Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

jacekG, 24 Lip 2008, 14:51

>..ja gram bez analogowki , prosto na drabinke na rezystorach - koncowka , pzdr

Teraz rozumiem już dlaczego narzekałeś na barwę i przestrzeń. Sama kostka nie radzi sobie za dobrze z obciążeniem tą drabinką. Tym bardziej z buforem lampowym zagra lepiej.

Dzisiaj do lampucery podłączyłem wyjście cyfrowe z mojego multigrajka Pioneera DV-600 i wrzuciłem MP3 na pendrive... muszę przyznać że tak dobrze grającej empetrójki jeszcze nie słyszałem (bitrate było 192 kbps)... Teraz gra na goło, wyjście wprost do mojego Onkyo, w przyszłym tygodniu podłączę bufor na opampach. Myślę że music serwer który mam niedalekich w planach bardzo się z lampucerą polubi.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

..polecam zasilanie lampucery z aku , trojwymiarowosc dzwiek jest naprawde niesamowita , nie myslalem ze az tak zareaguje na zmiane zasilania , jeszcze nie mam zdecydowanego kandydata na konda po stabie , narazie jest 47uf bg nx hiq , NOS 1543 nie "odtwarza" polowy dzwiekow , ktore lampucera podaje z niewymuszona lekkoscia , wybrzmienia i mikrodynamika na wysokim poziomie , barwa nasycona , ale bez utraty rozdzielczosci , boczniki smd to bg nx hiq 0.1 uf , mam ero 1837 0.47 ale na razie gra tak ze chce tego posluchac pare dni , pzdr Jacek

>Mówiłem że nie ma powrotu do NOS-DAC. A prawdziwa jazda zaczyna się po zrobieniu analogu na

>lampach.

Nie wątpię że z lampą jest dobrze, ale zobaczymy jak zagra na buforku takim jak ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>..polecam zasilanie lampucery z aku , trojwymiarowosc dzwiek jest naprawde niesamowita , nie

>myslalem ze az tak zareaguje na zmiane zasilania

Nie jestem fanem akumulatorów, ale to pokazuje że jeszcze warto popracować nad zasilaniem, kitowe oferowane przez chińczyka jest bardzo podstawowe... Na starcie wymieniłem LM7805 na teslę a jeszcze zbocznikuję mostek i duże elektrolity.

mostek wywalić, zrobić z diod soft recovery dwa mostki, osobno dla 5V, osobno dla 12. Da się to rozdzielić wyciągając dławik z płytki. Staby dać jakieś lepsze, np. LT.

.ja tez nie bylem "fanem" aku , z TDA 1543 nie bylo "zycia" , tu jednak sa same + , zaskoczyla mnie mikrodynamika , wybrzmienia , dynamika ?! , w moim systemie jest to zasilanie spowodowalo duze wieksze zaangazowanie w sluchanie , pzdr

>.ja tez nie bylem "fanem" aku ...

Jacku, w zupełności Ci wierzę. Ale i normalny zasilacz można doprowadzić do takiej formy że dźwięk będzie porównywalny z aku, tylko trzeba trochę więcej pracy - za to w dłuższym użytkowaniu jest to wygodniejsze.

jacekG, 25 Lip 2008, 14:24

>.ja tez nie bylem "fanem" aku , z TDA 1543 nie bylo "zycia" , tu jednak sa same + , zaskoczyla mnie

>mikrodynamika , wybrzmienia , dynamika ?! , w moim systemie jest to zasilanie spowodowalo duze

>wieksze zaangazowanie w sluchanie , pzdr

To świadczy głównie o tym że oryginalny zasilacz lampucery jest do dupy.

>To świadczy głównie o tym że oryginalny zasilacz lampucery jest do dupy.

no to tjuning! kokodżambo i do przodu! :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

..wczesniej mialem trafo Lachowskiego 100w mostek na MSR 860- BGStd 2200- stab- BG N 1000 - lampucera , ..czyli zasilanie calkiem ok..na oryginalny zasilaczu gralem jakies 2 h , pzdr

>..wczesniej mialem trafo Lachowskiego 100w mostek na MSR 860- BGStd 2200- stab- BG N 1000 -

>lampucera , ..czyli zasilanie calkiem ok..na oryginalny zasilaczu gralem jakies 2 h , pzdr

Trzeba pamiętać o tym, że drogie elementy nie są gwarancją wysokiej jakości dźwięku, chociaż często pomagają tą jakość poprawić.

jacekG, 25 Lip 2008, 16:12

>..wczesniej mialem trafo Lachowskiego 100w mostek na MSR 860- BGStd 2200- stab- BG N 1000 -

>lampucera , ..czyli zasilanie calkiem ok..na oryginalny zasilaczu gralem jakies 2 h , pzdr

No to grałeś o jakieś 100 godzin za krótko. BG zwykle się bardzo długo wygrzewają.

Zlampizowana Lampucera z powodzeniem wbudowana do odtwarzacza Onkyo DX7111:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak dostarczony jest sygnał cyfrowy ? Szyną I2S czy przez S/PDIF ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A jak dostarczony jest sygnał cyfrowy ? Szyną I2S czy przez S/PDIF ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A przez I2S się na lampucerę wejść nie da ?

Trochę szkoda tak kodować dane do S/PDIF w tę i nazad, zawsze to kupę jittera przy okazji załapie.

I tak gra zaj...ście (poziom zbliżony do Meridiana G06), a tak jest duuuuuużo prościej. Za 150zł (plus cena najtańszego cedeka Onkyo na Allegro, i lampizacji) to chyba satysfakcjonujący wynik, nie?

Oczywiście nie neguję, że może to grać o niebo lepiej, i do tego jeszcze za prezysłowiowe "psie pieniądze".

Wejście przez szynę I2S kosztów jednak już dalej nie podnosi, a teoretycznie może przyczynić się do dalszej poprawy brzmienia. Trzeba by to jednak odpowiednio przemyśleć (nie widziałem jak jest zbudowana lampucera ani czy w onkyo jest gdzie podebrać I2S, więc tylko tak spekuluję).

A tak BTW - jaki kuł całkowity koszt tej lampo-lampuceryzacji ?

Elberoth, 27 Lip 2008, 23:14

>Oczywiście nie neguję, że może to grać o niebo lepiej, i do tego jeszcze za prezysłowiowe "psie

>pieniądze".

>Wejście przez szynę I2S kosztów jednak już dalej nie podnosi

Polemizowałbym. Wprawdzie nie ma kosztów materiałowych, ale trzeba spędzić parę godzin na główkowaniu i zmudnym lutowaniu drucików do scalaków SMD. A jak powszechnie wiadomo - czas to pieniądz ;-)))

No i jest ryzyko uwalenia któregoś scalaka jak coś pójdzie nie tak.

>, a teoretycznie może przyczynić się do

>dalszej poprawy brzmienia. Trzeba by to jednak odpowiednio przemyśleć (nie widziałem jak jest

>zbudowana lampucera ani czy w onkyo jest gdzie podebrać I2S, więc tylko tak spekuluję).

Pewnie tak, ale nie chciało mi się dla teoretycznie możliwej i nie wiadomo jak dużej lub jak małej poprawy lutować drucikami niewiele grubszymi od włosa nóżek scalaków SMD, a tym bardziej nie chciało mi sie ryzykować uwaleniem czegoś w razie drobnego błędu ;-)))

Ostatnio sprowadzałem procesor audio Sony, bo padł w cedeku. Zapłaciłem z wysyłką niemal 200zł. I jeszcze trzeba toto wlutować, a przedtem wylutować tego co padł. A ma ze 150 nóżek ;-)))

>

>A tak BTW - jaki kuł całkowity koszt tej lampo-lampuceryzacji ?

Koszt "kuł":

-Zakup taniego cedeka z wyjściem cyfrowym i miejscem w środku na allegro (100-800zł)

-zakup na ebay.hk lampucery (poniżej 200zł)

zakup garści kondensatorów do tuningu lampucery (pewnie max z 50zł nie licząc kosztu przesyłek)

-zakup części do stopnia lampowego (ok. 100-800zł jak ktoś zaszaleje z lampami NOS)

Można iść dalej i stuningować cedeka pod kątem poprawy właściwości transportu, wstawić dobry zegar z niezależnym zasilaniem itp.

Witam

Nabyłem wersję "big" w odmianie takiej jak na zdjęciu - czyli nie najlepszej.

Co i na co proponujecie zmienić - poczynając od sekcji zasilania. Nadmieniam, że póki co nie zamierzam lampizować tego DAC-a, zatem proszę o sugestie na temat modernizacji analagówki.

Z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja użyłem w zasilaniu cyfry przed stabami Nippon Chemicon LXZ, staby wymieniłem na LDO, za stabami Rubyconów MBZ, a pozostałe kondy to Sanyo WX i Sanyo Oscon. Wszystko zbocznikowane małymi tantalami.

Analogówki nie ruszałem, ale jakbym ruszał, to bym zrobił:

-w analogu przedn stabami Nippony LXY, staby LDO, za stabami Nippony LXY, przy opampach Black Gate F lub Panasonic Pureism. Chyba raczej bez boczników.

I teraz połączenie DACa z analogiem, pierwsze cztery kondy sprzęgające bym zbypassował.

Opampy wymieniłbym na LM6172 lub inne dobre.

Kondy na wyjściu przed gniazdami RCA też bym zbypassował, wylutowałbym gniazda RCA z płytki, i poza płytką dałbym jakieś porządne kondy sprzęgające, np. olejowy Jensen, lub co najmniej dobre MKP (Jantzen Z-Cap Superior).

Dzisiaj odebrałem płyteczki i trafo do małej Lampucery. Po odpaleniu miłe zaskoczenie. Wbrew temu co piszą inni od razu usłyszałem potencjał, tyle że ja słucham na słuchawkach. Sygnał puszczony jest światełkiem po kablu optycznym Beresforda z Technicsa SL-PS840, który ma w napędzie (CDM4) wymieniony kwarc na OMIG. Zacząłem od doboru op-ampa, bo płytki dziś nie chcę ruszać, niech sobie pochodzą trochę te części, które już są na płytce. Ten JRC5532 nie jest taki zły. Texasowy NE5532 wypadł gorzej, a LM4562 jeszcze trochę gorzej - ja go chyba po prostu nie lubię - głównie za wyschnięty wokal. Zaczęło to miło grać po włożeniu AD8599. Wreszcie jakieś ludzkie głosy i przyjemnie brzmiące instrumenty. Zalatuje lekko pluszem, jak z CECa DX51, no i nieco szkli, ale to jest ewidentne niedożywienie i brak pojemności w dobrej ilości i gatunku. Brakuje swobody przestrzennej i niezależności dźwięku, jaka płynie z RCA odtwarzacza, a pojawiła się po gruntownym poprawieniu zasilania. Jeszcze dam szansę AD8022 w międzyczasie, ale zasilanie DACa i op-ampa ewidentnie do poprawy. Potem pomyślę, czy ominąć pojemności sygnałowe na wyjściu. Kiedyś oczywiście I/V będzie inne, ale wielość zajęć i mała ilość czasu każe rozkładać te przyjemności na raty. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi