcie ich "fabryki" a właściwie całej siedziby firmy na EU. Mieściła się w zabudowaniach gospodarstwa rolnego :)))

PS. A ty rafałku jestes fajans. Wstaw do swojego sralnika estradowe woofery, to będzie z ciebie jakiś pożytek, na kompost. Bo w tej chwili o brzmieniu już sie nie masz co wypowiadać. Wkrótce będziesz testował brzmienie aparatów słuchowych.

rafal735r, 18 Maj 2008, 12:57

Wiec powtorze to co juz napisalem - dla kazdego co innego, wiec troche wyrozumialosci

>fani Polskiej marki rodem z remizy.

Zaraz, zaraz, ale to dresiarsko-remizowe brzmienie prezentują właśnie tak często polecane przez Ciebie Jamo S708 i Magnat Monitor.

Nie bede zlosliwy w tym poscie. Poprostu kazdy preferuje inny rodzaj brzmienia. Nie koniecznie musi to byc bym cyc cyk. Ale wy "audiofile" tego nie rozumiecie. Poprostu skreslacie ludzi tych ktorzy maja inne zdanie i tyle. A S708 brzmia calkiem calkiem jak na swoja cene i moc. Nie chce juz sie z wami nawet klocic bo WY zawsze macie racje. Tonsil gora!!! Inne marki nie istenia bo Tonsil jest NAJ. Poprostu nawet nie rozumiecie tego, ze ktos lubi inny charakter brzmienia, slucha innej muzyki... itd.

Koncze dyskusje w tym tamcie. Wybieram kolumny ktore MI sie podobaja. A nie WAM.

?👈

>Najwięksi producenci audio robiący chińską sieczkę (np. Avance) mają swoje "fabryki" umieszczone w

>starych stodole zabudowań gospodarsta rolnego i zatrudniają kilka osób niczego nie produkujących.

>Jakoś nikt z tego powodu nie lamentuje na forach.

Święte słowa, a tutaj przypomnienie jednego ze starszych wątków -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) którego coniektórzy mogą nie pamiętać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rafałeczku drogi, skoro nie jesteś audiofilem to co tutaj robisz? Przyszedłeś sie ponalewać? Nikt ci nie każe być audiofilem, ale skoro nim nie jesteś to nie wpieprzaj się między wódkę a zakskę i zajmij się tematami o których masz pojęcie.

Muszę spytać w aptece czy nie ma jakiś szczepionek na audiofilstwo. Wreszcie znów mógłbym cieszyć się muzyką a nie wiecznym poszukiwaniem świętego grala dźwiękowego (i najlepiej za pół ceny :-).

Co do kondycji i przyszłości firmy z Wrześni:

"Pro Tonsil Sp. z o. (...) Wdrożenie procesu restrukturyzacji ma na celu zachowanie odpowiedniej ilości miejsc pracy oraz powstanie rentownego i przynoszącego zysk zakładu.

Cel: ratowanie miejsc pracy jedynego dużego pracodawcy w powiecie Września oraz przywrócenie dobrej marki produktom TONSIL

Partnerzy: Ministerstwo Skarbu Państwa, Agencja Rozwoju Przemysłu S.A., władze lokalne

Sposób realizacji: wykorzystanie spółki ProTonsil Sp. z o.o., która przejmie produkcję, rynki zbytu i znak firmowy oraz utrzyma produkcję i miejsca pracy

Ścieżka wejścia: inwestycja kapitałowa na kwotę ok. 6 mln zł

Przewidywana ścieżka wyjścia: sprzedaż udziałów inwestorowi strategicznemu lub kapitałowemu"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

rafal735r, 18 Maj 2008, 17:33

>Audiofil sie odezwal. Moge byc audiofilem, ale audiofilem nie skleslanym za to czy za tamto. Za to

>ze Siesty dla mnie nie odpowiadaja.

Jeszcze dwa lata temu posiadałem Jamo S 708, wydawało mi się wówczas, że to klasowe kolumny. Z perspektywy tego niedługiego czasu mogę stanowczo stwierdzić, że te kolumny nie nadają się do niczego. Nawet nie posiadają najprosszej zwrotnicy. Naprawdę szkoda kasy, już najtańsze Tonsile zagrają lepiej.

A przedmiotowe Siesty są poza jakimkolwiek zasięgiem. Oczywiscie Siesty to też nic specjalnego, ale porównywać je do Jamo S 708 może tylko kompletnie głuchy meloman.

• 8 miesięcy później...

Niestety Tonsil się kończy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Należało się. Przez 20 lat nie było w stanie poradzić sobie bez państwowego cycka. Niech zdycha, dość już mam roztkliwiania się nad "cudowną perłą polskiego przemysłu", która do trzech zliczyć nie umie.

>mądre słowa Redaktora. Może jak padnie zrobi się rynek dla tańszych i lepszych.

powinieneś raczej napisać - dla droższych i wcale nie lepszych albo chińskiego dziadowstwa !!!

BARDZO mnie CIESZY ta wiadomość o kolejnym końcu tonsila :) (mam nadzieje że ostatnim i już nigdy go nie bedzie) , jak sie produkuje dziadostwo w dodatku jak czytalem (w tym lub tamatym temacie już nie pamiętam) w jakich ,,piwnicach,, to sie sprzedawało to tak sie kończy

mam nadzieje że ludzie związani z produkcją znajdą prace za godziwe wynagordzenie

a podobno to JBl robi ,,byle co,, ale on produkuje nadal i sprzedaje swoje produkty jak ciepłe bułeczki z rana

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.