Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma wpływ na dźwięk różnica 1 volt przy napięciu żarzenia? Mam 5,1 volt na żarzeniu prąd będzie ok bo to trafo z radia Wola specjalne do lamp.

Jakbym zrezygnował z stabilizatora LM350 to z filtrem CR miałbym 6,3 bo w końcu z trafa jest 4v i 6,3v.

Na anodzie mam 370v, sporo tych kondensatorów wyszło w filtrze bo 9 sztuk:)

Zupelnie nieoczekiwanie stalem sie wlascicielem Marantz cd873

Czy warto go lampizowac ??? jest on na ukladzie TDA1541A..Czy bedzie znaczaca roznica po przerobce???

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Denon-1450Ar

z kilku opisow wynika, ze na pokladzie sa dwa PCM1702 - jaki uklad bedzie lepszy SRPP czy WK-WA ? - sygnal wyprowadzamy z nogi 11 ubu ukladow ? - czy cos usuwamy/przecinamy na pcb w cd ?

pzdr

Denon-1450Ar

z kilku opisow wynika, ze na pokladzie sa dwa PCM1702 - jaki uklad bedzie lepszy SRPP czy WK-WA ? - sygnal wyprowadzamy z nogi 11 ubu ukladow ? - czy cos usuwamy/przecinamy na pcb w cd ?

pzdr

Ja zastosowałem WK-WA , i jest ok.

Wylutuj OPA które są zaraz za dekoderem ,i daj rezystor konwersji dobrej jakości.

U mnie jest 270 ohm, ale wartość zależy od reszty toru.

Denon-1450Ar

pzdr

Ja zastosowałem WK-WA , i jest ok.

Wylutuj OPA które są zaraz za dekoderem ,i daj rezystor konwersji dobrej jakości.

U mnie jest 270 ohm, ale wartość zależy od reszty toru.

Edytowane przez jurek1

jeszcze sie zastanawiam nad modem :) - jesli w torze mam juz pre lampowy ?

1450AR z wyj cyfrowego-dac na akm4396-preamp lampowy mcinosh c22-accu305v -

jest sens ? - potrzebuje porady !:)

pzdr

witam

Czy wspominany wyzej DAC MN6474 ma wyjscie pradowe czy napieciowe?

Szukalem w necie i wydaje mi sie ze napieciowe ale wolalbym sie upewnic.

Pozdrawiam

witam

Czy wspominany wyzej DAC MN6474 ma wyjscie pradowe czy napieciowe?

Szukalem w necie i wydaje mi sie ze napieciowe ale wolalbym sie upewnic.

Pozdrawiam

Tylko napięciowe niestety, słucham od kilku tygodni Technicsa na lampach.

Coś bym zbudował..mam obecnie behringera z trafami lundahla 1517...takie mam abstrakcyjne pytanie: totalnie bezkompromisowa lampizacja AKM 4393, jakie lampy, który układ zastosować..

Wzmak z którym miałoby to grać to yaqin mc10l, przerobiony konkretnie.

Chciałbym uzyskać lepszy bas, głównie chodzi o szybkość, dźwięczność średnicy i góry.

możecie coś doradzić??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Coś bym zbudował..mam obecnie behringera z trafami lundahla 1517...takie mam abstrakcyjne pytanie: totalnie bezkompromisowa lampizacja AKM 4393, jakie lampy, który układ zastosować..

Wzmak z którym miałoby to grać to yaqin mc10l, przerobiony konkretnie.

Chciałbym uzyskać lepszy bas, głównie chodzi o szybkość, dźwięczność średnicy i góry.

możecie coś doradzić??

Wiesz co ostatnio słuchałem aikido zbudowanego na 6SN7 z zasilaczem lampowym - jak dla mnie rewelacja - nasycona średnica, śliczna szczegółowa i namacalna góra, bas może niezbyt głęboki ale dobrze kontrolowany, przestrzeń i powietrze w przekazie i bardzo lampowa barwa. Jak dasz na wyjściu dobry kondensator przykładowo Mundorf SGO albo coś w zbliżonej klasie myślę że się spodoba. Oczywiście lampy to przykładowo "szaraki", w zasilaczu GZ34 mullarda dobry dławik i masz przepis jeżeli lubisz lampowy dźwięk :)

Właśnie uruchomiłem żarzenie w AZ1 i zastanawiam sie czy zrobić taki zasilacz do anody z tym że z takiego zasilacza napięcie jest cienkie jak do SRPP. Lampa prostownicza podobno daje mniejsze napięcie niż diody.

Troche tego nie rozumiem że w cokole jest pełno nóżek a zasilacze na AZ1 używają tylko cztery nóżki- żarzenie i dwie od

anod.

Już mi sie wyjaśniło,odkleił sie cokolik i są cztery druty,wiec pasuje wszystko do schematów

Wiesz co ostatnio słuchałem aikido zbudowanego na 6SN7 z zasilaczem lampowym - jak dla mnie rewelacja - nasycona średnica, śliczna szczegółowa i namacalna góra, bas może niezbyt głęboki ale dobrze kontrolowany, przestrzeń i powietrze w przekazie i bardzo lampowa barwa. Jak dasz na wyjściu dobry kondensator przykładowo Mundorf SGO albo coś w zbliżonej klasie myślę że się spodoba. Oczywiście lampy to przykładowo "szaraki", w zasilaczu GZ34 mullarda dobry dławik i masz przepis jeżeli lubisz lampowy dźwięk :)

Dzięki za odpowiedź.

Szukam póki co. W innym wątku cypher podsunął mi pomysł lampizatora na 6S4S..to też może być ciekawe.

Jakbyście mieli jeszcze jakieś propozycje, byłbym bardzo wdzięczny :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 3 tygodnie później...

Wpadł mi w ręce Kenwood DP-6020, na pokładzie są 2 nienajgorsze przetworniki PCM1701P. Planuję dołożyć mu lampową analogówkę, ale zastanawiają mnie 2 kwestie. Po pierwsze jakiej wartości dać rezystor konwersji, w jakimś projekcie znalazłem dla tego DAC optymalną wartość 51 Ohm, ale nie wiem czy poziom sygnału nie będzie za niski dla lampy 6N8S. Po drugie nie wiem za co odpowiada i co zrobić z pinem nr 12 (bipolar offset), w tej chwili jest połączony z pinem nr 13 (wyjście prądowe), odciąć go od 13 czy zostawić tak jak jest i lutować rezystor do 13?

wczoraj posluchalem/porownalem zlampizowanego dcd-1450ar i wer. sklepowa :) - to co dzieli oba egz. to przepasc ! - teraz juz nie mam watpliwosci, ze warto zrobic tego moda. Dopiero po lampizacji slychac prawdziwa muzyke i naprawde chce sie jej sluchac godzinami ! Jesli ktos sie jeszcze wacha to zachecam do modernizacji tego modelu bo WARTO !!!, a za taka kase ciezko bedzie kupic cos tak dobrze grajacego.

pzdr

lampizacja w stylu McGyvera do prądowych jest absolutnie zadowalająca, bez wodotrysków i tania (ja odpuściłem wtórnik z wk-wa,została cała jedna ecc8 na cały dac)

wystarczy dobrać właściwą dla układu wartość rezystora konwersji

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wystarczy dobrać właściwą dla układu wartość rezystora konwersji

Liczyłem na to, że ktoś mi podpowie jaką wartość rezystora zastosować w przypadku PCM1701 inaczej zostanie mi metoda prób i błędów :)

Zatem pozostaje mi zrobić eksperyment i wlutować te 51 ohmowe rezystory, jakby co w odwodzie mam jeszcze 100 ohmowe :D Na dniach powinienem mieć lampy i resztę części, o tym co wyszło z tego kenwooda jeszcze napiszę.

Witam.

Z góry przepraszam, że w tym temacie zadaję to pytanie ale po części jestem jego udziałowcem. Mam Denona DCD-1450Ar na lampce w ostatnim czasie ma problem z odczytem ścieżek na płycie po włożeniu mieli, zaskoczy albo i czasem nie. Chyba przyszła pora na wymianę lasera proszę o podpowiedź jaki model lasera kupić i najlepiej gdzie to jeszcze zakupić.

Witam.

Z góry przepraszam, że w tym temacie zadaję to pytanie ale po części jestem jego udziałowcem. Mam Denona DCD-1450Ar na lampce w ostatnim czasie ma problem z odczytem ścieżek na płycie po włożeniu mieli, zaskoczy albo i czasem nie. Chyba przyszła pora na wymianę lasera proszę o podpowiedź jaki model lasera kupić i najlepiej gdzie to jeszcze zakupić.

Ja bym sprobowal przeczyscic laser jaks plytka do czyszczenia. Wymienic zawsze mozna pozniej.

Pozdrawiam

Witam.

Nie chcialem zakladac nowego watku wiec pytam tu:

Posiadam wzmacniacz Creek Evo 1 , kolumny Eltax liberty 3+ ( stary lepszy model na Vifi'e )

do tego odtwarzacz CD Onkyo DX-7222. Przesiadlem sie na powyzszy sprzet po oddaniu rodzicom amplituner Yamahy RX-v430 i glownikow mission m73

po przesiadce z amplitunera yamahy na wzmacniacz creeka brzmienie badzo mi sie spodobalo ...

poczytalem troszke o lampucerze i jej lampizacji i o tym ze na rzecz lampucery McGyver pozbyl sie Meridiana ...

Chcialbym wrzucic lampucere do tego CD Onkyo i zlampizowac lub zrobic lampucere zlampizowana w osobnej obudowie.

Nie slucham tylko muzyki z CD. Pod Creeka mam tez podpietego kompa ( w kompie karta muz Audiotrack Prodigy HD2 , Monitor 21" na ktorym ogladam koncerty na DVD , slucham muzyki ( pliki FLAC )

W niedalekiej przyszlosci planuje TV42" plazmowe + bluray.

Chcialbym wykorzystac mozliwosci lampucery nie tylko podczas sluchania CD Audio, ale rowniez podczas uzywania komputera ( pliki FLAC , DVD/bluray )

Lampizacje i montaz chcialbym komus zlecic.

Kto by sie podjął ? Jakie koszty ? da rade wykorzystac jej mozliwosci nie tylko do CD Audio ?

z gory dziekuje za pomoc.

Edytowane przez Zryty_Berecik

Myślałem że posłucham lampizacji prądowej a tu lipa, próbuje AD1856N ale słychać tylko minimalnie ślady muzyki, rezystory konwersji próbuje 500 i 250 ohm i mniej.

Zastanawiam sie czy ma wpływ to że używam srebrnego drutu 50cm od cd do SRPP i konwersje rezystorem mam w połowie mniej wiecej, co powiecie? może rezystory konwersji powinny być przy DAC

Lampy mam ok a DAC jest prosty- nóżka 13 to Iout a 12 to analog ground, wiec co tu może być nie tak?

Dac mam w całości bo słucham teraz oryginalnego wyjścia cd.

Myślałem że posłucham lampizacji prądowej a tu lipa, próbuje AD1856N ale słychać tylko minimalnie ślady muzyki, rezystory konwersji próbuje 500 i 250 ohm i mniej.

Zastanawiam sie czy ma wpływ to że używam srebrnego drutu 50cm od cd do SRPP i konwersje rezystorem mam w połowie mniej wiecej, co powiecie? może rezystory konwersji powinny być przy DAC

Lampy mam ok a DAC jest prosty- nóżka 13 to Iout a 12 to analog ground, wiec co tu może być nie tak?

Dac mam w całości bo słucham teraz oryginalnego wyjścia cd.

Odpiąłeś DAC od oryginalnego analogu?

Wczoraj odpiąłem nieodpowiednie nóżki. Teraz odpiąłem nóżki według opisu pana Fikusa czyli 9,10,11,13 i już gra dobrze:) tylko kondensatory wyjściowe będe musiał dobrać dla tego DAC.

Ciesze sie że tego nie zepsułem.

Stałem sie posiadaczem Akai CD57 i chciałem go zlampizować jaki układ do tego byłby najlepszy,prosiłbym o gotowe schematy bo nie bardzo wiem od czego zacząć ale chciałbym spróbować i gdzie do daca podpiąć się z lampami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyjście prądowe tego DAC'a to odpowiednio dla lewego i prawego kanału nóżki 3 i 6. Co do układu to sprawidzłby się np. stopień oporowy na jednej oktalowej duotriodzie 6SN7 albo 6N8S, prosty i dobrze spisujący się układ, wieczorem mogę coś podrzucić na PW.

Obiecałem dać znać jak zagra zlampizowany kenwood, toteż zeznaję. Gra naprawdę bardzo fajnie, miękko, przestrzennie i detalicznie, niedłubnięty brzmiał dobrze, ale teraz brzmi co najmniej bardzo dobrze :) myślę, że połączenie PCM1701 i 6SN7 zarówno w układzie srpp jak i zwykłym oporowym bo tak próbowałem to łączyć jest bardzo udane. Większych problemów przy przeróbce ten DP-6020 nie sprawia, trochę trzeba się wysilić umieszczając transformator i zasilacze, ale wszystko jest do przejścia. Rezystor konwersji 51 Ohmów dla tego DAC' a i lampy o niskim wzmocnieniu jest za mały, 100 ohmowy jest w sam raz, mógłby być nawet nieco wyższej wartości.

Obiecałem dać znać jak zagra zlampizowany kenwood, toteż zeznaję. Gra naprawdę bardzo fajnie, miękko, przestrzennie i detalicznie, niedłubnięty brzmiał dobrze, ale teraz brzmi co najmniej bardzo dobrze :) myślę, że połączenie PCM1701 i 6SN7 zarówno w układzie srpp jak i zwykłym oporowym bo tak próbowałem to łączyć jest bardzo udane. Większych problemów przy przeróbce ten DP-6020 nie sprawia, trochę trzeba się wysilić umieszczając transformator i zasilacze, ale wszystko jest do przejścia. Rezystor konwersji 51 Ohmów dla tego DAC' a i lampy o niskim wzmocnieniu jest za mały, 100 ohmowy jest w sam raz, mógłby być nawet nieco wyższej wartości.

Dodaj dobre kondy na wyjściu - będzie rewelacyjnie - przykładowo mundorf SGO.

• Pokaż nowe odpowiedzi