Skocz do zawartości
IGNORED

Kto potrafi orzec - podróba czy oryg.?

ArtiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że było o tym sporo na forum, ale nie znalazłem jednoznacznych opinii,

potraficie pomóc, czy IC, który widać na poniższych fotkach to oryginał czy podróbka?

po czym to poznać, na co zwrócić uwagę?!

to oczywiście Tara Labs Air 1 wersja 1,

z góry dzięki za pomoc,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3140-100002948 1210939150_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moja wygląda tak a to podobno w 100% orginal :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Tary które kiedyś miałem u siebie miały wtyczki takie jak na ostatnim zdjęciu - z dużym, luźno rozmieszczonym i wyoblonym "gripem".

To oczywiście o niczym nie przesądza - najlepiej jest napisac do Tary.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

O take jak tu:

Ukryta Zawartość

post-579-100002942 1210943861_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ArtiQ

Miałem Air 1 seria 1 i widziałem kilka inny takich Tar. Wszystkie wyglądały tak jak ta na zdjęciu zamieszczonym przez ptx. A więc ta Twoja ma inną nakręktę.

Jednak moim zdaniem nie musi to oznaczać, że jest podróbą. Może producent zmieniał kształt nakrętę w czasie produkcji. Napisz do nich i zapytaj. Jakoś nie chce mi się wieerzyć, żeby ktoś podrabiał tak niszowe produkty jak drogie kable audio...

Pozdrawiam Stempur

czy środek może więcej wyjaśnić?

prześlę te kilka fotek do producenta, aby mieć pewność (dzięki za sugestie),

raczej nie podejrzewam sprzedającego o próbę oszustwa, ale wolę dmuchać na zimne.

to właśnie zdjęcia po odkręceniu wtyków:

Ukryta Zawartość

post-3140-100002935 1210952592_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ArtQ

To wypełnienie lutu miękkawą (nie jest zupełnie plastyczna, ale tez nie twarda jak kamień) masą koloru budzniu waniliowego może sugerować, że to oryginał. Ale pewność będziesz miał, jak Ci Tara odpowie.

Pozdrawiam Stempur

otrzymałem odpowiedź z Tary,

to potwietrdza przypuszczenia, że należy bardzo uważać,

cytuję w całości (jest krótki i treściwy):

"Dear Artur,

I am sorry to inform you that your cable is NOT our product it IS a counterfit cable.

Best Wishes,

Matt Sellars

Operations Manager

TARA Labs Inc.

541-488-6465

[email protected]"

Niezłe jaja. Ale to akurat widać było po gripie na końcówkach.

sprzedający mówi, że jest równie zaskoczony i nie mam powodu, by mu nie wierzyć,

twiedzi, że często bywa w Stanach i zakupił Air'a na Audiogonie,

nawet chciałem pisać do Tary, żeby mieli oko na Audiogon - doszedłem jednak do wniosku, że przecież muszą o tym wiedzieć i może to być im na rękę, w końcu ludzie przestaną kupować z Tarę z 2H,

a tylko na nówkach firma trzepie kasiorę...

>Niezłe jaja. Ale to akurat widać było po gripie na końcówkach.

A ja nie byłbym taki pewien, że to podróbka. Kable wyglądają tak, jak przewody Tary sprzed 10 lat, widoczne na zdjęciu z HFM. Całkiem prawdopodobne, że niedoinformowany pracownik Tary porównał zdjęcie z aktualnym katalogiem i na tej podstawie zakwestionował autentyczność interkonektu. Poza tym wątpię, czy w interesie producenta leży wspieranie rynku s-h.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może w HFM również mieli podróbki :-)

Mi się raz "udało" kupić podrobione kable Cardasa, na ebayu w Hong Kongu (tak, wiem, wiem ...). Na szczęście sprzedający po 3 miesiącach oddał kasę przez PayPal, ale i tak byłem stratny na wysyłce i zmianie kursu $ - razem jakieś 200zł.

Na stronie Cardasa jest nawet cała instrukcja, jak odróżnić kable oryginalne od podrobionych.

Zapewne sporo jest na rynku podrobionych przewodów, wyprodukowanie mniej lub bardziej udanej kopii nie powinno być skomplikowane. Na stronie Cardasa pokazano przykłady podróbek

Ukryta Zawartość

Być może w przypadku Tary różnica umożliwiająca producentowi zindentyfikowanie podróbki polega na zastosowaniu innego oplotu / innej wewnętrznej budowie wtyku itp. Jednak sam kształt wtyczki wydaje się jak najbardziej typowy dla łączówek ze starszej produkcji.

Ukryta Zawartość

mimo wszystko zostałem skutecznie zniechęcony do kupna kabelków Tary z s-h (a znając przypadek Elberoth'a także Cardasa),

z drugiej strony być może taka jest właśnie "idea" firmy Tara Labs - "tylko nowy, pachnący i z marżą dystrybutora da ci gwarancję autentyczności - i kabla i dźwięku"?!

Różnice pomiędzy kablami Tary pojawiającymi się na rynku polegają między innymi na sposobie wykonania niebieskiej tulejki, a szczególnie tzw. fazki. W jednych kablach jest ostro ścięta, ma wyraźną krawędź, w innych w różnym stopniu wyoblona, co fachowo zaznaczyłem strzałkami ;)

Nie udało mi się znaleźć w sieci ani jednego wiarygodnego materiału reklamowego czy zdjęcia, które wskazywałoby jednoznacznie, że Tara produkowała kable z obłymi tulejkami.

Załączona recenzja pokazuje, że w 1999 roku tulejki Air wersja pierwsza były ostro zakończone i ciemno (nie jasno) niebieskie.

Ukryta Zawartość

post-11005-100002765 1211292201_thumb.jpg

post-11005-100002766 1211292201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, a po co takie wnikliwe analizy - jedzenie z Biedronki smakuje gorzej niż pierwowzory, podrobiona komórka jest tylko imitacją oryginału, podrobiony kabel brzmi fatalnie.

Po co panikować, pytać, przecież to od razu słychać - kupiłeś podróbkę, to zapewne nie będzie mógł znieść swojego hi-endowego zestawu. Przecież podrabiacze nie wydaję setek tysięcy dolarów na badania, nie mają zaawansowanych laboratoriów i nie mogą nijak stworzyć podobnego brzmienia!!!!

marooned, 22 Maj 2008, 14:15

>Panowie, a po co takie wnikliwe analizy - jedzenie z Biedronki smakuje gorzej niż pierwowzory,

>podrobiona komórka jest tylko imitacją oryginału, podrobiony kabel brzmi fatalnie.

jak wygląda pierwowzór jedzenia?

czy podrobiona komórka nie dzwoni, nie odbiera SMSów itp?

czy podrobiony kable nie przewodzi prądu?

>Po co panikować, pytać, przecież to od razu słychać - kupiłeś podróbkę, to zapewne nie będzie mógł

>znieść swojego hi-endowego zestawu. Przecież podrabiacze nie wydaję setek tysięcy dolarów na

>badania, nie mają zaawansowanych laboratoriów i nie mogą nijak stworzyć podobnego brzmienia!!!!

tak tak - a świstak siedzi....

widzę, że niektórzy dalej łykają wszystko co napisze producent jak młode pelikany ;)

Gość

(Konto usunięte)

ArtiQ, 16 Maj 2008, 13:59

>Wiem, że było o tym sporo na forum, ale nie znalazłem jednoznacznych opinii,

>potraficie pomóc, czy IC, który widać na poniższych fotkach to oryginał czy podróbka?

>po czym to poznać, na co zwrócić uwagę?!

To jest bardzo proste, oni po prostu pakują do swoich kabli to co mają akurat pod ręką. Raz mają ścięte nakładki, raz obłe.

Na badania to oni wydają tyle, ile właściciel wyda na swoje badania medyczne...

Widział ktoś kiedyś laboratorium badawcze firmy kablarskiej ?

A jak Ci "brzmi" ten kabel ? Jak źle to sprzedaj, jak "dobrze" to zostaw :) Naprawdę nie ma żadnego znaczenie jaki kabel masz podłączony.

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.