Skocz do zawartości
IGNORED

Już czas? Jaki tuner cyfrowy?

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory temat tunerów cyfrowych był mi obcy. Mało nadawców sygnału HD powodoawało, że temat nie wydawał się atrakcyjny. Ale podobno coś się zmienia. Myśle o zmianie swojego wysłużonego tunera na tuner cyfrowy HD. Moim faworytem jest Ferguson HD 8900 ale to konsekwencja lektury..wyłącznie. Ciekaw jestem czy przejscie ten tuner da poprawe obrazu, może powinienem zainteresować sie innym tunerem? Ciekaw jestem jak tuner współpracuje z kartą Cyfry. Czy zarówno programy SD jak i HD mają dobra jakość. Czy osiągnie się dobry efekt podłączając ten tuner do TV poprzez złącze Component? I wogóle ciekaw jestem czy warto przejść na cyfrowy tuner HD?

https://www.audiostereo.pl/topic/43144-ju%C5%BC-czas-jaki-tuner-cyfrowy/

Ilość programów z cyfry wzrasta ale jakość nadawania daję wiele do życzenia. Testowałem fergunsona 8900 w sklepie. Ogólnie lipa . Zachodnie stacje SD nadają lepiej niż nasze HD. Sam przymierzałem się do kupna w/w tunera i kupiłem fergunsona CR6600.Ma wyjście component i idzie bardzo fajnie( 200zł na allegro). Wiele krąży opinii że do sygnału SD lepszym rozwiązaniem jest jednak tuner SD a nie HD

...Cyfra niestety musi popracować nad jakością bo na chwilę obecna polsat ich wyprzedził( widać juz róznice w tv). Tu jest kwestia zastanowienia nad tunerem tym bardziej że idzie euro2008 tylko że co potem...oferta programowa beznadziejna. Cyfra idzie bez problemu na tunerach fergunsona. Jaki byś nie kupił.

Ciekawszy od Fergusona HD 8900 będzie najnowszy DREAMBOX DM 800 PVR HD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak go będą sprowadzać prywatni importerzy to powinien kosztować podobnie jak Ferguson HD 8900 :)

Z tańszych bez HDTV najciekawszy jest chyba ECHOLITE DSB 791 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wpółczesne tunery do HD dedykowane platformą SAT w niczy już nie różnią się od fredków, humaxów czy Dreambox 800.

Mają upscalery do 1080i, HDMI out.

Obecnie nie ma żadnego sensu kupowanie "wynalazków" z powodu jakości AV.

Wydanie 2000 zł i liczenie, że piratowanie się nie skończy to duże ryzyko.

N-ka nie złamana

CP - w nagravision 3 także

Pozostaje C+.

Nie będzie modułów do HD ani w N ani w CP.

Chodzi mi również o to żeby majątku nie stracić. Ferguson HD to wydatek tysiaąca zł i wiecej bym nie chciał wydawać. Z drugiej strony od wielu lat jestem abonentem cyfry nie chce dopałacać kolejnych 20 czy 20 zł za dekoder co miesiąc bo i tak abonament cyfry jest za drogi. Chcialbym mieć swój własny nie drogi tuner z mozliwością bezproblemowego oglądania cyfry.

Ostatecznie jestem juz użytkownikiem tunera Ferguson HD8900. Jednak mam problem z pilotem uniwersalnym RCU-600. Korzystam z TV Panasonic 42 PV60E oraz tunera Ferguson HD8900. Ferguson obsługiwnay jest uniwesalnym pilotem RCU-600. Zgodnie z instrukcją do pilota próbowałem zaprogramować pilot tak by obsługiwał również mój TV , niestey bez skutku. W instrukcji jest tylko jeden kod do TV Panasonic, innych pilot nie znajduje. Czy jest mozliowość zaprogramowania pilota RCU-600 tak by obsługiwał TV Panasonic? Jak to zrobić?

Witam,

Podobno standard nadawanego obecnie sygnału to MPEG 2 a w najbliższej przyszłości obowiązujący system to MPEG 4. Czy są w tej chwili dostępne tunery obsługujące oba standardy?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

wlod, 28 Maj 2008, 10:08

>Np opisywany w tym wątku Ferguson Hd8900. W danych techn. w instrukcji wyczytałem że jest w pełni

>kompatybilny ze standardami: DVB MPEG-2 i MPEG4/H.264/AVC.

No to teraz Ferguson Hd8900 będzie miał solidnego konkurenta bo Chińczycy sklonowali Dreamboxa DM800HD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak zawsze istnieje ryzyko jakiejś ewentualnej (pech)usterki a gwarancji na te klony raczej chyba nie dają ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He he okazuje się że jednak w tej samej fabryce z ''Shenzhen'' co produkują Dreamboxy to również i Fergusony i inne odbiorniki produkują ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.