Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD player polecacie do Krell 400xi

Ari72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar kupić jakieś w miarę sensowne cyfrowe źródło do wzmacniacza Krell 400xi.

Ze względu na dość wysoką cenę, nawet używanych odtwarzaczy Krell'a poszukuję czegoś tańszego, ale choć trochę zbliżonego do Hi-Endu.

Zastanawiam się nad ostatnim modelem Yamahy cd-s2000 oraz (choć nie wiem czy to nie będzie zbyt duży "mezalians") Chińskim lampowcem MHZS88E.

Proszę o radę względem tych dwóch typów.

Oczywiście chętnie również poznam inne ewentualne sugestie w doborze CD do wzmacniacza Krell.

Pozdrawiam

Ari72

Mam rzeczoną Yamaszkę ,gra ona u mnie ze wzmakiem Luxman 590A i nie uważam tego za mezalians.

Oferuje Ona niezły dzwięk ze zwyklego CD oraz rewelacyjny z SACD po XLR-ach.

Realacja jakość/cena -znakomita.

Krell ma XLR więć grzechem byłoby nie skorzystać. Myślę, że Yamaha CD-2000 to kompletne minimum jeśli chodzi o CD. Osobiście widziałbym coś w wyższej półki - jakąś używkę za 6k.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja natomiast polecalbym CREEK DESTINY - świetny cd player nowej generacji - 6 kl zl a gra jak klocki za 15. W zestawie z integrą wzmacniacza creek destiny równa się bardzo bogatym klockom. W moim ukladzie z lampą gra przepięknie.Zawsze mogę załatwic sprzęt audio taniej. Pytajcie. Np: tego creeka za 5,8 kl.

W ogłoszeniach ktoś sprzedaje Linna Ikemi za 4,4k zł. Za 4,5k zł powinieneś dorwać Krella 300CD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ok, teraz poważniej, jeśli z CD ma być podobnie ciepło jak z analogu to raczej nie kompletuj tego z Krell 280CD (a jeśli 300-etka ma ten sam charakter to i ona odpada) zwłaszcza, że twoje kolumny chyba mają balans na 0 lub bardzo blisko tego ?

Szukałbym czegoś ciepłego, muzykalnego, Meridian (tylko ta jego awaryjność :( ), Musical Fidelity (to się nie psuje ale jest chyba klasowo nieco słabsze), CEC? , Linn, może ktoś sprzedawałby tanio Opus`a to byłby fajny strzał, Naim?

Sluchalem z Yamaha CD-S2000, nie bylo tragedii, przeciwnie wrecz, nieco kremowy charakter brzmienia tego CD-eka mozna uznac wrecz za synergiczny. Podejrzewam jedynie ze wzgledem budowy glebi sceny mozna lepiej, ale zapewne sporo drozej.

Będzie dobrze z SONY CDP XA-7ES. Właśnie taki oddałem w rozliczeniu za gramofon, ale może się jeszcze nie sprzedał, jeżeli jesteś zainteresowany.

Z nowych powinien się spisać Bluenote Koala. Bardzo dobre "głębokie" i "tłuste" brzmienie.

Z używców to jeszcze Marantz CD-94.

Z tego co ktoś pisał na forum Bitofon potrzebuje raczej ciepłego wzmaka ... czegoś a la Mac. 400xi napewno tego nie zniweluje.

400xi z 280CD zestawić można wbrew pozorom bez problemów. Sam słuchalem takiego zestawu z kolumnami ESA Meritum 1 przez ponad 3 tygodnie. Ważne jednak aby dać wtedy jakieś neutralne kable - ja u siebie suchalem na Cardasie Golden Cross (głosnikowy) i AudioQueście Sky (IC). Na początku zamiast Sky'a włączyłem Kubala Sosna Emotion, ale wtedy byo juz nawet ZBYT ciepło.

Na poczatek sprawdził bym jednak tego Ikemi. 4,4kzł to nieduzo za to urządzenie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.