Skocz do zawartości
IGNORED

DAC CXD2552Q i lampizacja CDP-790...

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam,

W jaki, najlepszy sposób, wyprowadzić z CXD2552Q sygnały audio lewego i prawego kanału, do sterowania lampizatora Ł.Fikusa?

Prosiłbym również, o fragment schematu CDP-790, który ukazuje DAC'a wraz z przyległościami.

Pozdrawiam,

GM

https://www.audiostereo.pl/topic/42768-dac-cxd2552q-i-lampizacja-cdp-790/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam to nawet wydrukowane. :-) Niemniej jednak, chciałbym zobaczyć aplikację z CDP-790 i pominąć całkowicie wzmacniacze operacyjne. A są nimi standardowe JRC 5532 w obudowach jednorzędowych. Przyznaję się bez bicia, że na zrysowywanie schematu z natury, nie mam zbytniej ochoty. :-)

GM

Pin43 wyjście R+, Pin 33 wyjście L+ DACa CXD2552.

Fragment z CXD2552 z CDP-690.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Żeby pominąć oryginalny analog nie potrzebujesz wcale schematu. Wystarczy datasheet.

Znajdź w DACu nóżki 3, 31, 35, 43.

Śledząc ścieżkę wychodzącą z nóżki 3 dojdziesz do rezystora. Wylutuj go. Czynności powtórz dla 31, 35, 43. W ten sposób odłączysz oryginalny analog. Teraz możesz go jeszcze odpiąć od zasilania.

Lampizatora wg. Fikusa (wersja z kondensatorem na wejściu) podpinasz odpowiednio do nóżek 3 (prawy kanał przeciwfaza) i 31 (lewy kanał, przeciwfaza), bądź do 35 (lewy kanał, faza zgodna) i 43 (prawy kanał, faza zgodna).

Możesz też zrobić dwa lampizatory i dołożyć w CD wyjście zbalansowane.

Tylko nie słuchaj Molibdena i nie podpinaj się pod nóżkę 33, bo to jest akurat zasialnie analogowej części DACa a nie wyjście

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pięknie dziękuję za wszystkie wskazówki i schemat.

Poczytałem wczoraj do poduszki data sheet tego DAC'a i doszedłem do podobnych wniosków. :-) Miałem trochę wątpliwości, gdyż zapomniałem o możliwości wykonania lampizatora w wersji zbalansowanej. Wykorzystam więc wyjścia w fazie i wykonam lampizator zewnętrzny. Jest trochę ciasno w obudowie.

Oczywiście zapomnę o podłączaniu się pod nóżkę 33 DAC'a. :-)

Przy okazji się okazało, że ktoś już wcześniej zrobił mały "tuning" tego odtwarzacza. Zamieniono elektrolity w okolicach DAC'a na kondensatory MKT o pojemności 100nF, wlutowano inne diody w zasilaczu i wymieniono kondensatory filtru zasilacza. Nie wiem jaki były oryginalnie, ale obecnie są ELNA for Audio. Zamontowano filtr sieciowy.

Zmieniono również rezonator kwarcowy sterujący DAC'iem. Oryginalnie był 45,... MHz, a teraz jest 16,...MHz?! Data sheet zaleca 32 - 45MHz. Odtwarzacz gra i to całkiem ładnie, ale te 16MHz mnie trochę zastanawia.

Pozdrawiam,

GM

Zwróćcie uwagę że przy tym DACu stopień analogowy w prawym kanale podłaczony jest w odwrotnej fazie w stosunku do kanału lewego.Czyli odwrotnie niz sugeruje opis wyprowadzeń CXD2552.

Jest tak dlatego że przed DACiem tor RDATA podawany jest przez dodatkową bramkę.

Do CXD2552 dobrze jest podłączyć dobry zegarek 45MHz, 16MHz pobierane jest z niego do pozostałych obwodów .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czyli, że chcąc podłączyć cokolwiek wzmacniającego sygnał audio z DAC w CDP-690, należy skorzystać z wyjść prawego kanału w przeciwfazie i lewego kanału w fazie. Muszę sprawdzić czy tak samo będzie w CDP-790.

GM

Tu jeszcze wisi fragment CDP991

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki za ten rysunek. Sprawdziłem jak to jest w CDP-195, który będzie stanowił obiekt testowy, i jest tak samo jak w CDP-991.

Teraz już wiem gdzie mam się podłączyć i jeśli próby na 195-tce wypadną pomyślnie, dokonam lampizacji 790-tki.

GM

• 3 lata później...

Witam pozwolę sobie odświeżyć stary temat.

Ja się trochę głowię a dla forowych wyjadaczy to będzie pikuś :)

Mam DAC sony CXD2561AM skąd pobrać sygnał szanowni Panowie?

Nie znalazłem datasheetu do tego DAC'a znalazłem schemat z instrukcji serwisowej i wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

dac.gif

Chodzi o to że na kanał są 2 pary wyjść??

Nigdy czegoś takiego nie robiłem ten CD akurat "wpadł mi w ręce" - przez allegro ;)

Zapłaciłem za niego 1.25 zł i chciałem zobaczyć czy zagra to z moją lampą 12V

ZAZNACZAM ZARÓWNO LAMPA JAK I CD TO PROJEKTY EDUKACYJNE :)

Służą tylko mojemu rozwojowi i nauce.

Jednak pomimo tego będę "nieopisanie zobowiązany" za pomoc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje Muzgu za odpowiedz.

Otworzyłem pilsnera i zacząłem myśleć i doszedłem do podobnego wniosku,

bo za tymi strzałkami zaczyna się sekcja wzmacniacza.

Zobaczymy czy coś z tego będzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.