Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

MIDI - podaję wartości elementów:

LAMPA e88cc

R1,R8 - 30k

R3,R9 – 20k

R2,R7 – 1k

R4,R5 – 10k

R6 - R220

R10 47k

C1 – 8uF

Muzg - co zyskam stosując źródło prądowe?

jak to zrobić ?

trafo z forumowego zamówienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co do wartości elementów to proponuję małą zmianę - R6 dałem R100 i mam teraz 8,4mA na lampie - gra bardziej dynamicznie a i scena sie poprawiła

Ukryta Zawartość

Poprzez zamianę rezystora R6 n źródło prądowe uzyskasz lepszy współczynnik tłumienia dla sygnału wspólnego. Układ stanie się mniej czuły na składową stałą (nawet na jej zmiany) oraz na zakłócenia i śmieci z DACa. Pozwoli także na szybszą zmianę prądu katod lamp bez konieczności zmiany rezystora. Co do samego źródła to najlepiej skopiuj ze schematu wzmacniacza SOHA II. Jedyny minus to, że potrzebujesz ujemnego napięcia.

Przyszedł do głowy pewien pomysł i chcę się poradzić. Na razie słucham lampucery z samego CSa, za nim sowtery 3575. Niebawem będę musiał napędzić Krella KSA 50 i układ na pewno nie da rady. Pomyślałem o tym, żeby za sowterami założyć wtórnik na buf634. Co Wy na to?

Ćwiczyłem buf634 - jest niezły, ale destymetryzator na opampie plus lampa jednak są lepsze. Oczywiście koszt jest znacznie wyższy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 2 tygodnie później...

Trafa świetne! Jak na razie nie wyobrażam sobie lepszej desymetryzacji. Ja za trafami daję wtórnik na lampie (impedancja wyjściowa ok. 60 ohm) i nie mam problemu z wysterowaniem czegokolwiek.

IMHO BUF634 jest taki sobie.

Czy można zrobić desymetryzację na 6N2P ? Na dzień dzisiejszy mam wtórnik na e182cc i układ na wzór preamp 1/2 z audiotonu ale żaden z tych układów osobno nie gra wystarczająco dobrze wtórnik jest pięknie przejrzysty i klarowny ale brak mu "pazurka" a układ na 6N2P ma za dużo pazurka chciałbym to pogodzić(łatwo przerobić jeżeli ma to sens). Zastanawia mnie jeszcze jaki jest optymalny punkt pracy 6N2P przy 100V anodowego ( bo w tym co mam wychodzi 1mA) a we wtórniku przy 200v anodowego i 6,3 żarzenia 14 mA pytanie moze laickie ale cały czas się uczę i trochę nie trybię dataashetów(wykresów)

Kupiłem sobie Lampucerę maxi. Zmierzyłem ją. Niestety pomiarowo wypada gorzej od odtwarzacza DVD Pionner DV-380. Na pierwszym zdjęciu wyniki lampucery na drugim wyniki odtwarzacza. Na wynik pomiaru praktycznie nie wpływa wymiana operacyjnego (zmieniałem na LM6172).

Czy ma ktos pomysł jak obniżyć w niej poziom SN i THD tak aby chociaz dorównała odtwarzaczowi DVD ?

Ukryta Zawartość

post-7382-100002235 1245281907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LM6172 się lepiej nadaje do modemów xDSL niż do audio. Włóż OPA2134, pomiarowo rewelacyjny, słuchowo chyba nawet gorzej niż LM6172. Potem włóż LM4562, może wreszcie uszy potwierdzą to, co wyjdzie na wykresach.

Witam Panowie, pewnie nikt nie odpowie, albo napisze, że wszystko już jest napisane, natomiast cieżko mi odnalesc sie w tych 40 paru stronach dot. lampucery. Otóż wczoraj dostałem sam KIT, podłączyłem wszystko, czyli standard, dodałem OPA2604 - gra w sumie bardzo ciekawie, moje obecne podłączenie to - SB zewn. -> DAC -> Ampli. Natomiast co mogę ulepszyć bez jakiejś większej wiedzy ? czytałem coś na temat podłączenia inaczej jakoś wyjść RCA, natomiast nie wiem do końca z czym to się je ;) czy jest jakiś FAQ :) ? Samej lampizacji raczej się nie podejmę bo nie mam do tego sprzętu jak i wiedzy, może ktoś jest z wrocławia, kto podjąłby się takiego zadania, natomiast jestem ciekaw też kosztów samej lampizacji bez kosztów robocizny. Dziękuje z góry za odpowiedź

trzeba wymienić kondensatory 1n na 470pf dobrej jakości, wymienić kondensatory między dac a opampem na 3u3 Wimy, na wyjściu zlikwiować kondy. wymienić 100 uF przy opampie na FC 680uf, w zasilaczu też można wlutować coś lepszego i przede wszystkim polecam OPA627 - gra fantastycznie !!!

Oto wujek lampucery. Marantz 7001 potraktowany sowterami. Ładnie rozwija skrzydła w trybie SACD. W trybie CD gra jak skromna lampucerka i ani deko lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, 22 Cze 2009, 19:10

>Oto wujek lampucery. Marantz 7001 potraktowany sowterami. Ładnie rozwija skrzydła w trybie SACD. W

>trybie CD gra jak skromna lampucerka i ani deko lepiej.

A że skromne lampucerki to i owo potrafią, to zanosi się pewnie na fajny dźwięk. :)

Pozdrawiam

Jarek

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jeżeli po desymetryzacji na lampach daję wtórnik to też powinienem dać kondensator jak na w/w schemacie ( i czemu tak duża wartość) czy np dzielnik pomiędzy byłby lepszy ?

Witam

Z racji mojego pierwszego postu chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników i podziękować osobom

udzielającym się na forum :)

W najbliższym czasie będę zamawiał trafa Sowter do desymetryzacji sygnału z lampucery i tu mam małe pytanie, które bedzie lepsze? 3603 (low impedance) lub 3575 (High impedance)

reszta zestawu: cd Denon Dcd-615 coaxial , Musical Fidelity X-Can V.8 , Sennheiser - HD 650 , lampy 6N6P lub 6N1P-EW

Z góry dzięki za pomoc.

scarFace

" When The Music's over, turn out the lights"

• Pokaż nowe odpowiedzi