Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver

Witam.Co zyskam zastępując wtórnik katodowy układem bardziej rozbudowanym typu WA-WK lub SRPP.Czy słyszysz różnicę brzmieniową zasilając żarnik lampy napięciem stałym w stosunku do zmiennego?Pytam bo Łukasz na swojej stronie zaznaczył, że żarnik ma być zasilany napięciem zmiennym.Czy ruszyłeś temat trafo sprzęgających?

Pozdrawiam

wojkubi, 5 Paź 2008, 22:14

>McGyver

>Witam.Co zyskam zastępując wtórnik katodowy układem bardziej rozbudowanym typu WA-WK lub SRPP.

WK-WA i SRPP są brzmieniowo lepsze niż zwykły wtórnik katodowy.

>Czy

>słyszysz różnicę brzmieniową zasilając żarnik lampy napięciem stałym w stosunku do zmiennego?Pytam

>bo Łukasz na swojej stronie zaznaczył, że żarnik ma być zasilany napięciem zmiennym.

Brzmieniowych różnic nie ma, tutaj chodzi o brumienie. Niedbale zrobioneżarzenie (nie ważne czy stałym czy zmiennym prądem) może generować brumienie.

>Czy ruszyłeś

>temat trafo sprzęgających?

Czas nie pozwolił.

jar1 - zawsze podstawą były dla mnie dwie rzeczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

and here

Ukryta Zawartość

Pierwsza to rozwiązanie eliminacji Jitteru poprzez zewnętrzną pętlę PLL i reklocking synchroniczny po filtrze (chodzi tu o część teoretyczną jak i praktyczne rozwiązanie). Praktyczne wdrożenie mono-pola elektrycznego i sporo innych rzeczy. Drugi artykuł to taka podstawa podstaw, żeby zobaczyć co się dzieje w układach cyfrowych. Myślę, że te misteria, voodoo są w dużej części wyjaśnione. Pozostaną jeszcze pewne voodoo ale nie chce mi się o nich pisać - jak kto dociekliwy to sam znajdzie, tyle że musi nieco czytać po angielsku. Szkoda tylko, że tak mało opisany jest problem o którym pisał Jon Marks. Guido specyficznie go rozwiązał bo w sposób mało przydatny praktycznie w DIY, no ale może jakaś mądra głowa zrozumie ideę - daj bóg - wtedy kolejne voodoo poniesie śmierć ;).

Dalej mam większe opracowania, którymi dzieliłem się już z pewną częścią kolegów. Tak więc, ten kto zna angielski ma naprawdę otwartą drogę i nie musi jak ciemnota posiłkować się zabobonnym voodoo;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo

niestety podane linki nie działają. Możesz jakoś wystawić lub przesłać polecane materiały?

> Co do zasady bocznikowania

>to odpuśćmy sobie tym razem , jednak nie zgadzam się że analizator widna jest w tym wypadku

>bezużyteczny. On pokazuje co się dzieje w całym zakresie , również tym nie wpływającym na audio jak

>i od razu widać czy "dzwoni".

Świetnie, fajnie mieć analizator widma na takie częstotliwości :-)

Masz może jednak jakieś wskazówki na wykorzystanie oscyloskopu by zweryfikować, czy coś nie dzwoni, czy się nie wzbudza (oprócz zasady, że prawo Ohma jakoś się nie zgadza ;-))? O ile przy częstotliwościach rzędu MHz dołączenie sondy z pojemnością rzędu nastu, małych dziesięciu pF i indukcyjnościami połączeń nie wprowadza na tyle dużo zamieszania, że wyniki będą podobne do ustalenia współrzędnych xyz elektronu ;-).

> Droga "uszna" jest w tym wypadku znacznie uciążliwsza i obarczona

> obelgą "voodoo" ;).

Zgodzę się. Zapewne teraz zostanę zakwalifikowany do kompletnie głuchych, ale co tam :-).

Przykład dla "złotouchych". Po jakiś modyfikacjach CD (na innym DAC'u - TDA 1549) i pozostawieniu na jakiś czas do wygrzania, testach porównawczych z referencją (PD NOS DAC Premium) "poprawki" średnio przypadły mi do gustu, ale bez przesady, grało to stosunkowo przyzwoicie. Przed kolejnymi zabawami zapuściłem oscyloskop i... zgroza, na wyjściach RCA sygnał o częstotliwości powyżej 2 MHz hula, aż miło amplituda rządu kilkadziesiąt mV. Sinus z CD wygląda jak pociachany na kilkanaście poprzecznych szpil. I co? I tak gra lepiej, niż przed przeróbką. Oups już nie gra, bo znikło voodoo ;-) Ucho odbiera to jako większą nerwowość i większą chropawość dźwięku. Podobny efekt, jak na niewygrzanych kondensatorach (a sprzęgające poszły do wymiany na PIO i teflony z długim czasem wygrzewki). Tak więc ucho, serce to jedno, a przyzwoite "szkiełko i oko" to drugie... Ten przykład jest z pozoru masakryczny (jak czegoś takiego nie usłyszeć?), a to było raptem audiofilskie usunięcie filtru DP i pozostawienie nieodfiltrowanego kompletnie śmiecia z oversamplingu. Przestrzeń się powiększyła, a jakże :D.

michelangelo, 4 Paź 2008, 21:29

>ale czasem warto odfiltrować sygnały wspólne zakładając taki rdzeń zaciskany, albo

>przepleść parę przewodów + i - danego napięcia zasilania przez torus lub walec ferrytowy, nawet

>kilkukrotnie. W ten sposób tłumimy zakłócenia wspólne, które mogą przejść po zasilaczu od sieci, lub

>zostać wyłapane drogą radiową, a żaden kondensator równoległy lub dławik tego nie ruszy, bo nie ma

>jak.

Tak, to bardzo sensowny sposób łapania zakłóceń symetrycznych z sieci. Klasyczne filtry i stabilizatory dobrze tłumią zakłócenia niesymetryczne, a niestety duża ich część to właśnie zakłócenia symetryczne.

> czy dobrze myślę, że mówisz o urządzeniu które m.in zastosował Peter w daku, tj dławik np. na

> pierściuniu ferrtowym gdzie dwa uzwojenia są nawinięte wspólnie i idą na zasilanie.

Tak, to klasyczne CMC (Common Mode Choke).

Dobrym źródłem takich CMC są stare zasilacze komputerowe albo stare, zepsute płyty komputerowe. Nieprzypadkowo są tam często stosowane.

spróbujemy jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

linki działają, ale na forum coś nie tak się wkleja. jeszcze jedna próba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powinno już działać

Ukryta Zawartość

Tak już zadziałał, znalazłem również via google. Znajoma i faktycznie ciekawa strona :-)

Pliku PDF google jednak nie widzi. Spróbuj jeszcze ten decoupling.pdf zapodać.

madły ten twój opis , to normalka - podłączam cudowny zmodyfikowany cd zapalonego "zmieniacza części" do right mark audio analyzer (tylko porządna karta graficzna + odrobina poświęconego czasu - nic więcej!!! więc może ten najcudowniejszy instrument tj. audiofilskie uszy należy czasami sprawdzać) i jest często masakra. Jeśli chodzi o oscyloskop to też z braku czegoś lepszego sprawdzam co grasuje w układzie. porządna konstrukcja urządzenia - znam "wzór" dźwięku a oprócz tego musi być to dobrze skonstruowane i mieć parametry minimum na tym RMAA. Na pewno nie będę mierzyć jitteru czy zakłóceń zasilacza :)

zapomniałem - jeśli chodzi o "dzwonienie" to chłopaki z LT dały niezłe opracowanie pomiarowe. jak będzie mi się chciało to udostępnię ale na pewno nie wszystkim bo wyniknie z tego potem tylko głupia dyskusja o "wyższości uszu nad pomiarem". zresztą każdy może sam szukać w materiałach LT (nie tylko jest tam nota LT317 ;) ).

Ja z chęcią poczytam, wiedzy nigdy za wiele ;) W układach tego typu jest coś więcej niż zwykłe dzwonienie, nawet bardzo drogie systemy wydawałoby się świetnie zaprojektowane, odfiltrowane i odsprzęgnięte zgodnie ze sztuką często grają tak sobie...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

No dobrze, ja chętnie bym posłuchał takiego 'wychuchanego' daca. Ma ktoś może czym sie pochwalić?

Możemy zrobić odsłuchy w klubie - zawsze lektor IV czeka na porównanie, chociażby.

Tyle teorii, dzwonienia, odsprzęgania - chciałbym sam wiedzieć na jakim ja jestem etapie i czy rzeczywiście warto...

Cześć.

Prościej byłoby wpaść z lektorem do mnie. Zapraszam.

Z oczywistego powodu. Lampucera gra fajnie w jednym konkretnym systemie. Za cholerę nie chce być uniwersalna.

Każdy z nas dopasowuje toto dla siebie. Gdzie indziej i w innym towarzystwie rezultat jest z reguły

opłakany.

pozdrawiam

ap.

W takim razie są możliwe dwa werdykty:

1) Lektor jest lepszy

2) Lektor był gorszy, bo się w system nie wpasował tak jak Lampucera pod niego krojona

Prowadzi to do wniosku, który wysnułem jakiś czasem temu - większy sens ma porównywanie systemów niż klocków, najlepiej w pomieszczeniach gdzie się zrodziły.

To raczej wygląda, że na pewno nie jest uniwersalny ;-). Z mojego punktu widzenia to jest już spory niedostatek... Dziękuję za zaproszenie, tylko jak się nie zna reszty zestawu, to trudno jest coś konkretnego powiedzieć i wyrobić sobie opinie o jednym, konkretnym elemencie. Każdy dąży do jakiegoś 'własnego' ideału i zawsze on jest odnośnikiem dla oceny. A mnie nie chodzi o ocenę samą w sobie, tylko jak to się ma do moich własnych poszukiwań i czy rzeczywiście warto się aż tak bawić w budowanie skomplikowanych układów zasilania, zabawy w kondensatory itd... czy może jest to niejednokrotnie zbytni przejaw formy nad treścią ;-)

jar1, 7 Paź 2008, 22:20

>To raczej wygląda, że na pewno nie jest uniwersalny ;-). Z mojego punktu widzenia to jest już spory

>niedostatek...

jar1, to są mądre wnioski, zakrawające o filozofię ;) Ale tak to już w naszym audiofilskim światku jest że nie ma rozwiązań uniwersalnych, są tylko takie które w jednych systemach grają rewelacyjnie a w innych tylko poprawnie, dobre brzmienie to sztuka dopasowania elementów w mikro- i makroskali.

Właściwie to mój dac jest już zapudłowany i mógłbym z nim przy okazji gdzieś pojechać, ale ostatnio mam niewiele czasu. Jeśli możesz prześlij namiary na priv, jeśli będę wybierał się na północ Wwy (o ile dobrze pamiętam) to dam znać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

McGYver kazał zastosować w układzie wk-wa kondensatoir sprzęgający.Moje pytanie jest takie - do czego on służy? Czy ten kondensator zabezpiecza mi wzmacniacz przed napięciem stałym ktorte moze sie pojawic w preampie???Nie chce spalić kolumn a raz przez lampowy przedwzmacniacz juz mi sie to zdażyło. Okazało się że na schemacie ktoś zastosował kondensator 16V na wyjściu.Nie mam miejsca w obudoiwie gainclone na dodatkowe układy więc pytam:)

odpowiadając na dylematy egzystencjalne jar1 - jeśli kogoś bawi porządne podejście do urządzeń cyfrowo analogowych to warto zgłębić temat, bo daje to statysfakcję. Jedni pewne rzeczy uważają za voodoo a drudzy potrafią je zrozumieć :) . Jeden z przykładów - w kretyńskim wątku o modyfikacji cd 63 jest ciekawe podejście w zasadzie tylko jednego gościa ilimzn. Gość rozwiewa wszelkie złudzenia "łatwej drogi" wymiany części na "chybił - trafił" i dokładnie analizuje co jest przeszkodą dobrego dźwięku i jak kompromisowo (najłatwiej) rozwiązać te problemy (żeby nie było z jednym poglądem gościa nie zgadzam się - odnośnie masy i dac`a - ale to naprawdę szczegół).

Ukryta Zawartość

Myślę, że jak na naszym forum nie zakiełkuje jakieś mądre podejście do modyfikacji, to dalej będzie żenada w formie "wymień te i te kondzie na lepsze", albo wstaw "Fikusa" i rozwiąże to wszelkie problemy. Tak więc, czeka nas trochę nauki o w.cz. pętlach, impedancji, jitterze i innych zakłóceniach ;)

Ukryta Zawartość

adigrzelczak, 8 Paź 2008, 07:41

>McGYver kazał zastosować

A tam zaraz "kazał". Co ja jestem jakiś ksiądz żeby kazania prawić?

;-)))

>w układzie wk-wa kondensator sprzęgający.Moje pytanie jest takie - do

>czego on służy?

>Czy ten kondensator zabezpiecza mi wzmacniacz przed napięciem stałym ktorte moze sie

>pojawic w preampie???Nie chce spalić kolumn a raz przez lampowy przedwzmacniacz juz mi sie to

>zdażyło. Okazało się że na schemacie ktoś zastosował kondensator 16V na wyjściu.Nie mam miejsca w

>obudoiwie gainclone na dodatkowe układy więc pytam:)

Jak to ma grać z lampucerą, to kondensatory mają być dwa. Jeden na wejściu, i ten zabezpiecza przed zmianą punktu pracy lampy napięciem stałym z wyjścia DACa. Ten może być nawet na 16V.

A drugi na wyjściu, i ten blokuje napięcie stałe z wyjścia lamp. Ten powinien być na 250V.

Rambo, ten wpis ilimzn wskazywałem jakiś czas temu. To powinna być lektura obowiązkowa każdego "DIY'era".

madly

25 Wrz 2008, 11:44

Odnośnie DAC i zasilania, zgodzę się i podpisuję - podstawa to ciche, dobre zasilanie, odsprzęganie, pętle masy, itd. Świetnie opisuje to ilimzn w tym wątku (link od strony, na której zaczął się udzielać) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - inny CD i DAC, ale to są ogólne wnioski i wytyczne (też przetwornik typu Delta Sigma).

Ukryta Zawartość

W ostatniej "Elekronice Praktycznej" jest śmieszny (próba sklasyfikowania pojęcia audiofil :-)) artykuł na temat walki lampy z tranzystorem. Autor sporo traktuje o wzmacniaczach i opampach i pętlach sprzężenia zwrotnego (podstawy teorii) i właśnie te teksty dotyczące stabilności wzmacniaczy i opampów w funkcji częstotliwości dają mi do myślenia w kontekście tak popularnych przeróbek stopnia końcowego CD.

W czym rzecz? Pozbywając się filtracji składowych oversamplingu poprzez pominięcie filtrów DP sprawiamy, że mamy wcale nie małą składową w.cz w sygnale m.cz. Takie składowe potrafią nieźle naszkodzić we wszelkich wzmacniaczach z głęboką ujemną pętlą sprzężenia zwrotnego i to tym bardziej, im wolniejszy jest taki wzmacniacz. W skrajnym wypadku może dojść do wzbudzenia się wzmacniacza. Pół biedy, gdy mamy klasę A bez wielostopniowego sprzężenia zwrotnego Ale opampy i wzmacniacze tranzystorowe...

Poglądy typu: "przecież składową w.cz. rzędu setek kHz, czy paru MHz świetnie odfiltrują głośniki" zdarzają się często. A jak to wpływa na pracę stopni wzmacniających po drodze, już nikogo nie intersuje. Najwyżej mod będzie kiepsko brzmiał. Albo uzyskana "przestrzeń" będzie wynikać z dodatków do oryginalnego sygnału, a nie z jego rzeczywistego przebiegu.

Problem z filtrem cyfrowym jest i często słyszy się poglądy o zbawiennym rozwiązaniu jego eliminacji. Pomijam problem dostarczania śmieci wcz do konwertera i bufora bo o tym pisze madly. Ale... zrobienie zegara w filtrze lub nawet podłączenie zegara zewnętrznego do filtra powoduje, że w rezultacie otrzymujemy brzydki sygnał na wyjściu filtra (setki bramek słabo izolowanych, straszne zasilanie) obarczony dużym jitterem, który potem podajemy do taktowania daka. Jest to więc, najgorsze z możliwych rozwiązań i stąd spotyka się w DIY takie wynalazki jak NOS, które "zbawiennie" wpływają na jakość dźwięku.

madly - nie wiedziałem, że już wpiałeś ten link :) . no ale to fajnie; znaczy się, że zwracamy uwagę na podobne rzeczy ;)

Życie nie jest jednak tak różowe i zastosowanie uwag ilmnz nie zawsze daje spodziewany efekt.

Przykład: męczony przeze mnie DAC TDA 1549 - zastosowałem odsprzęganie na pinach smd DAC'a trzech zasilających napięć, Vdd, Vda i Vdo (zasilanie wbudowanego opampa) poprzez miniaturowe tantale ERO 0,47 uF/20V - te tantale mają tę zaletę, że są bardzo małe i da się nimi odsprzęgnąć sąsiednie piny scalaka smd - sygnał od scalak do kondensatora ma maks 2-3 mm drogi :-) I co? Kupa, miało być pięknie, a teraz będę wylutowywał po kolei najpierw tantal na Vdo, potem Vda, na końcu Vdd - dźwięk jest za ostry i wręcz zniekształcony.... To żeby nie było za prosto ;-)

no drogi panie kolego, nic się tu nie kłóci z wywodami ilimnz. też robiłem eksperymenty z tantalami i nie było to proste. pierwsze efekty były podobne. Może lepiej -_na razie - odpuścić sobie tantale bo trzeba nauczyć się je stosować.

PS. teraz nawet przypomina mi się, że w tej części doradzał zupełnie inny układ (nie głupie połaczenie) 10 omów + 470 UF razem z foliiowym 0,22uF.

• Pokaż nowe odpowiedzi